|
|
#1 |
|
Zakorzeniona
|
Typowy polski alkohol
Szukałam podobnego wątku, ale znalazłam tylko takie z pomysłami na prezent dla obcokrajowca.
Zostałam poproszona o przywiezienie butelki typowego polskiego alkoholu. I mam zagwozdkę Bo większość wódek chyba już nawet nie jest polska, myślałam o śliwowicy lub cydrze. Nie jestem fanką alkoholi, ale chciałabym, żeby to co wezmę było w miarę smaczne Czyli żaden spirytus. Piwa też odpadają, bo musiałabym wziąć kilka butelek, a będę to przewozić samolotem razem z innymi rzeczami, więc z braku miejsca odpada. Czy któraś z Was może polecić mi coś konkretnego? Będę wdzięczna za sugestie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Typowy polski alkohol
Żubrówka
wiem, że została wykupiona przez rosyjski koncern, ale mimo wszystko kojarzy się bardzo z Polską.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Marszałkini II RP
|
Wódka.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsza myśl to była Spitytus ale to ma być prezent a nie morderstwo hihi.
W sumie Śliwica jest też w Czechach tez.. A np Wódka Debowa ? Szczególnie te które są w drewnianym opakowaniu.... |
|
|
|
|
#5 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzeniona
|
Bardzo pomocne
Prosiłabym o podanie marek, bo tak jak mówię niezbyt się na tym znam.Żubrówka faktycznie kojarzy się bardzo z Polską, szczególnie ta z trawką. ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
and cigarettes
|
Może Żołądkowa Gorzka? Wydaje mi się przyjazna dla obcokrajowców.
|
|
|
|
|
#8 |
|
O RLY?
|
Absolwent (chociaż też już należy do rosyjskiego koncernu).
Krupnik. Sobieski. Pan Tadeusz. Smirnoff. |
|
|
|
|
#9 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
miód pitny
|
|
|
|
|
#12 |
|
Marszałkini II RP
|
Wyczuwam szyderstwo, ale nie orientuję się na tyle dobrze w rynku wódek, żeby stwierdzić, która jest teraz polska. Wiem, że dużo było polskich, ale zostały przejęte przez zagraniczne koncerny więc wolałam nie podawać konkretnych nazw.
|
|
|
|
|
#13 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Wodka chopin
Zubrowka |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
Typowo polska wódka to "żytniówka".
Dobrym prezentem jest też nalewka owocowa własnej produkcji(owoce zasypane cukrem a potem do soku dodać spirytus). |
|
|
|
|
#17 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cydr nie jest typowo polskim alkoholem. Całkiem dobry był swego czasu Krupnik, ale dawno nie piłam, więc nie wiem, czy dalej trzyma jakość. Może Żubrówka? Albo właśnie pitny miód? I chyba nie warto przy zakupie się sugerować tym, kto jest teraz właścicielem koncernu. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Zestawienie polskich wódek:
![]() Jakby ktoś szukał polskich piw: ![]() Źródło: https://www.facebook.com/WybieramPL Edytowane przez 6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b Czas edycji: 2014-08-18 o 11:59 |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Wódka Dębowa
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Ja kupiłabym alkohol kojarzący się wszystkim z Polską, nie patrząc na to do jakiego koncernu obecnie należy. Przecież te wódki produkowane są w Polsce, przez Polaków, w ten sam sposób od lat. Po prostu spółki, które je produkują zmieniły właścicieli.
Dla mnie takie typowe polskie wódki to Żubrówka, Żołądkowa Gorzka, Chopin czy Pan Tadeusz. Ostatnio moi znajomi z zagranicy chwalili też bardzo smakowe wódki Lubelskie, chociaż ja za nimi średnio przepadam. Swoją drogą, ostatnio w internecie podniosła się wrzawa, że polskie wódki nie są już polskie, jakby to wszystko dopiero co się stało. Żubrówka nie jest już polska od 9 lat, gdy w 2005 roku CEDC przejął Polmos Białystok (a rok temu CEDC został kupiony przez Rosjan). |
|
|
|
|
#21 |
|
Marszałkini II RP
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;47746010]Zestawienie polskich wódek:
![]() Jakby ktoś szukał polskich piw: ![]() Źródło: https://www.facebook.com/WybieramPL[/QUOTE] Bardzo przydatne, muszę sobie zapamiętać. Dzięki
|
|
|
|
|
#22 |
|
Komplikatorka
|
Bimber
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
A nie czasem luksusowa wodka Belvedere?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Belvedere_%28w%C3%B3dka%29 |
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
Wódka żytnia, żubrówka z trawką , miód pitny, krupnik.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
Stawiam na zubrowke bo dalej sie polsko kojarzy. Sobieski przez kampanie z Brucem Willisem. Albo zoladkowa gorzka bo nawet die toten hosen o niej śpiewali.
Albo co powiesz o tradycyjnym, wiejskim bimbrze? Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-08-18 o 14:20 |
|
|
|
|
#27 |
|
.
|
KRUPNIK. wielu obcokrajowców kojarzy ten alkohol
do tego tradycyjna polska receptura
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myśląc, że to jakaś wódka śliwkowa, raz jak wypiłam śliwowicy to myślałam, że mi wszystkie jelita wypali. No bimber jak nic. Nawet czysty spirytus nie jest taki ohydny ![]() A może weź "słynny teraz" cydr lubelski? Niestety nie piłam, nie wiem jak to smakuje, ale koleżanki mówiły, że całkiem dobre Tylko, że to raczej jak piwo, mało procentowe.Dla mnie taka "typowo polska", ale z mojego regionu to wódka 3 zboża. Nie jest piekąca jak inne, to może takie coś? Żytniówka to chyba też dobra propozycja. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
boże
naprawdę ktoś lubi krupnik? ((
|
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Krupnik jest bardzo dobry. Myślę,że Pan Tadeusz ładnie zapakowany będzie doskonałym prezentem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

Bo większość wódek chyba już nawet nie jest polska, myślałam o śliwowicy lub cydrze. Nie jestem fanką alkoholi, ale chciałabym, żeby to co wezmę było w miarę smaczne
Czyli żaden spirytus. Piwa też odpadają, bo musiałabym wziąć kilka butelek, a będę to przewozić samolotem razem z innymi rzeczami, więc z braku miejsca odpada. Czy któraś z Was może polecić mi coś konkretnego? Będę wdzięczna za sugestie

wiem, że została wykupiona przez rosyjski koncern, ale mimo wszystko kojarzy się bardzo z Polską.

Prosiłabym o podanie marek, bo tak jak mówię niezbyt się na tym znam.

naprawdę ktoś lubi krupnik?