|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Magda ;)
|
Fotoradar-zdjęcie ze Straży Miejskiej
Witam
![]() Dostałam mandat z fotoradaru... zdjęcie jest zamazane i nie mam pojęcia kto prowadził wtedy auto. Mandat jest na 6 pkt. i 300 zł. Zdjęcie jest z lipca i przyszło dopiero teraz,na zdjęciu jest twarz mężczyzny i jest to albo mój chłopak albo mój ojciec. Obydwoje są do siebie podobni i zdjęcie zamazane. Nie dojdę teraz,który z nich prowadził auto ... moje pytanie: Co ja mam teraz zrobić?? Ja na pewno nie prowadziłam tego samochodu. Nie pamiętam kto prowadzil samochód 31 lipca. A wogole czy mandat może przyjsc po pol roku od wystawienia mandatu?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Fotoradar-zdjęcie ze Straży Miejskiej
Princeska, moj maz mowi ze straz ma 30 dni na wystawienie mandatu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
... choć nie Westwood
|
Mnie tez wydaje się, że jest to dużo za późno na dostanie mandatu. Ja bym go nie przyjęła właśnie ze względu na to i, że nie wiadomo kto prowadził.
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Zapytaj głównych podejrzanych?
Nie wiem czy policja ma prawo do tak długiego czasu wysyłania mandatu. Zawsze możesz powiedzieć, że prosisz o lepsze zdjęcie, bo nie pamiętasz kto siedział wtedy za kierownicą, co jest raczej zrozumiałe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
ja kiedyś czytałam artykuł że na zdjęciu nie musi być widać twarzy kierowcy. jak nie widać twarzy kierującego i nie pamięta się kto mógł prowadzić to właściciel pojazdu nie może dostać punktów karnych tylko ew. sam mandat.
ale ten termin pół roku to coś przesada ... trzeba by dowiedzieć się dokładnie jak to jest z tymi terminami mi również się wydaje że na sporządzenie mandatu jest 30 dni a po tym czasie to tylko sąd ... a zobacz kiedy mandat został sporządzony ... może tak długo poczta go słała hihihi (doczytałam że 31 lipca) od nowego roku zaś czas 30 dni ma zostać wydłużony właśnie do pół roku ![]() i dodatkowo kontrolować i karać będą mogli nas inspektorzy ITD ![]()
[...] twoje blizny są twoją siłą ------------------- Edytowane przez kaszkasz Czas edycji: 2010-12-17 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://e-prawnik.pl/forum/domowy/pra...rodzkim-1.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Magda ;)
|
Zdjęcie zostało zrobione 31 lipca,a mandat wystawiony 7 grudnia
![]() w sumie to nie mandat,przyszło to zdjęcie i tam trzeba im odesłać są 3 opcje 1) przyjmuje mandat,ja kierowalam 2) nie przyjmuje,podaje imie i nazwisko osoby,ktora prowadzila auto 3) nie wiem kto prowadzil, place 250 zł bez punktów wiec raczej zdecydujemy sie na ta 3 opcje,chociaz dla mnie to troche glupie ![]() nauczka,żeby nikomu nie dawac swojego auta ![]() ale najgorsze jest to,że była prędkość 81 km/h na 50 i mandat tam się waha między 200-300 zł i dali 300, jest 1 km więcej więc mogliby dać już to 200 ![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- [1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;23841158]zgodnie z art 97 par pkt 2 kw - jesli za pomocą urządzenia pomiarowego zostanie stwierdzone popełnienie wykroczenia uprawniony funkcjonariusz ma 30 dni od ujawnienie wykroczenia na nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego. Jeśli w ciągu 7 dni nie zostanie on zapłacony istnieje domniemanie iż sprawca odmówił jego przyjęcia a zatem sprawa powinna być od razu skierowana do Sadu Grodzkiego.Jeżeli zatem nie otrzymałeś skutecznie doręczonego mandatu w owym zawitym terminie to w sprzeciwie do Sadu napisz o naruszeniu procedur przez straż miejską wskaż iż ci nie doręczono skutecznie mandatu i złóż wniosek by sąd umorzył postępowanie ze względu na złamanie procedur gdyż straz miejska ma obowiązek karać ale i sama przestrzegać właściwych przepisów bo takie postępowanie jak opisałeś to wykorzystywanie prawa do gnębienia obywatela w "imieniu prawa" co jest sprzeczne z art 2 KONSTYTUCJI RP. http://e-prawnik.pl/forum/domowy/pra...rodzkim-1.html [/QUOTE] czyli nie placic wogole tego mandatu,odpisac im czy napisac od razu do sądu? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
jak minęło tak dużo czasu bym nie płaciła od razu tego mandatu tylko poszła bym to wyjaśnić do Straży Miejskiej ... zapłacić zdążysz
![]() |
#9 | |
Magda ;)
|
Cytat:
![]() Edytowane przez BLOND_PRINCESSKA Czas edycji: 2010-12-17 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
acha, rozumiem .... może spróbuj zadzwonić i zapytać jak masz potraktować ten mandat
![]()
![]() |
#11 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
mm444, po takim czasie to chyba każdy sąd przyznałby racje że niemożliwością jest wskazać kto prowadził auto.
podejrzewam że dość często zmieniał się kierowca gdyby cały czas jedna osoba jeździła to pamiętało by się komu się pożyczało auto BLOND_PIRINCESSKA, informuj nas na bieżąco co w sprawie. sama tez postaram się podpytać tu i ówdzie ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- wg. mojego źródła to jest przedawnione i nie powinnaś tego płacić tylko zadzwonić tam i wyjaśnić to
![]() |
#13 |
Magda ;)
|
Ja wiem na jakiej drodze zostalo zrobione to zdjecie,ale moj tata zmienial sie TŻtem i nie jestesmy w stanie stwierdzić,który z nich prowadził w tym momencie. Tymbardziej,że to jakaś wieś,której nawet na mapie nie ma, w internecie wpisywaliśmy więc mniej więcej wiemy gdzie to było.
Ale gdyby zdarzenie mialo miejsce np. w naszym mieście to do tego mogłabym dolozyc jeszcze ojca TŹta i jego kolege... Więc to trochę smieszne ![]() nie muszę pamiętać co było pol roku temu, kto prowadzil samochód ![]() Zadzwonimy w poniedzialek i zobaczymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ciekawa jestem jak to się zakończy
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli twarz jest zamazana, a właściciel nie ma możliwości ustalenia, kto wtedy prowadzil samochód, to dostaje się wtedy tylko sam mandat, bez punktów karnych (ze względu na brak możliwości ustalenia kierującego pojazdem w danym momencie).
Aczkolwiek od lipca do grudnia to zdecydowanie za długo na to, żeby przyszedł mandat, jak sobie sami nie dopilnowali, to niech się teraz martwią tym, że ktoś napisze odwołanie i nie zapłaci, albo sprawa zostanie skierowana do sądu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Zadzwoń jutro do Starży i myślę, że na pewno coś się rozjaśni
![]() ![]() Natomiast moja koleżanka miała inną sytuację - mandat przyszedł w terminie, ale również nie była w stanie ustalić kto w danym dniu kierował jej autem z uwagi na niezbyt wyraźne zdjęcie i tak jak już to napisano wcześnie - zapłaciła tylko karę bez punktów ![]() Ale najpierw wykonaj telefon, a potem daj nam tu znać, bo wszyscy chętnie na pewno się dowiemy jak to jest w takiej sytuacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Magda ;)
|
Cytat:
Powiem TŻ,żeby pozniej zadzwonil,bo to jego samochód i do niego przyszedł mandat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Magda ;)
|
Dzwoniliśmy do Straży Miejskiej i faktycznie okazało się,że mają 30 dni na przesłanie mandatu,ale ...30 dni po odnalezieniu sprawcy.
Facet powiedział,źe dopiero nie dawno dostali informacje o naszych danych. Więc wybieramy 3 opcje 250 zł bez punktów... Fajny prezent na Święta ![]() ale powiem wam,że i tak są nie w porządku, za przedział 31-40 km za dużo jest kara 200-300 zł, my mieliśmy 31 i dali 300 ![]() No cóż dziękuję za zainteresowaniem wątkiem i Wesołych Świąt życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że Straż Miejska to beznadziejna instytucja, to już inny temat.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
nie było mnie trochę ale widzę że sprawa "powiedzmy" wyjaśniona.
można by się było z nimi trochę pokłócić .... ale że święta i nowy rok to rozmiem Wasz wybór .... mniejsze zło niż szarpanie się z urzędnikami ![]() życzę wszystkim aby nie mieli takich niespodzianek w Nowym Roku ![]()
![]() |
#21 |
Magda ;)
|
Dziewczyny jednak sprawa nie rozwiązana
![]() odesłalismy to pisemko od razu czyli w grudniu/na poczatku stycznia? wyslalismy na maila,odpisali, napisali,ze dziekuja za szybka odpowiedz i,ze w najblizszym czasie zostanie wyslany mandat. Ok,czekamy na mandat ![]() po 2 tygodniach przyszlo 2 raz to samo pismo,ze mamy wskazac sprawce. TŻ sie wkurzyl.powiedzial,ze juz odpisal i,ze nie bedzie wysylal drugi raz tego samego. Dzisiaj dostalismy mandat,pisze na nim,ze nie wskazalismy sprawcy i,że mandat na 250 zł ![]() spoko,ale hyba troche przesada. Oni ponad 2 miesiace wysylali ten mandat ![]() Slyszalam,ze od tego roku straz miejska nie ma prawa wysylac mandatatow z fotoradaru? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.