wszystko co dotyczy kupna domu w UK - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 14:09   #1
capricorno
Raczkowanie

GG do capricorno

wszystko co dotyczy kupna domu w UK

witam nie wiem czy jest już taki wątek , ale bardzo bym chciała usłyszeć opinie ludzi którzy kupili lub zamierzają kupić dom w Uk
proszę o wymienianie się informacjami
zastanawiam się nad kupnem jakiegoś niewielkiego domku z racji tego że nie zamierzam szybko wracać do Pl ( choć różnie się może zdarzyć) oczywiście boje się bo kredyt itd co wy na to?
capricorno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 16:10   #2
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Dot.: wszystko co dotyczy kupna domu w UK

Ja tez zamierzam kupic dom i mam nadzieje ze sie uda. A ze kredyt? i tak musialabym go wziac, niewazne czy bylabym w Polsce czy nie.

W Polsce nie mam zadnego majatku, mieszkania, spadku itp wiec kredyt to bylaby jedyna opcja aby kupic mieszkanie/dom.

Ja zamierzam odkladac na depozyt od stycznia, wiec zanim ja kupie dom to minie duuuuuzo czasu
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 15:30   #3
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capricorno Pokaż wiadomość
witam nie wiem czy jest już taki wątek , ale bardzo bym chciała usłyszeć opinie ludzi którzy kupili lub zamierzają kupić dom w Uk
proszę o wymienianie się informacjami
zastanawiam się nad kupnem jakiegoś niewielkiego domku z racji tego że nie zamierzam szybko wracać do Pl ( choć różnie się może zdarzyć) oczywiście boje się bo kredyt itd co wy na to?
My od czerwca tego roku cieszymy sie wlasnym mieszkankiem
Kredyt na 20 lat, tez sie boimy, tylko wystarczajaco długo juz splaalismy kredyty innym Czas na swoje
Wydaje mi sie, ze tu jest o wiele latwiej go dostac niz w PlW Pl nawet nie pomyslalabym o kredycie przy moim 1/2 etatu i całym meza

Cytat:
Napisane przez lucaa_rules Pokaż wiadomość
Ja tez zamierzam kupic dom i mam nadzieje ze sie uda. A ze kredyt? i tak musialabym go wziac, niewazne czy bylabym w Polsce czy nie.

W Polsce nie mam zadnego majatku, mieszkania, spadku itp wiec kredyt to bylaby jedyna opcja aby kupic mieszkanie/dom.

Ja zamierzam odkladac na depozyt od stycznia, wiec zanim ja kupie dom to minie duuuuuzo czasu
W Pl jest nawet trudniej, samo %jest sporo wyzsze
Powodzenia
Stary 2012-10-10, 12:19   #4
olka_222
Zakorzenienie

czy jest latwiej dostac kredyt? tego nie wiem, na penwo jest latwiej dostac z odpowiednim depozytem.

My do swojego wprowadzac bedziemy sie niebawem wszystkie formalnosci poszly gladko, dostep do aplikacji biezaco przez telefon i ine trzeba czekac wcale na polaczenie z konsultanetem ( to na pewno zalezy od banku) bank przeciagnal nam sprawy o tydzien bo twierdzili ze nie potwierdzilismy danych naszego prawnika (co zrobilismy 3 razy)

Same procedury sa latwe i szybkie, jesli trafi sie na odpowiedniego prawnika i dobrego brokera (albo tego ostatniego pominie sie zupelnie bo slyszalam opinie znajomych ktorzy nie byli w ogole zadowoleni z jego uslug). Mam znajomego ktory jest w UK od 40 lat i ktory kupil kilka domow i zawsze bez pomocy brokera, wszystko szlo gladko i przyjemnie.

ja sama nie korzystalam z uslug brokera bo po co mam mu placic dokladnie za to wszystko co sama moge zrobic? jest tyle stron porownawczych kredytow, do tego wiadomo ze zazwyczaj korzysta sie tylko z wiekszych bankow a kazdy z nich ma mortgage calculator na swojej stronie wiec wszystko mozna samemu obliczyc (sa one dosyc dokladne co do % i wys rat) Jedynie warto wybrac sie do pierwszego lepszego banku zeby dowiedziec sie jaka jest wasza zdolnosc kredytowa- ile max mozecie pozyczyc.

Aaa i najwazniejsze nie bac sie zbijac z cenydomu

Edytowane przez olka_222
Czas edycji: 2012-10-10 o 12:22
olka_222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 16:12   #5
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Olka - no wlasnie tak slyszalam ze w UK to wrecz sie trzeba targowac O wszystko hehe.

