Kamizelka do ćwiczeń - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-26, 14:54   #1
pakmen
Przyczajenie

Kamizelka do ćwiczeń

Witam.
Mam mały problem a mianowicie w ogóle nie znam się na szyciu, ale mam nadzieję że szybko załapię. Potrzebuje uszyć kamizelkę obciążeniową, niestety min 300zł za taką kamizelkę to trochę za dużo. Chciałbym się dowiedzieć z jakiego materiału ją uszyć, jakimi nićmi i czy trzeba jakiś specjalny szwem to zszyć wszystko. Coś takiego jak na zdjęciu jest.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1489239_Kamizelka_obciążająca_Sport.jpg (18,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 463640_p.jpg (15,1 KB, 6 załadowań)

Edytowane przez pakmen
Czas edycji: 2011-04-26 o 14:57 Powód: bo tak
pakmen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 15:59   #2
iza73
Wtajemniczenie

Dot.: Kamizelka do ćwiczeń

Nie sądzę abyś był w stanie sam taką uszyć, wspomniałeś że nie masz pojęcia o szyciu, a tu dodatkowo musiałbyś rozrysować sobie szablon. A to, uwierz lub nie, nie jest takie proste.
Moja rada, udaj się do punktu krawieckiego wraz ze zdjęciem, być może uszycia takowej kamizelki podejmie się krawcowa. Wypełnienie kieszeni musiałbyś jednak chyba we własnym zakresie wykombinować.
Propozycja mało estetyczna, ale jakies tam plusy (choćby materialne ) posiada. Bierzesz starą kamizelkę, lub kupujesz w lumpeksie, tudzież kupujesz nową. Ważna sprawa, powinna posiadac już naszyte kieszenie. Jest wiele takich z dwoma lub trzema nawet rzędami kieszeni, np - wędkarskie, militarne.
Woreczki z wypełnieniem robisz sam, zszywając prostokąty czy kwadrat z tkaniny i wypychasz nimi istniejace już kieszonki.
To opcja raczej nie na publiczne wyjścia do siłowni, a jedynie w domowych pieleszach do przetestowania oczywiście.

Aha! Tkanina to najprawdopodobniej poliester, jest to w 100% sztuczny/syntetyczny materiał. Dla laika, określiłabym go jako hmmm "ortalion"? Wiesz, taki cienki, mało chłonny, nie przepuszczający powietrza, lekki materiał. Często są z niego szyte kurtki przeciwdeszczowe, plecaki, elementy strojów sportowych, wędkarskich, itp.
Nawet po całkowitym zmoczeniu nie chłonie wiele wody i pozostaje lekki. Szybko schnie.
Jeśli chodzi o szwy, to są to najzwyklejsze szwy. Wykonane na maszynie, stębnówce. Być może są przeszyte dwa razy, dla wzmocnienia tych obciążników. Co by nam się nie pourywały i na nogi nie spadły.

Niestety, przyznaję że ceny takich "gadżetów" są wysokie, szczególnie tych markowych. No cóż, jeśli chcesz mieć porządny sprzęt, ćwiczyć w nim gdzieś publicznie, to pozostaje Ci chyba jednak odkładać nań pieniążki...
Jeśli zaś, będziesz ćwiczył w domku, to jak wyżej wspomniałam - wystarczy trochę wyobraźni i sam stworzysz sobie coś, co będzie spełniało warunki, aczkolwiek pięknie i profesjonalnie wyglądać to to może i nie będzie.

No i zawsze można, jak już ręce i nogi opadną, od tego co wypisują tu takie jak ja, wziąć dziewczynę na barana i z nia poćwiczyć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image_func.jpg (3,5 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg imagesCA1EVIHS.jpg (11,1 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez iza73
Czas edycji: 2011-04-26 o 17:23 Powód: Dopisek.
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 19:04   #3
pakmen
Przyczajenie

Dot.: Kamizelka do ćwiczeń

Mam stary strój kucharski i świetnie się nadaję d kamizelki, szwaczkę też mam. I teraz jaki materiał wziąć żeby to mniej więcej usztywnić, chociaż na barkach. Obciążenie mam są to płytki stalowe
pakmen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości