|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
francuski - ćwiczenia
Jako chora poliglotka postanowiłam się nauczyć kolejnego języka
![]() Pado na francuski. Od jakiegoś czasu uczę się sama z samouczka Potrzebuję dobrej ćwiczeniówki z opracowaniem gramatycznym (omówienie tematu + ćwiczenia do tematu) - najlepiej niezbyt drogie (żeby mi jeszcze na kosmeti zostało )Polećcie coś, kochane! PZDR Natalia
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: francuski - ćwiczenia
Z tym niezbyt drogie to może być problem.
A na jakim poziomie chcesz te ćwiczenia? Omówienie tematu ma być po polsku czy po francusku?Bardzo fajna jest seria wydana przez CLE International "Grammaire progressive du francais". Jest na kilku poziomach. Masz najpierw opracowaną gramatykę, a potem do tego ćwiczenia. Koszt niestety to powyżej 50 zł. I ponad 20 zł za odpowiedzi. Wygląda to tak http://www.nowela.net/ksiegarnia/opt...3008/idkat_fpa (to akurat poziom zaawansowany). Jest też wersja na CD i z tego co pamiętam wychodzi taniej. Z tej serii mają też świetne ćwiczenia na słownictwo. Bardzo lubię też podręczniki Hachette. http://www.nowela.net/ksiegarnia/opt...4428/idkat_fpa Tu akurat masz odpowiedzi do poziomu podstawowego. Tylko, że tu nie ma części teoretycznej. Wydali świetną gramatykę francuską http://www.nowela.net/ksiegarnia/opt...6304/idkat_fpa Cenowo to wygląda tak ćwiczenia tez powyżej 50 zł, odpowiedzi powyżej 20 zł. I gramatyka...wg. tej strony powyżej 80 zł, ale ja miesiąc temu zapłaciłam w księgarni 64 zł. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tam troszkę nie na temat.Marzyłam o tym,by się nauczyć francuskiego.W liceum moje marzenie się spełniło,ale właściwie to się nie spełniło
Z powodu braku odpowiednich,dobrych książek do nauki tego języka korzystaliśmy z książek jakie mieli uczniowie,którzy uczyli się fanca od 6 lat,a my dopiero zaczynaliśmy
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja uczylam sie francuskiego w liceum 3 lata, a teraz przyszedl czas zeby sprawdzic jak naprawde radze sobie z tym jezykiem, bowiem wyjezdzam na 3 miesiace do pracy do Francji...
Z matury ustnej mam 5 ale to nic nie znaczy moim zdaniem. Ogolnie uwazam ze francuski to dosc trudny jezyk i ze trudno bedzie Ci jako samouczkowi sie go nauczyc. A czy sa jakies ksiazki do cwiczenia umiejetnosci mowienia? TAkie rozmowki bardziej potoczne a nie tylko ksiazkowe?
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Istnieje coś takiego jak słownik potocznego francuskiego- zwroty potoczne tłumaczą na francuski standardowy. Ale nie pamiętam kto wydał.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ami - dzięki ogromniaste. Właśnie o coś takiego mi chodziło (podobne są do Uso do hiszpaskiego) Omówienia mogą być po francusku - byle by tylko z przykładami
Mam słownik Hachette'a. Z wymową nie mam problemów i doświadczenie w samouctwie też Na kurs się udam pewnie jeśli nie w wakacje to zaraz po ![]() Dzięki jeszcze raz! PZDR Natalia
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy.
Cieszę się, że pomogłam. W razie czego służę pomocą także w przypadku wątpliwości gramatycznych. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Tak naprawde jezyk z ksiazek nauki francuskiego bardzo sie rozni od francuskiego uzywanego na codzien przez francuzow. Gramatyka francuzka to jest koszmarna i nawet wielu rodowitych francuzow nie radzi sobie z nia. Gratuluje zaciecia i checi poznawania nowych jezykow.
Napewno poznane slowa, potem doszlifowane w zdaniach ci sie przydadza. Polecam na poczatek Profesora Pierra i EURO PLUS + pozdrawiam i zycze wytrwalosci.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Vendi - zdaję sobie z tego sprawę
Dla mnie to 6-ty język więc jestem gotowa na wszystko. W dzieciństwie wmuszano we mnie francuski więc za nic w świecie nie chciałam się go uczyć Postawiłam na swoim. Od kilku lat odkrywam że coraz bardziej ciągnie mnie w tamte rejony. Ponieważ obecnie wróciłam do innej mojej miłości lingwistycznej postanowiłam spróbować i tego Muszę najpierw wypróbować jak mi będzie "wchodził" a potem już na poważnie ![]() Dzięki jeszcze raz za wszystkie pod i od-powiedzi PZDR Natalia
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Polecam świetną książkę "Gramatykę francuską dla młodzieży" PWNu (przekład i adaptacja G. Migdalska). Nie ma w niej ćwiczeń, są za to reguły zastosowania form gram. z przykładami, sposoby tworzenia czasów i trybów, sposoby wymowy głosek, ich zapis, a nawet słowotwórstwo. Parę lat temu zapłaciłam za nią 30 zł. Do tej pory korzystam z niej w razie wątpliwości, a w czasie, kiedy uczyłam się języka była mi niezbędna.
Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

A na jakim poziomie chcesz te ćwiczenia? Omówienie tematu ma być po polsku czy po francusku?
Cieszę się, że pomogłam. W razie czego służę pomocą także w przypadku wątpliwości gramatycznych.