jasny obiektyw - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-22, 19:17   #1
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

jasny obiektyw

hej, mam pytanie Już kiedyś pisałam, czy warto kupić jasny obiektyw. Zdecydowałam, że go kupię i zaczęłam odkładać kasę. Ale trochę się rozczarowałam, kiedy zobaczyłam ile taki obiektyw kosztuje... Na alleg,ro trzeba dać ok. pół tysiąca... ;/ trochę mnie to zniechęcilo i jestem rozczarowana, chociażby dlatego, że taki obiektyw jak 70-300 mm MACRO z silnczkiem kosztuje już ok 600zł... A ten mój 1,8 jest manualny -nie ma autofocusa i na dodatek jest stałoogniskowy... Dlaczego tak jest? ... o co cho... ??:confused :
IzabelaB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 21:56   #2
Emir1994
Zakorzenienie

Dot.: jasny obiektyw

Cytat:
Napisane przez IzabelaB Pokaż wiadomość
hej, mam pytanie Już kiedyś pisałam, czy warto kupić jasny obiektyw. Zdecydowałam, że go kupię i zaczęłam odkładać kasę. Ale trochę się rozczarowałam, kiedy zobaczyłam ile taki obiektyw kosztuje... Na alleg,ro trzeba dać ok. pół tysiąca... ;/ trochę mnie to zniechęcilo i jestem rozczarowana, chociażby dlatego, że taki obiektyw jak 70-300 mm MACRO z silnczkiem kosztuje już ok 600zł... A ten mój 1,8 jest manualny -nie ma autofocusa i na dodatek jest stałoogniskowy... Dlaczego tak jest? ... o co cho... ??:confused :
Znasz takie przysłowie " jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"
Stary 2011-02-23, 10:56   #3
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010

tez mam stałke 1,8 i jestem zadowolonachoc choruje na sigme 1,4tez mnie na dzien dzisiejszy nie stac,ale jak chcesz do sesji to moze lepiej wypozyczyc? chociaz nie wiem czy by sie to opłacało musisz nauczyc sie współgrac z manualem,a po kilkunastu próbach bedziesz zadowlona nie poddawaj się tylko trenuj,manual uczy cierpliwości i trzeba się troche bardziej postarac,ale uwierz warto
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 15:55   #4
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

Dzięki za te słowa Wiem, że do wszystkiego można się przyzwyczaić, tylko dziwi mnie ciągle ta cena ;/ ..
I mam pytanie do Emir1994 Czy ta auzja dotyczy 70-300 mm czy 1,8? ;>
Stary 2011-02-23, 19:08   #5
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za te słowa Wiem, że do wszystkiego można się przyzwyczaić, tylko dziwi mnie ciągle ta cena ;/ ..
I mam pytanie do Emir1994 Czy ta auzja dotyczy 70-300 mm czy 1,8? ;>
Do tego co pogrubione czyli 70-300
Stary 2011-02-23, 19:21   #6
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

kk, No niby trochę w tym racji jest ale troche mnie to dziwi, no 70-300 z pewnością jest bardziej zaawansowany, a porównywalny w cenie.. no ale jak widac liczy sie efekt na zdjęciu, a nie convenience
Stary 2011-02-24, 10:38   #7
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Depresja2010 Pokaż wiadomość
tez mam stałke 1,8 i jestem zadowolonachoc choruje na sigme 1,4...
A czy Twoja stałka to manual ?
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 03:23   #8
niezapomniane
Raczkowanie

hmm, chyba lepiej jednak poczekać troszkę. Chodź zależy do czego jest potrzebny. Manualny zły nie jest , jeśli tylko ma się chwilę na przygotowanie .
pozdrawiam
Stary 2011-02-26, 10:58   #9
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

A ile kosztouje taki nikkor f/1,8 o stałej ogniskowej? i powiedzmy, że z autofocusem? .. szczerze mówiąc boje się uslyszeć odpowidź ;/ ;pp
Stary 2011-02-26, 11:38   #10
Stellanova
BAN stały

nikkor f/1,850mm od 470 zł http://www.ceneo.pl/317356

Nikon AF Nikkor 50mm f/1.4D od 1076 zł http://www.ceneo.pl/1862285

A tutaj podaje linka do różnych obiektywów - moze akurat komus sie przyda http://www.cyfrowe.pl/obiektywy,1,12...FUkhfAodLEsVCA

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-02-26 o 11:47
Stary 2011-02-26, 20:51   #11
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

okej, chyba trzeba zacząć pożądnie zbierać )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 20:46   #12
arturs
Przyczajenie

GG do arturs Send a message via Skype™ to arturs

Cytat:
kk, No niby trochę w tym racji jest ale troche mnie to dziwi, no 70-300 z pewnością jest bardziej zaawansowany, a porównywalny w cenie.. no ale jak widac liczy sie efekt na zdjęciu, a nie convenience
oj czy bardziej zaawansowany to nie wiem, na pewno jest sporo ciemniejszy i tam gdzie jest jasno to może i daje radę, niestety jak chcesz pobawić się głębią ostrości albo robić w trudnych warunkach oświetleniowych - to stałka jest bezkonkurencyjna.. dzięki jasności rzędu 1.4 możesz w porównaniu z f 5.6 szesnastokrotnie skrócić czas naświetlania.. dla przykładu jak przy przysłonie 5.6 czas żeby było poprawnie naświetlone zdjęcia powinien być 1/20 (czyli zdjęcie na pewno będzie ruszone) a ogniskową masz np. 50mm to jak ustawisz przysłonę 4.0 to czas możesz już 2x skrócić czyli ustawisz 1/40, jak przysłonę 2.8 to czas może być 1/80, jak przysłona będzie 2.0 to czas może być 1/160, a jak f1.4 to czas 1/320 - i to wszystko przy tej samej ekspozycji (zmiana przysłony o pełną działkę powoduje że do matrycy dociera dwukrotnie więcej światła).. więc możesz bez problemu ustawić parametry jakie akurat będą optymalne.. i to daje olbrzymie możliwości kreatywnego wykorzystania aparatu.. a czasem wręcz dzięki temu możemy w ogóle zrobić zdjęcia
arturs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 21:24   #13
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

Świetna rzecz marzenie... ;p
Stary 2011-02-27, 21:29   #14
arturs
Przyczajenie

GG do arturs Send a message via Skype™ to arturs

Cytat:
Świetna rzecz marzenie... ;p
no widzisz ..
marzenia są po to żeby je spełniać..
arturs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 14:30   #15
otoMati
Rozeznanie

Cytat:
hej, mam pytanie Już kiedyś pisałam, czy warto kupić jasny obiektyw. Zdecydowałam, że go kupię i zaczęłam odkładać kasę. Ale trochę się rozczarowałam, kiedy zobaczyłam ile taki obiektyw kosztuje... Na alleg,ro trzeba dać ok. pół tysiąca... ;/
za ok 200-300 zl mozna kupic 50mm f/1.8 do canona i nikona

to podstawowy obiektyw do zabaw
otoMati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 16:08   #16
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

200-300? hmm... ;p masz moze link z allegro,? bo ja chyba nie umiem szukać ;/
Stary 2011-03-08, 10:24   #17
Stellanova
BAN stały

Obiektyw Nikon 50mm f/1.4G AF-S Nikkor

nikkk.jpg

Jasny obiektyw standardowy 50 mm z nowoczesnym systemem optycznym, wyposażony w gwarantujący niezwykle ciche działanie silnik ultradźwiękowy (SWM). Maksymalny otwór względny wynosi aż f/1,4, co gwarantuje jasny obraz na wizjerze. Duży otwór przysłony sprawdza się doskonale przy słabym oświetleniu oraz w sytuacjach wymagających małej głębi ostrości.
Jasny obiektyw standardowy 50 mm z nowoczesnym systemem optycznym, wyposażony w gwarantujący niezwykle ciche działanie silnik ultradźwiękowy (SWM). Maksymalny otwór względny wynosi aż f/1,4, co gwarantuje jasny obraz na wizjerze. Duży otwór przysłony sprawdza się doskonale przy słabym oświetleniu oraz w sytuacjach wymagających małej głębi ostrości

ceny od: 1280zł

Np. uzywany 1099zł : http://allegro.pl/obiektyw-nikon-af-...490201356.html

Nikon Nikkor AF-S 35 mm f/1.8G DX

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg

Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G to pierwszy w ofercie firmy Nikon, jasny stałoogniskowy obiektyw standardowy przeznaczony wyłącznie do lustrzanek cyfrowych z matrycą wielkości APS-C. Zapewnia rewelacyjny stosunek ceny do jakości. Pole widzenia wynosi 44 stopnie. Nominalna ogniskowa to 35 mm, natomiast z lustrzanką DX uzyskamy ogniskową 52.5 mm (ekwiwalent dla małego obrazka). Tak więc z aparatami DX obiektyw będzie pełnić rolę klasycznej 50-tki, wykorzystywanej w fotografii analogowej. Wysoka jasność predestynuje go dodatkowo do fotografii w świetle zastanym, bez wykorzystania lamp błyskowych.

W konstrukcji optycznej zastosowano 8 soczewek w 6 grupach, w tym 1 hybrydową soczewkę asferyczną. Dzięki temu, obiektyw zapewnia perfekcyjną ostrość, odwzorowanie kolorów i kontrast. Doskonałe właściwości przy pracy pod światło zapewniają wielowarstwowe powłoki przeciwodblaskowe. Pochwalić należy również praktycznie całkowity brak dystorsji i minimalny poziom aberracji chromatycznej. Minimalna odległość ostrzenia wynosi 30 cm. Podczas ogniskowania przednia soczewka nie rotuje a obiektyw nie zmienia swoich wymiarów. Przysłona o okrągłym otworze składa się z 7 listków i zapewnia naturalne oddanie elementów fotografii znajdujących się poza wybraną płaszczyzną ostrości (bookeh). Gumowa uszczelka wokół bagnetu zmniejsza ryzyko przedostawania się zanieczyszczeń do wnętrza aparatu. W zestawie z obiektywem jest miękki pokrowiec i osłona przeciwsłoneczna.

Wbudowany pierścieniowy napęd SWM umożliwia pełną współpracę (autofocus) także z aparatami Nikon D40, D40x, i D60, które nie posiadają własnego napędu.

Używany obiektyw Nikon 50mm/ 1,8 cena: 429 http://allegro.pl/obiektyw-nikon-nik...497269784.html

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-03-08 o 10:33
Stary 2011-03-08, 10:33   #18
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
A czy Twoja stałka to manual ?
tak manualja niestety mam pentaxa, wiec albo tamrony albo sigmy dla mnie,no albo m42 pozostaja;/ wyboru za duzego nie mam,wiec w tym przypadku dalej na ta sigme choruje 1,4,ale ceny ida w dół nadal

Edytowane przez Depresja2010
Czas edycji: 2011-03-08 o 10:37
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 19:24   #19
IzabelaB
Raczkowanie

GG do IzabelaB

czyli dowiodłam, że nie ma takich obiektywów za 200-300zł... ;/
Stary 2011-03-14, 11:52   #20
Stellanova
BAN stały

Kto doradzi , który obiektyw lepiej kupic?

* Nikkor 50mm f/1.4G AF-S
czy:
* Nikkor 35mm f/1.8G AF-S

Do tej pory miałam zmiennoogniskowe. CHce kupić stalkę (ze wzgledu na jasnosc) ale nie wiem , która lepiej?

Stary 2011-03-18, 15:47   #21
marioletka
Raczkowanie

50mm jest jaśniejsza i nie będzie tworzyć zniekształceń...

35mm jest dość szerokim obiektywem i gdy będziesz chciała fotografować ludzi będą poswtawały zniekształcenia twarzy (np wyolbrzymiony nos), taki obiektyw przyda ci się do fotografowania krajobrazów albo architektury

Edytowane przez olik04
Czas edycji: 2011-03-18 o 20:51 Powód: usunięcie reklamy
marioletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości