|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||||||
BAN stały
|
Ćwiczenia na czczo a katabolizmCytat:
Może pokarze jak wygląda wydatek energetyczny podczas stanu "na czczo" i po podaniu glukozy itd: http://ajpendo.physiology.org/conten...expansion.html Na czczo spalamy najwięcej tłuszczy i oszczędzamy glikogen. Ok ale co z tym katabolizmem? By przybrać na "masie", MPS(muscle protein synthesis) musi być ponad MPB(muscle protein breakdown). Gdy ćwiczymy na czczo(stan po-trawienny) stan miedzy syntezą a rozkładem białek w mięśniach nie wiele się zmienia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywista oczywistość że po ćwiczeniach zwiększa się katabolizm, i to nie ważne czy był to trening na czczo czy po posiłku. Podczas ćwiczeń na czczo jednak sam katabolizm jest minimalny. Posiłek po treningu powinien zawierać i białka i węglowodany by zahamować MPB, czyli ten nasz katabolizm. Jednak same białka, aminokwasy nie hamują katabolizmu: Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ćwiczenia na czczo a katabolizm
Widzę ,że się postarałeś
![]() Problem w tym, że ja też mogę bez problemu znaleźć kilka stron na poparcie mojej tezy o katabolizmie i je tu wkleić. Właściwie na każdą teorie można znaleźć w internecie materiały potwierdzające. Tak naprawdę trudno przekonać kogoś do swojego zdania kto uważa, że ma dość ugruntowaną wiedzę i jest pewny swojego. Ja wolę nie ćwiczyć na czczo, ćwiczę 1,5 h po posiłku i mi z tym dobrze, nie mam problemu z gubieniem tłuszczu, więc nie potrzebuje się męczyć bez jedzenia. Jednak rozumiem, że są też osoby ,które lubią ćwiczyć na czczo i nic do tego nie mam, każdy zna swój organizm i wie co mu przynosi najlepsze efekty. To samo dotyczy się diety, każdy wybiera taką jaka mu odpowiada i się do niej stosuje. Pozdrawiam ps. mogę znać powód dla którego założyłeś osobny wątek żeby mi odpowiedzieć? ![]()
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Dot.: Ćwiczenia na czczo a katabolizm
Cytat:
Lubie się starać ![]() Widzisz tutaj już się rysuję hmm...specjalizacja? tzn kto co chce osiągnąć. Nie jestem kulturystą, mi zależy na ogólnym rozwoju fizycznym, kiedyś i to był cel kulturystyki ale dziś to większości przypadków to jest tylko kosmetyka, zapominając o innych aspektach. Polecam książkę Pavela Tsatsouline'a "Więcej niż bodybuilding" On po prostu wyśmiewa współczesną kulturystykę. Mi ćwiczenia na czczo nie przeszkadzają w szlifowaniu formy i nie ma w tym nic szkodliwego jeżeli chodzi o rozwój do jakiego dążę i tylko to chciałem tutaj napisać. Ps. w sumie nie wiem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:29.