|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
pożyczka pieniędzy jak to zrobić z głową? pomocy
Witam!
Potrzebuję pomocy (prawnika/ studenta prawa najlepiej) i będę wdzięczna za każdą dobra (mądrą) radę ![]() Koleżanka chce ode mnie pożyczyć 10tys złotych. Zgodziłam się na te pożyczkę, bo ufam, że mi odda. Jednak zaufanie, zaufaniem, wolałabym spisać jakąś umowę, pokwitowanie, sama nie wiem co. Proszę o pomoc. Co mam zrobić? Jakie pismo spisać, żeby było wiarygodne i zgodne z prawem? Pozdrawiam , Scatty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pożyczka pieniędzy jak to zrobić z głową? pomocy
Cytat:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-...e-1436582.html Może będzie pomocny.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wow, dziękuję. Bardzo pomocny. Wiem już jak napisać taką umowę przynajmniej ![]() a nie orientujecie się jak to jest z pożyczką i otrzymaniem akcji spółki na którą będą przeznaczone te pieniądze? Bo tak sobie myślę, że jeśli dokładam się do rozwoju firmy koleżanki, to może mogłabym również później mieć z tego zysk. Czy też jeżeli dam jej pieniądze i poproszę o udział w firmie to będzie mój wkład bezzwrotny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
jaka to spółka ( chodzi o formę prawną)?
co do umowy pożyczki : - spisać umowę - pokwitowanie, jeżeli gotówka do ręki - niezależnie od tego, jak bardzo ufasz koleżance, pomyśl o dodatkowym zabezpieczeniu np. weksel własny. więcej np. tu http://www.weksel.pl/rodzaje.html albo poszukaj w prawie wekslowym, ew. poręczenie pamiętaj, że od pożyczki opiewającej na kwotę 10.000 zł, trzeba zapłacić podatek PCC ( 2%) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
lily marlene chodzi o spółkę cywilną (która ona zakłada z jeszcze 2 osoba), co w takim wypadku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Spóła cywilna nie może emitować akcji. Jedyną formą z jakiej możesz skorzystać to zostanie wspólnikiem poprzez wniesienie wkładu w wysokości 10 tys. Plusy - partycypujesz w zyskach, minusy - odpowiadasz za zobowiązania nie tylko tymi 10 tysiącami, ale w razie potrzeby - również własnym majątkiem, i to również za zobowiązania powstałe przed Twoim przystąpieniem do spółki.
Edytowane przez 201803120851 Czas edycji: 2011-03-17 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli chcesz mieć jakiś zysk z tego, że pożyczasz koleżance pieniądze, to po prostu pożycz jej na określony w umowie %.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, że koleżanka ma inwestora jednego i będzie brała od niego grubszą kasę i on dostanie 10% zysków. Jak to w takim razie rozwiąże? bo rozumiem, że spółka cywilna=0 akcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgodnie z art.867 KC: § 1. Każdy wspólnik jest uprawniony do równego udziału w zyskach i w tym samym stosunku uczestniczy w stratach, bez względu na rodzaj i wartość wkładu. W umowie spółki można inaczej ustalić stosunek udziału wspólników w zyskach i stratach. Można nawet zwolnić niektórych wspólników od udziału w stratach. Natomiast nie można wyłączyć wspólnika od udziału w zyskach. § 2. Ustalony w umowie stosunek udziału wspólnika w zyskach odnosi się w razie wątpliwości także do udziału w stratach. Czyli w umowie spółki można określić, kto ma ile % zysku i tak pewnie koleżanka planuje w przypadku tego inwestora. Można rozważyć opcję żebyś została wspólnikiem w jej spółce pod warunkiem, że w umowie spółki będzie zapisane, że jesteś wyłączona od udziału w stratach. Jedynym minusem jest to, że takie postanowienie umowne ma skutek wobec wspólników, ale nie ma skutku wobec osób trzecich. Czyli mimo Twojego wyłączenia od strat każdy wierzyciel spółki może od Ciebie żądać zaspokojenia jego wierzytelności i masz obowiązek ją spełnić. Pocieszeniem jest to, że potem masz prawo domagania się od pozostałych wspólników zwrotu tego, co zapłaciłaś... Nie wiem czy dość jasno napisałam ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.