"Dojrzały" świeżuch? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-14, 19:38   #1
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

"Dojrzały" świeżuch?

Zwracam się do Was po pomoc, ponieważ jestem kompletnie zielona w temacie
Chciałabym wybrać perfumy dla siebie, ale ciężko mi się odnaleźć w perfumerii, dostaję kręćka po przetestowaniu 4 czy 5 zapachu i w rezultacie nie wiem nic Dlatego potrzebna mi podpowiedź, czego powinnam szukać.
Jestem zwolenniczką raczej świeżych zapachów, dotychczas przez ładnych kilka lat używałam DKNY Be Delicious i Fresh Blossom, ale po prostu znudziły mi się. Używałam też L'eau par Kenzo, strasznie mi się podobały, ale na mojej skórze okazały się zbyt ulotne. Chciałabym znaleźć coś podobnego, ale jednak z taką nutką "dojrzałości", bo wydaje mi się, że jestem już troszkę za stara na takie proste zapachy i potrzebuję czegoś hmm, bardziej skomplikowanego? Nie wiem jak inaczej to wyjaśnić
Lubię zapach owoców w większości cytrusowych, z kwiatów podchodzi mi konwalia, fiołek, ewentualnie magnolia i róża, ale takie nienachalne Co jeszcze... las, poranek po deszczowej nocy, świeżo skoszona trawa, mięta, pieprz, drzewo sandałowe (ale tak w tle ).
Nie jestem w stanie nosić perfum z ciężką wanilią na pierwszym planie itp przesłodzonych zapachów, ponieważ mdli mnie cały dzień Zbyt dużo orientu też nie zniosę.
To chyba wszystko, co mogę powiedzieć na temat swoich preferencji. Pomożecie?
Stary 2011-06-14, 19:45   #2
papug
Rozeznanie

Dot.: "Dojrzały" świeżuch?

nie wiem, czemu, ale od razu przyszło mi do głowy CKin2u
papug jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 19:50   #3
beyza
Perfume Lover

A mnie L'eau d'Issey albo Ogród Nilowy (Un Jardin Sur Le Nil). Coś w typie tych co podałaś, ale doroślejsze, bogatsze w treści.

WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280992
beyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 20:00   #4
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunny Tiger Pokaż wiadomość
Zwracam się do Was po pomoc, ponieważ jestem kompletnie zielona w temacie
Chciałabym wybrać perfumy dla siebie, ale ciężko mi się odnaleźć w perfumerii, dostaję kręćka po przetestowaniu 4 czy 5 zapachu i w rezultacie nie wiem nic Dlatego potrzebna mi podpowiedź, czego powinnam szukać.
Jestem zwolenniczką raczej świeżych zapachów, dotychczas przez ładnych kilka lat używałam DKNY Be Delicious i Fresh Blossom, ale po prostu znudziły mi się. Używałam też L'eau par Kenzo, strasznie mi się podobały, ale na mojej skórze okazały się zbyt ulotne. Chciałabym znaleźć coś podobnego, ale jednak z taką nutką "dojrzałości", bo wydaje mi się, że jestem już troszkę za stara na takie proste zapachy i potrzebuję czegoś hmm, bardziej skomplikowanego? Nie wiem jak inaczej to wyjaśnić
Lubię zapach owoców w większości cytrusowych, z kwiatów podchodzi mi konwalia, fiołek, ewentualnie magnolia i róża, ale takie nienachalne Co jeszcze... las, poranek po deszczowej nocy, świeżo skoszona trawa, mięta, pieprz, drzewo sandałowe (ale tak w tle ).
Nie jestem w stanie nosić perfum z ciężką wanilią na pierwszym planie itp przesłodzonych zapachów, ponieważ mdli mnie cały dzień Zbyt dużo orientu też nie zniosę.
To chyba wszystko, co mogę powiedzieć na temat swoich preferencji. Pomożecie?
Z perfum ogólnodostępnych to rozpatrz się może wsród Chanel.
Jeśli lubisz cytrusy, to polecam szczególnie Cristalle EDT.
Nie zrażaj się pierwszym wrażeniem, jest to zapach do noszenia na skórze- wtedy właśnie okazuje swoją pełną twarz-cytrusową świeżość z wielką klasą. Cristalle jest tak jak piszesz, dojrzałe, ale nie straszliwie zobowiazujące, nic z tych rzeczy.

Piękna jest także nowsza wersja tego zapachu, Cristalle Eau Verte. Mniej cytrusów (choć też tam są) więcej zieloności, jak sama nazwa wskazuje.

