|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Koszmarne problemy z trawieniem na diecie :/
Cześć wszystkim
![]() Mam problem. Od półtorej miesiąca się odchudzam. Najpierw przez miesiąc byłam na odstawieniu alkoholu, fast foodów, napojów gazowanych i chipsów, dwa tygodnie temu doszło do tego zupełne odstawienie cukru, smażeniny, tłustych potraw, znaczne ograniczenie bardziej tuczących składników. Od tego czasu jestem na diecie ok 1600 kalorii, a to niemalże podzielenie mojej wcześniejszej dawki przez pół (od małego bardzo dużo jem ![]() Rano jem surową owsiankę (z otrębami i siemieniem lnianym) z naturalnym jogurtem bakomy, połową owocu, czasem odrobiną miodu. Czasami zamiast tego jajecznice z chudą wędliną i szczypiorkiem na prawdziwym pełnoziarnistym chlebie, czasem tosta i sałatkę. Na lancz zwykle jem sałatkę, kanapkę ze zdrowymi dodatkami, czerwoną fasolę z pomidorami i cebulką. Później posiłek przed treningowy, podobny jak lancz, staram się, żeby było w nim trochę białka zwierzęcego i węgli. Ok. 17-18, po treningu jem "obiad"( pisze w cudzysłowie, bo kalorycznie nie jest to dużo cięższy posiłek niż inne), chudą wołowinę, rybę, indyka z porcją surówki, rzadko o tego dodaje ziemniaka albo kopkę kaszy. Po obiedzie jem owoc. Wieczorem dojadam jeszcze porcję sałatki, jogurt, jabłko, jakieś warzywa. Idę spać jakieś 2-3 godziny po ostatnim posiłku. Wszystko przygotowuję na beztłuszczowej patelni, malutko solę. Do surówek i sałatek dodaję łyżeczkę oliwy, kilka razy nagrzeszyłam serem żółtym, miodem do owsianki, raz zjadłam garść orzechów, raz panierkę na proszonym obiedzie. Od półtorej miesiąca trzy razy piłam alkohol, ale obcinałam wtedy jeden duży posiłek i nic nie podjadałam na imprezie. Czuję się wiecznie niedojedzona ![]() Od początku chodzę 3-4 razy w tygodniu na siłownię, mam rozplanowany trening siłowy plus do tego bieżnia/rowerek/orbitrek z tętnem na spalanie. Tyle tytułem wstępu. Nie mam nadwagi, ale chcę do maja w zdrowym tempie schudnąć jakieś 7 kilo, żeby się ładnie wylaszczyć ![]() Mój drugi cel to zerwanie z nałogiem cukrowym ![]() A teraz problemy: po pierwsze, w ciągu tego całego czasu przytyłam ponad kilogram ![]() ![]() ![]() A po drugie i najgorsze- mam problemy z trawieniem. Zawsze robiłam kupę raz dziennie, czasem nawet częściej, bez żadnych problemów. Teraz, mimo porannych dawek błonnika idzie to bardzo słabo, rzadziej, mało, w ogóle nie tak jak powinno. Kolejna sprawa- gazy ![]() ![]() W efekcie zamiast czuć się lekko chodzę z wypchniętym brzuchem, czuję się ociężale, jestem wzdęta i smrodząca. Czy któraś z Was tez tak miała? Albo chociaż ma pomysł co z tym zrobić? Uprzedzam, jem sporo roślin strączkowych, kapustę kiszoną ale nie w ilościach większych niż przed dietą, kiedy nie miałam takich problemów. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszmarne problemy z trawieniem na diecie :/
zbyt mało posiłków...
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
A kto Ci uklada menu przy odchudzaniu?
![]()
Wolę byc niedoskonałą wersją samej siebie,niż najlepszą kopią kogoś innego.Bo lepiej zaliczać sie do niektórych niż do wszystkich ![]() Życie to nie konkurs na złożenie najzdrowszego ciała w grobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Moja dieta to dieta od dietetyka zapisana mojej cioci z adnotacjami dotyczącymi zmian wielkości posiłków gdyby chciała je stosować osoba innej płci i w innych grupach wiekowych, polecona przez panią dietetyk zarówno mi jak kuzynce, jako absolutnie bezpieczna dla osiągnięcia naszych celów wagowych i przy założeniu że jesteśmy zdrowe, nie mamy problemów hormonalnych i alergii pokarmowych.
Plan żywieniowy jest bardzo "zdroworozsądkowy", mówiąc krótko są to małe, nietłuste posiłki o określonych proporcjach pomiędzy porcją białkową, węglowodanową i warzywami/owocami, Tak jak w kilku słowach próbowałam nakreślić. Ja z mojej strony czasami obcinam te węglowodany no i jem wieczorny posiłek dużo później niż wynika z rozpiski. Hmm... może rzeczywiście powinnam to rozbić tak, by mieć jeszcze jeden posiłek..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Twojej cioci to nie to samo co Tobie!! Masakra... Ciocia nie jest przeciez Toba,chyba,ze czegos nie wiemy
![]()
Wolę byc niedoskonałą wersją samej siebie,niż najlepszą kopią kogoś innego.Bo lepiej zaliczać sie do niektórych niż do wszystkich ![]() Życie to nie konkurs na złożenie najzdrowszego ciała w grobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Gipssis, pani dietetyk poleciła tę dietę jako najbardziej uniwersalną i nieinwazyjną właśnie mnie(znając konkretnie mój przypadek), ( a także całemu lekko "nadwagowemu" gospodarstwu domowemu cioci, każąc przeliczyć proporcję biorąc pod uwagę wiek i płeć domowników) jako po prostu nowy, zdrowy model żywienia, który po osiągnięciu odpowiedniej masy ciała wzbogaca się o bardziej tuczące substancje aż dojdzie się do neutralnej ilości kalorii, wszystko według rozpisanego schematu.
Interesuję się zdrowym odżywianiem, czytam sfd i z wszech miar uważam, że dieta ta jest bardzo "zdroworozsądkowa", nie eliminuje pokarmów z żadnych grup, ogranicza tłuszcze. Plus, gdyby iść Twoim tokiem rozumowania, to można powiedzieć, że mój organizm mówił mi, ze moja dieta jest idealna, kiedy dostarczałam mu masę pizzy, czipsów, lodów, batonów, podlewanych obficie piwem i cherry coke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No ja się wcale nie dziwię, nie dość, że mało jesz, to w dodatku tak ćwiczysz. Wszystko się spala, to, co masz wydalać?
Może udaj się do lekarza?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jedz każdego dnia pięć suszonych śliwek - mi to uregulowało trawienie bardzo. A efekt pojawia się szybko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Nie masz bladego pojecia o moim toku rozumowania! Z tego co piszesz smiem sadzic i juz nie tylko ja ,ze zle masz ulozona diete. I daj sobie powiedziec,a nie upierasz sie ciagle przy swoim. Skoro jestes taka madra to po co pytasz innych o zdanie?? Przy zdrowym trybie odzywiania nie narzekalabys na nadmiar gazow,a jak sama piszesz to Ci dokucza.Organizm juz Ci podpowiada : ZMIEN DIETE,ale Ty ciagle swoje! To sie mecz dalej. Powodzenia zycze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
MarzycielkaZprzymusumyslę, że jest w tym racja, od teraz zwiększe sobie minimalnie porcję i dołożę jeszcze jeden posiłek, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Ech, rozumiałabym, że nie mam czego wydalać, gdybym miala brzuch zassany, ale tak.. czuję sie, jakbym nosiła w nim kamienie ![]() Oczywiście, jeśli problem się utrzyma, pójdę do lekarza. Jak będe u siebie w mieście pójde do pani dietetyk na konsultację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
GipssisNie masz bladego pojecia o moim toku rozumowania! Z tego co piszesz smiem sadzic i juz nie tylko ja ,ze zle masz ulozona diete. I daj sobie powiedziec,a nie upierasz sie ciagle przy swoim. Skoro jestes taka madra to po co pytasz innych o zdanie?? Przy zdrowym trybie odzywiania nie narzekalabys na nadmiar gazow,a jak sama piszesz to Ci dokucza.Organizm juz Ci podpowiada : ZMIEN DIETE,ale Ty ciagle swoje! To sie mecz dalej. Powodzenia zycze.
Nie rozumiem po co ta agresja. Mam pojęcie o Twoim toku rozumowania dotyczącym konkretnie "dawania sygnałów przez organizm" bo sama mi go przedstawiłaś posty wcześniej. Przedstawiłam Ci sytuacje zbudowaną na analogicznym schemacie, żeby zilustrować, ze niekoniecznie tak te sygnały trzeba odczytywać. Nie jestem "taka mądra", dlatego mam zamiar wprowadzić sugestie dziewczyn, które dały mi konkretne wskazówki, zwiększyć ilość kalorii i częstotliwość jedzenia, poczekać na efekty i jeśli nic się nie zmieni, zaciągnąć porady specjalisty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Nie chcialam,zeby moje posty brzmialy agresywnie,przepraszam
![]() A piszesz ,ze chodzisz na profesjonalne cwiczenia tam nie ma osoby odpowiedzialnej za dobor odpowiedniego menu przy odchudzaniu do danego rodzaju cwiczen?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Może Twoje problemy wynikają ze zmniejszonej ilości tłuszczu w diecie? Ja kiedy ograniczyłam ilość rzeczy smażonych, zaczęłam dodawać trochę mniej masła, jeść chudsze wędliny, chleby razowe itp., to również miałam niemałe problemy z wypróżnianiem. Po jakimś czasie organizm się przyzwyczaił. Ale gdy mi to bardzo przeszkadzało, to starałam się pić sporo wody, zielonej herbaty i jadłam suszone śliwki (na mnie działały). Spróbuj może też dołożyć jakiś posiłek. A na wzdęcia, gazy i jakiś dyskomfort jelitowy polecam picie "papki" z mielonego lnu. Naprawdę pomaga.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Gipssis no właśnie na mojej siłowni nie za bardzo, przy rozmowie z trenerem, który pomógł mi ustalić plan ćwiczeń trochę rozmawialiśmy o żywieniu, dostałam dokładne wytyczne dotyczące posiłków około treningowych ale co do reszty to gość rozłożył ręce i powiedział, że nie jest ekspertem i mógłby mi udzielić porad, gdybym była facetem chcącym nabrać masy mięśniowej
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- kasiekasiek jem len mielony w owsiance rannej ale średnio pomaga, piję dużo wody, słabej herbaty rożnych kolorów, melisy. Rzeczywiście jem mniej tłuszczy, choć surowa oliwa powinna robić swoje...Musze się zaprzyjaźnić ze śliwkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
No to klops. Ale widzisz,ja sie znowu nie zgadzam z tym,zeby odstawic slodycze
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się jednak, że faktycznio zbytnio 'obcięłaś' tłuszcz w swojej diecie,to, że unikasz smażonego, fast foodów to jedno ale powinnać zadbać o prawidłową ilość NNKT w diecie, proporcje odpowiednich kwasów tłuszczowych itd.....
A jak u Ciebie z piciem...? Może spożywasz zbyt dużą ilość błonnika nie dostarczając jednocześnie wystarczającej ilości płynów...? To także może być powodem wzdęć, nieregularności wypróżnień,'zamuleniem' jelit.... No i zdecydowanie dbaj o regularność posiłków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmien trenera
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
muzzle od zawsze piję bardzo dużo, 4-5 litrów dziennie, w większości wody i zielonej herbaty.
Do większej ilości regularnych posiłków ( tu musze na pewno popracować ![]() Gipssis ja wiem, że bezpośrednio po ćwiczeniach można bezkarnie się "obżreć" ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- kiciakasia serio? dlatego, że nie jest dietetykiem? gość świetnie się zna na rzeczy, ułożył mi świetny plan ćwiczeń, biorąc poprawki na moje ograniczenia (mam problemy z kręgosłupem), moja była rehabilitantka uznała, ze jest bardzo ok. Na bieżąco poprawia moja technikę ćwiczeń, doradza zmiany obciążeń itp, w porównaniu do standardu, jaki mają moje koleżanki w innych siłowniach to byłam przekonana, że gość jest na prawdę świetny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale diete masz niewspolmierna do wysilku moze wybierz sie w takim razie do pani dietetyk, zeby ci to zsynchronizowala; moim zdaniem jednak trener powinien znac sie na normach zywieniowych i dla facetow, i dla kobiet to nie chodzi o to, zeby byl dietetykiem, tylko zeby umial ustawic treningi optymalnie dla pozadanych efektow, a bez diety tego sie nie da
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Trenera bym sie nie czepiala
![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Hmmmm tak sie zastanawiam: Co jest od czego uzaleznione? Dieta od treningow,czy treningi od diety? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jadłaś po 3000 kcal, więc przy aktywności fizycznej mogłaś chudnąć na dawce 2000-2500. A tak, zafundowałaś organizmowi niezłą jazdę i spowolniłaś sobie metabolizm.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
kiciakasia A, to w ten sposób rozumiem
![]() Otworzyłyście mi trochę oczy, wydawało mi się, ze skoro od zawsze uprawiam sport, to taki usystematyzowany trening na siłowni nie będzie dla mojego organizmu wielkim wyzwaniem, ale jak widać się przeliczyłam ![]() Przez kolejne dwa tygodnie będę się stosować do rad z tego wątku i zobaczymy, czy mój organizm zareaguje. Jeśli nie, idę do pani dietetyk. A już tak offtopując zupełnie, przez to, ze mnóstwo osób odchudza się na własną rękę i się z tym obnosi, w życiu i na forach internetowych, dietowanie wydaje się takie "przystępne", że wielu ludziom się wydaje, że po przeczytaniu kilku jadłospisów Ducana jest się ekspertem w sprawie żywienia ![]() ![]() Edytowane przez night prowler Czas edycji: 2011-02-24 o 14:38 Powód: błędy ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja mam tylko takie malutkie wtrącenie co do gazów: napisałaś, że jesz owoc po obiedzie, co nie jest najlepszym pomysłem, bo to właśnie powoduje wzdęcia. Mi osobiście jedno małe jabłuszko po posiłku wywala brzuch jak kobiecie w ciąży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
f _ c k yea o tym nie miałam pojęcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
na jakie efekty liczysz po JEDYNIE 2 tygodniach?
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
nikki999 na przejście problemów z uczuciem ciężkości w brzuchu i wiatrami. A przynajmniej na stopniowe zmniejszanie tych przykrych objawów. Wydaje mi się, że to rozsądny czas na to by organizm oswoił się z nowym sposobem żywienia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
nikki999nie, nie, na pewno będę mu pomagać na spokojnie i długofalowo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Minął tydzień i zgłaszam (gdyby ktoś z podobnym problemem trafił przez wyszukiwarkę na ten wątek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:46.