|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak uzyskać taki efekt?
Dziewczyny, jak uzyskać taki efekt, zakładając, że kupię listownik w kolorze jasnej brzozy? Nigdy nie robiłam nic techniką decoupage i jestem zupełnie zielona w tym temacie, ale domyślam się, że trzeba najpierw pomalować to jakąś brązową farbą, potem białą i przetrzeć. Ale jakie to farby lub lakiery dokładnie? Kiedy przecierać? Ile warstw nakładać? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
![]() P.S. Jak uzyskać efekt z drugiego zdjęcia? Wystarczy pomalować przedmiot jakąś bejcą? Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2013-10-02 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak uzyskać taki efekt?
Do decoupage używamy farb i lakierów akrylowych.
Pierwsza szkatułka została najpierw pomalowana ciemnym kolorem, następnie w niektórych miejscach pomazano świeczką. Następnie całość pomalowano jasną farbą. W miejscach gdzie była użyta świeczka trzeba delikatnie przetrzeć papierem ściernym, i wyjdą piękne przecierki. Tu jest pokazane jak to zrobić. A napisy to zapewne transfer, ale tu nie pomogę, bo sama go nigdy nie stosowałam. Co do drugiej skrzyneczki, to jesli mnie wzrok nie myli, to użyto delikatnie bejcy i przyklejono ornament. I zachęcam do przeczytania wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=159048 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez sioodemka Czas edycji: 2013-10-03 o 09:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W każdym sklepie budowlanym kupisz bejce - ja używam rustykalnej. Jest w różnych kolorach - jak chcesz czekoladowo-brązowy kolor to zmieszaj bejcę czekoladową i brązowa
![]() bejcuje sie tą stronę co idzie usłojenie, szybkimi ciągłymi ruchami pędzla, bo całej długości przedmiotu. Później trzeba polakierować kilka razy, bo bejca lubi się przebijać przez... wszystko ![]() bejca nie śmierdzi, myje się pędzle wodą. Niestety jak pobrudzi skórę to na amen, więc trzeba uważać ![]()
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jest bejca i lakierobejca, bejca jak dla mnie trwalsza, bo lepiej w drewno wnika i lepiej podkreśla rysunek drewna
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To zależy czy używasz bejcy, czy lakierobejcy. Bejca jest zdecydowanie tańsza, a kiedy przedmiot jest już gotowy możesz go wylakierować
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po moim preparacie już nie trzeba lakierować, ale jest droższy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Poważnie? To byłoby super, bo rękodzieło nie jest mi obce, ale jakoś nigdy nie chciało mi się zabrać za decoupage ze względu na mnogość warstw i preparatów właśnie. Zatem bezsprzecznie wypróbuję bejcę polecaną przez ciebie ![]() edit: A ile kosztuje? Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2013-10-03 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Im więcej warstw tym ciemniejszy efekt.
Na herbaciarce (jeśli dobrze pamiętam) były dwie cienkie warstwy. Kupowałam w Leroy Merlin za ok 25zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
A tak mi się jeszcze przypomniało. Aldona (dzianga) kiedyś pokazała użycie bardzo rozwodnionej farby zamiast bejcy. Wypróbowałam i wyszło mi coś takiego. (niestety nie mam lepszego zdjęcia)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Też fajny efekt, tylko bejca z efektem woskowanego drewna wydaje mi się najpraktyczniejsza, bo nie trzeba jej rozwadniać, dobrze wnika w drewno zatem nie zostawia zacieków, a jednocześnie nie trzeba już lakierować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.