|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
POMOCY!!!! drużka kontra drużba
Witam wszystkie Panie mam dylemat i właśnie do Was się zwracam, może pomożecie, moja siorka wychodzi za mąż we wrześniu, i ja będe druhna hihi. Jest u nas taki zwyczaj na lubelszczyźnie że drużba przyjeżdźa z Młodym i targują się z drużką o Młodą, i tu jest problem, powiedzieli że wywiodą mnie w pole
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: POMOCY!!!! drużka kontra drużba
U mnie na śląsku też jest taki zwyczaj, ale pan młody musi dawać na tacę (z tacą stoi drużka i cały czas woła "za mało" )pieniążki i inne "cenne" rzeczy (np. łańcuszek, zegarek, kolczyki itd.).
Potraktuj to po prostu jak dobrą zabawę ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Myślę że będą chcieli odjechać że niby nie dadzą więcej i Cię złamią jak wsiądą do samochodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja nie rozumiem o co chodzi, możesz to jakoś dokładniej wytłumaczyć? Czy ma to jakieś konsekwencje? Jak nie zechcę dać więcej to co? ślubu nie będzie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
To przecież tylko zabawa. Nie sądzisz, że nie jesteście aż tak ważni, żeby z powodu waszego nie dobicia targu mialo nie byc slubu?
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie wołaj od razu wódkli tylko zacznij od jakiś drobiazgów;p Cos słodkiego, jakieś cukierki, bombonierka, potem dopiero flaszka, powiedz, że jedna to za mało na druga nózke trzeba. Tu chodzi o przekomarzanie się;p Mój brat np poweidział, że jak młody z drużbą chcą iśc na piechote na 10 piętro to nic nie chce, a jak chce jechac winda to 1 butelka za każde piętro;p potem oczywiście zszedł z ceny. Fajnie, jak przy targowaniu uzywa sie jakis śmiesznych powiedzonek czy wieszyków, poszukaj w internecie na bank cos znajdziesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
zamiast butelek z wódką dostaniesz wodę
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
U nas na przykład jest tak (też lubelszczyzna), że o Pannę Młodą targuje się cała jej rodzina (kto się nawinie
![]() ![]() ![]() ![]() PS. To też trochę zależy od tego ile Państwo Młodzi będą mieli czasu do mszy, jak niewiele to nie warto niepotrzebnie przedłużać i stresować oczekującą Pannę Młodą, a jak sporo to możesz to trochę przeciągać ![]() Edytowane przez monarika Czas edycji: 2009-06-21 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
szkoda kurczę, że u nas nie ma takich zwyczajów
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A u mnie są "bramy", zastawia sie droge Panu Mlodemu kiedy jedzie do Panny Młodej i na kazdej bramie mozna wyciagnac butelke lub cukierki. Bramy sa robione np z szarf lub co do głowy wpadnie, ja na swojej ulicy mam komisariat, wiec juz policja zapowiedziała ze łatwo TŻta nie przepuszcza
![]()
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tego zwyczaju, o którym piszecie powyżej nie rozumiem... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o te jak P
an Młody przyjeżdża do Panny młodej to musi ją wykupić, a u mnie rodzina, ma za zadanie podbić jak najwyżej cenę, zazwyczaj flaszki. Można mówić że za wychowanie, albo że za każdy rok życia flacha,za zdrowie, albo stawia się stolik i na każdym rogu flaszkę a później cos tam się mówi że każda butelka musi mieć parę i tak dalej a na koniec targujacy piją po kielichu i już ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
o dobre muszę jakoś załatwić mojego drużbę heheh, fajna rada, ostatnio mo znajomy tak zrobił że stawiam flaszkę i mówi wypijemy.... po kielichu i się pyta czy dobra (biedna dróżka myślała że o wódkę chodzi) a drożba to dobra młoda sprzedana za 1 flaszczynę, albo stawia drużba karton wódki drózka od razu się zgodziła, nie patrzac do środka okazało się że były to maleńkie buteleczki ale kicha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
bramy są w większości regionów, ale wykupiny PM już nie, tak samo tłuczenie porcelany
![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Ciekawy zwyczaj to wykupne. Chciałabym raz kiedyś zobaczyć jak to wygląda
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.