Godna plecenia jest też Miss Dior Cherie L` Eau- według mnie bez porównania lepsza od pierwotnej, podstawowej wersji tego zapachu- infantylnie woniejącej sfermentowanymi truskawkami.

Na półkach sieciówek pojawiło sie znowu O Lancome- jest to poprawiona wersja klasycznego O, bardzo, bardzo przyjemna zieloność i cytrusy w zgrabnym ujęciu, także z klasą. Chodzi mi o zielonawy flakonik, bo są także nne wersje.

Powąchaj sobie kiedyś może i Truth Kleina. Zielono, świeżo i rześko. Świeżo skoszona trawa.. tak, zdaje się też tam się ukrywa.

Wsród zapachów Kenzo byłby też co najmnej jeden, jeśli nie więcej, do których też byś mogła się troszkę przymierzyć- chodzi mi szczególnie o Le Monde est Beau.

Z zapachów wymienionych już przez Dziewczyny w poprzednich postach Hermesowe różne wersje Ogródków.

To tyle, co mi przychodzi do głowy na pierwszy ogień i co wydaje mi się, że spełnia Twoje kryteria i jest łatwo dostępne.
Zacznij sobie na luzie wąchać, testować spokojnie na skórze, a zobaczysz, czy coś się z tego wykluje.
Czy będziesz chciała pójść bardziej w kierunku ziół, czy cytrusów, czy innym.
Miłego testowania.

A, i nieśmiało mogłabym też polecić Ci - do zapoznania się przynajmniej- Perles de Lalique- bo piszesz, że róża Ci niestraszna- byleby nie była nachalna.

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2011-06-14 o 21:18
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 20:11   #5
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papug Pokaż wiadomość
nie wiem, czemu, ale od razu przyszło mi do głowy CKin2u
Wpisuję na listę, dziękuję

Cytat:
Napisane przez beyza Pokaż wiadomość
A mnie L'eau d'Issey albo Ogród Nilowy (Un Jardin Sur Le Nil). Coś w typie tych co podałaś, ale doroślejsze, bogatsze w treści.
Szczególnie zaciekawił mnie opis Un Jardin Sur Le Nil, czy znajdę go w Douglasie lub Sephorze?

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Z perfum ogólnodostępnych to rozpatrz się może wsród Chanel.
Jeśli lubisz cytrusy, to polecam szczególnie Cristalle EDT.
Nie zrażaj się pierwszym wrażeniem, jest to zapach do noszenia na skórze- wtedy właśnie okazuje swoją pełną twarz-cytrusową świeżość z wielką klasą. Cristalle jest tak jak piszesz, dojrzałe, ale nie straszliwie zobowiazujące, nic z tych rzeczy.
Piękna jest także nowsza wersja tego zapachu, Cristalle Eau Verte. Mniej cytrusów (choć też tam są) wiecej zieloności, jak sama nazwa wskazuje.
Godna plecenia jest też Miss Dior Cherie L` Eau- według mnie bez porównania lepsza od pierwotnej, podstawowej wersji tego zapachu- infantylnie woniejącej sfermentowanymi truskawkami.
Na półkach sieciówek pojawiło sie znowu O Lancome- jest to poprawiona wersja klasycznego O, bardzo, bardzo przyjemna zieloność i cytrusy w zgrabnym ujęciu, także z klasą. Chodzi mi o zielonawy flakonik, bo są także nne wersje.

Powąchaj sobie kiedyś może i Truth Kleina. Zielono, świeżo i rześko. Świeżo skoszona trawa.. tak, zdaje się też tam się ukrywa.
Wsród zapachów Kenzo byłby też co najmnej jeden, jeśli nie więcej, do których też byś mogła się troszke przymierzyć- chodzi mi sczególnie o Le Monde est Beau.

To tyle, co mi przychodzi do głowy na pierwszy ogień i co wydaje mi się, że spełnia Twoje kryteria i jest łatwo dostępne.
Zacznij sobie na luzie wąchać, testować spokojnie na skórze, a zobaczysz, czy coś się z tego wykluje.
Czy będziesz chciała pójść bardziej w kierunku ziół, czy cytrusów, czy innym.
Miłego testowania.
ooo, ależ dużo propozycji, dziękuję pięknie! Będę testować po 2 dziennie, żeby powoli wszystkie ogarnąć
Stary 2011-06-14, 20:15   #6
beyza
Perfume Lover

Cytat:
Szczególnie zaciekawił mnie opis Un Jardin Sur Le Nil, czy znajdę go w Douglasie lub Sephorze?
Tak, zapachy Hermesa są dostępne w obu sieciach. Miłego testowania

Stary 2011-06-14, 20:45   #7
magsch
Zakorzenienie

Przetestuj Eau Demoiselle Givenchy

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1276479
magsch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 20:53   #8
darla13
Rozeznanie

Cristalle Eau Verte to mój ulubieniec w tej kategorii
Stary 2011-06-14, 21:08   #9
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Herba Fresca Guerlain - zapach trawy
Moschino Friends - micha cytrusowych skórek (nie patrz, że męskie, na mój nos są uniwersalne )
Moschino Funny - cytrusy i zielona herbata
L'Artisan Piment Brulant - bardzo nietypowy, soczysta, czerwona papryka
Tommy Hilfiger T Girl - znowu trawa
Donna Karan DKNY - świdrująca świeżość pomidorowych listków
Chanel Egoiste Platinum - po odczekaniu godziny wspaniały aromat swieżo umytego luksusowym mydłem ciała (niby męskie, ale nie uważam, żeby należało się tym zbytnio przejmować )
Bvlgari seria herbaciana, zwłaszcza herbata zielona i biała
Annick Goutal Eau d'Hadrien - cytrusy, zioła i słońce

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 23:44   #10
Karkki
Zakorzenienie

Eau Fraiche Dior
Versense Versace
Mugler Cologne Thierry Mugler
Saharienne YSL
Eau des Jardins Clarins
10:10 am in Sicilia Kenzo - nie wiem czy u nas już jest

- Terry Pratchett
Karkki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-15, 18:17   #11
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Dzięki wielkie, od jutra zabieram się za testowanie Napiszę relację z tego co mi wyjdzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-16, 17:15   #12
iona
Zadomowienie

Poza wymienionym Cristalle Eau Verte Chanel, w tej kategorii godnym uwagi jest jeszcze na Pure White Linen Estee Lauder
iona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 19:45   #13
Kota
Zakorzenienie

Cytat:

ooo, ależ dużo propozycji, dziękuję pięknie! Będę testować po 2 dziennie, żeby powoli wszystkie ogarnąć
Daj znać, proszę, jak coś wybierzesz, jestem ciekawa, na co się zdecydujesz.
Stary 2011-06-17, 15:11   #14
SuperZapach
Przyczajenie

Wielokrotnie pisałam, że najważniejszym czynnikiem wyboru właściwych perfum jest dobranie zapachu do osobowości. Przez internet nie da się tego zrobić. Najlepiej więc wziąć kawę i wąchać na przemian perfumy i kawę. Odświeżysz wtedy nozdrza i komórki węchowe.
SuperZapach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-17, 15:36   #15
klystianek
Rozeznanie

Shiseido Zen mozesz tego nowego letniego sprobowac ale moja luba mowi ze podstawowa wersja w concentree jest swieza tez
a jest dobitnie boska!
Cristalle Eau Verte Chanel to mydlo i kwiatek, dojrzalosc kojarzy sie z pewnoscia siebie a tu akurat jeszcze niewinnosc emanuje od tego zapachu :P

SuperZapach a jak perfumy sa o zapachu kawy? ;D
i co ma osobowosc do perfum? ze jestem X to musze lubic Y? kto tak powiedzial? i jaka jest pewnosc ze jak mam osobowosc Z to bede lubic perfumy Y skoro pasuja do osobowosci
nawet dzieci emo pachna chromami i cool waterami, wystarczy popatrzec na osobowosci medialne i ich zapachy
perfumy dobiera sie do pory roku ewentualnie

Edytowane przez klystianek
Czas edycji: 2011-06-17 o 15:38
klystianek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-17, 19:57   #16
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SuperZapach Pokaż wiadomość
Wielokrotnie pisałam, że najważniejszym czynnikiem wyboru właściwych perfum jest dobranie zapachu do osobowości. Przez internet nie da się tego zrobić. Najlepiej więc wziąć kawę i wąchać na przemian perfumy i kawę. Odświeżysz wtedy nozdrza i komórki węchowe.
Ojej, jak paternalistycznie to brzmi, chodzi mi wytłuszczony cytat.
Nieprzyjemnie dla mojego ucha... chociaż...bardziej może dla oka.

Założycielka wątku spytała się o nasz typy i pomysły określonego zapachu, zamierza testować sobie do woli i coś samodzielnie wybrać, sugerując się, albo i nie wymienionymi przez wizażanki typami.
To jej broszka, jak wybierze i jakie kryterium będzie dla niej najważniejsze.
Stary 2011-06-17, 20:08   #17
darla13
Rozeznanie

Cytat:

Założycielka wątku spytała się o nasz typy i pomysły określonego zapachu, zamierza testować sobie do woli i coś samodzielnie wybrać, sugerując się, albo i nie wymienionymi przez wizażanki typami.
Stary 2011-06-17, 21:25   #18
beyza
Perfume Lover

Cytat:

Kota ajlowju

Stary 2011-06-17, 21:58   #19
Kota
Zakorzenienie

Oj, Dziewczyny
Napisałam powyższe, bo mnie coś lekko strzeliło.
Lubię bardzo forum właśnie za to, że od lat (hi, hi, czyżby tutaj wychodziło moje poczucie wyższości z racji długiego już zasiedzenia na wizażowych śmieciach) powymieniać się można wrażeniami zapachowymi, że ktoś zawsze może coś podpowiedzieć i zwrócić uwagę na flakonik, obok którego sama z siebie przeszłabym może obojętnie.
Kiedyś pierwszy raz odważyłam się odezwać na Perfumach, zakładając podobny do tego wątek z zapytaniem o określony typ zapachu. Byłam wdzięczna za wszystkie podpowiedzi- dostałam ich bardzo dużo i życzliwych. I potem już poszło z górki.

Dla takie wątki mnie to trochę jakby wirtualny spacer po dużej perfumerii, gdzie podsuwamy sobie nawzajem pod nos swoje typy.
Strasznie lubię takie perfumiarskie wspólne włóczęgi i wyciąganie na spytki- co kto o czym myśli, jak mu się podoba, z czym co kojarzy.

Swoją drogą, bardzo wiele zawdzięczam wielu dziewczynom z forum i ich nosom, które przekazały mi nieraz swoje fascynacje i na coś zwróciły uwagę.
Ale jakoś dziwnym trafem- moja kolekcja jest chyba dość szczególna i wyraźnie moja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-17, 23:20   #20
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SuperZapach Pokaż wiadomość
No zauważyłam już, że nie da się powąchać nic przez Internet
Btw, tego sposobu z kawą już kiedyś próbowałam i na mnie nie bardzo działa niestety.

Cytat:
Napisane przez klystianek Pokaż wiadomość
Shiseido Zen mozesz tego nowego letniego sprobowac ale moja luba mowi ze podstawowa wersja w concentree jest swieza tez
a jest dobitnie boska!
wpisane na listę, dzięki!

Cytat:
Tak, właśnie o to mi chodziło

Jak na razie za bardzo sobie nie potestowałam, miałam aż 5 min na wstąpienie do Douglasa i w biegu jeden nadgarstek spryskałam Un Jardin Sur Le Nil - spodobał mi się, taki liściasty i wiosenny ale dość szybko wysubtelniał, tak że był ledwo wyczuwalny. W każdym razie dostał +. Na drugi nadgarstek poleciał Miss Dior Cherie, ale ta wcześniejsza wersja, chwilę później się zorientowałam, że miałam próbować MD Cherie L'eau no i niestety zupełnie nie dla mnie to wydanie, zbyt przesłodzone. A dziś przypadkowo wypróbowałam perfumy o nazwie Halloween, który podsunęła mi koleżanka. No i wrażenie dziwne, jakby ten zapach zupełnie się na mnie nie rozwijał - z opisu wynika, że powinny się pojawić jakieś konwalie i limonka, a ja czuję jedynie banana z wanilią... i tak cały dzień, bo trwałości nie można mu odmówić
Jutro mam czas na łażenie po galerii więc zabieram listę ze sobą i działam
Stary 2011-06-18, 08:57   #21
Tam Dao
Raczkowanie

Diora - Escale a Portofino przetestuj a gwarantuje ze sie juz nie uwolnisz

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.
Johann Wolfgang von Goethe

EVOL
Tam Dao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 16:08   #22
neska951
Zakorzenienie

Polecam
AA herba fresca Trawa , męta koniczyna, przyprawiona lodowatą rosą .
Gucci Envy - trochę podobny do DKNY Be Delicious ale bardziej wytrawny i elegancki
owoce, konwalie, młode zielone gałązki

Edytowane przez neska951
Czas edycji: 2011-06-18 o 16:11
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości