|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
dokumenty...
Dziewczyny, zakladam nowy watek, poniewaz mam duzy problem
Wczoraj ktos "ukradl" moja torebke, a tam mialam wszystko - dokumenty (dowod, prawo jazdy) Nie wiem co mam zrobic, jak i gdzie to zglosic. Aktualnie jestem za granica i w PL bede dopiero w sierpniu. Nie mam pojecia co mam robic?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: dokumenty...
Zgłosić w ambasadzie polskiej. Tam Ci wszystko wytłumaczą, co masz dokładnie zrobić.
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Konkretnie - w konsulacie
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje! Jutro to tam pojade.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze wspolczuje
Tak jak radza dziewczyny, w konsulacie na pewno Ci pomoga.
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Możesz zadzwonić do swojego banku w Polsce żeby zastrzec dowód. Wówczas najprawdopodobniej dowód (lub inny dokument, który podałaś do wiadomości banku) trafi do systemu dokumenty zastrzeżone- nikt nie będzie mógł wziąć na niego kredytu etc. Konsulat swoją drogą, ale telefon na infolinię banku też się przyda. Jesli nie jesteś klientką żadnego banku albo Twój bank nie współpracuje z systemem dokumenty zastrzezone, masz tu listę banków, które dokonują zastrzezen wszystkich dowodów, nie tylko klientów. http://dokumentyzastrzezone.pl/index...d=34&Itemid=67 Trzymaj się.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie. Bylam dzis w konsulacie i Pani powiedziala mi, abym jeszcze poczekala pare dni (moze ktos mi zwroci dokumenty) Ale watpie, ze ktos je zwroci Pani powiedziala mi, ze nie moge wyrobic dokumentow tu w Stanach (tylko w PL) ale zapomnialam sie zapytac, czy np.moge przeslac wniosek i upowaznienie (do rodzicow) i czy Oni moga to zalatwic za mnie? Dowod jest mi niezmiernie potrzebny, gdyz w sierpniu bede musiala sie ubiegac o nowa wize... Nie mam pojecia co mam robic
Edytowane przez esolinka Czas edycji: 2011-03-29 o 00:12 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
No raczej nie wydadzą Ci dowodu z podpisem Twoich rodziców, ale zadzwoń do urzędu miasta i zapytaj, co Ci radzą - może da się np. wniosek o dowód złożyć w konsulacie.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Musisz zgłosić zaginięcie dowodu w urzędzie gminy. Jeśli nie możesz osobiście to możesz wyznaczyć pełnomocnika, ale musisz go pisemnie upoważnić.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.

Wczoraj ktos "ukradl" moja torebke, a tam mialam wszystko - dokumenty (dowod, prawo jazdy) Nie wiem co mam zrobic, jak i gdzie to zglosic. Aktualnie jestem za granica i w PL bede dopiero w sierpniu. Nie mam pojecia co mam robic? 

Tak jak radza dziewczyny, w konsulacie na pewno Ci pomoga.