No my tak liczymy, ze jak na nas przyjdzie kolej to sie troche zejdzie z ceny albo zrobi jakies mahniom ze np: my cos zrobimy we wlasnym zakresie ale za to cena bedzie ciut mniejsza

Wlasnie widzialam dzisiaj przemowienie Camerona odnosnie hipotek 95% i ze chca je wprowadzic na wieksza skale. My patrzylismy na Nat West i nawet to znosnie wyglada

Powiedz mi Olu jak to wyglada z punktu formalnosci (tez nie chce 50 posrednikow). Spodobal Ci sie dom, idziesz do agencji i co dalej?

Czy ten ich Mortgage Advisor to wlasnie posrednik czy tez broker? Ja wiem gdzie do banku uderzyc, tylko prawnicy i te inne sprawy spedzaja mi sen z powiek
Stary 2012-10-11, 08:27   #6
olka_222
Zakorzenienie

mortgage advisor moze byc brany za brokera aczkolwiek dla mnie to sa dwie rozne osoby. Mortgage advisor pomoze ci w sprawie dobrania odpowiedniego kredytu natomiast broker pomaga ale i posredniczy w calosci spraw (agencja nieruchomosci, prawnik etc) moge sie mylic, moze mnie ktos poprawi.

Co do prawnika to polecam wybrac jakiegos lokalnego blisko kupowanej nieruchomosci. Sa nieco drozsi niz ci ktorzy dzialaja zrzeszeni w krajowej firmie (gdzie najpierw dzwonisz do call centre i oni ci kogos przydzielaja) ale zalatwia wszystko szybko i na miejscu, gdzie z tymi na telefon gdzie nie widzisz twarzy jest roznie. Moze byc tak ze ktos z agencji nieruchomosci poleic ci kogos lokalnego.

W zasadzie po zalatwieniu kredytu nie interesuje ci e nic, wszystko zalatwiaja prawnicy twoi i sprzedajacego, ty tylko przychodzisz raz albo dwa i dokumenty podpisujesz.

reszte napisze na przerwie na lunch

Edytowane przez olka_222
Czas edycji: 2012-10-11 o 08:28
olka_222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-11, 09:02   #7
atnikola
Przyczajenie

witajcie,widze ze poruszyłyście bardzo ważny temat
jestem bardzo zainteresowana zakupem domu w uk podajcie jakie trzeba spełniać warunki,dodam ze zaczelam prowadzic własną działalnosc dopiero od miesiąca,ponoc dopiero po przebywaniu w uk pół roku można starac sie o kredyt.mozecie podac sume kredytu jakie raty i na jaki okres czasu,bardzo prosze bo nioe wiem od czego zacząć
atnikola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-11, 10:41   #8
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olka_222 Pokaż wiadomość
mortgage advisor moze byc brany za brokera aczkolwiek dla mnie to sa dwie rozne osoby. Mortgage advisor pomoze ci w sprawie dobrania odpowiedniego kredytu natomiast broker pomaga ale i posredniczy w calosci spraw (agencja nieruchomosci, prawnik etc) moge sie mylic, moze mnie ktos poprawi.

Co do prawnika to polecam wybrac jakiegos lokalnego blisko kupowanej nieruchomosci. Sa nieco drozsi niz ci ktorzy dzialaja zrzeszeni w krajowej firmie (gdzie najpierw dzwonisz do call centre i oni ci kogos przydzielaja) ale zalatwia wszystko szybko i na miejscu, gdzie z tymi na telefon gdzie nie widzisz twarzy jest roznie. Moze byc tak ze ktos z agencji nieruchomosci poleic ci kogos lokalnego.

W zasadzie po zalatwieniu kredytu nie interesuje ci e nic, wszystko zalatwiaja prawnicy twoi i sprzedajacego, ty tylko przychodzisz raz albo dwa i dokumenty podpisujesz.

reszte napisze na przerwie na lunch
my mielismy tylko solicitoraTak jak piszesz to on zalatwia cala robote
Mortgage advisor przydzielil nam bank udzielajacy kredytu

My tylko chodzilismy na spotkania i podpisywalismy dokumenty

Cytat:
Napisane przez atnikola Pokaż wiadomość
witajcie,widze ze poruszyłyście bardzo ważny temat
jestem bardzo zainteresowana zakupem domu w uk podajcie jakie trzeba spełniać warunki,dodam ze zaczelam prowadzic własną działalnosc dopiero od miesiąca,ponoc dopiero po przebywaniu w uk pół roku można starac sie o kredyt.mozecie podac sume kredytu jakie raty i na jaki okres czasu,bardzo prosze bo nioe wiem od czego zacząć
warunki to niewiem, przede wszystkim dochody...

my mamy wziete z banku niecale 60tys, na 20 lat, rata miesieczna po 395f
Ale tym nie ma sie co sugerowac, bo naliczane to jest od aktualnego %, wplaconego kredytu i ilosc lat.
Stary 2012-10-12, 19:53   #9
basia_81
Raczkowanie

Witajcie
Temat jak najbardziej dla mnie na czasie, bo też planujemy z TZ wziąć dom na kredyt.Szczerze mówiąc to narazie nie za bardzo się orientuję w temacie.Z tego wynika że pierwsze kroki to morgage advisor i zakładając że możemy dostać kredyt to co dalej?Słyszałam, że wydają coś jakby morgage cetrificate jako potwierdzenie?I wtedy to już szukasz domu i jak ci się spodoba to wynajmujesz prawnika?

Blonde_hair jeśli mogę zadać pytanie czy może masz dom w part buy/part rent?Bo też taką opcję rozważamy, chociaż mamy nadzieje że dostaniemy kredyt na caly dom. Echhh zawiłe to ale jak widać do zrobienia
basia_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 09:09   #10
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Oh Blonde zebym ja mogla wziac z banku 'tylko' 60 tysiecy to bym juz aplikacje skladala hehe. Jak juz wspomnialam na innym watku to u mnie minimum 100 tysiecy trzeba patrzec.

ALe za 60 tys mozna znalesc - rudere bo rudere, w okolicy takiej ze bym musiala najac ochroniarza zeby kosy pod zebro nie dostac, no i max 1 bedroom

Wczoraj widzielismy dom w necie, no przecudny! Ale 220 tys kosztowal Nie dzieki, moze jutro :P Tak patrzylam po tych kalkulatorach to z TZ bysmy musieli zarabiac razem 70 tys rocznie aby taki kredyt dostac. Hmm moze za 20 lat

Poki co zaczynamy od stycznia (mam nadzieje) zbieranie na depozyt i modlitwy ze ceny troche spadna
Stary 2012-10-13, 15:44   #11
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia_81 Pokaż wiadomość
Witajcie
Temat jak najbardziej dla mnie na czasie, bo też planujemy z TZ wziąć dom na kredyt.Szczerze mówiąc to narazie nie za bardzo się orientuję w temacie.Z tego wynika że pierwsze kroki to morgage advisor i zakładając że możemy dostać kredyt to co dalej?Słyszałam, że wydają coś jakby morgage cetrificate jako potwierdzenie?I wtedy to już szukasz domu i jak ci się spodoba to wynajmujesz prawnika?

Blonde_hair jeśli mogę zadać pytanie czy może masz dom w part buy/part rent?Bo też taką opcję rozważamy, chociaż mamy nadzieje że dostaniemy kredyt na caly dom. Echhh zawiłe to ale jak widać do zrobienia
niewiem, my najpierw skierowalismy sie do banku i zrobili Nam kalkulacje. Potem dalismy oferte w agencji, czekalismy na potwierdzenie zarowno z agencji jak i banku. Jak juz mielismy odpowiedzi to znalezlismy prawnika i on juz cala robote wykonal

My mamy normalny kredyt

Cytat:
Napisane przez lucaa_rules Pokaż wiadomość
Oh Blonde zebym ja mogla wziac z banku 'tylko' 60 tysiecy to bym juz aplikacje skladala hehe. Jak juz wspomnialam na innym watku to u mnie minimum 100 tysiecy trzeba patrzec.

ALe za 60 tys mozna znalesc - rudere bo rudere, w okolicy takiej ze bym musiala najac ochroniarza zeby kosy pod zebro nie dostac, no i max 1 bedroom

Wczoraj widzielismy dom w necie, no przecudny! Ale 220 tys kosztowal Nie dzieki, moze jutro :P Tak patrzylam po tych kalkulatorach to z TZ bysmy musieli zarabiac razem 70 tys rocznie aby taki kredyt dostac. Hmm moze za 20 lat

Poki co zaczynamy od stycznia (mam nadzieje) zbieranie na depozyt i modlitwy ze ceny troche spadna
U Nas tez sa rudery za 60 tys, ale my nawet niechcielismy domu, bo na taki nowy za 150- 200tys Nas niestac(tzn niechce zyc tylko kredytem), a mieszkanko jest przytulne, cieple i noweMnie jakos nie ekscytuje wyspowe budownictwo

wiesz co, nie pozostaje nic innego jak zacisnac zeby i oszczedzac na jak najwiekszy depozyti zbijac cene domu

Powodzenia!
Stary 2012-10-13, 17:18   #12
basia_81
Raczkowanie

Blonde_hair bo tak właśnie jakoś z góry założyłam, że kupowaliście dom a że tylko 60tys to tak właśnie jakoś mało się zdawało.No nic trzeba będzie się do banku wybrać i wypytać o kredyty. Jedynie obawiam się że jakbyśmy chcieli na 30 lat to nam odmówią bo TZ już 39 na karku ja 31, niby młodzi jesteśmy ale dla banku to już pewnie za starzy jesteśmy na kredyt na tyle lat, a z kolei na 25 lub 20 lat to za duża rata miesięczna.
basia_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 06:22   #13
capricorno
Raczkowanie

GG do capricorno

tu jest fajna stronka gdzie można sprawdzić jaka jest przestępczość w interesującym nas miejscu , bo też to jest dla nas i dla pózniejszej ewentualnej sprzedaży domu

http://www.police.uk/crime/?q=Banbur...etypes/2012-08

a tu wyszukałam super temat dla nas przymierzających się do zakupu domku

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/...-kupilem-dom,0

a tu o kradzieżach( Polakach których okradziono) i rady jak choć trochę się zabezpieczyć
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/47/41584/Okradli-nas,0 miłej lektury , warto poczytać

Edytowane przez capricorno
Czas edycji: 2012-10-15 o 06:27
Stary 2012-10-15, 08:55   #14
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia_81 Pokaż wiadomość
Blonde_hair bo tak właśnie jakoś z góry założyłam, że kupowaliście dom a że tylko 60tys to tak właśnie jakoś mało się zdawało.No nic trzeba będzie się do banku wybrać i wypytać o kredyty. Jedynie obawiam się że jakbyśmy chcieli na 30 lat to nam odmówią bo TZ już 39 na karku ja 31, niby młodzi jesteśmy ale dla banku to już pewnie za starzy jesteśmy na kredyt na tyle lat, a z kolei na 25 lub 20 lat to za duża rata miesięczna.
Myslelismy nad domem, ale ostatecznie wybralismy apartamentAle budynek nowy, 4 rodzinny, takze nie jakies blokowiskoi w spokojnej okolicy
Ja mysle,ze bez problemu dostaniecie kredyt

Cytat:
tu jest fajna stronka gdzie można sprawdzić jaka jest przestępczość w interesującym nas miejscu , bo też to jest dla nas i dla pózniejszej ewentualnej sprzedaży domu

http://www.police.uk/crime/?q=Banbur...etypes/2012-08

a tu wyszukałam super temat dla nas przymierzających się do zakupu domku

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/...-kupilem-dom,0

a tu o kradzieżach( Polakach których okradziono) i rady jak choć trochę się zabezpieczyć
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/47/41584/Okradli-nas,0 miłej lektury , warto poczytać
ten drugi link to troszke przestarzaly
Stary 2012-10-15, 21:46   #15
capricorno
Raczkowanie

GG do capricorno

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
Myslelismy nad domem, ale ostatecznie wybralismy apartamentAle budynek nowy, 4 rodzinny, takze nie jakies blokowiskoi w spokojnej okolicy
Ja mysle,ze bez problemu dostaniecie kredyt

ten drugi link to troszke przestarzaly
a dlaczego przestarzały , założony parę lat temu , ale nadal się ludzie wymieniają poradami na temat kupna domu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-15, 21:53   #16
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
a dlaczego przestarzały , założony parę lat temu , ale nadal się ludzie wymieniają poradami na temat kupna domu
w sumie racja, moj blad, bo zerknełam tylko na poczatek
Stary 2012-10-16, 09:12   #17
anialobo
Raczkowanie

Witajcie, ja wraz z mezem wzielam wprawdzie kredyt jakies 6 lat temu, ale mysle, ze az tak wiele sie nie zmienilo od tego czasu.
Zaczelo sie od tego, ze zawsze wynajmowalismy domek , za ktory srednio ok 800 funtow placilismy, wiec pomyslelismy czemu by nie splacac sobie kredytu, a nie komus.
Na stronie www.findaproperty.com znalezlismy okolice i dom, ktory nam sie spodobal. Nastepnie zadzwonilismy do agencji , ktorago prezentowala i umowilismy sie na wizyte. Dom byl wrecz nasz wymarzony, wiec postanowilismy zlozyc oferte, sprzedaz zostala wstrzymana i zaczelo sie zalatwianie kredytu. Jak wiele osob nie mielismy pojecia co sie z czym je i jak zaczac. Moj maz mial klienta, ktory byl adwokatem i on plecil nam osobe - mortgage adviser , ktory jemu osobiscie rowniez pomagal w zalatwieniu formalnosci. I przyznam , ze nasz mortgage adviser byl znakomity, zalatwil wszystko od A-Z, oczywiscie konsultujac z nami. Morgage adv reprezentowala firme, ktora juz nie istnieje, ale byla to wlasnie taka pomagajaca w kredytach firma. Brat morg adx byl financial adviser, wiec wszystko bylo w jednym miejscu. Agent, ktory pokazal nam dom - wart 210 tys od razu powiedzial, ze wlasciciele na pewna za £202tys.sprzedadza, wiec co do zbijania ceny to sie zgadzam. Juz dokladnie nie pamietam, ale naprawde mortgage adv wszystko zalatwil i znalazl i zaplacilismy mu za serwis TYLKO £250, co uwazam jest niska cena za cala prace, my niw wykonalismy zadnego telefonu.Osoba ta znalazla nam odpowiedni kredyt, adwokata, wszystkie oplaty, dostalismy poczta wszystkie niezbedne wyceny, dokumenty itd. Jej brat przedstawil nam odpowienie ubezpieczenia, ktore warto miec. Mamy home insurance oraz life insurance, ktore zapewnia splate kredytu w obliczu choroby smiertelnej badz smierci jednego z partnerow.I do dzis wiele firm dzwoni do nas oferujac oferty i ubezpieczenia,ale poddaja sie, bo nie moga przebic cen , ktore nam zalatwil owy fin adv.
Kredyt zaczelismy zalatwiac w czerwcu, pod koniec sierpnia dostalismy klucze do domu.
Z przyznaniem kredytu roznie bywa, zalezy to od kwoty, jaka chcemy pozyczyc. Licza sie roczne zarobki obojga partnerow, wiem, zw warto miec i uzywac karte kredytowa i oczywiscie splacac ja w terminie, bo akurat na to zwracaja uwage. Trzeba tez zarejestrowac sie do electrolal roll, by glosowac.Powodzenia
anialobo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-07, 07:57   #18
malamyszka20
Zadomowienie

Hej. Jestesmy rok po slubie, mieszkamy w UK. Od jakiegoś czasu nyslimy o własnym domu. Zaczęliśmy odkładać powoli na depozyt... Problem jest taki, ze mieliśmy jakiś czas temu problemy finansowe i od jakiegos roku nie mozemy wyjsc z debetu... Tzn moj maz ma wciąż nie spłacony debet i kartę kredytowa... Na moim koncie wszystko w porzadku , spłacałam wszystko w terminie.. Czy jest szansa zeby wogole dostac kredyt mieszkaniowy z taka historia? Myslimy o kupnie dopiero za jakies 5 lat i chcemy sie uporać z debetem w przeciągu najbliższych miesiecy...
malamyszka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-13, 14:41   #19
Autumn Witch
Raczkowanie

To zalezy jak ten debet wyglada. Ogolnie przy pobieraniu kredytu wazna kest historia kredytowa. Wazne jest zeby miec czysty credit check. To powinno dac wam wglad jak wygladacie dla banku.

My uzywalismy Experian. Pierwszy miesiac jest darmowy, potem trzeba placic. Mozna rowniez poprosic o darmowy credit check, ale nie pamietam jak to przebiegalo. Wiem ze ten jest jednym z dwoch glownych ktorego uzywaja banki.

Jakikolwiek zly kredyt lub nie splacony, powinien zniknac w 6 lat od daty kiedy zostal wpisany na raport. Warto sprawdzic dla wlasnego spokoju.

Wazne jest:
- placenie rachunkow w terminie
- posiadanie karty kredytowej i splacanie jej na czas
- brak statusu bankruta
- rejestracja na electoral roll

Jak cos jest nie tak, to na raporcie powinien znajdowac sie opis czemu, jaka data powstania markera i czy status jest zolty czy czerwony

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-11, 23:52   #20
brzezinka93
Przyczajenie

A czy ktoś z was kupował dom w Londynie? Tu jest drożej i na pewno ciężej kredyt dostać
brzezinka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-12, 09:46   #21
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brzezinka93 Pokaż wiadomość
A czy ktoś z was kupował dom w Londynie? Tu jest drożej i na pewno ciężej kredyt dostać
Ale o co pytasz?

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości