|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Świąd skóry-co robić?byłam u dermatologa,może do alergologa iść?
nie mam raczej AZS , dermatolog stwierdziła że to nie to.od jakiegoś czasu mam problem ze swędzącą skórą na ciele,na głowie czasem też.deramtolog stwierdziła że po prostu tak mam że nagle skóra zaczyba swędzieć i jak drapię to jest coraz gorzej.ja myślałam że to świerzb,ale nie mam zadnych zmian na skórze,dermatolog mowi ze to napewno nie swierzb,jak drapie to wtedy czasem wylaza takie plamki jakbym ugryzienie komara podrapala i widac czerona kropke.przepisała krem optiderm f i tabletki diphergan. ja biore jest ok,ale ile mozna tak zreć leki? sama nie wie,moze do alergologa powinnam iść?albo do innego dermatologa?sama juz nie wiem skad to sie bierze,wyczytalam gdzies ze : w zaburzeniach endokrynologicznych – uogólniony świąd może towarzyszyć nadczynności lub niedoczynności tarczycy. ja mam niedoczynność i zapalenie tarcycy.moze to od tego?ale leki biore od prawie roku i bylo ok,a od 3 miesiecy problem z tym swiądem sie zaczal.coraz bardziej rozdrazniona jestem tym świądem
![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Świąd skóry-co robić?byłam u dermatologa,może do alergologa iść?
zwróć uwagę na to czy dobrze spłukujesz żele pod prysznic al bo mydło po kąpieli i na to czy twoje ubrania są dokładnie wypłukane popraniu. to są częste powodu świądu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej !
Mam bardzo podobny problem co Ty. Również miałam podejrzenia co do świerzba ale dermatolog stwierdził , że to albo na tle nerwowym albo alergia żywieniowa.Mnie na początku okrutnie swędziały okolice kolan i uda - do tego stopnia aż oczywiscie roztrapalam to do krwi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To jest drapanie na tle nerwowym, bo same mówicie, że rozdrapujecie to do krwi.
Najlepsze byłyby środki uspokajające, czyli niestety kolejne leki, jeśli nie potraficie same sie powstrzymać od tego. Dobrymi środkami łagodzącymi mogą być np. wszelkie żelowe delikatne kosmetyki np. Żel aloesowy Palomy, albo woda termalna itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
szugarbejb całkiem możliwe , że to na tle nerwowym bo prowadzę strzasznie stresujący tryb życia- to swędzenie jest wręcz nie do opanowania uwierz mi.Tabletek uspokajających łykać nie będe bo uważam , że trzeba zlikwidować źródło takiego stanu a nie zaleczać skutki.ech
podusia wiesz co czyli z mojej obserwacji i dedukcji wynika to ,że : obie zaleczamy jakiś skutek, bo Ty łykasz tabletki i Ci przechodzi a ja smaruję maścią nagietkową i mam podobny efekt.Kurczę a może by faktycznie spróbować z badaniem i hormonów itp Daj znać na froncie jak już coś poczynisz w tym kierunku . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
dr n. med.
|
Każdą przyczynę świądu należy najpierw dokładnie zdiagnozować. Podstawa to badania tarczycy, diagnostyka cukrzycy i funkcji nerek. W następnej kolejności alergolog. Dopiero jak nie znajdzie się uchwytnej przyczyny tzw. somatycznej proszę zwrócić się o pomoc najpierw do psychologa (zdiagnozuje poziom przeżywanego przez Panią stresu) a potem do lekarza rodzinnego a nawet psychiatry po odpowiednie środki. Przewlekłe stosowanie środków uspokajających utrudnia rozpoznanie problemu i grozi uzaleznieniem.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odp.cukrzyca to nie jest napewno bo miałam niedawno badania pod tym katem.stawiam na tą tarczycę aczkolwiek pewna nie jestem.dzis jak sie podrapałam miałam ślady jak po ugryzieniach komara.swędzenie nie było za częste,leków na to nie brałam
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Podusia ja mam to samo co ty!!!!
Tez nagle mam atak smyrania i sie drapie jak opetana i w tym miejscu mam kropke jakby mnie ugryzl komar (ale na pewnonie gryzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Widzę, ze owe problemy się rozpowszechniają :/ Ja niestety mam podobny problem- świąd czasami jest nie do zniesienia, ostatnio tak strasznie swędziały mnie piszczele, że rozdrapałam do krwi
![]() ![]() sirgunia: mnie bardzo czesto swedza plecy i pachy ![]() heheh wiem coś o tym ![]() Edytowane przez sylwucha2102 Czas edycji: 2009-04-23 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
witam
jezeli ma ktos problemy ze świerzbem szczerze polecam masc Lyclear, ktora niestety nie jest dostepna w Polsce, ale mozna ja bez problemu zamowic od uzytkownika o adresie a_allego@interia.eu oraz nr gg 8876436 , cena okolo 65zł w google mozna wiecej poczytac na temat tego specyfika ja wysmarowalam cale cialo wg ulotki na noc i po tygodniu swedzenie sie zmniejszylo po dwoch juz nic mnie nie swedzi ![]() pozdrawiam i zycze powodzenia!!! Magda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
goraco polecam to co henryka1961, przerabiałam ten koszmar przez 0,5 roku, to jest jakiś koszmar, szczególnie, jak dotyczy całej rodziny. nie żałujcie kasy na ten specyfik, więcej stracicie na lekarzy, dojazdy, terapie różnymi lekami i na pracę wykonaną w domu, aby to dziadostwo wytępić, koooszmaaar!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.