Co lepsze Aqua aerobik czy aerobik ??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-23, 07:04   #1
IIGGAA
Zadomowienie

Co lepsze Aqua aerobik czy aerobik ???

Od września postanowiłam ćwiczyć, ale mam dylemat bo chcę ćwiczyć skutecznie i widzieć efekty i nie wiem co lepsze czy aqua aerobik czy aerobik z naciskiem na brzuch, uda, pośladki. Proszę o pomoc bym mogła dokonać trafnego wyboru. Dziękuję.
IIGGAA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-23, 09:43   #2
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek
Dot.: Co lepsze Aqua aerobik czy aerobik ???

aqua czy aerobic hmm
odpowiem ci jako przyszla fizjoterapeutka

jesli nie masz problemow ze stawami bolami kregoslupa i nie przechodzilas zadnych wiekszych urazow to zadna roznica dla ciebie
natomiast aqua aerobic jest korzystny dla kobiet w ciazy majacych problemy zwyrodnieniowe itp itd gdyz woda odciaza

z drugiej strony woda jednoczesnie moze byc oporem dla wykonywanych cwiczen w odpowiednich pozycjach
daje to niezly wycisk miesniom

w zasadzie zarowno jedna jak i druga forma ruchu pozwoli ci spalic kalorie
w wodzie bedzie przyjemniej bo nie odczujesz ze sie spocilas

teraz to juz zalezy czy wolisz wode czy nie

mam nadzieje ze pomoglam ciut
Stary 2006-08-23, 10:22   #3
pingwin2
Zakorzenienie

zgadzam się z tym co napisała izomek
moim zdanie aerobic w wodzie jest lepszy, bo pokonanie opóru jaki stawia woda jest większym wysiłkiem dla organizmu niż zwykły aerobik

od siebie dodam tylko, wiem, że to nudne , ale prawdziwe:

jeżeli chodzi o spalanie tkanki tłuszczowej to najlepsze efekty daje trening siłowo-aerobowy

ale każda aktywność jest lepsza niż żadna
pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 23:00   #4
czak22
Przyczajenie

Co prawda sam nie uczęszczam na aquarobic, na temat trafiłem przypadkiem, ale na przykładzie mojej przyjaciółki, przez lata zakompleksionej pulchnej, dziś trzydziestoparolatki mogę powiedziec, że ten waterfitness może okazać się zbawienny przynajmniej dla części pań. Dziewczyna, mająca problem z wszelkimi ćwiczeniami aerobowymi (nie mówiąc o bieganiu do którego często ją namawiałem) choćby ze względu na duży biust czy bóle krędosłupa, stała się inną osobą. Trwa to już ponad rok, ale wyniki są zdumiewające. Fajna laska, rzekłbym syrena . Zawzięła się i naprawdę są efekty!

Edytowane przez czak22
Czas edycji: 2010-09-01 o 06:53
czak22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 07:24   #5
czak22
Przyczajenie

Święte słowa Kosmyk87, samodyscyplina i konsekwencja to najważniejsze warunki sukcesu. Do wszelkich ćwiczeń aerobowych "na lądzie" zniechęca po pewnym czasie nuda, brak motywacji ale i zmęczenie, dyskomfort i ogóln aniechęć. Niemal wszyscy początkowo zapaleni ćwiczeniami, sportem kończą wcześniej czy później z różnych sobie znanych (lub nie) powodów. Poczytałem trochę na forach starając się "wyłapać" co tak naprawdę pociąga ludzi (gł. kobiety) w Aquarobiku. Podstawowym powodem popularności wydaje się być po prostu skuteczność i dość szybko osiągane efekty. W wodzie ciało człowieka jest lżejsze, dzięki czemu wykonywanie ćwiczeń jest ławtwiejsze i co dziwne skuteczniejsze. Długo by pisać, chyba poświęcę temu stronę www bo to ciekawy temat. Wiele interesujących artykułów na temat Aquarobiku jest na vitalii.pl, polecam ten P. Karoliny Urbaniak:
http://vitalia.pl/artykul199_A_moze_aqua_aerobic.html
czak22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 17:42   #6
Aleksandra178
Przyczajenie

Hej Byłam w tym roku na wakacjach w Hiszpanii i miałam okazję wziąć udział w nowoczenej formie aquaareobiku, ćwiczenia odbywały się na specjalnych rowerach zanurzonych w wodzie. Powiem szczerze, że intensywność zajęć była naprawde wysoka, ale zmęczenie odczułam dopiero na drugi dzien ostatnio dużo czytałam na temat Aquacyclingu, interesuje mnie czy są już takie zajęcia u nas?? może ktoś słyszał?
Pozdrawiam Ola
Aleksandra178 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 14:28   #7
klara01
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Pozwólcie ze odświeże wątek.Tak sie własnie ostatnio zastanawiałam sama nad tymi róznymi formami aktywności i wpadł mi w oko ten link
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠
W sumie pływać umiem,aerobik lubię jeszcze bardziej,natomiast co mnie najbardziej doskiera to bóle kregosłupa.
I tutaj rozważam własnie pójście na owy fitness,tylko tak sie zastanawiam jak często powinno sie chodzić na takie zajęcia?
klara01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-21, 14:41   #8
Aleksandra06
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Wiesz co,no najlepiej bedzie jak sama zapytasz o to na miejscu.Moim zdaniem aqua aerobik jest rewelacyjnym sposobem i rozwiazaniem połaczenia fajnych ćwiczeń i pływania,chociaz co warto zaznaczyć przeciez nieraz z tego co wiem zajęcia sa prowadzone w basenie gdzie wody jest ok 90cm.Wiec malutko i tutaj pływac nie trzeba umiec.
Aleksandra06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości