|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
karta programowa...
Hej rozpoczyna mi się proseminarium. I mam wymyślić temat na jaki chcę pisać i stworzyć kartę programową. Tylko nie wiem czy dobrze rozumiem punkty. Praca z zakresu socjologii.
1.Tytuł pracy> zrozumiałe 2.Obiektywne motywy podjęcia problematyki badawczej/tematu> tzn dlaczego chcę podjąć ten temat?np mam temat o przemocy. Więc piszę Ukazanie , że przemoc jest zjawiskiem nadal obecnym w rodzinie... 3.Cel pracy> wykazanie czegoś, co jest celem naszej pracy to np Pokazanie mechaniuzmu działania przemocy i jego wpływu na doświadczających przemocy. 4.Pytania badawcze czyli co ja chcę się dowiedzieć na temat przemocy od badanych 5. hipoteza czyli np Przemoc ma miejsce zazwyczaj i jest wynikiem....dobrze myślę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: karta programowa...
Hipotezy muszą być w formie pytań, a wyniki badań mają dać odpowiedzi na postawione pytania. Na końcu omawiając wyniki weryfikujesz to z postawionymi wcześniej hipotezami czy się sprawdziły czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: karta programowa...
Nie. Hipotezy są w formie zdań twierdzących, które są naszymi wstępnymi (tzn. przed badaniem) odpowiedziami na pytania szczegółowe. Dopiero po przeprowadzeniu badań można by stwierdzić, czy hipotezy były prawidłowe czy nie.
A pytania szczegółowe dotyczą głównego problemu badawczego (tego głównego pytania, które sobie zadajesz i na które chcesz znaleźć odpowiedź prowadzący odpowiednie badania). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.