|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wata cukrowa :)
cześć, mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jeśli chciałabym sobie dorobić jak będzie ciepło przy sprzedawaniu waty cukrowej ( wiecie taki wózek jak na festynach itp. ) to czy muszę to gdzieś zgłaszać i odprowadzać podatki czy coś w tym rodzaju? czy nie? proszę o pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wata cukrowa :)
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- No chyba że to ty będziesz szefem tego biznesu więc wypadało by raczej zgłosić to do urzędu skarbowego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ty nie musisz zglaszac nigdzie takiego faktu. robi to za ciebie pracodawca w momencie podpisania umowy o prace. on odprowadza za ciebie skladki.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Sama chcę być sobie szefem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
oczywiście że musisz zgłosić, chyba że będziesz tą watę oddawała za darmo (aczkolwiek wtedy chyba też).
To normalna działalność gospodarcza. Poza tym wydaje mi się że pod sanepid byś też podlegała - kontakt z żywnością. ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- może pochodź po cukierniach i popytaj czy by na to nie poszli za jakąś prowizją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dobrze Ci radzę, nie bierz się za to.
Musiałabyś założyć działalność gospodarczą. Do tego mowa o sprzedawaniu żywności, zatem musiałabyś mieć książeczkę sanepidowską i atest sanepidu na maszynę do waty. Do tego nie możesz sprzedawać byle gdzie, musiałabyś dzierżawić miejsce do sprzedaży. Mało opłacalna impreza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wychodzi na to, że to nie takie proste, książeczkę sanepidowską posiadam, ale maszyna już nie
![]() Chciałam sprzedawać w miejsach publicznych na świeżym powietrzu, najlepiej często uczęszczanych przez dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak to jest ale u mnie zawsze w lecie jeden pan jezdzi z tym wozkiem, zatrzymuje sie na osiedlach na placach zabaw i ogolnie tam gdzie sa dzieciaki. I napewno nic nie dzierzawi. Najlepiej przejdz sie juz teraz do skarbowki i dopytaj jak to jest z tymi podatkami itp.
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() po przeczytaniu kilku postow na wizazu ![]() jezeli zalezy Ci na tym "letnim biznesie" to udaj sie do odpowiedniego urzedu i porozmwaiaj z odpowiednimi ludzmi. Masz dobry pomysl na zarobek ale... trzeba dzialac , zeby cos miec- samo nie przyjdzie ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Boże, przez ciebie nabrałam ochoty na watę cukrową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem ,policz ile kosztuje cukier, prąd ,maszyna,oplaty za miejsce itd cala biurokracja i ile jestes w stanie sprzedac tej waty . Byc może świetny biznes mając kilkanaście takich maszyn w róznych miastach nadmorskich ,wtedy kupujesz maszyny z rabatem lub wypożyczasz ,cukier z jakies hurtowni. Tez bym zjadła watę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.