|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sprawa prawno - finansowa, prośba o poradę
Hej!
Proszę o wypowiedzi osób, które na pewno znają się na temacie. Otóż... co mogę zrobić w sytuacji, kiedy przelałam komuś pieniądze, przelewem internetowym, a ten ktoś twierdzi, że wcale tego nie zrobiłam? Sytuacja jest baaardzo skomplikowana. Ponieważ zostałam okradziona, nie posiadam poki co karty debetowej, żeby wypłacić pieniądze z konta, zrobiłam więc przelew na konto znajomej, żeby mi je po prostu wypłaciła ze swojego konta. Ale ona teraz odstawia jakieś szopki z tym i coraz bardziej się boję czy odzyskam te pieniądze... Co mam zrobić w tej sytuacji....? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sprawa prawno - finansowa, prośba o poradę
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jeśli robiłaś to przez internet, to wszystko tam będziesz miała, odjęli Ci pieniądze z konta? Może wpisałaś zły numer konta? Jeśli wszystko jest poprawnie to nic się nie martw, w banku wszystko będzie czy pieniądze dotarły na jej konto, tobie pewnie tych danych nie udostępnią, ale jeśli zgłosisz to na policję to myślę, że sprawa szybko się wyjaśni
![]() ![]() ![]() Jeśli twierdzi, że nie dostała pieniędzy, to żeby Ci to udowodnić pokazywała Ci swoje konto internetowe? Bo jeśli nie chciała tego zrobić to już dla mnie jasne:P Nie musi Ci tego pokazywać wiadomo, ale ja jeśli bym chciała udowodnić swojej koleżance, że faktycznie przelewu nie dostałam, to bym jej pokazała przelewy na swoim koncie internetowym, żeby nie robić zamieszania z bankiem itp., itd.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Sprawdź jeszcze raz, czy na pewno przelałaś pieniądze na dobry numer, powiedz koleżance, żeby pokazała Ci historię swojego konta. Jeśli ma czyste sumienie, nie będzie się sprzeciwiać. A jeśli będzie kombinować, to znaczy, że raczej kłamie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
byłam kiedyś w podobnej sytuacji
1) jeśli wpisałabyś błędny nr konta: - gdy nie zgadza się ilość cyfr - nie masz możliwość finalizacji przelewu ponieważ system wysyła Ci komunikat o błędnym wpisie konta - jeśli pomylisz się w numerze - w większości przypadków system wysyła komunikat o błędnym numerze - uniemożliwiając dokonanie przelwu 2) jeśli np wpiszesz dobry nr konta a błędne dane, przykład: jeśli wpiszesz do systemu mój nr konta i opatrzysz swoimi danymi osobowymi - przelew dojdzie do skutku - lecz pieniądze powinny wrócić spoworotem ( w ciągu kilku dni ) ponieważ " gryzą " się informacje nr konta i dane adresata przelewu dowiedz się czy np koleżanka nie podała Ci nr konta np brata czy mamy a ty opatrzyłaś przelew Imieniem i Nazwiskiem koleżanki 3) jeśli jesteś pewna że wszystko wypełniłaś poprawnie - możesz wydrukować sobie potwierdzenie przelewu - zadzwonić na infolinię soojego banku i podając tzw Numer referencyjny dowiesz się kiedy dokładnie pieniążki opóściły Twoje konto. W moim przypadku bank poinformował mnie że jeśli od nich pieniążki wyjdą - oni przelew uznają za zrealizowany ponieważ z ich strony usługa została wykonana. Wówczas możesz przejść się ( lub zadzwonić ) do placówki banku w którym konto ma koleżanka . Jeśli wina leży po stronie banku ( czasem bywa że mamy przypadek złośliwości rzeczy martwych lub błedu sysytemu - pamietajcie że to tylko maszyny i programy ) napisz reklamację - posługując się swoim potwierdzeniem przelewu Jeśli w banku dowiesz się ze pieniądze wpłynęły na konto koleżanki ... cóż... po prostu Cię okradła. ![]()
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
W pracy przypadkowo podałam numer konta mojej uczelni zamiast mojego. Przelew z moimi danymi tj. imię, nazwisko adres i opis: wynagrodzenie za pracę został dokonany na numer konta uczelni. Nie zwrócono pieniędzy automatycznie, musiałam się zwrócić z podaniem o zwrot nienależnie dokonanego przelewu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jedne zwracają z automatu - u innych trzeba się upomnieć
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:22.