Sonda !!! Apel matki !!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Pokaż wyniki sondy: APEL O POMOC DO WSZYSTKICH MATEK ! BARDZO PROSZĘ O WASZE GŁOSY !
POPIERAM WSTZRYMANIE DEPORTACJI 41 95,35%
SPRZECIWIAM SIĘ. 2 4,65%
NIE MAM ZDANIA 0 0%
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-04, 05:56   #1
mulesa
Przyczajenie

Exclamation

Sonda !!! Apel matki !!!

http://kontakt24.tvn.pl/artykul,czy-...nym,70709.htmlZwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w sprawie wstrzymania deportacji mojego syna narodowości ukraińskiej i umożliwienia legalnego pobytu w Polsce ! W Polsce mieszkamy 15 lat. Przyjechałam z 6-letnim synem do Polski na zaproszenie. Jestem od 12 lat w trwałym związku małżeński z obywatelem Polski , mam też 13-letnią córkę. Syn dorastał , mieszkał i uczył się w Polsce . Brał udziały i był nagradzany w konkursach języka ojczystego - POLSKIEGO ! Od trzech lat syn jest nielegalnie, z powodów wręcz oburzających !
Kiedy chciałam przedłużyć pobyt synowi (syn wtedy mógł złożyć wniosek o osiedlenie się) w Urzędzie Wojewódzkim odmówili przyjęcia wniosku, bo syn skończył 18 lat i musiał mieć osobny paszport. Zwracałam się kilkakrotnie do Konsulatu w Krakowie o wyrobienie paszportu dla syna, ale zawsze otrzymywałam negatywną odpowiedź. Przyczyny wielokrotnych odmów w wyrobieniu dokumentów były ze względu na brak zameldowania na Ukrainie i na brak posiadania ukraińskiego numeru identyfikacyjnego . W Konsulacie jedne
wielkie chamstwo, ordynarny stosunek do ludzi! Zwróciłam się ponownie do Urzędu Wojewódzkiego o przedłużenie pobytu syna. Wyjaśniałam iż nie mamy takiej szansy, możliwości aby wyrobić indywidualny paszport dla syna . Niezmiennie odmawiali w składaniu wniosku o pobyt syna. Na Ukrainie nie ma rodziny ani znajomych. Jest dla syna krajem obcym. Nie zna języka, nie umie czytać ani pisać po ukraińsku. Całe jego życie i jedyna rodzina jest w Polsce. Prezydent RP nadał mi obywatelstwo polskie, a 21-letniego syna chcą deportować ?! W razie deportacji nie wiedziałby nawet do jakiego miasta pojechać, zostałby bez środków do życia, bez opieki i z dala od rodziny. Aresztowano go i wsadzono do specjalnego aresztu aby wydalić z kraju z którym wiąże cale swoje życie. Syn czuje się bardziej Polakiem ,niż Ukraińcem. Uważam że syn spełnia przesłanki wymagane do tzw. pobytu tolerowanego.
Decyzja o deportacji dla syna to wyrok śmierci !
Prosimy o pomoc wsparcia wszystkich ludzi o wielkim sercu!
rodzina,znajomi,sasiedzi, przyjaciele!

Możecie Państwo pomóc zaznaczając swoja odpowiedź , sonda znajduje się nad artykułem.
mulesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 15:30   #2
Loravandrel
Przyczajenie

Dot.: Sonda !!! Apel matki !!!

o kurczę przepraszam! dziecko mnie szturchnęło w czasie jak przycisnęłam da się to jakoś anulować? Bardzo, BARDZO proszę o anulowanie głosu "przeciw"..
Loravandrel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 23:21   #3
chomik_
Raczkowanie

Witam,
Głupio się przyznać,ale ja nie wiem jak oddać głos w sondzie...
chomik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 23:24   #4
Zariah
Rozeznanie

A ja wiem.
Popieram apel matki. Człowiek powinien móc żyć w kraju z którym czuje się najbardziej związany. Pod warunkiem, że włada biegle językiem urzędowym tego kraju, pracuje legalnie i płaci podatki.
Zariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 22:37   #5
fiolka208
Rozeznanie

pomożemy!
fiolka208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:22   #6
D0tty
Raczkowanie

A o to kolejny sztandarowy przykład skostniałego systemu ustawodawczego Polski, nie uwzględnia człowieka tylko zasady. Wobec takiego prawa szary człowiek jest bezradny, bezsilny po prostu.
Mam pytanie do Mulesy...Twój obecny maż nie mógł wcześniej usynowić Twojego syna? Pewnie też o tym myśleliście...Mój głos: Oczywiście ZA, sama mam dziecko i nie wiem co bym zrobiła żeby został przy mnie i nie ważne ile miałby lat.

Ps: Od kilku lat mieszkam za granica, w tutejszych urzędach panuje miła atmosfera, niestety część spraw muszę załatwiać przez konsulat lub w Polsce, ale co fakt to fakt, nieuprzejmość pracowników wielu instytucji państwowych jest uderzajaca . Czy tak ciężko zrozumieć, że to nie my dla nich tylko oni dla nas pracuja?
58kg

D0tty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 12:27   #7
mulesa
Przyczajenie

Był poruszany ten temat kilkakrotnie, ale jakoś na rozmowach się skończyło .Wiecie jak to w życiu bywa, zresztą nie przeszkadzało mi to, że mąż nie usynowił mojego syna.
mulesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 20:18   #8
karolynka90
Zakorzenienie

Muleso,
może powinnaś zrobic jakąś petycję?
Ja oczywiście popieram Twoje działania i współczuje sytuacji.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości