POMOCY!!!! drużka kontra drużba - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-20, 23:23   #1
teri24
Przyczajenie

POMOCY!!!! drużka kontra drużba

Witam wszystkie Panie mam dylemat i właśnie do Was się zwracam, może pomożecie, moja siorka wychodzi za mąż we wrześniu, i ja będe druhna hihi. Jest u nas taki zwyczaj na lubelszczyźnie że drużba przyjeżdźa z Młodym i targują się z drużką o Młodą, i tu jest problem, powiedzieli że wywiodą mnie w pole D czyli bezczelnie oszukają aby jak najmniej flaszek zapłacić. i zwracam się do Was drogie Panie o pomoc jak mogą mnie wyrolować, może jakieś przykłady? na co uwarzać, ja się nie dam!!!
teri24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 09:10   #2
kitek_fm
Rozeznanie

Dot.: POMOCY!!!! drużka kontra drużba

U mnie na śląsku też jest taki zwyczaj, ale pan młody musi dawać na tacę (z tacą stoi drużka i cały czas woła "za mało" )pieniążki i inne "cenne" rzeczy (np. łańcuszek, zegarek, kolczyki itd.).
Potraktuj to po prostu jak dobrą zabawę

kitek_fm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 10:24   #3
ewelinaaa
Raczkowanie

Myślę że będą chcieli odjechać że niby nie dadzą więcej i Cię złamią jak wsiądą do samochodu ale nie daj się hehe
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 10:46   #4
ilonkaczapela
Zakorzenienie

ja nie rozumiem o co chodzi, możesz to jakoś dokładniej wytłumaczyć? Czy ma to jakieś konsekwencje? Jak nie zechcę dać więcej to co? ślubu nie będzie?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 12:38   #5
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
ja nie rozumiem o co chodzi, możesz to jakoś dokładniej wytłumaczyć? Czy ma to jakieś konsekwencje? Jak nie zechcę dać więcej to co? ślubu nie będzie?
To przecież tylko zabawa. Nie sądzisz, że nie jesteście aż tak ważni, żeby z powodu waszego nie dobicia targu mialo nie byc slubu?

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 14:28   #6
klementyna1
Zakorzenienie

Nie wołaj od razu wódkli tylko zacznij od jakiś drobiazgów;p Cos słodkiego, jakieś cukierki, bombonierka, potem dopiero flaszka, powiedz, że jedna to za mało na druga nózke trzeba. Tu chodzi o przekomarzanie się;p Mój brat np poweidział, że jak młody z drużbą chcą iśc na piechote na 10 piętro to nic nie chce, a jak chce jechac winda to 1 butelka za każde piętro;p potem oczywiście zszedł z ceny. Fajnie, jak przy targowaniu uzywa sie jakis śmiesznych powiedzonek czy wieszyków, poszukaj w internecie na bank cos znajdziesz U nas druzba wynosił z bagżnika "towat" i przy tym np mówił "No ale jak druga wódka to juz będzie rozmowa krótka" Albo "Dorzucę trochę słodkości, bo widzę, że masz wątłe kości" i takie tam bzdury;p A brejdak np dzwonił spod bloku do mnie na komórke czy 3 butelki wystaczy czy mało i nie wpuszczac jeszcze młodego;p Ogólnie takie dziecinne przekomażanki
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 14:36   #7
chilanes
Zakorzenienie

zamiast butelek z wódką dostaniesz wodę To zabawa, nie stresuj się, stostra Cie nie zabije, jak "za mało" weźmiesz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-21, 14:45   #8
monarika
Wtajemniczenie

U nas na przykład jest tak (też lubelszczyzna), że o Pannę Młodą targuje się cała jej rodzina (kto się nawinie ) jak bardzo się tym stresujesz to weź sobie do pomocy jakiegoś rozgadanego kuzyna, wujka, ciocię, babcię (babcie są w tym najlepsze ) od razu Ci będzie raźniej jak będziecie większą grupą

PS. To też trochę zależy od tego ile Państwo Młodzi będą mieli czasu do mszy, jak niewiele to nie warto niepotrzebnie przedłużać i stresować oczekującą Pannę Młodą, a jak sporo to możesz to trochę przeciągać

Edytowane przez monarika
Czas edycji: 2009-06-21 o 14:47
monarika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 15:10   #9
chilanes
Zakorzenienie

szkoda kurczę, że u nas nie ma takich zwyczajów
Stary 2009-06-21, 19:33   #10
MistrzyniWKochamCieMisiu
Raczkowanie

A u mnie są "bramy", zastawia sie droge Panu Mlodemu kiedy jedzie do Panny Młodej i na kazdej bramie mozna wyciagnac butelke lub cukierki. Bramy sa robione np z szarf lub co do głowy wpadnie, ja na swojej ulicy mam komisariat, wiec juz policja zapowiedziała ze łatwo TŻta nie przepuszcza

MistrzyniWKochamCieMisiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 20:17   #11
kocurazab
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniWKochamCieMisiu Pokaż wiadomość
A u mnie są "bramy", zastawia sie droge Panu Mlodemu kiedy jedzie do Panny Młodej i na kazdej bramie mozna wyciagnac butelke lub cukierki. Bramy sa robione np z szarf lub co do głowy wpadnie, ja na swojej ulicy mam komisariat, wiec juz policja zapowiedziała ze łatwo TŻta nie przepuszcza
U mnie też są robione bramy, ale jak młodzi jadą na ślub, albo na salę weselną po ślubie.
A tego zwyczaju, o którym piszecie powyżej nie rozumiem... Opiszcie go dokładniej. U mnie czegoś takiego nie ma.
kocurazab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-21, 22:05   #12
bianeczkaa
Zakorzenienie

Chodzi o te jak P
an Młody przyjeżdża do Panny młodej to musi ją wykupić, a u mnie rodzina, ma za zadanie podbić jak najwyżej cenę, zazwyczaj flaszki. Można mówić że za wychowanie, albo że za każdy rok życia flacha,za zdrowie, albo stawia się stolik i na każdym rogu flaszkę a później cos tam się mówi że każda butelka musi mieć parę i tak dalej a na koniec targujacy piją po kielichu i już to zabawa

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 17:09   #13
teri24
Przyczajenie

o dobre muszę jakoś załatwić mojego drużbę heheh, fajna rada, ostatnio mo znajomy tak zrobił że stawiam flaszkę i mówi wypijemy.... po kielichu i się pyta czy dobra (biedna dróżka myślała że o wódkę chodzi) a drożba to dobra młoda sprzedana za 1 flaszczynę, albo stawia drużba karton wódki drózka od razu się zgodziła, nie patrzac do środka okazało się że były to maleńkie buteleczki ale kicha
teri24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 08:11   #14
chilanes
Zakorzenienie

bramy są w większości regionów, ale wykupiny PM już nie, tak samo tłuczenie porcelany też fajne
Stary 2009-06-23, 14:22   #15
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Ciekawy zwyczaj to wykupne. Chciałabym raz kiedyś zobaczyć jak to wygląda
Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
bramy są w większości regionów, ale wykupiny PM już nie, tak samo tłuczenie porcelany też fajne
Albo tłuczenie butelek- tzw. polter abend (np. na Kaszubach )
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości