![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kopytka Leniwe
Witam
Bardzo prosze o przepis na kopytka leniwe z serem na slodko Bardzo dziekuje
![]() |
#2 |
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Kopytka Leniwe
Potrzebny jest zwykły biały ser np Klinek albo inny jakiś w kostce.
Serek rozcieramy np widelcem,albo przemielić przez maszynke ale mi się nigdy nie chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mmm, i posypane odrobiną cukru waniliowego z cynamonem...danko dzieciństwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
lub z maselkiem i bulka tarta przysmazona
![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie ma czegoś takiego jak kopytka leniwe, są kopytka - to jedna potrawa i pierogi leniwe
![]()
![]() |
#6 | |
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
mam pytanie czy do tych kopytek nie dodaje się ziemniaków? bo u mnie jak sie robi kopytka to dodaje sie gotowane ziemniaki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Nutka nie gryzie!
|
ja znam ten przepis z zniemniakami ale "leniwe" to zawsze byly dla mnie te które podałam ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Z serem jeszcze nigdy nie jadłam więc napewno wypróbuje twój przepis. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
U mnie robi się pierogi leniwe z sera i ziemniaków pół na pół (albo więcej sera). Nigdy nie kojarzyłam ich z kopytkami. Uwielbiam je po prostu
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
kopytka robi się z gotowanych ziemnaków, a leniwe z białego serka
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja się właśnie obżeram leniwymi. Co ciekawe w "Kuchni Polskiej" jest przepis gdzie do 40 dag sera każą dodać 2 ugotowane ziemniaki, ale ja nigdy nie dodaję i też są pycha!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
i nie rozwalają się przy gotowaniu? Nie robiłam jeszcze takiej wersji kopytek z sera więc z chęcią je wypróbuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
A to nie jest tak?Kostka sera białego,3 łyżki mąki pszennej plus 3 łyżki mąki ziemniaczanej i jajko,nie pamietam,bo dawno nie robiłam...ale jakoś tak było,a może to było po 5 łyżek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Podaję mój wypróbowany przepis na przepyszne PIEROGI LENIWE, bo o nich mowa
![]() - pół kilo sera białego - 3 jajka - 15 dag mąki (około 1 małej szklanki) - 2 dag tłuszczu - trochę mąki do posypania - 1 niewielka cebula Ser mieszamy z żółtkami, z białek ubijamy pianę i łączymy z masą. Do tego wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną na tłuszczu cebulę (drobno posiekaną). Wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i robimy cienkie wałki. Kroimy je na około 3 cm kawałki, wrzucamy sporymi porcjami do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną. Ja wrzucam wszystkie na raz i dobrze się gotują. Wyjmujemy, odcedzamy, podajemy gorące. Polecam, pierogi te są naprawdę bombowe! ![]() Mam też taki sam przepis, tylko zamiast mąki dajemy 15 dag ugotowanych ziemniaków; dalej postępujemy dokładnie tak samo. A kopytka to potrawa też na ziemniakach, ale z mąką i jajkiem tylko; bez sera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja do leniwych dodaję też trochę mąki ziemniaczanej i nie dodaję cebuli bo jem je na słodko. Można też dodać cukier waniliowy, a na wierzch polać zarumienioną bułką tartą z masełkiem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam tak:
500g twarogu łaciatego [w okrągłym opakowaniu z niebieskimi lub czerwonymi łatami] 2 duże jajka 1 szklanka mąki [albo ile się wgniecie żeby ciasto się nie lepiło do rąk] sól *jak ktoś lubi na ostro to cebulka posiekana, a jak na słodko to trochę cukru do sera Wymieszałam, zrobiłam wałeczki, które rozpłaszczyłam i pocięłam i na osolony wrzątek. Gotowałam aż wypłyną. Były bardzo zwarte, nie rozwalały się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mama zawsze tak mowila i tak jakos zostala ta nazwa ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja mama tak robila i Ja tez tak robir,a jestem z Dolnego Ślaska.Myślę że wynosimi to z domu jak mamy Nas nauczyły lub babcie,a nie z jakiego regionu ![]() Kopytka są pycha-uwielbiam ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Kopytka- z ciasto z ziemnakami, pierogi leniwe- z twarogiem. kszałt ten sam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
PIEROGI LENIWE
Składniki: 75 dag sera twarogowego 2 jaja żółtko kopiasta szklanka mąki(ok. 25dag) 8-10dag masła sól 2-3 łyżki startej świeżej bułki (nie jest konieczne) Przygotowanie: ser przepuść przez maszynkę. Do miski z serem wbij żółtka(białka odstaw do kubka). Do sera i żółtek dodaj mniej więcej połowe mąki. Wszysto utrzyj na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Musisz ocenić, czy ciasto jest już na tyle ścisłe, że da się z niego uformować wałek czy też trzeba dosypać jeszcze troche mąki.To bardzo ważne bo jeśli mąki będzie za mało kluski sie rozgotują a jak za duzo będą za twarde.Dobre ciasto upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się (nie rozpłaszcza się na niej) i jest plastyczne.Jeśli chcesz mieć całkowita pewność, że wyjdą z niego dobre kluski, wrzuć na wrzącą wodę jedną kluseczkę, a gdy wypłynie, wyjmij i sprawdz czy nie jest zbyt maziowata. Posyp stolnicę maką, oderwij spory kawalek ciasta i tocz z każdej porcji wałek o średnicy około 2cm, spłaszcz lekko powierzchnią szerokiego ostrza noża.Pokrój kazdy wałek skośnie jak kopytka, na nieduże romby.Wkładaj do wrzącej wody.Delikatnie zamieszaj w garnku i pilnuj, by woda nie za ostro sie gotowała.Gdy wypłyną ostrożnie powyjmuj. Teraz możesz polać roztopionym masłem-taka wersja na obiad. A jakbys chciała podać na kolację możesz posypać cukrem (zwykłym badź brązowym).Smacznego ![]() Edytowane przez Martha009 Czas edycji: 2008-01-16 o 00:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Martho, nie zapomniałaś o czymś
![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
U mnie od zawsze robiło się leniwe z serem i ziemniakami zmielonymi. MOje ulubone danie "mączne". mogłabym jeść w każdej ilosci
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam dokladnie tak samo..Uwielbiam je z sosem pomidorowym ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Zrobilam dzisiaj moje pierwsze leniwe i chyba mi nei wyszly
![]() Jakie dajecie zazwyczaj proporcie? Dalam 1 kostke sera, 2 jajka i hmm nie wiem ile maki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ile w tej kostce bylo sera? 250gram? Jak jtyle to zdecydowanie za duzo jaj. Jendo max. Przez to tez moglas dac za duzo maki - od takiej ilosci jaj ciasto bylo za lepkie.
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ja leniwe jem BEZ ZIEMNIAKÓW i CEBULI.
Dodaje bialy ser+mąke+zółtka, na końcu do masy dodaje ubitą na sztywno białka z jajek. Leniwe później są puszyste i nie takie zbite. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.