|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-12
Wiadomości: 1
|
Pikantne curry z indyka
Na początku witam wszytkich, jestem nowym użytkownikiem a to mój pierwszy post
![]() Mega prosty przepis na curry z indyka Składniki /3 â 4 porcje 500 g fileta z indyka 1 szalotka bananowa 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 1 płaska łyżeczka kuminu 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka garam masali Łodyga trawy cytrynowej Skórka z jednej limonki Sok z jednej limonki Porządna szczypta soli morskiej Szczypta czarnego pieprzu 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka stołowa oleju kokosowego Garść świeżej kolendry 1,5 szklanki ryżu basmati Ryż gotujemy według instrukcji powyżej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy posiekany ząbek czosnku, obydwie pasty curry, posiekaną szalotkę, kolendrę w ziarnach, kumin, posiekaną papryczkę chili, garam masalę, zmiażdżoną trawę cytrynową i wszystko smażymy na niewielkim ogniu uważając aby przyprawy i czosnek się nie przypaliły. Dzięki temu przysmażone przyprawy uwolnią zawarte w nich olejki i nasze curry będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku. Filet z indyka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię z przyprawami i smażymy kilka minut a właściwie do momentu aż mięso stanie się białe i na pierwszy rzut oka będzie usmażone. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z limonki, sok z limonki , szczyptę soli i pieprzu oraz 2/3 posiekanej świeżej kolendry. Całość gotujemy około 10 minut. Gotowe curry podajemy z ryżem, posiekane świeżą kolendrą i świeżym chili. Nie należy obawiać się że moje curry jest bardzo pikantne, mleko kokosowe neutralizuje jego ostrość a świeża kolendra i sok z limonki nadaje potrawie świeżości. Jeśli jednak obawiacie się, że potrawa będzie zbyt pikantna, wystarczy że dodacie mniej jednej i drugiej pasty curry oraz ograniczycie ilość chili. Smacznego ![]() Przepis dostępny na breweriekulinarne.pl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.