Świąd skóry-co robić?byłam u dermatologa,może do alergologa iść? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-11, 14:25   #1
podusia
Rozeznanie

Świąd skóry-co robić?byłam u dermatologa,może do alergologa iść?

nie mam raczej AZS , dermatolog stwierdziła że to nie to.od jakiegoś czasu mam problem ze swędzącą skórą na ciele,na głowie czasem też.deramtolog stwierdziła że po prostu tak mam że nagle skóra zaczyba swędzieć i jak drapię to jest coraz gorzej.ja myślałam że to świerzb,ale nie mam zadnych zmian na skórze,dermatolog mowi ze to napewno nie swierzb,jak drapie to wtedy czasem wylaza takie plamki jakbym ugryzienie komara podrapala i widac czerona kropke.przepisała krem optiderm f i tabletki diphergan. ja biore jest ok,ale ile mozna tak zreć leki? sama nie wie,moze do alergologa powinnam iść?albo do innego dermatologa?sama juz nie wiem skad to sie bierze,wyczytalam gdzies ze : w zaburzeniach endokrynologicznych – uogólniony świąd może towarzyszyć nadczynności lub niedoczynności tarczycy. ja mam niedoczynność i zapalenie tarcycy.moze to od tego?ale leki biore od prawie roku i bylo ok,a od 3 miesiecy problem z tym swiądem sie zaczal.coraz bardziej rozdrazniona jestem tym świądem

podusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 22:31   #2
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: Świąd skóry-co robić?byłam u dermatologa,może do alergologa iść?

zwróć uwagę na to czy dobrze spłukujesz żele pod prysznic al bo mydło po kąpieli i na to czy twoje ubrania są dokładnie wypłukane popraniu. to są częste powodu świądu
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 22:42   #3
Monaku
Raczkowanie

Hej !

Mam bardzo podobny problem co Ty. Również miałam podejrzenia co do świerzba ale dermatolog stwierdził , że to albo na tle nerwowym albo alergia żywieniowa.Mnie na początku okrutnie swędziały okolice kolan i uda - do tego stopnia aż oczywiscie roztrapalam to do krwi Poszłam do apteki i kupiłam zwykła maść nagietkową.Dopóki się nią smarowałam ten stan minął- do teraz bo ileż można sie smarować.Znowu wróciło to okrutne swędzenie , pojawiają się takie małe ranki jakby mnie komar ugryzł. Nie wiem co dalej robić- pewnie wrócę do maści nagietkowej bo mi to pomagało. A jakie konkretnie Ciebie obszary swędzą? Tylko nogi i głowa? Czy swędzenie nasila się w jakiś porach dnia?
Monaku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 07:28   #4
szugarbejb
Zakorzenienie

To jest drapanie na tle nerwowym, bo same mówicie, że rozdrapujecie to do krwi.

Najlepsze byłyby środki uspokajające, czyli niestety kolejne leki, jeśli nie potraficie same sie powstrzymać od tego.

Dobrymi środkami łagodzącymi mogą być np. wszelkie żelowe delikatne kosmetyki np. Żel aloesowy Palomy, albo woda termalna itd.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 11:54   #5
podusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monaku Pokaż wiadomość
Hej !

Mam bardzo podobny problem co Ty. Również miałam podejrzenia co do świerzba ale dermatolog stwierdził , że to albo na tle nerwowym albo alergia żywieniowa.Mnie na początku okrutnie swędziały okolice kolan i uda - do tego stopnia aż oczywiscie roztrapalam to do krwi Poszłam do apteki i kupiłam zwykła maść nagietkową.Dopóki się nią smarowałam ten stan minął- do teraz bo ileż można sie smarować.Znowu wróciło to okrutne swędzenie , pojawiają się takie małe ranki jakby mnie komar ugryzł. Nie wiem co dalej robić- pewnie wrócę do maści nagietkowej bo mi to pomagało. A jakie konkretnie Ciebie obszary swędzą? Tylko nogi i głowa? Czy swędzenie nasila się w jakiś porach dnia?
co do obszarów swędzenia to zależy,ale w różnych miejscach. i pora dnia też jest różna.dziś swędziały mnie nogi i 1 ramię,po drapaniu są kropki jakby komar użarł.może też maść nagietkową zakupię.co do tabletek to ten diphergam pomaga,świąd mija ale robię się bardzo senna po nim i staram się jak najrzadziej brać.ale ciężko jest przeczekać aż ten świąd mija.miałam kiedys kiedyś robione testy alergiczne,niby alergii nie było tylko jakaś o podłożu infekcyjnym,a co to oznacza to nie wiem.napewno zapytam lekarza od tarczycy jak zrobię badania czy ten świąd może mieć z tarczycą związek. boję się balsamy i kremy używać,nie wiem czy świąd z nimi jest związany,żadne plamy nie wyłażą po nich więc to chyba nie to.zastanawiam się czy warto iść do dermatologa innego czy tez alergologa.

Stary 2009-04-12, 19:10   #6
Monaku
Raczkowanie

szugarbejb całkiem możliwe , że to na tle nerwowym bo prowadzę strzasznie stresujący tryb życia- to swędzenie jest wręcz nie do opanowania uwierz mi.Tabletek uspokajających łykać nie będe bo uważam , że trzeba zlikwidować źródło takiego stanu a nie zaleczać skutki.ech

podusia wiesz co czyli z mojej obserwacji i dedukcji wynika to ,że : obie zaleczamy jakiś skutek, bo Ty łykasz tabletki i Ci przechodzi a ja smaruję maścią nagietkową i mam podobny efekt.Kurczę a może by faktycznie spróbować z badaniem i hormonów itp Daj znać na froncie jak już coś poczynisz w tym kierunku .
Monaku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 12:54   #7
podusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monaku Pokaż wiadomość
szugarbejb całkiem możliwe , że to na tle nerwowym bo prowadzę strzasznie stresujący tryb życia- to swędzenie jest wręcz nie do opanowania uwierz mi.Tabletek uspokajających łykać nie będe bo uważam , że trzeba zlikwidować źródło takiego stanu a nie zaleczać skutki.ech

podusia wiesz co czyli z mojej obserwacji i dedukcji wynika to ,że : obie zaleczamy jakiś skutek, bo Ty łykasz tabletki i Ci przechodzi a ja smaruję maścią nagietkową i mam podobny efekt.Kurczę a może by faktycznie spróbować z badaniem i hormonów itp Daj znać na froncie jak już coś poczynisz w tym kierunku .
od prawie roku łykam na tarczyce leki i nigdy skóra nie swędziała. ale przy okazji lekarza zapytam.dziś np nie swędziało mnie prawie wcale nic,sama nie wiem.a najgorsze ze nagle zaczyna i nie wiadomo skad to sie bierze.kupie sobie ten żel aloesowy paloma.jak tak czytam w necie na temat świądu i pisze że nawet ziarncy to jest objaw to aż dreszcze mam więc nie czytam dalej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-14, 07:09   #8
Danuta Nowicka
dr n. med.

Każdą przyczynę świądu należy najpierw dokładnie zdiagnozować. Podstawa to badania tarczycy, diagnostyka cukrzycy i funkcji nerek. W następnej kolejności alergolog. Dopiero jak nie znajdzie się uchwytnej przyczyny tzw. somatycznej proszę zwrócić się o pomoc najpierw do psychologa (zdiagnozuje poziom przeżywanego przez Panią stresu) a potem do lekarza rodzinnego a nawet psychiatry po odpowiednie środki. Przewlekłe stosowanie środków uspokajających utrudnia rozpoznanie problemu i grozi uzaleznieniem.
Stary 2009-04-14, 16:48   #9
podusia
Rozeznanie

Dziękuję za odp.cukrzyca to nie jest napewno bo miałam niedawno badania pod tym katem.stawiam na tą tarczycę aczkolwiek pewna nie jestem.dzis jak sie podrapałam miałam ślady jak po ugryzieniach komara.swędzenie nie było za częste,leków na to nie brałam

Stary 2009-04-22, 20:46   #10
sirgunia
Raczkowanie

Podusia ja mam to samo co ty!!!!
Tez nagle mam atak smyrania i sie drapie jak opetana i w tym miejscu mam kropke jakby mnie ugryzl komar (ale na pewnonie gryzie) tez mam lekka niedoczynnosc tarczycy i lykam euthyrox. jak bedziesz cos wiedziala to pisz!. mnie bardzo czesto swedza plecy i pachy
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 20:06   #11
sylwucha2102
Raczkowanie

Widzę, ze owe problemy się rozpowszechniają :/ Ja niestety mam podobny problem- świąd czasami jest nie do zniesienia, ostatnio tak strasznie swędziały mnie piszczele, że rozdrapałam do krwi Najbardziej martwi mnie fakt, ze co rok jest coraz gorzej-coraz więcej plam na skórze (w większości na rękach), które podczas opalania wychodzą na wierzch... Zmiany są szorstkie w dotyku i białe w przeciwieństwie do reszty ciała, a po kąpieli są znowu koloru czerwonego :/ okropne wręcz Aaa i warto nadmienić, ze mam takze niedoczynność tarczycy, więc najprawdopodobniej chora tarczyca jest przyczyną. W przyszłym tygodniu idę do dermatologa, ale nie jestem pewna czy mi w tym przypadku pomoże, raczej ścieżka do endokrynologa

sirgunia: mnie bardzo czesto swedza plecy i pachy

heheh wiem coś o tym

Edytowane przez sylwucha2102
Czas edycji: 2009-04-23 o 20:09
sylwucha2102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 20:35   #12
henryka1961
Przyczajenie

witam
jezeli ma ktos problemy ze świerzbem szczerze polecam masc Lyclear, ktora niestety nie jest dostepna w Polsce, ale mozna ja bez problemu zamowic od uzytkownika o adresie a_allego@interia.eu oraz nr gg 8876436 , cena okolo 65zł
w google mozna wiecej poczytac na temat tego specyfika
ja wysmarowalam cale cialo wg ulotki na noc i po tygodniu swedzenie sie zmniejszylo po dwoch juz nic mnie nie swedzi
pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
Magda
henryka1961 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 12:59   #13
ewakazimierczak
Przyczajenie

goraco polecam to co henryka1961, przerabiałam ten koszmar przez 0,5 roku, to jest jakiś koszmar, szczególnie, jak dotyczy całej rodziny. nie żałujcie kasy na ten specyfik, więcej stracicie na lekarzy, dojazdy, terapie różnymi lekami i na pracę wykonaną w domu, aby to dziadostwo wytępić, koooszmaaar!
ewakazimierczak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości