![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Doradźcie bo się we mnie aż gotuje !!!
HA! Będzie wątek nie o facecie! W ogóle nie będzie faceta, żadnej zdrady, kłamstw, czytania gg i innych takich !
Kogo ten wstęp nie zachęcił bo liczył na opowieśc rodem z łzawej telenoweli serdecznie przepraszam, i na osłodę powiem, że wiosna przyszła ![]() No, ale teraz już na serio. Mam problem, co pomyślę o pewnej sytuacji to szlag mnie trafia, nie chcę tego tak zostawic, ale nie wiem do końca co mogę zrobic. Rok temu miałam robioną cytologię. Wyszła mi II grupa, wskazane leczenie. Moja ówczesna pani ginekolog, od razu postanowiła zamrozic mi nadżerkę, bez żadnego zupełnie leczenia. Trochę mnie to zdziwiło i poszłam na konsultację do innego gina. Ten... z marszu, z nazwiska mi wymienił, który lekarz mi to zalecił, że ta pani dr jest z tego znana... Dostałam zwykłe najsłabsze globulki bo moja zmiana była maleńka i bezobjawowa. Na kontrolnej cytologii 2 miesiące temu mam wynik I, czyli wszystko ok. W czwartek do pracy zadzwoniła do mnie mama. Cała zapłakana i wystraszona, że czemu ja jej nic nie powiedziałam i czemu się nie zgłosiłam na zabieg... Ja w totalnym szoku i pytam ją o co chodzi... A ona, że dzwonili z przychodni ginekologicznej, że miałam cytologię, że wyszła mi II grupa, że miałam przyjśc na zabieg i nie przyszłam... W dodatku pani miła opieprzyła moją mamę od nieodpowiedzialnych matek... Wytłumaczyłam mamie sytuację a mnie trafił szlag. Po 1 mam 22 lata, rok temu miałam 21. Obowiązuje więc przychodnie tajemnica lekarska. Moja mama wie, że chodzę do gina, że seks uprawiam itd. ale niekoniecznie musiałam miec taką hmm... liberalną mamę. Co wtedy>? A poza tym od czegoś są do cholery zasady... Po 2 rok temu ja tam dzwoniłam, że na zabieg się nie zgłoszę, bo uważam go za niepotrzebny. Po 3 kto widział wydzwaniac z takimi rzeczami po ROKU! Co mogę zrobic poza pójściem i urządzeniem dzikiej awantury? (bo na to mam ochotę...
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Doradźcie bo się we mnie aż gotuje !!!
Cytat:
Jesli chodzi o sedno,to tez bylabym wkur....a.Nie wiem co Ci poradzic,ale dzika awanture u kierownika przychodni zrobilabym na bank.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To jest złamanie tajemnicy lekarskiej, nie mieli prawa zdradzać Twoich wyników badań nikomu. Wniosłabym skargę do dyrektora placówki. I zrobiła dziką awanturę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze... W kartotece miałam podany najpierw mój nr komórkowy, ale ok zmieniłam w ciągu roku. Drugi był domowy, ale nie powinni osobie, która nie jest mną udzielic informacji.
A osobą upoważnioną był Tż. Była podana jego komórka i adres, które się nie zmieniły. Jak mówię... żyję z mamą pod tym kątem dobrze, ale by to trafiło na matkę koleżanki... to ta ma szlaban do 50-tki. (konserwatywna 50 latka, której gin=seks a seks=grzech, po ślubie, dla prokreacji ... Tż sugeruje, że mam tam pójśc i zabrac swoją kartotekę. Tylko ja nie wiem czy jeszcze tak wolno. Kiedyś było takie prawo, a teraz nie wiem.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Pracuje w przychodni,i raczej z tego co u nas jest,nie dadza Ci oryginalu,tylko ksero,niestety.Moze co przych ,to inne obyczaje,tego nie wiem? Ale na skarge to idz,pielegniarka po 4 lit dostanie,i slusznie.
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
hmmm. z jednej strony bezdyskusyjnie lekarzy obowiązuje tajemnica lekarska i tutaj doszło do jej złamania.
jednak w tym konkretnym przypadku jak rozumiem nie miało to dużego znaczenia, bo Twoja mama wiedziała o sprawie- ale ok: tego panie z przychodni nie mogły wiedzieć i mogły narobić kłopotów. poza tym Twoja mama się bardzo zdenerwowała, czyli panie postąpiły delikatnie mówiąc: niedelikatnie. z drugiej jednak strony ja osobiście doceniłabym to, że pamiętano o pacjentce, o jej problemie i ktoś się tym przejął. Nieumiejętnie postąpił w tej sytuacji, ale gdybyśmy sobie wyobraziły, że ktoś rzeczywiście zbagatelizowałby chorobę- mogłoby się okazać, że taki telefon uratowałby jego zdrowie/życie. tak więc ja generalnie wolę taką postawę, niż często spotykaną obojętność i zostawianie pacjenta samemu sobie. dlatego nie miałabym wielkich pretensji do tych pań z przychodni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Koniecznie, idź zrób awanturę. Nawet sie nie zastanawiaj, swoja drogą ta pani która dzwoniła do twojej mamy miała niezły tupet żeby ja informować o twoich jakby nie patrzeć problemach. Nie ważne, czy to mama czy ciotka czy koleżanka. Tajemnica lekarska obowiązuje nie tylko lekarzy... no cóż są ludzie i ludziska. Tez bym sie wściekła. Swoją drogą, z deka mają opóźniony zapłon skoro nagle po roku czasu przypomnieli sobie że maja taką pacjentkę ... Coż, lepiej późno niż wcale. jedyne pocieszenie, że to nic poważnego nie bylo.
![]() ![]() - Acheron Parthenopaeus - Edytowane przez ewe_jodko Czas edycji: 2011-03-12 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ona wyraziła ubolewanie, że : przez moje głupie fochy muszą przesunąc zabieg bo nie mają na jedną turę dośc pacjentek. Teraz pewnie też im takich brakuje to jakieś stare wyniki wygrzebała. Tu nie ma troski o pacjenta, a o własny interes. Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie wiem w po co zdrowie marnować na takie rzeczy.
Tajemnicę złamała to złóż skargę i do widzenia. A tu się gotuje aż.
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zrobić awanturę, zmienić lekarkę i wykreślić numer domowy z karty, jeszcze raz sprawdzić jakie tam podałaś dane do kontaktu. Też by mnie to zdenerwowało, taka niepotrzebna nadgorliwość, która chyba nie jest troską o pacjenta a raczej zbieraniem odpowiedniej liczby osób do zabiegu... Tak to wygląda przynajmniej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani położna z recepcji z panią dr w wielkiej przyjaźni żyją. Ten sam charakterek... Jest to w jakiejś przychodni, ale to nie wiem do kierownika mam uderzyc? Na rejestracji mam się spytać które drzwi? A gotuje się bo irytująca sytuacja, i chcę coś z nią zrobic. Pytam konkretnie : co, do kogo, gdzie. ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ---------- Najlepsze jest to, że ja WYKREŚLIŁAM nr domowy po wypełnieniu oświadczenia, że upoważniam Tż jako osobę kontaktową. Sama widziałam, na mojej karcie ten nr przekreślała, został mój komórkowy i oświadczenie. Komórkowy zmieniłam, przychodnię też, więc tam nie zaniosłam. Więc jak już, to powinni się skontaktować z tż a nie sprawdzac czy SKREŚLONY nr aby przypadkiem nie odpowie... Nie no po prostu szlag człowieka trafia, szlag po prostu...
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dowiadujesz się gdzie jest kierownik i wbijasz
![]() Tak to widzę.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Chyba możesz zapytać w rejestracji, gdzie jest kierownik i do niego iść na skargę albo złożyć pismo ( jeśli je przeczyta). Co do zabrania karty, to też jego/jej musiałabyś spytać, ale nie wiem czy się zgodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tylko tak, ja nie wiem personalnie jak się ta położna nazywa. Wiem jak się nazywa lekarz i przychodnia, ale położna z rejestracji nie. Jest tam tylko jedna, ale...
No nic, pójdę tam w poniedziałek i coś podziałam. Ewentualnie postraszę, że wniosę pozew o odszkodowanie z powodu szkody jaka powstała w wyniku złamania tajemnicy lekarskiej. Najpierw poczytam sobie jeszcze o tym. Może coś wskóram.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Na tablicy ogloszen,ktora jest przy rejestracji,powinna przynajmniej byc,bedzie nr.NFZ i Rzecznika Praw Pacjenta...nr. tel i adres.Napisz pismo tam ,a do kier. przych napisz to samo,miej podkladke,niech nie mysla ,ze im to plazem ujdzieA w pismie ujmij jaka przych,jaka poradnia....NFZ wezmie sie za tych patalachow, jeszcze ze spuszczona glowa Cie przeprosza zeby udobruchac sprawe.Nie popusc.
A jak nie bedzie na tablicy adresu,spytaj w rejestracji,musza Ci podac,bez laski.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak też zrobię.
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Fubizka;25687101]Raz, że z tego co mi wiadomo, to każda porządna przychodnia dzwoni do pacjentki, która nie odbiera złych wyników cytologii.
z tego, co zrozumiałam nie chodziło tu o wynik cytologii, który autorka odebrała wcześniej, a o stawienie się na wyznaczony zabieg. skoro poinformowano pacjentkę wcześniej o konieczności leczenia, przypomnienie o tym było moim zdaniem wyjściem poza standard (ale może się mylę, nie mam dużych doświadczeń z przychodniami). Te przychodnie, z których korzystam nawet MI nie podają żadnych wyników przez telefon. Tutaj sytuacja była inna. To przychodnia dzwoniła do pacjentki na nr telefonu, który ta sama podała. dlatego można było zakładać jednak, że odbierze telefon osoba upoważniona do odbierania takich informacji. Natomiast, kiedy pacjent sam dzwoni przychodnia nie jest w stanie w żaden sposób zweryfikować z kim rozmawia. Tajemnica lekarska jest BEZWARUNKOWA. tego nie kwestionowałam- też twierdzę, że doszło do jej złamania. różnica w moim podejściu polega jednak na tym, że patrzę na ten konkretny przypadek przez pryzmat naszych realiów. A realia u nas są takie, że najbliższych lekarze informują o stanie chorego (takie są moje doświadczenia jeśli chodzi o rozmowy z lekarzami w szpitalu np. mimo, że pacjent był przytomny). a że w przychodni mają burdel, to bardzo prawdopodobne. no i na niekorzyść pań działa to, że wcześniej zrezygnowałaś z tego zabiegu i najwyraźniej tego nie odnotowały. ale pomysł, że zadzwoniły po to, żeby sobie pacjentów skompletować trąci mi już trochę teorią spiskową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest różnica. Cytat:
Sądzę więc po powyższym, że moja teoria spiskowa, ma swoje podstawy.
![]() |
![]() |
#21 | ||
Rozeznanie
|
[QUOTE=Wisnia34;25687287]
Cytat:
---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Zgłaszać, zgłaszać i jeszcze raz zgłaszać! W Internecie powinnaś znaleźć wszystkie informacje. Dziwią mnie postawy niektórych dziewczyn, żeby nic nie robić bo to w trosce o pacjenta. Ja tu tego nie widzę. Są wyznaczone procedury i tego muszą się trzymać. Z nieba się one nie wzięły. Z całym szacunkiem dla tego kraju, ale czasami mam wrażenie, że żyjemy gdzieś w Afryce. Jeśli takie rzeczy nie będą napiętnowane to nic się nie zmieni.
