savoir-vivre - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 12:32   #1
alexandria89
Raczkowanie

savoir-vivre a kłanianie się

Witam,
wiadomo, że zawsze mężczyzna kłania się kobiecie, młodsza osoba - osobie starszej, wchodzący - obecnym, osoba idąca zawsze kłania się pierwsza osobie stojącej. Jednak jeśli mężczyzna jest starszy (powiedzmy, 50 lat) a kobieta młodsza 20-30lat, to kto kłania się jako pierwszy?
alexandria89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:38   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: savoir-vivre a kłanianie się

Utarło się że to młodszy wita starszego, bez względu na płeć.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:41   #3
alexandria89
Raczkowanie

Dzięki.
alexandria89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:54   #4
Baudolina
Raczkowanie

To przy okazji się spytam: czy savoir-vivre jest takze przestrzegany przy codziennych sytuacjach typu spotkanie kolegi na miescie? Tzn czy nietaktem jest gdy dziewczyna pierwsza go "pozdrowi" Bo tak kiedys zrobila moja kolezanka a druga ją upomniała - a ja tam nie zwaracm uwagi na takie rzeczy klto pierwszy komu CZesc powie - powinnam?

"An eye for an eye only ends up making the whole world blind"
Mahatma Gandhi
Baudolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:57   #5
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Baudolina Pokaż wiadomość
To przy okazji się spytam: czy savoir-vivre jest takze przestrzegany przy codziennych sytuacjach typu spotkanie kolegi na miescie? Tzn czy nietaktem jest gdy dziewczyna pierwsza go "pozdrowi" Bo tak kiedys zrobila moja kolezanka a druga ją upomniała - a ja tam nie zwaracm uwagi na takie rzeczy klto pierwszy komu CZesc powie - powinnam?
Nie widzę nic złego w tym, że pierwsza powiem "cześć" koledze. Co innego jesli ów kolega sam sie nigdy pierwszy nie przywita, tylko czeka, wtedy mozna go olać, ale przecież korona nikomu z głowy nie spadnie, jeśli pierwszy się przywita.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 13:06   #6
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

Cytat:

ja zawsze czekam az chlopak pierwszy sie przywita
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-25, 12:52   #7
wredziulek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ghana Pokaż wiadomość
ja zawsze czekam az chlopak pierwszy sie przywita
Ja też
Stary 2008-06-25, 20:40   #8
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7
Konto usunięte

A ja mowie czesc gdy zauwaze znajomego i jesli ja widze go pierwsza, bez sensu byloby czekac na jego pozdrowienie, a co jak nie zuwazy, bo to przeciez zawsze sie moze zdarzyc
A w temacie savoir-vivre to nie wiem dlaczego, ale bardzo mnie drazni, gdy kobieta o swoim mezu mowi moj malzonek, i odwrotnie, gdy mezczyzna o zonie mowi moja malzonka Malzonek/malzonka to zwroty zarezerwowane dla osob postronnych, zamiast zona/maz ....
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 09:11   #9
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że wśród przyjaciół czy dobrych znajomych nie ma znaczenia, kto się pierwszy przywita. W gronie przyjaciół zwykle przymykamy oko na savoir-vivre
Nie wiem kto pierwszy powinien powiedzieć w takim wypadku "cześć", ale rękę zawsze jako pierwsza wyciąga kobieta. Ze strony mężczyzny byłoby to nietaktem.
Stary 2008-07-05, 00:12   #10
Teje
Rozeznanie

[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;8000383]A w temacie savoir-vivre to nie wiem dlaczego, ale bardzo mnie drazni, gdy kobieta o swoim mezu mowi moj malzonek, i odwrotnie, gdy mezczyzna o zonie mowi moja malzonka Malzonek/malzonka to zwroty zarezerwowane dla osob postronnych, zamiast zona/maz ....[/quote]

wiesz lea, ja tak czasem robię, z tym, że celowo. Po prostu jeżeli rozmawiam z kims obcym, to niekoniecznie chcę, żeby tak osoba wiedziała, jak się mój mąż nazywa. No i żeby nie mówić w każdym zdaniu "mój mąż" mówię też " mój małzonek", "Mój najmilszy" i tym podobne.
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-05, 00:28   #11
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

Mnie denerwuje to, że chłopcy w moim wieku zapominają o zasadach witania się i pierwszeństwa.
Widzą mnie, a czasem tylko popatrzą się i już. Czuję się zaszczycona jak kiwną głową >.>
A już krew mnie zalewa, gdy nie przepuszczają mnie pierwszą w drzwiach, tylko pierwsi się wpychają itp.
Eh...niektórych to naprawdę trzeba kultury nauczyć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-20, 00:21   #12
BJean
Wtajemniczenie

Podbijam temat bo ostatnio często zdarza mi się, że jak sama nie powiem "cześć" to się nie doczekam konkretnego przywitania... a zazwyczaj czekam aż chłopak powie pierwszy to słówko (może to mój błąd?... O_o )

Czy mówicie "cześć" osobom, które znacie tylko połowicznie/z widzenia/nie lubicie ich ?

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 16:55   #13
Blk
BAN stały

jeżeli kogoś nie lubię i ten ktoś też mnie nie lubi, to normalnym jest, że się do siebie nie odzywamy - więc "cześć" też sobie nie mówimy
natomiast jeżeli chodzi o osoby, które znam z widzenia, czyli praktycznie wcale ich nie znam - to, czy powiem cześć, czy nie, zależy od danej sytuacji.
i oczywiście czekam aż pierwsze "cześć" powie chłopak - w każdej sytuacji.
natomiast starszych "chłopaków" czyli panów już w odpowiednio starszym wieku, to ja pierwsza witam.
Blk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 11:04   #14
dominika009
Przyczajenie

Hej,

uważam, że faktycznie kłanianie się zależy od sytuacji, jeśli starszy pan jest moim wykładowcą,to kłaniam się pierwsza zważywszy na uznanie, jakim go darze, w większości jednak sytuacji to mężczyzna powinien ukłonić się kobiecie, ponieważ wyraża w ten sposób szacunek dla jej osoby. Jeśli młoda kobieta ma lat 15-18-19 na pewno wskazane byłoby,gdyby ukłoniła się ojcu swojej koleżanki, ale śmieszą mnie dziewczyny prawie 30-letnie, które kłaniają się mężczyznom 20 lat starszym - dramat. Niestety mężczyzn trzeba nauczyć tego,o czym zapomnieli lub nie nauczyły ich matki i babki - kultury.
dominika009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 20:06   #15
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Myślę, że o wysokiej kulturze tego pana będzie świadczyć jak to on pierwszy ukłoni się kobiecie. Byłam na wielu szkoleniach wizerunkowych, także na takich z savoir vivre i teraz różne "konfiguracje" są możliwe. Ja szkoląc jednak tego pana, uczulałabym go na powitanie kobiety, bez względu na wiek.
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 21:34   #16
Terha
Zakorzenienie

savoir-vivre

W tym wątku proponuję poszukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania z zakresu savoir-vivre.

Ja mam pierwsze pytanie .
W najbliższym czasie wybieramy się z moim TŻetem na wycieczkę do Krakowa i w cenie hotelu mamy wliczoną kolację przy świecach w hotelowej restauracji.

Jak powinniśmy się ubrać?? Czytałam w internecie, że są dwie możliwości: strój wieczorowy (panowie smoking, kobiety suknie wieczorowe-balowe z bardzo drogą biżuterią) lub strój koktajlowy (coś pomiędzy stojem wieczorowym, a codziennym). Oczywiście nie posiadam sukni wieczorowej, ani niewiadomo jak drogiej biżuterii, a mój TŻ smokingu (zresztą moim skromnym zdaniem byłaby to "lekka" przesada), ale chciałabym żeby ten wieczór był wyjątkowy. W końcu to bedzie moja pierwsza kolacja w hotelowej restauracji. I to jeszcze romantyczna kolacja przy świecach z winem ....... Jakieś pomysły?? Odpowiedź wydaje mi się dość oczywista: gustowna sukienka, najlepiej do kolan, a on garnitur. Ale co to tak naprawdę znaczy??

I drugie nasuwające się od razu pytanie: czy w praktyce w hotelowych restauracjach widoczny jest savoir vivre w zakresie ubioru i zachowania przy stole??
Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 12:52   #17
juli_jka
now or never

Dot.: savoir-vivre

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
W tym wątku proponuję poszukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania z zakresu savoir-vivre.

Ja mam pierwsze pytanie .
W najbliższym czasie wybieramy się z moim TŻetem na wycieczkę do Krakowa i w cenie hotelu mamy wliczoną kolację przy świecach w hotelowej restauracji.

Jak powinniśmy się ubrać?? Czytałam w internecie, że są dwie możliwości: strój wieczorowy (panowie smoking, kobiety suknie wieczorowe-balowe z bardzo drogą biżuterią) lub strój koktajlowy (coś pomiędzy stojem wieczorowym, a codziennym). Oczywiście nie posiadam sukni wieczorowej, ani niewiadomo jak drogiej biżuterii, a mój TŻ smokingu (zresztą moim skromnym zdaniem byłaby to "lekka" przesada), ale chciałabym żeby ten wieczór był wyjątkowy. W końcu to bedzie moja pierwsza kolacja w hotelowej restauracji. I to jeszcze romantyczna kolacja przy świecach z winem ....... Jakieś pomysły?? Odpowiedź wydaje mi się dość oczywista: gustowna sukienka, najlepiej do kolan, a on garnitur. Ale co to tak naprawdę znaczy??

I drugie nasuwające się od razu pytanie: czy w praktyce w hotelowych restauracjach widoczny jest savoir vivre w zakresie ubioru i zachowania przy stole??
a masz może małą czarną, ale czerwoną ? do tego szpilki, delikatny makeup, TŻ owszem garnitur, to będzie dobre

hotelowe restauracje się dzielą - na duuużo różnych.
w jednych się bardziej przestrzega w innych mniej
chyba dobrze jest zasięgnąć języka na jakiś forach, ale tam gdzie mówią dokładnie o tym konkretnym hotelu

są też takie, gdzie pójście elegancko ubranym to dopiero obciach - bo ludziska sie nie znają i uważają, że nie trzeba ...
to temat rzeka
Stary 2011-03-08, 17:25   #18
Terha
Zakorzenienie

Jak na razie mam dwie opcje. Albo czarna sukienka do kolan, albo elegancka turkusowa tylko że ta druga jest do połowy uda....... Wolałabym założyć tę drugą, ale trochę się waham .
Stary 2011-03-08, 18:37   #19
zawszeboska
Zakorzenienie

Może wklej zdjęcia na szafę, będzie łatwiej ocenić?
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 19:09   #20
Ashaai
Zakorzenienie

Mała czarna byłaby pewnie najlepsza Klasyczna, pasuje zawsze, wszędzie i do wszystkiego A TŻ oczywiście garnitur
Stary 2011-03-09, 14:18   #21
Terha
Zakorzenienie

Ponieważ nie korzystałam jeszcze z "szafy" i nie potrafiłam jej zlokalizować (;P)wkleiłam zdjęcia u mnie na profilu w zakładce "albumy i zdjęcia".

Po przeanalizwaniu za i przeciw chyba się już zdecydowałam na konkretny strój, ale chetnie posłucham jeszcze Waszych opinii .

Właściwy kolor sukienki turkusowej znajduje się na zdjęciu z próbką materiału. Do obu wersji planuję założyć czerwony sweter (ten ze zdjęcia) i pomalować paznokcie na czerwono.

Dzięki wielkie .

Aha! I jeszcze malutki, ale chyba dość istotny szczegół. Mój TŻ będzie w jasnym garniturze.
Stary 2011-03-09, 20:01   #22
zawszeboska
Zakorzenienie

Myślę, że w turkusowej wyglądasz lepiej, ale nie jestem wielką znawczynią s-v, więc nie wiem, która sukienka jest bardziej odpowiednia.

Szafa znajduje się w zakładce Moda u góry strony. Jest w tym samym pasku co zakładka Forum i KWC.
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 11:20   #23
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zawszeboska Pokaż wiadomość
Szafa znajduje się w zakładce Moda u góry strony. Jest w tym samym pasku co zakładka Forum i KWC.

AAAaa, dzięki . Teraz już będe wiedziała .
I dziękuję za opinię .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-10, 12:39   #24
paula78
Zakorzenienie

A co to za hotel ?
bo hotel hotelowi nie równy

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 14:23   #25
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A co to za hotel ?
bo hotel hotelowi nie równy
dokładnie o to samo miałam spytać

wystroisz się, zaplanujesz piękny wieczór, a będzie was obsługiwał kelner w "t-shircie"

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 17:42   #26
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marronelle Pokaż wiadomość
wystroisz się, zaplanujesz piękny wieczór, a będzie was obsługiwał kelner w "t-shircie"
Nie no.... miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle :P.
To adres tego hotelu: http://www.majorhotel.pl/pl/restauracja_bar/ Szału nie ma, ale dziura zabita dechami to chyba tez nie jest .
Stary 2011-03-11, 08:10   #27
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Nie no.... miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle :P.
To adres tego hotelu: http://www.majorhotel.pl/pl/restauracja_bar/ Szału nie ma, ale dziura zabita dechami to chyba tez nie jest .
Więc musisz znaleźć złoty środek w ubiorze - ani zbyt elegancko, ani zbyt luzacko.

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-11, 08:32   #28
mysia82
Zakorzenienie

turkusowa wydaje mi sie zbyt "wakacyjna" ale moze to kwestia zdjecia

natomiast czarna jest moim zdaniem za dluga -ja bym ja skrocila "do kolanka" i zrobila z niej klasyczna mala czarna-wydaje mi sie ze teraz zakloca Twoje proporcje. w krotszej wersji wygladalabys moizm zdaniem swietnie
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-11, 13:41   #29
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marronelle Pokaż wiadomość
Więc musisz znaleźć złoty środek w ubiorze - ani zbyt elegancko, ani zbyt luzacko.

Coś w tym jest, chociaż jak z moim TŻ robimy sobie w domu kolacje przy świecach to też się ładnie ubieramy. Co prawda on nie zakłada wtedy garnituru tylko dzinsy i wizytową koszulę, a ja zwykle jestem w jakiejś mini, ale też dbamy o to, żeby jakoś wyglądać . A biorąc pod uwagę, że ze względu na zaistniałe okoliczności na randce w restauracji byliśmy z 1,5 roku temu albo i lepiej to chcę żeby to był wyjątkowy wieczór.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
turkusowa wydaje mi sie zbyt "wakacyjna" ale moze to kwestia zdjecia

natomiast czarna jest moim zdaniem za dluga -ja bym ja skrocila "do kolanka" i zrobila z niej klasyczna mala czarna-wydaje mi sie ze teraz zakloca Twoje proporcje. w krotszej wersji wygladalabys moizm zdaniem swietnie
Tak myślałam, że ile osób tyle bedzie opini . Niestety zdjęcia nie oddają w pełni walorów obu wersji;/. Tak to już niestety jest;/. Wczoraj zaniosłam do TŻta obie wersje,zeby wypowiedział swoje zdanie, ale obie sukienki będę mierzyć dopiero w weekend. Zobaczymy co powie . Chciałabym jednak zobaczyć na tej kolacji mojego TŻta w garniturze...... Może inni goście restauracji nie będą się na nas patrzec jak na przybyszy z innej planety...........??

Mysia82, mam inną czarną sukienkę do kolan, ale ta moim zdaniem dużo bardziej nadaje się na randkę chociażby z powodu długiego rozcięcia dyskretnie pokazującego nogi:P. A poza tym jest bardzo klasyczna .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości