|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
czy niemowlak moze az tyle jesc?
witam mam problem....moj syn ktory do tej pory zjadal 130 ml mleka co 3-3,5 godziny. iod paru dni zaczal domagac sie duzo wiecej. najpierw nie wiedzialam czemu jest taki niespokojny. a on jest poprostu ciagle glodny. ma 9 tyg. od 8 wlasnie zaczal sie ten wilczy glod. co poltorej co 2 godziny zjada okolo 100 ml bebica. a jak chce go troszke przetrzymac rtto nie da sie z nim wytrzymac tak placze. tak wychodzi jakies 10-11 porcji w ciagu doby. a na opakowaniu dopuszczalna ilosc porcji wynosi gora 8... b oje sie zeby czasa em nie przedobrzyc. nie wiem co juz robic...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy niemowlak moze az tyle jesc?
Witaj,
A próbowałaś dawać mu większe ilości mleka. Może za mało zjada za jednym razem i szybko głodnieje. |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
probowa;lam -zostawia. przeciez wczesniej zjadal 130. teraz czasem 120 zje i taka sama przerwa
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
normy na opakowaniu sa orientacyjne, jak dziecko jest głodne to poprostu daj mu jeśc
uwierz mi wiekszy jest pronlem jak nie chce jeść
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Jest przyczepiony wątek w którym odpowiada lekarz pediatra - zapytaj tam. Na pewno dostaniesz profesjonalną odpowiedź
może oszukuj malucha herbatką? chociaż one cwane są, bestie
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
no tak cwane cwane. herbatke wypluwa... mowicie ze wiekszy problem jak nie chce jesc? ojjjj???? jak on caly dzien tak je co poltorej godziny to wkoncu wieczorem mam 4 godziny tylko i wylacznie krzyku.... tak go brzuszek boli z przejedzenia.. nie wiem co lepsze
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ile ma dziecko ?
ok ,już doczytałam ,chociaż strasznie niechlujnie napisałaś. 3 miesieczne dziecko zdaje sie dopiero ustawia sobie ilośc i czas jedzenia wiec go nie głodź -nie głódź ? i nie oszukuj herbatkami ? po co herbatkami? wody juz na swiecie zabrakło ? skąd wiesz ,że to z przejedzenia ? może to kolki ? Pediatra i kontrola przybierania na wadze to podstawa. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-04-01 o 21:52 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten wieczorny placz to moze poprostu kolki- nie koniecznie z przejedzenia A zwiekszony apetyt to moze skok rozwojowy ![]() Jak maly jest glodny- to mu daj jesc- nie odmawiaj
|
|
|
#9 | |
|
Przyczajenie
|
no tak tak. ale dziwne by bylo zeby koleczki sie zaczely rowno z tym skokiem jedzenia....tydzien temu. do tej pory nic kompletnie nie bylo....na wadze strasznie duzo przybywa.na szczepieniu 6-tyg lekarka bardzo sie zdziwila ze on juz tyle wazy.... i radzila przepajac herbatkami by oszukac... ja przepajam tylko woda i rumiankiem. ale dziecka nie da sie oszukac.... wiem ze to nie kolka bo wczoraj jak sie tak najadl strasznie to plakal plakal az zwrocil. i byl spokoj do rana z krzykiem. zwrocenie na kolke raczej by niepomoglo. zreszta chyba nic na kolke nie pomaga....
---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a w nocy? Jak śpi? W 9 tygodniu zaczęłam dodawać do mleka kleik ryżowy (1 miarka na całą porcję) zjadał wtedy 6*130ml. Po jedzeniu nie dawałam mu zasnąć tylko zabawiałam. Tak po 1-1,5 po jedzeniu starałam się go u śpić aby przedłużyć przerwy między karmieniami, tak by obudził się z głodu a nie marudził aż mu dam jeść. Skutek był różny ale teraz ma 12 tyg i ustabilizował sobie jedzenie-je 6*160ml. waży 6700
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Moja córka w podobnym wieku też miała taki okres jedzenia co 1-1,5h tyle, że ja karmiłam wtedy piersią i pomogło przejście na mleko modyfikowane.
Może co karmienie wydłużaj czas o 5-10 minut jeśli chce robić większe przerwy? Ewentualnie też próbowałabym oszukać dziecko jakimiś napojami albo zabawiać.
|
|
#12 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
sprobuje tego. w nocy spi tak-o 8 kladziony spac wstaje12-1. potem o 3 i 5. ale zje i spi. a po kleiku nie bylo wieczorem krzyku? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
teraz perwnie jakies 6kg. no ok sprobuje. a moge smoczek zmienic na szybszy czy nie? bo to strasznie cos cienko idzie... znaczy zapytam tak. zmienialas smoczek na szybszy na ten kleik?
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na opakowaniu klieiku pisze,że po 4 m-cu ale w jakimś wątku wypowiadała się mama,której lekarz lazecił kliek po 2 m-cu. Oczywiście w tygodniu polecam przejście się do pediatry Powodzenia! |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
mozesz tez sprobowac zagęścic nutritonem, mozna stosowac juz od 1 miesiaca zycia, nie jest to tak cięzkostrawne jak kleik dla 2 mieszienego dizecka ale bardziej syci niz samo płynne mleko, ja dawał swojemu juz od pierwszego miesiaca bo bardzo ulewał, na ulweanie nie pomagało ale za to nie beczał co godzine ze głodny, jadł rowno w pierwszy miesiacu co 2 godziny , w 2 co trzy pozniej co 4 -5 az do 1,5 roku , teraz ma 2 lata i dopiero od niedawna nie je w nocy
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
wiecie co? mam wrazenie ze kleik go jakos malo tez syci. wczesniej wolal jesc co godzine. no a teraz do poltorej gora wytrzymuje...nie wiem juz sama czy dawac ten kleik jak tak malo to daje
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Idź do pediatry, lepiej zna Twoje dziecko niż my na forum, więc powinien doradzić. Dzieci są różne, to co jest dobre dla jednego nie koniecznie musi się sprawdzić u innych.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
napewno ok... dzieki dziewczynki.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
Jak mój młody był karmiony tylko piersia, to tez jadł czesto. A 100 ml, to wcale niedużo. Niektóre dzieci tak mają po rpostu, ze chca jesc czesciej.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
ale mleko matki dziecko moze pic do oporu i nic mu nie bedzie. bo jest lekkostrawne a niestety modyfikowane jest juz ciezsze i powinno byc dluzej trawione.. iprzerwy musz byc troszke dluzsze. a na pewno nie godzinne miedzy wypiciem 120 ml
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.

uwierz mi wiekszy jest pronlem jak nie chce jeść

24.03.2012