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zlosci - kazdy to inwidualnie traktuje - mnie by to akurat tak srednio zdenerwoawalo ew. bylabym niezadowolona, ze ktos ma czelnosc denerwowac moja mame (zbliza sie od 70-tki). Bo moja na bank by sie zdenerwowala i przejela takim telefonem i pewnie by panikowala, ze chora jestem czy cos. Jesli kogos trzeba byloby uspakajac to raczej ja nie mnie. Co do przychodni to skarga do dyrekcji na konkretnego lekarza, jest tez GIODO czyli ochrona danych osobowych (tych wrazliwych) ew. mozna zglaszac do okregowej izby lekarskiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam przypadek, gdzie pewnie skończyłoby się szlabanem, albo wyrzuceniem z domu, bo ginekolog jest od "tych" rzeczy, on = seks, a seks to grzech przed ślubem... A dzwoniący nigdy nie wie kogo ma po drugiej stronie. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Moja mama kiedyś miała niemiłą sytuację podczas rejestrowania się do ginekologa. Zapamiętała nazwisko położnej i poprosiła o księgę skarg. Potem poszła do kierownika. Nie wiem co było dalej, ale miała świadomość, że nie zostawiła tej sprawy obojętnie. Drugi raz nie poszła do tej przychodni.
W każdej placówce mogą obowiązywać różne zasady. Ja bym poszła do kierownika, nie bawiła się w pisma, tylko spotkała osobiście. I w zależności od przebiegu rozmowy napisałabym pismo do tego rzecznika praw pacjenta albo wierzyła, że kierownik skutecznie pouczy położną ![]() Uważam, że jak najbardziej powinnaś to zrobić, bo nie dość że złamali tajemnicę lekarską, to zrobili to w tak bezczelny sposób... Bo tutaj dość wyraźnie widać, że po prostu brakowało im pacjentek. Może liczyli, że z racji Twojego młodego wieku, mama wpłynie na Ciebie i zaciągnie do tego lekarza? W rozmowie podkreśl, że zrezygnowałaś na długi czas przed zabiegiem, że telefon na który dzwonili był wykreślony w karcie i upoważniona była inna osoba. Dodaj, że informację przekazali w taki sposób, że Twoja mama wpadła w okropną panikę i musiałaś ją długo uspokajać ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Doszło do złamania tajemnicy lekarskiej, tajemnicy, która dla lekarza jest jak amen w pacierzu!!! I to jest najważniejsze! Do lekarzy z tej placówki nie można mieć zaufania, więc czy to w ogóle lekarze?
Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy to osoba trzecia, obca dzwoni do mnie do dom i sama bez mojej zgody i wiedzy informuje kogokolwiek o tym, o czym ja najwyraźniej nie chciałam nikomu mówić. Fakt, możliwe, że są sytuację, kiedy taki telefon uratowałby komuś życie, ale skoro autorka sama zrezygnowała z zabiegu to to była tylko i wyłącznie jej decyzja! Poza tym zmieniła lekarza i dobrze się stało, że na zabieg nie poszła. Uważam, że autorka powinna zająć się tą sprawą. Zgłosić to gdzie trzeba. Bo nie po to składa się przysięgi aby zostać lekarzem aby później je ignorować!
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ooooooooooooooo szok normalnie.M<asz 100% racji w tym co powiedziałaś nie dziwię się,że się wkurzyłas................ ..........
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie poszłam tam, nie wrzeszczałam, nie zrobiłam dzikiej awantury. Po prostu nie umiem tego zignorowac, co jest jak dla mnie normalnym odruchem. No, ale jeśli ty olałabyś to, nie zdenerwowała i uznała za ok to gratuluję stoickiego spokoju.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:02.