Pikantne curry z indyka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2015-12-03, 21:18   #1
Undead84
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-12
Wiadomości: 1

Pikantne curry z indyka


Na początku witam wszytkich, jestem nowym użytkownikiem a to mój pierwszy post
Mega prosty przepis na curry z indyka

Składniki /3 – 4 porcje


500 g fileta z indyka
1 szalotka bananowa
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
1 płaska łyżeczka kuminu
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka garam masali
Łodyga trawy cytrynowej
Skórka z jednej limonki
Sok z jednej limonki
Porządna szczypta soli morskiej
Szczypta czarnego pieprzu
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka stołowa oleju kokosowego
Garść świeżej kolendry
1,5 szklanki ryżu basmati



Ryż gotujemy według instrukcji powyżej.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy posiekany ząbek czosnku, obydwie pasty curry, posiekaną szalotkę, kolendrę w ziarnach, kumin, posiekaną papryczkę chili, garam masalę, zmiażdżoną trawę cytrynową i wszystko smażymy na niewielkim ogniu uważając aby przyprawy i czosnek się nie przypaliły. Dzięki temu przysmażone przyprawy uwolnią zawarte w nich olejki i nasze curry będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku.

Filet z indyka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię z przyprawami i smażymy kilka minut a właściwie do momentu aż mięso stanie się białe i na pierwszy rzut oka będzie usmażone. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z limonki, sok z limonki , szczyptę soli i pieprzu oraz 2/3 posiekanej świeżej kolendry. Całość gotujemy około 10 minut.

Gotowe curry podajemy z ryżem, posiekane świeżą kolendrą i świeżym chili.





Nie należy obawiać się że moje curry jest bardzo pikantne, mleko kokosowe neutralizuje jego ostrość a świeża kolendra i sok z limonki nadaje potrawie świeżości. Jeśli jednak obawiacie się, że potrawa będzie zbyt pikantna, wystarczy że dodacie mniej jednej i drugiej pasty curry oraz ograniczycie ilość chili.


Smacznego

Przepis dostępny na breweriekulinarne.pl
Undead84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2015-12-03 22:18:46


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.