Czy wizażysta musi mieć DG? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Makijaż - pytania do wizażystki

Notka

Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-23, 19:43   #1
sylwia78
Raczkowanie

Exclamation

Czy wizażysta musi mieć DG?

Mam pytanie. Jestem początkującą wizażystką. I potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań. Czy wykonując usługi z wizażu muszę mieć DG? Według definicji działalność trzeba otwierać jak działalność jest ciągła i zorganizowana hmmm i co się kryje pod tym pojęciem?

Jak mam kilka makijaży na czerwiec, lipiec, sierpień we wrześniu nie mam nic, w październiku mam znów kilka makijaży ślubnych i potem znów nic do końca roku to musze zakładać DG?
Moje łączne dochody nie przekroczą 3000 zł i moje pytanie brzmi czy muszę zakładać DG czy wystarczy, że zapłacę podatek od zarobionej kwoty?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Jak to prawnie powinno wyglądać? Nie chciałabym mieć problemów z US.
sylwia78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 22:26   #2
201607131114
Konto usunięte

Dot.: Czy wizażysta musi mieć DG?

Ok, potrzebowałabym jeszcze pare informacji by odpowiedzieć na to pytanie:

co robisz oprócz wizażu? jesteś studentką? jesteś gdzieś zatrudniona na umowę o pracę? kto jest odbiorcą Twoich usług (osoby fizyczne czy np jakaś firma)?
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 09:59   #3
BabciaGienia
Raczkowanie

To ja się "podepnę", bo też mnie to bardzo interesuje...
Jestem kosmetyczką - wizażystką, pracuję w pewnej firmie jako wizażystka na umowę o pracę, lecz czasem nawet w pracy znajdują się klientki, które koniecznie chcą skorzystać z moich usług, ale np. u siebie w domu.
Słyszałam o przypadku dziewczyny, do której "wpadł " ktoś z kontrolo US i dostała ogromną karę (40 tys). - lecz nie wiem ile w tym prawdy.
Chciałabym tego uniknąć, zwłaszcza, że tych dodatkowych makijaży mam max kilkanaście w ciągu roku.
Od października będę kontynuowała dodatkowo studia mgr zaocznie, czy to zmienia w jakiś sposób sytuację?
Proszę o odpowiedź i przepraszam za wtargnięcie na wątek
BabciaGienia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 13:14   #4
sylwia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kumiho Pokaż wiadomość
Ok, potrzebowałabym jeszcze pare informacji by odpowiedzieć na to pytanie:

co robisz oprócz wizażu? jesteś studentką? jesteś gdzieś zatrudniona na umowę o pracę? kto jest odbiorcą Twoich usług (osoby fizyczne czy np jakaś firma)?
Jestem aktualnie bez etatu, zajmuje się tylko wizażem. Nie mam żadnych innych dochodów, jestem na utrzymaniu męża, a wizaż mogłabym zaliczyć do pracy dodatkowej. Odbiorcami są rzadko firmy - wówczas jak mam coś zorganizować dla nich to podpisujemy umowę o dzieło i o to się nie martwię, bo jestem "czysta". Ale wiadomo do makijaży ślubnych czy analizy kolorystycznej zgłaszają się osoby fizyczne/prywatne no i dlatego pytam jak to ugryźć prawnie? Na dzień dzisiejszy nie mam co miesiąc makijaży itd. W jednym miesiącu zarobię na makijażach 700zł, a przez kolejne 2 miesiące nie mam nic, potem są tylko 2 makijaże i tak to wygląda .... Nie przekraczam 3000zł w ciągu roku. Na dzień dzisiejszy nie stać mnie na DG, ale nie wiem czy się nie dowali US i nie stwierdzą, że moja działalnośc ma charakter ciągły i zorganizowany. Według mnie nie, bo nie mam pracy czy zleceń co miesiąc - sporadycznie. A ze nie chce mieć problemów z US więc wypadałoby chyba jakiś podatek odprowadzać od tych moich okresowych zarobków ?
Będę wdzięczna za rozjaśnienie i pouczenie

aha czy osobom prywatnym mam wystawiać rachunki? Czy jako osoba fizyczna mogę wogóle wystawiać rachunki? No bo jak podatek trzeba za to zapłacić to chyba muszę mieć jakieś pokwitowania? Jakoś muszę to wykazać potem w rozliczeniu rocznym?

Edytowane przez sylwia78
Czas edycji: 2011-03-24 o 13:26 Powód: dopisek ;)
Stary 2011-03-24, 19:53   #5
sylwia78
Raczkowanie

podnoszę wątek, bo czekam z niecierpliwością na odpowiedź

Ciekawa jestem czy tu na forum nie ma wizażystek czy wszystkie pracują na lewo i dlatego taka cisza Nikt prócz Kumiho nie wie jak to "działa"? Nikt nie podzieli się jak pracuje i jak rozwiązuje sprawę z US?

Kumiho czekam jak ziemia pragnąca wody na twoją rychłą odpowiedź

Mam jeszcze jedno pytanie wizażysta to zawód wolny, słyszałam, że wolne zawody mają przywileje, to prawda? Jak tak - to jakie? Chodzi o jakieś przywileje związane z prowadzeniem DG czy jak?
Stary 2011-03-25, 20:39   #6
201607131114
Konto usunięte

Moim zdaniem powinnaś jednak założyć DG, świadczysz usługi i rzeczywiście US może się doczepić, ciągłość prowadzenia działalności może sobie zinterpretować inaczej, poza tym itnieje jeszcze coś takiego jak powtarzalność świadczenia usług. Co do wolnych zawodów chodzi o określone formy opodatkowania, ale nie są one takie same dla wszystkich wolnych zawodów, czyli freelancer freelancerowi nierówny. I są to możliwości rozliczania przy prowadzeniu DG.

Nie gniewaj się ale ze względu na kilka możliwości nie podam jednej gotowej. Najlepiej będzie jeśli rozwiązanie będzie "szyte na miarę" więc uwaga, podaję ważny link http://www.mf.gov.pl/?const=4&dzial=25&wysw=2

Znajdziesz tam nr telefonu Krajowej Informacji Podatkowej, zaraz pod linkiem "informacja dla dziennikarzy".

W kip odpowiedzą (a przynajmniej powinni) na wszystkie Twoje pytania. Przepraszam, że nie podaje tu gotowych opcji, ale jest ich kilka i myślę, że najlepiej będzie jeśli urzędnik pomoże Tobie dobrać tę najwłaściwszą formę.

Przepraszam, że dopiero dzisiaj piszę ale dopiero dzisiaj miałam czas się zalogować .

Edytowane przez 201607131114
Czas edycji: 2011-03-25 o 20:49
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 18:51   #7
sylwia78
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź.
Pisałam również z jednym księgowym i potwierdził to o czym piszesz. W okresie sezonu lepiej mieć działalność, potem zawsze ją można zawiesić. A z KIP się skontaktuje, bo ja chce połączyć wizaż ze sprzedażą detaliczną, robić szkolenia dla firm itd, podpisywać umowy współpracy z innymi firmami i umowy o dzieło z osobami fizycznymi, więc trzeba odpowiednie opodatkowanie wybrać, żeby potem nie było, że coś nie tak i nie mogę czegoś wykonywać, bo źle sklasyfikowałam DG A po co potem tracić 50zł za każde zmiany Jak otwierać DG to raz, a dobrze bez czepiania się US

Dziękuję Kumiho

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 23:50   #8
greatdee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwia78 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź.
Pisałam również z jednym księgowym i potwierdził to o czym piszesz. W okresie sezonu lepiej mieć działalność, potem zawsze ją można zawiesić. A z KIP się skontaktuje, bo ja chce połączyć wizaż ze sprzedażą detaliczną, robić szkolenia dla firm itd, podpisywać umowy współpracy z innymi firmami i umowy o dzieło z osobami fizycznymi, więc trzeba odpowiednie opodatkowanie wybrać, żeby potem nie było, że coś nie tak i nie mogę czegoś wykonywać, bo źle sklasyfikowałam DG A po co potem tracić 50zł za każde zmiany Jak otwierać DG to raz, a dobrze bez czepiania się US

Dziękuję Kumiho
To ja tylko dorzucę, że nie płaci się już za wprowadzanie zmian do wpisu do ewidencji
FanPage na Facebooku
greatdee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości