|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Kanapki jesienno- zimowe
Pytanie skierowane raczej do wegetarianek.
Z czym, w sezonie jesienno- zimowym, robicie sobie kanapki np do szkoły, pracy? ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kanapki jesienno- zimowe
pasta jajeczna, twarozkowa z warzywami... pasta z avocado. A może sojowa szynka
![]()
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy można kupić ja zawsze robię sama
![]() Najczęściej robię tak : avocado, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 mały ząbek czosnku i kawałek cebuli drobno posiekanej (jeżeli lubisz, nie trzeba dodawać) Rozgnieć avocado z sokiem i czosnkiem, resztę dodaj i wymieszaj ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Kiedyś uwielbiałam kanapki z gotowanym kalafiorem, myślę, że w niektórych sklepach można je jeszcze kupić dosyć tanio. Poza tym, są teraz bardzo tanie jabłka, więc można zrobić mus do kanapek.
To, co mi jeszcze przychodzi do głowy:
Niestety niektóre składniki są papkowate, więc do kanapek na drogę średnio się nadają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Jak nie lubisz soi to może cieciorka, możesz zrobić hummus (albo inną pastę z dodatkiem warzyw), ja lubię też soczewicę z pieczarkami. Zazwyczaj piekę pasztet z tego, ale można też zrobić pastę bez zapiekania.
(Przepis: Namoczoną soczewicę (ja najbardziej lubię brązową ![]() ![]() ![]() Co do kanapek to polecam różne serki do smarowania pieczywa (byle nie topione) i sałatę lodową albo kiełki (najlepiej jakieś nieśmierdzące - lucerna, pszenica itp.), które są przecież dostępne całą zimę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
polecam z jakimś twarożkiem naturalnym + powidła śliwkowe. albo jakiś dżem, mniam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
najbardziej lubię z jajkiem na miękko + oliwki, tuńczyk, bazylia
![]() do pracy wygodniej chyba z pastą jajeczną (jajka, szczypiorek, majonez, jakieś przyprawy..pyszne ![]() albo z plastrem twarogu i miodem..mmm ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ryby jak? jesz? to moze pasta rybna <też niekoniecznie do pracy ![]() ![]() Ktoś tu już pisał o mozzareli jak nie z pomidorem to posypaną bazylią ![]() i z kremem czekoladowym ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
może z jakimś serkiem topionym, skoro nie jesz masła; na to sałata lodowa, pokrojone gotowane jajko. albo serek twarogowy typu almette +warzywa (ogórek, papryka, pomidor).
jeżeli lubisz to może pasta jajeczna jak już ktoś wcześniej pisał lub rybna (o ile jesz ryby). albo na słodko -z dżemem, masłem orzechowym lub nutellą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
co do ryb, to tak, wcinam je
![]() ciekawe macie te pomysły i powiem szczerze, że czytając większość zastanawiałam się, dlaczego ja na takie fajne połączenia nie wpadłam ![]() w każdym bądz razie dzięki, na pewno się przyda ![]() ![]() ps. jeśli któraś się uprze, to nie mam nic przeciwko, żebyście dawały jeszcze jakieś "wynalazkowe kanapki" ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
A czy jesz tylko i wyłącznie kanapki z chleba? Jest dużo innych możliwości jedzenia w pracy/w szkole, np. kanapki z chałki z bananem pomazane roztopionymi kankami czekolady
![]() warto urozmaicać sobie wybór pieczywa, zmieniać pszenne na razowe, graham, żytnie, mieszane, z ziarnami, bez, pumpernikiel, ze śliwką, chleb pytlowy, orkiszowy, czasem pełnoziarniste a czasem przetworzone, tostowe, z otrębami, chleb "Kołodzieja", "Słoneczny", chrupki ("Wasa"), wafle ryżowe też są różne np. z musli, z orzechami, ze słonecznikiem, z owocami, Bio, maca, podpłomyki, naturalne, czosnkowe, paprykowe, ... dodatki różne do kanapek: warzywka marynowane - papryka, mini kolby kukurydzy, grzybki (do środka kanapek lub pokrojone do pudełeczka w formie mini sałatki), są też pieczarki z zalewy, ogórki kiszone, konserwowe, korniszony, oliwki nadziewane, czosnek, smakowite sosy np. z papryki z czerwoną cebulą, z natką pietruszki i innymi ziołami i przyprawami (naturalnymi), pomidorki koktajlowe, pomidorki cherry z zalewy, kanapki z pastą z soczewicy, z jajkiem sadzonym, do pudełeczka jajecznica zrobiona z kurkami i szczypiorkiem, możesz pokroić sobie boczniaki (dostępne w każdym markecie) do pracy możesz brać też inne rzeczy, ja nieraz brałam sobie gotowe naleśniki ze słodkim twarożkiem (utartym na gładko z odrobiną aromatu wanilii) lub pierogi ruskie/z kapustą kiszoną i suszonym grzybkiem - lubię to na zimno, możesz teraz w zimie spokojnie brać galarety (bez żelatyny) z warzywami, jajkiem gotowanym, duże kopytka (do zjedzenia rękoma, np. zrumienione w domu na złoto, są chrupiące i pyszne), możesz robić sobie sałatki z tego co jadasz w domu, robić pasty sama lub kupować gotowe, np. kawiorowe łagodne, wędzone, z tuńczyka, z majonezem, z kaparami, dla urozmaicenia polecam dodawać odrobinę wędzonej papryki chipotle (dodaj kapkę do ketchupu), możesz dodawać ugotowany makaron, ryż biały, brązowy lub dziki, kaszę kus kus, ja jem nawet pizzę na zimno (np. jeśli nie zmieściła się poprzedniego dnia ![]() uff mam nadzieję że nie napisałam się na darmo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
brzydotko, nie wiem gdzie ty tyle czasu się chowałaś, ale cieszę się, że już się odnalazłaś i mi wspomniałaś o tyyylu kombinacjach żywieniowych
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
do usług Zuźka
![]() Edytowane przez brzydotka Czas edycji: 2011-03-21 o 17:13 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.