|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Spalanie - czy coś zmienić, może być lepsze? Proszę o ocenę :)
Cześć wszystkim
![]() Od listopada chodzę na siłownie. Schudłam już troszkę, kondycja uległa znacznej poprawie. Chodzę co drugi dzień. Moja rutyna na siłowni: 3 kilometry na orbiterku (albo orbitrku, albo jakkolwiek inaczej się na to mówi - mam problem z zapamiętaniem ![]() To taki mój codzienny standardzik, czasami dodawałam wchodzenie po schodach albo ergometr, ale na to nie mam pomysłu ![]() Macie jakieś propozycje? Coś, co mogłabym robić (z ćwiczeń cardio, siłowe podejmę jak schudne jeszcze jakieś 7 kg), albo jakoś inaczej wykorzystać kombinacje tych przedmiotów do ćwiczeń i stworzyć jakieś ciekawe serie? Nie mam pomysłu, a nie chciałabym robić wiecznie tego samego ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Spalanie - czy coś zmienić, może być lepsze? Proszę o ocenę :)
Dlaczego chcesz czekać z treningiem siłowym? To też jest świetny spalacz tłuszczu, w dodatku im więcej masz tkanki mięśniowej, tym większe zapotrzebowanie energetyczne. A mięśnie już Ci poleciały przy okazji redukcji.
Moim zdaniem nie warto chodzić na siłownię, jeśli to głównie bieżnia (która w dodatku jest wyjątkowo mało przyjazna stawom). Bardzo dobrym spalaczem tłuszczu jest skakanka. Na Twoim miejscu zainteresowałabym się treningiem wytrzymałościowym ze sztangą, albo podzieliła trening na siłowy (30-40 min.) i cardio (dla mnie skakanka bije na głowę te maszyny, ale co już tam wolisz). Przy czym ZAWSZE w tej kolejności (nigdy nie można wykonywać ćwiczeń siłowych po cardio). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8179920 1]Dlaczego chcesz czekać z treningiem siłowym? To też jest świetny spalacz tłuszczu, w dodatku im więcej masz tkanki mięśniowej, tym większe zapotrzebowanie energetyczne. A mięśnie już Ci poleciały przy okazji redukcji.
Moim zdaniem nie warto chodzić na siłownię, jeśli to głównie bieżnia (która w dodatku jest wyjątkowo mało przyjazna stawom). Bardzo dobrym spalaczem tłuszczu jest skakanka. Na Twoim miejscu zainteresowałabym się treningiem wytrzymałościowym ze sztangą, albo podzieliła trening na siłowy (30-40 min.) i cardio (dla mnie skakanka bije na głowę te maszyny, ale co już tam wolisz). Przy czym ZAWSZE w tej kolejności (nigdy nie można wykonywać ćwiczeń siłowych po cardio).[/QUOTE] Hm, czyli lekka rozgrzewka, jakieś ćwiczenia siłowe a potem cardio? Czy ćwiczenia siłowe mogą być takimi zwykłymi na salce, jakieś brzuszki, squady itp, czy mówisz o takich typowych z "ciężarami" :P ? Moze głupie pytania, ale jestem laikiem jeśli chodzi o siłke ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Im prościej tym lepiej, tu naprawdę nie ma co udziwniać - przysiady, wykroki, martwy ciąg etc.
Niektórzy wolą maszyny, bo te same wymuszają prawidłową postawę i izolują wybrane grupy mięśni. Wolne ciężary są lepsze (w sensie bardziej efektywne), bo angażują więcej mięśni, ale też trudniejsze, bo trzeba samemu pilnować odpowiedniej postawy. Najlepiej byłoby wykupić 1-2 treningi personalne (u ogarniętego trenera), który pokaże Ci kilka ćwiczeń na różne partie i nauczy Cię poprawnie je wykonywać i ewentualnie obsługiwać maszyny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8180013 6]Im prościej tym lepiej, tu naprawdę nie ma co udziwniać - przysiady, wykroki, martwy ciąg etc.
Niektórzy wolą maszyny, bo te same wymuszają prawidłową postawę i izolują wybrane grupy mięśni. Wolne ciężary są lepsze (w sensie bardziej efektywne), bo angażują więcej mięśni, ale też trudniejsze, bo trzeba samemu pilnować odpowiedniej postawy. Najlepiej byłoby wykupić 1-2 treningi personalne (u ogarniętego trenera), który pokaże Ci kilka ćwiczeń na różne partie i nauczy Cię poprawnie je wykonywać i ewentualnie obsługiwać maszyny.[/QUOTE] Chciałam, ale pani na siłowni ceni się za 120 zł za jedno spotkanie. A ja student, a student jak wiadomo - biedny! ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Na dobrą sprawę o poprawnym wykonywaniu ćwiczeń można najpierw sporo poczytać w necie, na rzetelnych stronach rzecz jasna. Ale ktoś i tak musi na Ciebie na początku patrzeć i kontrolować, bo możesz teoretycznie wiedzieć jak, a niekoniecznie będziesz w stanie sama się dopilnować.
Nie masz zniżki studenckiej? Ani... wf? Pierwsze co bym zrobiła w takiej sytuacji, to próbowała uderzyć na uczelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie
![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8180089 1]Na dobrą sprawę o poprawnym wykonywaniu ćwiczeń można najpierw sporo poczytać w necie, na rzetelnych stronach rzecz jasna. Ale ktoś i tak musi na Ciebie na początku patrzeć i kontrolować, bo możesz teoretycznie wiedzieć jak, a niekoniecznie będziesz w stanie sama się dopilnować. Nie masz zniżki studenckiej? Ani... wf? Pierwsze co bym zrobiła w takiej sytuacji, to próbowała uderzyć na uczelni ![]() Miałam już wf - zajęcia na salce z panią która prowadziła aerobik ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zainteresuj się treningiem interwałowym.
Możesz go sobie sama ułozyć lub znaleźć gotowe schematy, skomponowane z prostych ćwiczeń: przysiady, skakanka, planki, pajace, krokodylki itp. Mozna w nim używać też maszyn, ciezarów. Stoper do treningu np. w rytmie tabaty (8 x 20/10 sekund 1 set) albo podobne ale w dłuzszych okresach a mniej powtórzeń- interwał moze być na np. 45 sekund wtedy mniej powtórzeń, ściagniesz sobie na telefon nawet, są gotowe aplikacje, z muzyczkami i bez. Taki trening nie powinien trwać maksymalnie do 25 minut. N apoczątek mozesz zaczynać od krótszego, bo to naprawde bardzo meczący typ treningu. Ograniczaj ilosc powtórzen w 1 serii do np 4-6 dopiero jak się przystosujesz rób te 6-8 (+ przed solidna rozgrzewka i po schłodzenie/lekki stretching na rozluźnienie) Podstwą jest praca na maksymalnej intensywnosci w ciagu każdych 20 sekund. Masz mieć wrazenie ze serce i płuca ci zaraz wyskoczą przez usta a pot ma ci płynac po oczach i tyłku. Masz być na długu tlenowym, to powoduje że ten typ treningu jest tak spalajacy a podwyższone spalanie utrzymuje się nawet do 24 godzin po treningu. I wtedy faktycznie masz szanse spalić te 400-500 kalorii (przy sesji 25 minut), bo to co Ci bieżna pokazuje to.. ściema niestety. palisz tam max jakieś 300 kalorii przez te 7 km. Możesz sobie np zrobić taki (8x20 lub 6 x 20 na początek kilka razy 4 x 20): 8x20/10 - wioślarz (lub pajace, skakanka) 8x20/10 - plank (lub pompki) 8x20/10 - przysiady lub wykroki (mozesz wziac w rece ciezarki) 8x20/10 - brzuchy z ciezarkiem w dłoniach 8x20/10 - foczki (lezysz na brzuchu, podnosisz rece i nogi i machasz nimi nad podłogą) Powyższa rozpiska 5 x 8x20/10 jest wersją pełną, na 25 minut. IMO, po takim czymś solidnie zrobionym, zbedne jest robienie cardio. Ten trening bazuje na interwałowym wysiłku beztlenowym. Nie ma sensu w 1 sesji mieszac go z tlenowym. lepiej, robić 2 różne typy treningu naprzemiennie. 1 raz "tabata", drugi raz typowe cardio czyli zupełnie odmienny typ trengu bo w pełni tlenowy. I tak na przemian a nie w kółko 1 schemat zmęczenia.
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8180230 1]No ok, ale to jakaś mikroszkoła w której jest jedna sala gimnastyczna z kantorkiem i trzech wuefistów "od wszystkiego"? Nie macie żadnego centrum sportowego z prawdziwego zdarzenia, sekcji itd.?
Ja nie umiem osiągnąć takiego stanu żadnymi ćwiczeniami. Tylko bieganie i ewentualnie skakanka - a nawet w tym drugim przypadku czasem mam wrażenie, że nogi i ręce mi nie nadążają tak bardzo, jak by można ![]() Uniwersytet Szczeciński ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8179920 1]Dlaczego chcesz czekać z treningiem siłowym? To też jest świetny spalacz tłuszczu, w dodatku im więcej masz tkanki mięśniowej, tym większe zapotrzebowanie energetyczne. A mięśnie już Ci poleciały przy okazji redukcji.
Moim zdaniem nie warto chodzić na siłownię, jeśli to głównie bieżnia (która w dodatku jest wyjątkowo mało przyjazna stawom). Bardzo dobrym spalaczem tłuszczu jest skakanka. Na Twoim miejscu zainteresowałabym się treningiem wytrzymałościowym ze sztangą, albo podzieliła trening na siłowy (30-40 min.) i cardio (dla mnie skakanka bije na głowę te maszyny, ale co już tam wolisz). Przy czym ZAWSZE w tej kolejności (nigdy nie można wykonywać ćwiczeń siłowych po cardio).[/QUOTE] i tu się w pełni zgodzę z Koleżanką. Z tym,że ze skakanką trzeba uważać,bo dosyć mocno obciąża stawy kolanowe
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Tak, obowiązkowo dobre buty i najlepiej miękkie podłoże. Ze względu na duże obciążenie stawów skakank - podobnie jak bieganie - jest niewskazana osobom z dużą nadwagą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Po ćwiczeniach na skakance są znakomite efekty.Ostatnio zauważyłam na siłowni,że kilka osób zamiast klasycznych aerobów po treningu siłowym (czyli bieżnia,orbitrek itd.) skacze właśnie na skakance
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.