do dziewczyn ktore wynajmuja mieszkania:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-09, 09:36   #1
travis
Zakorzenienie

GG do travis

do dziewczyn ktore wynajmuja mieszkania:)

mieszkam w angli, a chcialabym wziasc kretyd i kupic mieszkanie w Polsce. Patrze na ceny i sa nawet ok, z tym ze u mnie mieszkanie tymczasowo poszloby na wynajem.A nie orientuje sie zupelnie jakie oplaty zwiazane sa z owym wynajmem. Tzn powiedzmy ze kupie miszkanie 3 pokojowe, i wynajme je za 1000 zlotych, czy wtedy ja jako wlasciciel musze oplacac czynsz czy ta placa lokatorzy? od czego zalezy owy czynsz(chyba tak sie to nazywa chodzi mi o oplate do spoldzielni czy urzedu miasta za wywoz smieci itp) i czy kazde mieszkanie go ma? Ile on moze wynosic ? nie mam pojecia czy jest to 50 zlotcyh czy 500 powiedzmy co z rachunkami kto je placi??
wiem, durne pytania ale mieszkajac w PL mieszkalam w domku jednorodziinym wlasnosciowym wiec nie placillismy takich rzeczy i jestem zupelnie zielona
Stary 2011-03-09, 09:46   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: do dziewczyn ktore wynajmuja mieszkania:)

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 09:49   #3
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
mieszkam w angli, a chcialabym wziasc kretyd i kupic mieszkanie w Polsce. Patrze na ceny i sa nawet ok, z tym ze u mnie mieszkanie tymczasowo poszloby na wynajem.A nie orientuje sie zupelnie jakie oplaty zwiazane sa z owym wynajmem. Tzn powiedzmy ze kupie miszkanie 3 pokojowe, i wynajme je za 1000 zlotych, czy wtedy ja jako wlasciciel musze oplacac czynsz czy ta placa lokatorzy? od czego zalezy owy czynsz(chyba tak sie to nazywa chodzi mi o oplate do spoldzielni czy urzedu miasta za wywoz smieci itp) i czy kazde mieszkanie go ma? Ile on moze wynosic ? nie mam pojecia czy jest to 50 zlotcyh czy 500 powiedzmy co z rachunkami kto je placi??
wiem, durne pytania ale mieszkajac w PL mieszkalam w domku jednorodziinym wlasnosciowym wiec nie placillismy takich rzeczy i jestem zupelnie zielona
wszystko zależy od Ciebie
dużo zalezy od zaufania jakim chcesz obdarzyć najemców...
czynsz jest opłatą najwazniejszą, bo jak nie będą płacili to zadłużą Ci mieszkanie...
jak nie opłacą prądu to najwyżej elektrowania odetnie, więc tu większego problemu nie ma...
wysokość czynszu uzależniona jest od wielu czynników więc trudno mi będzie podać Ci konkretną kwotę... przy mieszkaniu w blokach czynsz jest zawsze...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 09:50   #4
201606210931
Konto usunięte

oczywiście, że czynsz i rachunki płacą lokatorzy. Wiadomo w czynsz do spółdzielni wchodzą różne rzeczy - fundusz remontowy, wywóz śmieci, administracja etc. Nie wiem czy czynsz kawalerki i 3 pokojowego mieszkania jest podobny, prawdopodobnie nie. Mogę się mylić ale wydaje mi się, że jest uzależniony od metrażu mieszkania. Ja za kawalerkę płacę ok. 190zł.
Opłaty wg zużycia.
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 10:25   #5
Y a s m i n e
Rozeznanie

Podam Ci swoje realia:
mieszkam w M3- 68m kw. Wieżowiec (wcale nie nowy)- opłaty do spółdzielni to uwaga- ponad 600zł!!!!!! Takie czynszowe opłaty- każdy współlokator wysyła właścicielce na konto swoją działkę- ona za to robi opłaty. Takie rzeczy jak media (tv, internet), prąd- rachunki przychodzą na nasz adres, więc się zrzucamy i płacimy sami, bo to nasze zużycie.
Woda- opłacana jest razem z czynszem, więc rachunek dzielimy na nas i każdy wysyła właścicielce swoją część- ona z kolei płaci to z czynszem z danego miesiąca do spółdzielni. Można poprosić, by taki rachunek był wystawiany podwójnie, jak przychodzi pan spisywać liczniki- jeden dla mieszkańców- żeby wiedzieli po ile mają się zrzucić- i jeden na adres właścicielki, żeby też wiedziała ile ma zapłacić.

My mamy tak, że "pokrywamy koszty mieszkania", właścicielka bierze dla siebie tylko coś ok.300zł/ mc.
Y a s m i n e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 10:35   #6
_chocolate
Zakorzenienie

Musisz się przy kupnie zorientować jakie są opłaty dla spółdzielni (znajomi nie mogą sprzedać mieszkania właśnie przez wysoki czynsz). Potem patrzysz jakie są stawki na rynku i dajesz swoje ogłoszenie. Cena głównie zależy od lokalizacji, możesz kupić coś blisko jakiejś uczelni. Wynajmujący daje Ci co miesiąć kasę, umawiasz się np. na 1-szego - przelewem lub gotówką (lepiej pokazać się od czasu do czasu w tym mieszkaniu, żeby zobaczyć czy wszystko ok). Media, woda, gaz płacą wynajmujący. Możesz też wziąć kaucję. Zależy też komu chcesz wynająć - młodej parze czy studentom (w tym przypadku wiele osób woli wynajać dziewczynom, np. z pierwszego roku niż facetom).

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 11:22   #7
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
mieszkam w angli, a chcialabym wziasc kretyd i kupic mieszkanie w Polsce. Patrze na ceny i sa nawet ok, z tym ze u mnie mieszkanie tymczasowo poszloby na wynajem.A nie orientuje sie zupelnie jakie oplaty zwiazane sa z owym wynajmem. Tzn powiedzmy ze kupie miszkanie 3 pokojowe, i wynajme je za 1000 zlotych, czy wtedy ja jako wlasciciel musze oplacac czynsz czy ta placa lokatorzy?
Chyba nie chcesz im sponsorowac mieszkania ? z tego tys polowa do czynsz do spoldzielni wiec zarobek średni

ale jesli chodzi o dokonywanie opłat do spoldzielni to zalezy jak ty chcesz ,ja osobiscie nie ufam ludziom wiec oni placa mi -wlascielowi a ja place do spoldzielni.

Cytat:
od czego zalezy owy czynsz(chyba tak sie to nazywa chodzi mi o oplate do spoldzielni czy urzedu miasta za wywoz smieci itp) i czy kazde mieszkanie go ma? Ile on moze wynosic ? nie mam pojecia czy jest to 50 zlotcyh czy 500 powiedzmy
50 marzenie
to zalezy od społódzielni,wspólnoty itd ,zależy gdzie to mieszkanie.
wspólnoty zazwyczaj mają tańsze czynsze.
myśle ,że min to 300 zł w wspólnocie .
Są jeszcze mieszkania bez czynszowe,tak sie chyba nazywaja ale tu nie wiem jak wygląda z opłatami.

Cytat:
co z rachunkami kto je placi??
podobnie jak czynsz placisz ty wlascielei lub wynajmujący ale ja jw nie ufam ludziom i wysylam wynajmującym info z wysokością rachunku ,oni mi przelewają np. za prąd 200 zł i ja te 200 zł puszczam do dostawcy prądu.

Cytat:
W domkach też sa rachunki do opłacenia np.prąd
Poszukaj na forach specjalistycznych info na ten temat i koniecznie ułóż umowę.
wez kaucje zazwyczaj jest to 2-3 krotność miesiecznego odstępnego.
Do tego musisz płacic podatek od wynajmu,nie wiele.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-03-09 o 11:25
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-09, 17:26   #8
Wisienki
Zakorzenienie

Jeśli wynajmujesz mieszkanie na dłużej np rok i więcej to polecam "przepisanie" licznika na najemców - to świetnie mobilizuje ich do zapłaty, a nawet jeśli nie zapłacą to dług ten będzie obciążał ich a nie Ciebie i twoje mieszkanie

jeśli chodzi o czynsz ja wolę jeśli właściciel już wliczy czynsz do swojego zysku i poda mi całościową kwotę za najem - bo wiem na czym stoję i nie dzwonię np tam gdzie mnie nie stać (ogłoszenie w stylu 1000 zł + czynsz może odstraszać bo czynsz może wynosić i 200 i 800 zł)
Stary 2011-03-09, 17:57   #9
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2011-03-09 o 17:58
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 18:02   #10
Gregorynka
Zakorzenienie

A ja spytam o podatek od najmu. Ile procent kwoty, jako wynajmująca mieszkanie muszę odprowadzić dla państwa? Robi się to raz do roku przy rozliczeniu, czy co miesiąc?

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości