Uwielbiam piec ciasta i gotować, ale..nie zamierzam już tego robić, bo staje się .. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-03, 12:47   #1
ondulith
Raczkowanie

Uwielbiam piec ciasta i gotować, ale..nie zamierzam już tego robić, bo staje się ..

Pragne sie z wami podzielic moja rozterka. Prosze o odpowiedz osoby, które maja podobny problem.

Otoz.. uwielbiam gotowac i piec. Uwielbiam nowosci kulinarne, lubie prbowac nowych przepisow, uszczesliwiac nimi rodzine. Ale.. z czasem dochodze do wniosku, ze.. super pieknie, wszyscy cieszą się, że jestem taka kuchara, rodzina jest pełna podziwu, znajomi także, ale.. to wcale nie jest takie super.. Bo.. tyje sie;( ;( Zastanawiam się poważnie, nad zaprzestaniem takiego pichcenia.
ondulith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 13:09   #2
cerveza
Zakorzenienie

Dot.: Uwielbiam piec ciasta i gotować, ale..nie zamierzam już tego robić, bo staje si

Cytat:
Napisane przez ondulith Pokaż wiadomość
Pragne sie z wami podzielic moja rozterka. Prosze o odpowiedz osoby, które maja podobny problem.

Otoz.. uwielbiam gotowac i piec. Uwielbiam nowosci kulinarne, lubie prbowac nowych przepisow, uszczesliwiac nimi rodzine. Ale.. z czasem dochodze do wniosku, ze.. super pieknie, wszyscy cieszą się, że jestem taka kuchara, rodzina jest pełna podziwu, znajomi także, ale.. to wcale nie jest takie super.. Bo.. tyje sie;( ;( Zastanawiam się poważnie, nad zaprzestaniem takiego pichcenia.
Przestaniesz gotować i co będziesz jadła? Gotowe produkty, które są jeszcze gorsze?

Nie możesz poszukać przepisów na potrawy dietetyczne i takie gotować? Albo zjadać mniejsze porcje? I uprawiać sport? Wtedy nie utyjesz.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 13:13   #3
gramwzielone
Wtajemniczenie

Dot.: Uwielbiam piec ciasta i gotować, ale..nie zamierzam już tego robić, bo staje si

Cytat:
Napisane przez ondulith Pokaż wiadomość

Kiedyś czytałam poradę dla kobiet z takim problemem, że nie powinny bez przerwy próbować tego co gotują bo nie tyle w potrawach problem, co w nieustannym podjadaniu. A i należy wyzbyć się ewentualnych nawyków dojadania po dzieciach czy tego co w garnku zostało bo tak się namęczyłam więc przecież nie wyrzucę...

Oprócz tego przestań smażyć i przerzuć się wyłącznie na gotowanie, pieczenie. Zacznij gotowac zdrowe, lekkie potrawy - to nie sztuka ugotować bombę kaloryczną, sztuką jest zrobić coś niemalże dietetycznego ale tak, żeby wszyscy się tym zajadali
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 13:17   #4
ondulith
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Kiedyś czytałam poradę dla kobiet z takim problemem, że nie powinny bez przerwy próbować tego co gotują bo nie tyle w potrawach problem, co w nieustannym podjadaniu. A i należy wyzbyć się ewentualnych nawyków dojadania po dzieciach czy tego co w garnku zostało bo tak się namęczyłam więc przecież nie wyrzucę...

Oprócz tego przestań smażyć i przerzuć się wyłącznie na gotowanie, pieczenie. Zacznij gotowac zdrowe, lekkie potrawy - to nie sztuka ugotować bombę kaloryczną, sztuką jest zrobić coś niemalże dietetycznego ale tak, żeby wszyscy się tym zajadali
Dzieki gram w zielone. W sumie to nawet gotowalam dietetycznie, tylko ze.. non stop ciasta.. Nie bylo weekendu bez ciasta, a czasami to nawet dwa razy w tygodniu coasto pieklam..
Stary 2011-05-03, 13:28   #5
enviee
Rozeznanie

Poszukaj może jakichś mniej kalorycznych potraw. W piekarniku da się zrobić dużo smacznych, zdrowych i niezbyt kalorycznych potraw. A ciasta możesz piec na przykład tylko w weekendy, albo jeszcze rzadziej

enviee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 14:44   #6
Wizazanka492
Zadomowienie

Witaj

Wiesz co, mam ten sam problem i w sumie....założyłaś ten wątek, czuje jakbym to ja go założyła.

Ja również uwielbiam gotować, w szczególności piec...a że wszystko wychodzi na prawdę super i każdy mi mówi, że co jedno ciasto to lepsze to aż piec więcej się chce i jeść zarazem też.

Niestety dziś było ważenie i zdecydowałam się zaprzestać szalonemu pichceniu... co nie oznacza, że całkowicie zaprzestane gotować ( bo to moje hobbi), po prostu dziś już jestem na diecie MŻ, a za niedługo przejdę na bardziej radykalną dietę.

Nie jesteś sama autorko wątku

_________________________ __________________

Wizazanka492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 14:50   #7
ondulith
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wizazanka492 Pokaż wiadomość
Witaj

Wiesz co, mam ten sam problem i w sumie....założyłaś ten wątek, czuje jakbym to ja go założyła.

Ja również uwielbiam gotować, w szczególności piec...a że wszystko wychodzi na prawdę super i każdy mi mówi, że co jedno ciasto to lepsze to aż piec więcej się chce i jeść zarazem też.

Niestety dziś było ważenie i zdecydowałam się zaprzestać szalonemu pichceniu... co nie oznacza, że całkowicie zaprzestane gotować ( bo to moje hobbi), po prostu dziś już jestem na diecie MŻ, a za niedługo przejdę na bardziej radykalną dietę.

Nie jesteś sama autorko wątku

Witaj Wizażanko Cieszę się, że odezwałas się i masz podobny problem

Ja tak sobie właśnie przed chwilą wymyśliłam, że.. będę nadal piekla, z tym że kupię malą formę do pieczenia, tak, żeby tylko dla każdego domownika było po dwa kawałki ciasta I będę piekła co tydzien tylko jedno ciasto

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-03, 16:51   #8
201701261449
Konto usunięte

Ha, normalnie, jakbym o sobie czytała
Też tak miałam.
Zdecyduj, że np. ciasta robisz tylko raz w tygodniu. Np. w niedzielę, jako deser .
Co do dań - nie wszystko musi być tuczące. Kiedy sama gotujesz, masz pewność, że wiesz, co jesz.
I kalorie możesz ograniczać .
No i sport.
Czyli to, co mówiły pozostałe wizazanki ;D
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 17:09   #9
Rena
Zakorzenienie

przejdz na dietetyczna kuchnie - zapiekanki warzywne, tez mozna przyrzadzac na wiele sposobow.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 22:36   #10
niewazne.
Zadomowienie

a ja jakoś to co sama zrobię to nie jem aż tak chętnie. uwielbiam gotować (zwłaszcza z wizażowych przepisów ), ale sama rzadko kiedy coś zjadam. jeśli już to niewielkie ilości. nie wiem czemu tak jest.
Stary 2011-05-04, 08:08   #11
kathy8998
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niewazne. Pokaż wiadomość
a ja jakoś to co sama zrobię to nie jem aż tak chętnie. uwielbiam gotować (zwłaszcza z wizażowych przepisów ), ale sama rzadko kiedy coś zjadam. jeśli już to niewielkie ilości. nie wiem czemu tak jest.
Mam tak samo. Jak gotuje mama albo siostra to jem normalnie. A jak ja ( a zazwyczaj to ja gotuję) to skubnę troszkę, albo nie jem wcale. To pewnie przez to próbowanie, skubanie, no i zapachy też robią swoje.

A co do Autorki. Może faktycznie- ciasto raz w tygodniu, może jakieś dietetyczne, albo lekkie np. sernik na zimno. a w tygodniu obiady? No cóż, ja gotuję zazwyczaj jednogarnkowce, jakieś zapiekanki warzywne, zupy kremy, warzywa, chude mięsko, ciemny ryż W sumie gotowanie samemu ma duży plus- sama wybierasz produkty i kontrolujesz to co wkładasz do garnka.
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 08:12   #12
suszarka
Buc

ograniczyć pieczenie ciast.
nie podjadać w trakcie gotowania.
zmienić nawyki kulinarne i zacząć gotować lżej.

i tyle.
Stary 2011-05-04, 10:03   #13
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
ograniczyć pieczenie ciast.
nie podjadać w trakcie gotowania.
zmienić nawyki kulinarne i zacząć gotować lżej.

i tyle.
Jak wyżej.

Pasja fajna, zazdroszczę umięjętności, ale może by tak więcej zup, więcej niskotłuszczowych eksperymentów? Da się. To prawda, że ciasta są bardzo zgubne, ale sporo jest przepisów na niskokaloryczne ciasta. Wszystko dla ludzi, tylko z umiarem.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 11:41   #14
KarolinaK
Zakorzenienie

Ja tez uwielbiam gotowac ale za to nie potrafie smakowac podczas . Zwykle daje Tz zeby sprawdzil czy jest dobrze doprawione. Jakos mam wrazenie ze to co sie gotuje nie nadaje sie jeszcze do jedzenia

A poza tym wiecej warzyw i owocow i ryb, wykluczenie czerwonego miesa, ograniczenie serow, smietany i masla.
A ciasta pewnie ale jeden maly kawalek dziennie. Reszte zawsze mozna zamrozic
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 11:54   #15
201605011933
Konto usunięte

Poprzeglądaj forum dietetyczne i poszukaj wskazówek czym zastąpić co, by było mniej kalorycznie Np. zamiast śmietany/majonezu do sałatki używaj jogurtu.
No i oczywiście ogranicz pieczenie lub jedzenie ciast, albo szukaj przepisów dietetycznych.
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 17:20   #16
wyszukiwarka
Zadomowienie

Zgadzam się z przedmówczynią

Zawsze można zastąpić różne produkty innymi rzeczami również zmacznymi ,ale mniej kalorycznymi

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości