|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
savoir-vivre a kłanianie się
Witam,
wiadomo, że zawsze mężczyzna kłania się kobiecie, młodsza osoba - osobie starszej, wchodzący - obecnym, osoba idąca zawsze kłania się pierwsza osobie stojącej. Jednak jeśli mężczyzna jest starszy (powiedzmy, 50 lat) a kobieta młodsza 20-30lat, to kto kłania się jako pierwszy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: savoir-vivre a kłanianie się
Utarło się że to młodszy wita starszego, bez względu na płeć.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To przy okazji się spytam: czy savoir-vivre jest takze przestrzegany przy codziennych sytuacjach typu spotkanie kolegi na miescie? Tzn czy nietaktem jest gdy dziewczyna pierwsza go "pozdrowi"
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zawsze czekam az chlopak pierwszy sie przywita ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A ja mowie czesc gdy zauwaze znajomego i jesli ja widze go pierwsza, bez sensu byloby czekac na jego pozdrowienie, a co jak nie zuwazy, bo to przeciez zawsze sie moze zdarzyc
![]() A w temacie savoir-vivre to nie wiem dlaczego, ale bardzo mnie drazni, gdy kobieta o swoim mezu mowi moj malzonek, i odwrotnie, gdy mezczyzna o zonie mowi moja malzonka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem kto pierwszy powinien powiedzieć w takim wypadku "cześć", ale rękę zawsze jako pierwsza wyciąga kobieta. Ze strony mężczyzny byłoby to nietaktem.
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;8000383]A w temacie savoir-vivre to nie wiem dlaczego, ale bardzo mnie drazni, gdy kobieta o swoim mezu mowi moj malzonek, i odwrotnie, gdy mezczyzna o zonie mowi moja malzonka
![]() wiesz lea, ja tak czasem robię, z tym, że celowo. Po prostu jeżeli rozmawiam z kims obcym, to niekoniecznie chcę, żeby tak osoba wiedziała, jak się mój mąż nazywa. No i żeby nie mówić w każdym zdaniu "mój mąż" mówię też " mój małzonek", "Mój najmilszy" i tym podobne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mnie denerwuje to, że chłopcy w moim wieku zapominają o zasadach witania się i pierwszeństwa.
Widzą mnie, a czasem tylko popatrzą się i już. Czuję się zaszczycona jak kiwną głową >.> A już krew mnie zalewa, gdy nie przepuszczają mnie pierwszą w drzwiach, tylko pierwsi się wpychają itp. Eh...niektórych to naprawdę trzeba kultury nauczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Podbijam temat bo ostatnio często zdarza mi się, że jak sama nie powiem "cześć" to się nie doczekam konkretnego przywitania... a zazwyczaj czekam aż chłopak powie pierwszy to słówko (może to mój błąd?... O_o )
Czy mówicie "cześć" osobom, które znacie tylko połowicznie/z widzenia/nie lubicie ich ?
![]() |
#13 |
BAN stały
|
jeżeli kogoś nie lubię i ten ktoś też mnie nie lubi, to normalnym jest, że się do siebie nie odzywamy - więc "cześć" też sobie nie mówimy
natomiast jeżeli chodzi o osoby, które znam z widzenia, czyli praktycznie wcale ich nie znam - to, czy powiem cześć, czy nie, zależy od danej sytuacji. i oczywiście czekam aż pierwsze "cześć" powie chłopak - w każdej sytuacji. natomiast starszych "chłopaków" czyli panów już w odpowiednio starszym wieku, to ja pierwsza witam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Hej,
uważam, że faktycznie kłanianie się zależy od sytuacji, jeśli starszy pan jest moim wykładowcą,to kłaniam się pierwsza zważywszy na uznanie, jakim go darze, w większości jednak sytuacji to mężczyzna powinien ukłonić się kobiecie, ponieważ wyraża w ten sposób szacunek dla jej osoby. Jeśli młoda kobieta ma lat 15-18-19 na pewno wskazane byłoby,gdyby ukłoniła się ojcu swojej koleżanki, ale śmieszą mnie dziewczyny prawie 30-letnie, które kłaniają się mężczyznom 20 lat starszym - dramat. Niestety mężczyzn trzeba nauczyć tego,o czym zapomnieli lub nie nauczyły ich matki i babki - kultury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Myślę, że o wysokiej kulturze tego pana będzie świadczyć jak to on pierwszy ukłoni się kobiecie. Byłam na wielu szkoleniach wizerunkowych, także na takich z savoir vivre i teraz różne "konfiguracje" są możliwe. Ja szkoląc jednak tego pana, uczulałabym go na powitanie kobiety, bez względu na wiek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
savoir-vivre
W tym wątku proponuję poszukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania z zakresu savoir-vivre.
Ja mam pierwsze pytanie ![]() W najbliższym czasie wybieramy się z moim TŻetem na wycieczkę do Krakowa i w cenie hotelu mamy wliczoną kolację przy świecach w hotelowej restauracji. Jak powinniśmy się ubrać?? Czytałam w internecie, że są dwie możliwości: strój wieczorowy (panowie smoking, kobiety suknie wieczorowe-balowe z bardzo drogą biżuterią) lub strój koktajlowy (coś pomiędzy stojem wieczorowym, a codziennym). Oczywiście nie posiadam sukni wieczorowej, ani niewiadomo jak drogiej biżuterii, a mój TŻ smokingu (zresztą moim skromnym zdaniem byłaby to "lekka" przesada), ale chciałabym żeby ten wieczór był wyjątkowy. W końcu to bedzie moja pierwsza kolacja w hotelowej restauracji. I to jeszcze romantyczna kolacja przy świecach z winem ...... ![]() I drugie nasuwające się od razu pytanie: czy w praktyce w hotelowych restauracjach widoczny jest savoir vivre w zakresie ubioru i zachowania przy stole?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
now or never
|
Dot.: savoir-vivre
Cytat:
![]() hotelowe restauracje się dzielą - na duuużo różnych. w jednych się bardziej przestrzega w innych mniej chyba dobrze jest zasięgnąć języka na jakiś forach, ale tam gdzie mówią dokładnie o tym konkretnym hotelu są też takie, gdzie pójście elegancko ubranym to dopiero obciach - bo ludziska sie nie znają i uważają, że nie trzeba ... to temat rzeka ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jak na razie mam dwie opcje. Albo czarna sukienka do kolan, albo elegancka turkusowa tylko że ta druga jest do połowy uda....... Wolałabym założyć tę drugą, ale trochę się waham
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Może wklej zdjęcia na szafę, będzie łatwiej ocenić?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mała czarna byłaby pewnie najlepsza
![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ponieważ nie korzystałam jeszcze z "szafy" i nie potrafiłam jej zlokalizować (;P)wkleiłam zdjęcia u mnie na profilu w zakładce "albumy i zdjęcia".
Po przeanalizwaniu za i przeciw chyba się już zdecydowałam na konkretny strój, ale chetnie posłucham jeszcze Waszych opinii ![]() Właściwy kolor sukienki turkusowej znajduje się na zdjęciu z próbką materiału. Do obu wersji planuję założyć czerwony sweter (ten ze zdjęcia) i pomalować paznokcie na czerwono. Dzięki wielkie ![]() Aha! I jeszcze malutki, ale chyba dość istotny szczegół. Mój TŻ będzie w jasnym garniturze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że w turkusowej wyglądasz lepiej, ale nie jestem wielką znawczynią s-v, więc nie wiem, która sukienka jest bardziej odpowiednia.
![]() Szafa znajduje się w zakładce Moda u góry strony. Jest w tym samym pasku co zakładka Forum i KWC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A co to za hotel ?
bo hotel hotelowi nie równy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
dokładnie o to samo miałam spytać
![]() wystroisz się, zaplanujesz piękny wieczór, a będzie was obsługiwał kelner w "t-shircie" ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To adres tego hotelu: http://www.majorhotel.pl/pl/restauracja_bar/ Szału nie ma, ale dziura zabita dechami to chyba tez nie jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
turkusowa wydaje mi sie zbyt "wakacyjna" ale moze to kwestia zdjecia
natomiast czarna jest moim zdaniem za dluga -ja bym ja skrocila "do kolanka" i zrobila z niej klasyczna mala czarna-wydaje mi sie ze teraz zakloca Twoje proporcje. w krotszej wersji wygladalabys moizm zdaniem swietnie
ksiazki ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post86755055 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post86716402 http://www.finta.pl/ref/mysia82 Odpisz u mnie - ja odpiszę u Ciebie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś w tym jest, chociaż jak z moim TŻ robimy sobie w domu kolacje przy świecach to też się ładnie ubieramy. Co prawda on nie zakłada wtedy garnituru tylko dzinsy i wizytową koszulę, a ja zwykle jestem w jakiejś mini, ale też dbamy o to, żeby jakoś wyglądać ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() Mysia82, mam inną czarną sukienkę do kolan, ale ta moim zdaniem dużo bardziej nadaje się na randkę chociażby z powodu długiego rozcięcia dyskretnie pokazującego nogi:P. A poza tym jest bardzo klasyczna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.