|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Nie chcę wesela, a on tak
Cześć dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie chcę wesela, a on tak
Rzeczywiście ciężko będzie znaleźć jakiś kompromis. W sumie to ja też nie jestem imprezowa i nie lubię być w centrum uwagi, ale powiem Ci szczerze, że wesele chciałabym mieć... Myślę, że zawsze można to zorganizować tak, abyś nie czuła się źle. To od Ciebie przecież będzie zależało, jakie będą na weselu zabawy i atrakcje, możesz poprosić orkiestrę lub DJ-a, aby nie organizowali takich zabaw, które postawią Cię w centrum uwagi.
Poza tym miej na uwadze fakt, że Państwo Młodzi są tak naprawdę w centrum uwagi w teorii. W praktyce większość gości myśli jednak o własnej zabawie, stroju itp. Może jednak się przełamiesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Interleukina Druga
|
Ciężko znaleźć kompromis pomiędzy dwiema skrajnymi opcjami. Tak naprawdę każda ze stron będzie w jakiś sposób musiała zrezygnować ze swoich wyobrażeń, będzie z czegoś niezadowolona. Nie ma opcji, że jedna strona ustąpi i się dostosuje do wizji drugiej, bo wtedy zwyczajnie będzie się męczyć w dniu, w którym powinna skupić się na swoim szczęściu.
Gdzieś pośrodku jest niewielkie wesele. Może zorganizujcie tylko w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół? W takim towarzystwie, w którym nie będzie cię krępowało bycie najważniejszą. Kameralne towarzystwo wyeliminuje przy okazji podpitych wujków z piątej wody po kisielu, którzy koniecznie będą chcieli z tobą zatańczyć. Może zamiast wystawnego przyjęcia na przykład plenerowa imprezka (w domyśle całonocna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zawsze możecie zrobic większe wesele dla rodziny, a potem - amerykańskim zwyczajem - koło północy pojechac w podróż poślubną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Rozeznanie
|
Dziękuje za odpowiedzi
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A co myślicie o weselu z godziną zakończenia, np. tylko do 24? Tylko nie mam pojęcia jak to gościom zakomunikować ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Jestem w prawie identycznej sytuacji. U mnie w najbliższej rodzinie zawsze był skromny ślub w urzędzie i obiad dla najbliższych, a mój chłopak chciałby ślub kościelny i przynajmniej 100 gości. Tak jak Ty zawsze marzyłam o skromnym weselu albo samotnym ślubie gdzieś za granicą. Co prawda byłam na kilku większych weselach i po którymś z kolei nawet przyzwyczaiłam się do tej formy świętowania, ale jednak nadal trudno mi wyobrazić sobie mnie jako bohaterkę takiego wydarzenia.
Na razie nie musieliśmy się zmierzyć z tym dylematem, ale mam nadzieję, że w przyszłości uda się osiągnąć kompromis - np. wesele na 50 osób, sala wynajęta nie na całą noc, a do północy, itp. W tej sytuacji ważny jest też aspekt finansowy - wesele na około 100 osób kosztuje kilkadziesiąt tysięcy złotych. Jak większość ludzi nie jesteśmy bogaczami, mamy też inne ważne wydatki jak kredyt na mieszkanie i na duże wesele po prostu nie byłoby nas stać (znaczy może i by było, ale zostalibyśmy po nim spłukani :p). Może taki argument pomoże? Cytat:
Niestety, niektórzy goście mogliby się obrazić za wczesne zakończenie wesela albo za zniknięcie pary młodej. Wszystko zależy od tego, jaką macie rodzinę i znajomych. Jeśli będą to np. osoby ze środowiska wiejskiego, które bywały tylko na hucznych weselach na 200 osób, prawie na pewno będą zdziwione lub oburzone. Z drugiej strony nie słyszłam o weselu, na którym ktoś by się na kogoś nie pogniewał za jakąś bzdurę - bo dwie kobiety włożyły tę samą suknię, bo wieczór panieński był nie tam gdzie ktoś chciał, bo zupa nie była dostatecznie gorąca... Byłam zszokowana za co ludzie się gniewają i później są niesnaski w rodzinie przez wiele lat! Kto jest skłonny do strzelania fochów i tak znajdzie powód żeby się obrazić. Uważam, że nie ma się co tym przejmować, wesele ma pasować przede wszystkim do upodobań pary młodej, a nie - jak niektórzy uważają - do wymagań ciotek czy gustu kuzynów "bo ich wesele wyglądało inaczej". Edytowane przez Eblouissante Czas edycji: 2018-06-19 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja też nie mam ochoty na wesele, ale w tym względzie zupełnie podporządkowuję się narzeczonemu. Wiem, że to dla niego ważny dzień i nie chcę mu odebrać tej radości. W końcu taka impreza (na ogół) się nie powtórzy 😉 U nas jest ten problem, że nawet sama bliska rodzina to grubo ponad 100 osób (jego rodzina jest duża), ale dla niektórych to i tak małe wesele. Ja się jedynie nie zgadzam na zwiększenie tej ilości do przypadkowych osób.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
My już po weselu przyjaciółki, które upewniło mnie, że nie taka forma zabawy to nie dla mnie. Maksymalnie do 1 jeszcze bym rozważyła, ale na samą myśl o tłumaczeniu się z takiej decyzji, odechciewa się zaczynać
![]() Na chwilę obecną temat jest zawieszony, chociaż wiem, że to słabe rozwiązanie. Cytat:
Ja niestety nie wytrzymam tyle godzin udając, że dobrze się bawię, a naburmuszona panna młoda brzmi raczej słabo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My dopiero startujemy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Może spróbujcie zrobić wesela na mniejszą liczbę osób ale na sali, takie mniej huczne albo w plenerze, gdzieś na wsi, nie jest wtedy tak oficjalnie to będziesz się lepiej czuła
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.