Germanistyka - co przed? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-27, 23:46   #1
Heru19
Rozeznanie

Exclamation

Germanistyka - co przed?

Witam, wybieram się na filologię germańską, w tym roku. Aktualnie mam wakacje i nie widzi mi się siedzieć z założonym rękoma w oczekiwaniu nie wiadomo na co. Chciałabym zacząć się uczyć, oczywiście, że będę powtarzała to co do tej pory poznałam, ale w poziomie między liceum a studiami jest jednak spora przepaść czytałam pochlebne opinie o książkach takich jak np: Deutsche Gramatik - Helbig/ Buscha, Dreyer/Schmidt, Sag's besser. Przepraszam za niekompletne tytuły ale nie spisywałam ich aż tak rzetelnie Nie wiem od czego zacząć, na czym się skupić, żeby później było trochę łatwiej, żeby się jakoś wdrażać już teraz ktoś może coś mi doradzi?
Heru19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 17:35   #2
Leseratte93
Zadomowienie

Dot.: Germanistyka - co przed?

Cytat:
Napisane przez Heru19 Pokaż wiadomość
Witam, wybieram się na filologię germańską, w tym roku. Aktualnie mam wakacje i nie widzi mi się siedzieć z założonym rękoma w oczekiwaniu nie wiadomo na co. Chciałabym zacząć się uczyć, oczywiście, że będę powtarzała to co do tej pory poznałam, ale w poziomie między liceum a studiami jest jednak spora przepaść czytałam pochlebne opinie o książkach takich jak np: Deutsche Gramatik - Helbig/ Buscha, Dreyer/Schmidt, Sag's besser. Przepraszam za niekompletne tytuły ale nie spisywałam ich aż tak rzetelnie Nie wiem od czego zacząć, na czym się skupić, żeby później było trochę łatwiej, żeby się jakoś wdrażać już teraz ktoś może coś mi doradzi?
Też tak myślałam po maturze, ale przeszło mi po 1. tygodniu zajęć PNJN

Osobiście polecam Deutsche Grammatik Helbig, Buscha. O "Sag;s besser" się nie wypowiem, bo nie miałam z tą pozycją styczności.

Polecam systematyczne przerabianie gramatyki oraz ćwiczenia leksykalne. Im więcej słownictwa poznasz, tym lepiej dla Ciebie Dodatkowo oglądaj lub słuchaj czegoś po niemiecku. Łatwiej Ci będzie oswoić się z wykładami i ćwiczeniami w tym języku.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 17:49   #3
Heru19
Rozeznanie

już wyszukuję strony radia niemieckie i sobie patrzę chociaż nie które tematy mają takie słownictwo, że rozumiem strasznie ogólny kontekst i to pewnie jeszcze źle systematyczność to mi się przewija już wszędzie hahaha właśnie chcę wiedzieć jakie książki bo bym sobie coś skserowała polecasz jeszcze jakieś książki z ćwiczeniami? ze słownictwem jedyny problem to rodzajniki nigdy nie pamiętam tych których rzadziej używam, nie wiem jak się tego nauczę też tak myślałaś ale w sensie, że było jeszcze gorzej?!
Stary 2015-06-28, 18:12   #4
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
już wyszukuję strony radia niemieckie i sobie patrzę chociaż nie które tematy mają takie słownictwo, że rozumiem strasznie ogólny kontekst i to pewnie jeszcze źle systematyczność to mi się przewija już wszędzie hahaha właśnie chcę wiedzieć jakie książki bo bym sobie coś skserowała polecasz jeszcze jakieś książki z ćwiczeniami? ze słownictwem jedyny problem to rodzajniki nigdy nie pamiętam tych których rzadziej używam, nie wiem jak się tego nauczę też tak myślałaś ale w sensie, że było jeszcze gorzej?!
Rodzajniki to problem sporej większości studentów germy Ja po 3 latach studiów wciąż mam problemy z nimi

Niestety, systematyczność to podstawa podstaw, bez tego zdolności językowe maleją...

Z książek mogłabym polecić jeszcze gramatykę z DUDENA (żółta księga ). A leksykę ćwicz czytając artykuły, np. na Spieglu, Deutsche Welle, itd. albo książki po niemiecku
Stary 2015-06-28, 18:16   #5
Heru19
Rozeznanie

a ja myślałam, że na studiach jakoś cudownie to wejdzie w głowę z czasem będę pamiętać a gdzie studiowałaś? i jak z tym poziomem?
Stary 2015-06-28, 18:42   #6
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
a ja myślałam, że na studiach jakoś cudownie to wejdzie w głowę z czasem będę pamiętać a gdzie studiowałaś? i jak z tym poziomem?
Na studiach na pewno się osłuchasz i oczytasz w języku niemieckim, ale poziom PNJN zależy od ćwiczeniowców. Czasami przerabia się np. artykuły z czasopism z zaawansowanym słownictwem, a czasami uczy nazw zwierzątek

Ja studiowałam na UG i poziom większości przedmiotów (np. literatura, językoznawstwo, itd.) był spoko, ale PNJN moim zdaniem pozostawiał wiele do życzenia w niektórych przypadkach.
Stary 2015-06-28, 18:53   #7
Heru19
Rozeznanie

chciałabym żeby tak było więc to tak wszystko zależy na kogo się trafi ja akurat w inne miasta celuję okej dzięki za odpowiedź myślałam, że wątek zginie w tłumie xD
Stary 2015-06-28, 21:12   #8
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Ja ci polecam czytać niemieckie czasopisma, ksiazki, w ten sposób nauczyłam sie szybko języka. Albo programy telewizyjne. Wejdź sonie na strone www.rtl.de i oglądaj seriale, wiadomości, talk show, rozne programy rozrywkowe, polecam
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 21:29   #9
Heru19
Rozeznanie

oo dzięki dzięki chętnie popatrzę książek poszukam chociaż nie wiem jak to ze słownictwem będzie D
Stary 2015-06-29, 00:11   #10
cotusie
Raczkowanie

.

Edytowane przez cotusie
Czas edycji: 2016-02-05 o 19:24
cotusie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 10:35   #11
Heru19
Rozeznanie

mnóstwo niepotrzebnych rzeczy się zapamiętuje ja się w taki pokrętny sposób uczę słówek tyle historyjek wymyślam, jak komuś mówię to się ze mnie śmieją ale to naprawdę pomaga z czasem zapomnę tę otoczkę do słownictwa ale same słówka zostają a o to chodzi audiobooków co prawda nie lubię bo wolę sama czytać ale to byłoby lepsze niż wgapianie się w filmy, gdzie więcej jest jednak obrazków niż tekstu dzięki nie pomyślałabym o cytatach hahaha poszperam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-29, 10:45   #12
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
mnóstwo niepotrzebnych rzeczy się zapamiętuje ja się w taki pokrętny sposób uczę słówek tyle historyjek wymyślam, jak komuś mówię to się ze mnie śmieją ale to naprawdę pomaga z czasem zapomnę tę otoczkę do słownictwa ale same słówka zostają a o to chodzi audiobooków co prawda nie lubię bo wolę sama czytać ale to byłoby lepsze niż wgapianie się w filmy, gdzie więcej jest jednak obrazków niż tekstu dzięki nie pomyślałabym o cytatach hahaha poszperam
Ale w filmy nie ma człowiek się wgapiać, tylko słuchać dialogów, itd., żeby się osłuchać z językiem.
Stary 2015-06-29, 11:13   #13
Heru19
Rozeznanie

oczywiście ale nie zawsze dużo mówią, zależy na co się trafi

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
Ja ci polecam czytać niemieckie czasopisma, ksiazki, w ten sposób nauczyłam sie szybko języka. Albo programy telewizyjne. Wejdź sonie na strone www.rtl.de i oglądaj seriale, wiadomości, talk show, rozne programy rozrywkowe, polecam
weszłam na twojego bloga da się ogarnąć językowo za granicą? zrozumieć ludzi? podobno jest tyle dialektów, że można się uczyć i tak się nie raz nie zrozumie to prawda?
Stary 2015-06-29, 19:15   #14
XElisX
Raczkowanie

Jeśli chodzi o gramę po polsku, to zajrzyj do "Nowego repetytorium z gramatyki języka niemieckiego" S. Bęzy. Zdania na temat tej pozycji są podzielone, ale ja ćwiczyłam na niej niektóre, problematyczne dla mnie, zagadnienia i jest OK
XElisX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 19:18   #15
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez XElisX Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o gramę po polsku, to zajrzyj do "Nowego repetytorium z gramatyki języka niemieckiego" S. Bęzy. Zdania na temat tej pozycji są podzielone, ale ja ćwiczyłam na niej niektóre, problematyczne dla mnie, zagadnienia i jest OK
Też jest spoko, tak samo jak to edgardowe z empiku , ale na germie raczej bezużyteczna, chyba że ktoś serio nie ogarnia podstaw, które zawierają te repetytoria.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości