![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Da się z tym coś zrobić czy nie bardzo?
Słuchajcie, nie wiem już co mam robić. Jest u mnie w szkole dziewczyna, o której istnieniu dowiedziałam się kiedy zrobiłam sobie kolczyk w wardze. Koleżanka mi ją pokazała i zwróciła uwagę, że ona ma taki sam i że jestem do niej podobna. Ja tam żadnego podobieństwa nie zauważyłam, a kolczyk istotnie akurat w tym samym miejscu zrobiłam. Ale, na Boga, nie mogę mieć kolczyka, bo ktoś inny takiego ma? W ogóle mnie to nie obeszło, bo w sumie jakoś się szczególnie nie oglądam na innych. Gorzej, że ona się okazała być bardzo znaną postacią w mojej szkole i ma nawet takie "forum" na necie i tam ludzie anonimowo zadają jej pytania, a ona jak gwiazda odpowiada.
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzeniona
|
Dot.: Da się z tym coś zrobić czy nie bardzo?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
olej to, ważne, że Ty wiesz, że taka nie jesteś, a takich bzdurek nikt nie bierze na poważnie. Im bardziej będziesz się tym przejmować tym bardziej będziesz nakręcać siebie i tego, kto to wypisuje.
edit: a tak w ogóle, to ona chyba może nie zatwierdzić tego pytania, albo je skasować, więc może warto z nią pogadać i poprosić, żeby nie publikowała obrażających Cię treści, a po drugie jeśli zostajesz wymieniona z imienia i nazwiska to można to uznać jako oszczerstwo, czy pomówienie i skierować na drogę sądową.
![]() Edytowane przez zupa_grochowa Czas edycji: 2011-02-26 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Przepraszam, ale muszę - hahahahahahahahahah
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie najciekawsze jest to, że to liceum ogólnokształcące, przy czym ona jest w klasie maturalnej, więc to dorośli ludzie w zasadzie (19 lat w tym roku kończą, jakby nie patrzeć). ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Wiesz, mnie to śmieszyło za pierwszym razem. Teraz trochę mnie już wkurza, więc sobie daruj.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozesz tez sprobowac zmienic cos w wygladzie np przefarbowac wlosy inaczej, ale to troche bez sensu zmieniac siebie dla innych. ale co za debile są w twojej szkole, nic tylko im współczuc ![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-02-26 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzeniona
|
Ale czego Ty się boisz? Oni mają prawo pisać o Tobie takie rzeczy, a Ty będziesz siedzieć z podkulonym ogonem? Ja bym napisała: "Widzę, że niektórzy na bieżąco śledzą moje życie i wymyślają jakieś domniemane scenki z moim udziałem... Gratuluję wyobraźni, sama bym tego lepiej nie wymyśliła".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy ona się przejmie tym, że ja do niej napiszę, myślę, że jakby nie chciała tego publikować, to by tego po prostu nie robiła. ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
No może to i niegłupie... ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
Z tym, że ja serio nie jestem do niej podobna. Jak wyjęłam kolczyka to już wcale. Ona ma włosy jakieś takie blond, a ja mam prawie czarne. Z figury też nie, ona "ma czym oddychać", a ja jestem płaska jak deska, twarz mam zupełnie inną. Podobno się do niej podobnie ubieram czasami, ale tego też nie zauważyłam nigdy. Po prostu nie mam pojęcia co tak naprawdę poza tym kolczykiem, co kiedyś miałam, nas łączyło.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jestem na 100% pewna, że te wpisy robi to któraś z bliskich koleżanek, która przysyła ci linki do tej strony.
Najpierw rzuca anonimowo głupi tekst a potem podsyła tobie linka. Chcesz zobaczyć kto to? Idź na policję i złóż doniesienie o popełnienie przestępstwa z Art. 212 i 216 KK (pomówienie i obrażanie publiczne). Policja wystąpi o ujawnienie IP komputera z którego dokonano wpisu i po tym dojdzie kto to jest.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja nie moge... szczerze to naprawde ci wspolczuje... Sama jestem w 3 LO i nie wyobrazam sobie tego,ze moglabym kogos wyzywac na forum publicznym. Ja na twoim miejscu nie pisalabym nic narazie,bo mogloby to rozpetac niezla wojne. Porozmawialabym z ta dziewczyna,zeby wykasowala zbedne tematy o tobie z tego forum. Wiesz... Takiej nauki to zostal praktycznie tylko marzec,wiec to nieduzo-pozniej sobie gdzies pojdzie i tyle sladu w szkole po niej zostanie. Nie wiem jak ty,ale ja jestem osoba dociekliwa i staralabym sie z calych sil,zeby dowiedziec sie kto cie na tym forum oczernia. Pozdrawiam
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
To niemożliwe. To nie są teksty w ich stylu. One to widzą, bo po prostu - z jakichś nieznanych mi powodów ![]() ![]() Ale oni nie podają tam mojego prawdziwego nazwiska (co też przemawia za tym, że to żadna z moich koleżanek, bo one nie używają pseudonimu, którym się posługuję, tylko moich normalnych danych), bo go nie znają, więc co policja może? Zresztą 18 lat kończę dopiero za dwa miesiące, więc chyba na razie nie mogę sama zgłaszać takich spraw? ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Też się staram dowiedzieć, wczoraj do 12 w nocy nad tym rozmyślałam z przyjaciółką, a potem jeszcze mi się to śniło. ![]()
Edytowane przez Lakhi Czas edycji: 2011-02-26 o 11:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
i naprawdę uważasz, że to, że ktoś na tym forum posługuje się Twoim pseudonimem świadczy o tym, że Cię nie zna? może zwyczajnie boi się podawać Twoje prawdziwe dane, bo wie, że są za to konsekwencje. powiedz o sytuacji rodzicom i idź z tym na policję, bo inaczej tego nie rozwiążesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja bym napisała na forum, że jeżeli takie posty jeszcze raz się pojawią, to zgłaszam sprawę na policję. Zobaczysz, że albo sprawa szybciutko ucichnie, albo pójdziesz na policję i się dowiesz co to za 'dobra duszyczka' Ci tak ładnie tyłek obrabia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakbym napisała, że pójdę na policję, to chyba bym sama na sobie krzyżyk postawiła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czyli jak pójdę na policję i powiem: "Dzień dobry, nie mam osiemnastu lat, ale chciałam wnieść skargę, bo ktoś nazwał mnie suką na formspringu, używając mojego pseudonimu.", to oni muszą coś z tym zrobić? Pytam teraz serio, to nie jest sarkazm.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Tak. Jeśli twój pseudonim jest powszechnie znany, stosujesz go i osoby postronne mogą cię po nim zidentyfikować w realu można to potraktować jako osobisty atak.
Ochronę prawną nabywasz od urodzenia, a nie od pełnoletności. Przede wszystkim idź porozmawiaj. Nie dawaj się zbyć, tylko poproś o pomoc, niech podsuną rozwiązania prawne. Jeśli policja jednak cię zbędzie (bo im się zwykle nie chce i trzeba być upierdliwy, by coś uzyskać), napisz pismo (możesz poprosić rodziców) do policji i załącz oświadczenia koleżanek, że one cię rozpoznały po nicku - to będzie dowód, że wpisy nie dotyczą anonimowej osoby, tylko osoby rozpoznawalnej. ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- http://pokrzywdzeni.gov.pl/index.php?lang=&kat=74
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-02-26 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za te informacje, są dla mnie bardzo cenne, nie miałam pojęcia, że tak to działa. Myślałam, że tylko i wyłącznie jeśli po imieniu i nazwisku by to było i tylko jakbym miała 18 lat to bym mogła z tym iść na policję. Ale na razie może spróbować to jakoś załatwić samej...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Każdy wpis w necie pozostawia ślad. Anonimowość internetu jest złudna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Hm. Ale z tej strony wynika, że jednak nie mogę złożyć tego wniosku... "W sytuacji, gdy pokrzywdzonym jest małoletni, którego jesteś przedstawicielem ustawowym, albo osoba ubezwłasnowolniona całkowicie lub częściowo, nad którą sprawujesz stałą pieczę, to prawa pokrzywdzonego wykonujesz Ty " Czy znowu czegoś nie rozumiem? Przepraszam, ale kompletnie nie znam się na przepisach prawnych.
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Trudno oczekiwać, by np. pięcioletnie dziecko same szło na policję. Każdy obywatel ma prawo zgłosić fakt popełnienia przestępstwa.
http://www.lodz.policja.gov.pl/content/view/1490/177/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Ja bym podeszła do tej dziewczyny i pogadała z nią o tym. Jeśli jest w porządku to może jakoś ukróci te głupie teksty i insynuacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
W Psychologii istnieje coś takiego jak rozdwojenie jaźni.
![]() Z resztą jeżeli ktoś się przejmuje Twoim życiem bardziej niż Ty to powinnaś być z tego dumna. O byl kim się nie mówi. A po drugie taka sytuacja właśnie pokazuje, że koleżanki nie mają 'własnego' życia to sie angażują w życie kogoś innego. ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Oj, też się nasłuchałam różnych tekstów, tyle że nie w necie, a w twarz.
![]() Jakieś starsze koleżanki nie wiem za co mnie nie polubiły kilka lat temu (z 16 miałam wtedy) i wprost, przechodząc koło mnie mówiły "o, idzie ta mała k****". ![]() W sumie sprawa rozeszła się po kościach, bo nie reagowałam, ale Tobie radzę posłuchać Elfir. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Jesli nie chcesz isc na policje od razu to podejdz do tej 'gwiazdy' i pogadaj z nia. Powiedz ze nie zyczysz sobie takich tekstow i jezeli sie nie skoncza to bedziesz zmuszona zglosic sprawe na policje. Skoro to jej fani wypisuja takie bzdety to ona moze je bezproblemu ukrocic. I dziwi mnie ze dawno tego nie zrobila...
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja koleżanka ją dzisiaj tam spytała (chociaż kazałam im nic nie pisać już, no ale się wszystkie na to wściekły i jednak piszą...) czy ma jakiś interes w publikowaniu pytań o mnie. Odpisała, że właściwie to nie, poza urozmaiceniem forum i że ma zwyczaj publikować wszystko, łącznie z tym co nieprzychylne - także rzeczy dotyczące jej osoby (faktycznie publikowała pytania typu: "chyba przytyłaś, nie?" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Podpisuje się pod tym co radzi Elfir. Zgłoś sprawę na policję, nikt w internecie nie jest anonimowy. Wszystko da się sprawdzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dobra rada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jestem tego samego pewna,nawet nie wyobrażasz sobie autorko,jacy potrafią być ludzie.
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Wspolczuje, troche rozumiem sytuacje, tez mialam podobne sytuacje. Najlepiej to przeczekac i nie czytac tej strony. Tak sie mowi, ze jak masz cos do mnie to powiedz mi to w twarz, a tak na prawde wcale nikt nie chce tego slyszec. Nie czytaj, bedzie latwiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.