Jelitówka a matura - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-02, 09:06   #1
Ewelajna123
Raczkowanie

Jelitówka a matura

Witam.

W tym roku zdecydowałam się na poprawę matury z polskiego i matematyki. Studiuję, ale chcę się przenieść na inny kierunek, a do tego potrzebne są lepsze wyniki.
W sobotę widziałam się z Tż, wczoraj z rana zaczął chorować na tzw. grypę jelitowo-żołądkową. Najprawdopodobniej Tż zaraził się od brata. Dziś mamy poniedziałek, pobolewa mnie żołądek, boję się, że Tż zaraził mnie całowaliśmy, piliśmy z tej samej szklanki. Jest jakieś prawdopodobieństwo, że nie zachoruję, mogę temu jakoś zapobiec? Zalęzy mi na tej maturze, nie chcę pisać w innym terminie, nie wiem, czy w ogóle jest taka możliwość.
Ewelajna123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 09:51   #2
rnm
Wtajemniczenie

Dot.: Jelitówka a matura

Cytat:
Napisane przez Ewelajna123 Pokaż wiadomość
Witam.

W tym roku zdecydowałam się na poprawę matury z polskiego i matematyki. Studiuję, ale chcę się przenieść na inny kierunek, a do tego potrzebne są lepsze wyniki.
W sobotę widziałam się z Tż, wczoraj z rana zaczął chorować na tzw. grypę jelitowo-żołądkową. Najprawdopodobniej Tż zaraził się od brata. Dziś mamy poniedziałek, pobolewa mnie żołądek, boję się, że Tż zaraził mnie całowaliśmy, piliśmy z tej samej szklanki. Jest jakieś prawdopodobieństwo, że nie zachoruję, mogę temu jakoś zapobiec? Zalęzy mi na tej maturze, nie chcę pisać w innym terminie, nie wiem, czy w ogóle jest taka możliwość.
odizoluj się od tż, pij dużo wody, myj często ręce. może być różnie, ale trzymam kciuki, żeby jednak choroba Cię nie dopadła możesz też zabezpieczyć się zawczasu w leki hamujące biegunkę i wymioty.

rnm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 10:02   #3
reverse
Zadomowienie

Wypij sobie coca-colę (odgazowaną) lub kup w aptece Smectę W mojej rodzinie to jest podstawa, gdy ktoś zaczyna wymiotować, mieć biegunkę itp.
reverse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 10:06   #4
Ewelajna123
Raczkowanie

Dzięki, już lecę po wodę i colę
W leki jestem zaopatrzona, ale chyba jeszcze teraz, nie powinnam ich brac "na wszelki wypadek"..?

Z Tż nie widziałam się od soboty, czyli jeszcze przed tym jak dopadło go to paskudztwo.

Edytowane przez Ewelajna123
Czas edycji: 2011-05-02 o 10:29
Stary 2011-05-02, 10:30   #5
agateq
goniąca własny ogon..

I profilaktycznie trzymaj dietę.
Tzn. daruj sobie smażone i ciężkie potrawy, słodycze... Herbatka bez cytryny, woda itd.

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 10:50   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agateq Pokaż wiadomość
Herbatka bez cytryny

A czemu właśnie bez cytryny
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 11:01   #7
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A czemu właśnie bez cytryny
może podrażnić żołądek. najlepiej żeby wszystko było trochę mdłe w smaku, czyli nie za mocna herbata, delikatnie posolone i przyprawione jedzenie.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 13:26   #8
Ewelajna123
Raczkowanie

Trzymam dietę i jest ok, wiecie może po jakim czasie te rotawirusy mogą zaatakować?
Stary 2011-05-02, 13:46   #9
201604250941
Konto usunięte

Nie ma opcji pisania w innym terminie, niestety bedziesz musiala isc chora. Nie wiem, czy masz prawo du chusteczek na biurku, bo potem moga uniewaznic mature jesli bedziesz wydmuchiwac nos i rozpraszac innych, ludzie pisza odwolania z durnych powodow.

Ja bym po prostu zaczela juz brac leki.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 15:50   #10
Ewelajna123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Nie ma opcji pisania w innym terminie, niestety bedziesz musiala isc chora. Nie wiem, czy masz prawo du chusteczek na biurku, bo potem moga uniewaznic mature jesli bedziesz wydmuchiwac nos i rozpraszac innych, ludzie pisza odwolania z durnych powodow.

Czyli 2 termin w czerwcu przysługuje tylko piszącym maturę po raz pierwszy? Nawet jeżeli dostanę zaświadczenie od lekarza?

Ale po co mi chusteczki? Piszę o grypie jelitowej, a nie zwykłej.

Brać leki, ale jakie?
Stary 2011-05-02, 16:58   #11
201607111632
Konto usunięte

Cytat:

kurczę, naprawdę nie można mieć chusteczek ? to ja się chyba zasmarczę mówiąc brzydko, mam alergię i ciągle chodzę z paczką przy sobie.

Cytat:
Brać leki, ale jakie?
Wiesz co, ja bym wzięła legi przeciw biegunce itp , gdy pojawią się pierwsze objawy. A nuż nie zachorujesz?
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 17:06   #12
Ewelajna123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
kurczę, naprawdę nie można mieć chusteczek ? to ja się chyba zasmarczę mówiąc brzydko, mam alergię i ciągle chodzę z paczką przy sobie.

Wiesz co, ja bym wzięła legi przeciw biegunce itp , gdy pojawią się pierwsze objawy. A nuż nie zachorujesz?
Trochę pobolewa mi brzuch, ale wczoraj też tak było, to może być ze stresu. Jeżeli jutro nie będę miała większych objawów, to jutro mogę wziąć te leki zapobiegawczo, czy tylko pogorszę sprawę?
Stary 2011-05-02, 17:22   #13
JuStYsCk2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Wypij sobie coca-colę (odgazowaną) lub kup w aptece Smectę W mojej rodzinie to jest podstawa, gdy ktoś zaczyna wymiotować, mieć biegunkę itp.

Zgadzam się. Sama kiedys sie meczyłam z wymiotami a cola mnie uratowała
JuStYsCk2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 17:31   #14
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Trochę pobolewa mi brzuch, ale wczoraj też tak było, to może być ze stresu. Jeżeli jutro nie będę miała większych objawów, to jutro mogę wziąć te leki zapobiegawczo, czy tylko pogorszę sprawę?
Jak weźmiesz w razie wu Stoperan czy inne tam cudo to nie powinno się nic złego stać. Wiadomo, sam stres maturalny może spowodować niekontrolowane zachowania jelit, niestety.
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 18:01   #15
Ewelajna123
Raczkowanie

Więc jutro wieczorem, jeżeli będzie ok, wezmę stoperan i wypiję szklankę coli (oczywiście nie od razu), dziś też zapobiegawczo szklanka coli zaraz.
Stary 2011-05-02, 18:11   #16
ever-dream
Wtajemniczenie

Nie chcę Cię straszyć, ale ponoć w tym roku panuje ciężka grypa jelitowa, sama przechodziłam. Nawet założyłam wątek, bo nic nie pomagało Żadne Smecty, Stoperany... Dopiero leki na receptę od internisty pomogły. Ja na Twoim miejscu przeszłabym się do lekarza i poprosiła o jakieś w razie czego, ja brałam Reasec, dzięki niemu na pewno wytrzymasz to kilka godzin na maturze
Stary 2011-05-02, 18:33   #17
Ewelajna123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Nie chcę Cię straszyć, ale ponoć w tym roku panuje ciężka grypa jelitowa, sama przechodziłam. Nawet założyłam wątek, bo nic nie pomagało Żadne Smecty, Stoperany... Dopiero leki na receptę od internisty pomogły. Ja na Twoim miejscu przeszłabym się do lekarza i poprosiła o jakieś w razie czego, ja brałam Reasec, dzięki niemu na pewno wytrzymasz to kilka godzin na maturze
Tż i jego brat męczyli się ok.2 dni, później było już w miarę dobrze.
Jutro jest święto, a pojutrze matura, nie mam kiedy odwiedzić lekarza
Stary 2011-05-02, 18:49   #18
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Czyli 2 termin w czerwcu przysługuje tylko piszącym maturę po raz pierwszy? Nawet jeżeli dostanę zaświadczenie od lekarza?

Ale po co mi chusteczki? Piszę o grypie jelitowej, a nie zwykłej.

Brać leki, ale jakie?
Drugi termin jest po rekrutacji na studia, jak teraz mialas za male wyniki to ja rozumiem, ze tam jest konkurencja. Przysluguje tym co sie nie stawia, nie wazne z jakiego powodu, myslalam ze masz na mysli np. tydzien pozniej albo cos.

Grypa jelitowa wyglada jak zwykla grypa z goraczka i katarem i zoladkiem do tego. Dlatego to jest grypa jelitowa a nie biegunka.
Ponoc jelitowke trzeba zwymiotowac z zoladka, jak sie ma ochote na wymioty to sie nie powinno powstrzymywac.

Chyba, ze Ci sie myli jelitowka z biegunka rzeczywiscie, to wtedy stoperan i jazda na mature.

amelsss- spytaj sie, moze mozesz miec jedna obejrzana przez komisje (na pewno musisz zglosic ze masz), ale nie sadze zeby bylo wolno w sali wydmuchiwac, bys musiala wychodzic z tym. Tak samo jak nie moze mucha lata, panie nie moga chodzic po pokoju, nie moga miec obcasow, wydmuchiwac nosa chyba tez im nie wolno. Spytaj sie przed jak to jest.
Stary 2011-05-02, 18:53   #19
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Drugi termin jest po rekrutacji na studia, jak teraz mialas za male wyniki to ja rozumiem, ze tam jest konkurencja. Przysluguje tym co sie nie stawia, nie wazne z jakiego powodu, myslalam ze masz na mysli np. tydzien pozniej albo cos.

Grypa jelitowa wyglada jak zwykla grypa z goraczka i katarem i zoladkiem do tego. Dlatego to jest grypa jelitowa a nie biegunka.
Ponoc jelitowke trzeba zwymiotowac z zoladka, jak sie ma ochote na wymioty to sie nie powinno powstrzymywac.

Chyba, ze Ci sie myli jelitowka z biegunka rzeczywiscie, to wtedy stoperan i jazda na mature.

amelsss- spytaj sie, moze mozesz miec jedna obejrzana przez komisje (na pewno musisz zglosic ze masz), ale nie sadze zeby bylo wolno w sali wydmuchiwac, bys musiala wychodzic z tym. Tak samo jak nie moze mucha lata, panie nie moga chodzic po pokoju, nie moga miec obcasow, wydmuchiwac nosa chyba tez im nie wolno. Spytaj sie przed jak to jest.
o ile sie nie myle sa dodatkowe terminy jakos na poczatku czerwca dla tych ktorych spotkaly wypadki losowe lub choroba- w koncu byloby troche nie fair gdyby przez to nie mogli startowac na studia, a w zyciu wiadomo rozne rzeczy sie moga zdarzyc. Jednak autorko nie wiem czy tobie jako osobie pisajacej ponownie mature cos takeigo by przyslugiwalo.

shred level1 level2 level3
Mel B :
posladki
ramiona
lizawietta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-02, 20:00   #20
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lizawietta Pokaż wiadomość
o ile sie nie myle sa dodatkowe terminy jakos na poczatku czerwca dla tych ktorych spotkaly wypadki losowe lub choroba- w koncu byloby troche nie fair gdyby przez to nie mogli startowac na studia, a w zyciu wiadomo rozne rzeczy sie moga zdarzyc. Jednak autorko nie wiem czy tobie jako osobie pisajacej ponownie mature cos takeigo by przyslugiwalo.
Mowisz? Z tego co ja wiem to jest tylko drugi termin w czerwcu, a wyniki sa na koniec lipca. To jest nie fair, ale to jest powazny egzamin, panstwowy, i nie bardzo tutaj wchodzi jakies 'fair' w gre. Cos za cos, nie podeszlo sie za pierwszym razem to sie ma taka kare, Ci co sie stawili maja przywileje. Poza tym, mature mozna tez pisac w szpitalach, jak sie nie przyszlo to oni to raczej traktuja jako miganie sie. Tam nie ma taryfy ulgowej. Drugi termin matury to druga tura rekrutacji.
Stary 2011-05-02, 20:23   #21
lizawietta
Zadomowienie

Cytat:
Mowisz? Z tego co ja wiem to jest tylko drugi termin w czerwcu, a wyniki sa na koniec lipca. To jest nie fair, ale to jest powazny egzamin, panstwowy, i nie bardzo tutaj wchodzi jakies 'fair' w gre. Cos za cos, nie podeszlo sie za pierwszym razem to sie ma taka kare, Ci co sie stawili maja przywileje. Poza tym, mature mozna tez pisac w szpitalach, jak sie nie przyszlo to oni to raczej traktuja jako miganie sie. Tam nie ma taryfy ulgowej. Drugi termin matury to druga tura rekrutacji.
tzn mialam na mysli ze terminy to ze jeden dod. np do polskiego jeden do matmy. i na pewno jest cos takiego i sprawdzaja jak normalne matury czyli w tym zwyklym terminie co wszystkim-u mnie w szkole keidys byla taka sytuacja ze wlasnie cos tam sie stalo i dziewczyna nie dotarla(niezalezny od niej przypadek) i pisala wlanie w tym dod. terminie. tylko trzeba np w razie choroby tego samego dnia jaknajszybciej dostarczyc np zwolnienie od lekarza i oni to wysylaja do cke.

shred level1 level2 level3
Mel B :
posladki
ramiona
lizawietta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 22:31   #22
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
oj, nie gadaj. mój kolega pisał matury w czerwcu, bo mu w maju babcia zmarła, przenieśli mu terminy bez problemu. mi organizowali drugi termin, bo mi komisja dała zły test i musiałam powtarzać. oboje dostaliśmy wyniki w czerwcu.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 05:33   #23
Ewelajna123
Raczkowanie

Jeżeli źle się poczuję pisząc egzamin, wyjdę z członkiem komisji na zewnątrz, i nie dam rady wrócić, to też mogą przenieść mi termin, czy od razu unieważnić?
Stary 2011-05-04, 15:37   #24
201604250941
Konto usunięte

Powiedz jak bylo.

A, i nie lacz coli ze stoperanem, zrob odstep 2h, cola moze po prostu zezrec stoperan.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości