|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() matura ustna z polskiego
Może gdzies juz sa poruszane tematy maturalne, sory nie wiem nie szukałam nigdzie. Na jutro musze zdecydowac jaki temat bede miec na ustnej a wszystkie tematy wydaja mi sie niezbyt dobre jak dla mnie. co prawda moglam sama wybrac ale za pozno sie dowiedzialam. Wybrala z posrod tych ponad 60ciu tematow 2 i nie wiem ktory bedzie najlepszy i do ktorego bedzie mozna dopasowac duzo materialow .Oto tematy:
'Zaprezentuj motyw tańca w literaturze różnych epok' 'Tematyka nowel. omów zagadninie odwołując sie do wybranych przykladow gatunku.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: matura ustna z polskiego
Temat matury ustnej był poruszany nawet całkiem niedawno. Nie chciało Ci się szukać? Mogłas sie chociaż nie przyznawać.
Co do wyboru tematu to nikt za Ciebie tego nie zrobi. Musisz sobie sama radzić.
![]() |
#3 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Oba wydają mi się dość proste, ale drugi łatwiejszy i raczej nie będzie problemu z lekturami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Temat to indywidualna sprawa, więc nie wiem jak mają ci wizażanki pomóc. Tylko 60 tematów masz do wyboru? U mnie w szkole było grubo ponad 100. Z tych, które zaproponowałaś to żaden mi się nie podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jako sudentka filologii polskiej mogę Ci powiedzieć, że motyw tańca wcale taki prościutki nie jest. Taniec ma bardzo głębokie znaczenie, nie tylko kulturowe, tradycja wchodzi w rolę i inne aspekty. Sporo szukania, szperania i przede wszystkim trzeba mieć jakiś pomysł, hasło przewodnie na omówienie tego tematu. Bo samo pokazanie motywu tańca to mało, za mało...
Nowele - mnie ten temat w ogole do gustu nie przypadl i bym go nigdy nie wybrala. zresztą, sama wiesz, co Ci bliższe, co ?!
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Motyw tańca wcale nie jest taki łatwy - Tango, Pan Tadeusz, Wesele, Sur le pont d’Avignon,
Drugi łatwiejszy chyba. Mendel gdański, Kamizelka, Katarynka, Szkice węglem. Z lekturami problemu brak. Ale wybrać musisz sama.
![]() |
#7 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
Gdzie tam jest napisane ze mi sie nie chcialo szukac??? Po prostu czas mnie goni ;dd ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- ja własciwie do tego tak nie podchodzilam bo nie czuje tej nadchodzacej duzymi krokami matury... moze po prostuwybiore jeszcze inny temat ..w sumie mam jeszcze cala niedziela ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
O nowelach można mówić przez 15 minut wierz mi. Aż banalne łatwe to one nie są.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym wybrała chyba nowele.
A z tych dwóch, który lepszy?
Do obu wybrałam już lektury. Nie wiem tylko co można zawrzeć we wnioskach w pracy o ojcu? I jak rozumieć te funkcje? Za to temat z miastem jest bardzo popularny, wolałabym temat, który wybrało mniej osób. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja miałam 1 temat na swojej ustnej, z tym, że chyba było to coś w stylu 'omów motyw tańca w literaturze i w filmie' z tego co pamiętam. temat sam w sobie moim zdaniem nie był aż tak bardzo trudny, raczej dość przyjemny, zwłaszcza jeśli chodzi o film.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
motyw tańca. Prosty i przyjemny temat, jak dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Wybrałabym nowele, zdecydowanie. Mało czytania
![]() Wybierając motyw tańca będziesz musiała zapewne przeczytać uważnie kilka książek - mogą zadać Ci pytanie z ich treści. Temat zakłada wykorzystanie literatury z różnych epok, więc będziesz musiała mieć ogólne wiadomości o kilku epokach - z tego też mogą Cię zapytać. Znowu będziesz musiała włożyć w to o wiele więcej pracy niż przy nowelach. Wybierz nowele ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Rebelious Czas edycji: 2014-07-02 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
Ale wtedy moge podac swoj wlasny temat czy ten z narzuconych przez szkołe??
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Z tych narzuconych przez szkołę.
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
No chyba, że tak. W mojej szkole było około 150 maturzystów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja wybrałam `Literackie portrety kurtyzany. Porównaj przedstawienia zawarte w utworach należących do różnych rodzajów literackich.` No i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam...
![]()
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Ja osobiście wybrałabym temat z tańcem bo wydaje mi się o wiele ciekawszy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja bym wybrała taniec, może dlatego, że miałam oprcowany motyw tanca na mature pisemna, bo kolega dal mi "cynk" że taki temat będzie
![]() Nie było oczywiście, ale wolałam opracowac żeby później jkaby co nie mieć do siebie pretensji
![]() |
![]() |
#22 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale nadal problem z funkcjami ![]() ![]() Edit: Lektury wybrałam takie (nie wszystkie, ale któreś z tych, w zależności ile zdążę umieścić w 15-minutowej pracy): Biblia (Przypowieść o synu marnotrawnym) Kochanowski (treny) Molier - Skąpiec Priam z Illiady Chłopi Powrót taty - Mickiewicz Zbrodnia i kara Skelpy Cynamonowe Przedwiośnie Macie jakieś przykłady funkcji którą pełnił któryś z tych ojców? Bo nie wiem jak do tego podejść... Edytowane przez kate1991 Czas edycji: 2009-09-28 o 16:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Podbijam. Ma ktoś pomysł na te funkcje?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Napiszę tak ogólnie - nie polecam wkopywania się w lektury szkolne, poloniści mogą na tym zagiąć... lepiej jest wybrać jakiś obcy dla nich temat - taniec, komiks. Mniejsze prawdopodobieństwo, że uwalą na szczegółowych pytaniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja miałam jakoś same lektury na maturze ustnej w prezentacji i zdałam na maksimum...
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Wybierz motyw tańca. Ten temat jest tak banalny że chyba w ogóle nie wymaga wcześniejszego przygotowania.
Niech Ci ktoś pracę napisze (za samą pracę jest chyba 6 punktów) jeszcze jakieś 4 złapiesz za odpowiedź a na ich idiotyczne pytania nawet nie próbuj odpowiadać ![]() Wynik z ustnej matury się przecież nigdzie nie liczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
no to skoro już trafiłam na ten wątek , to i ja poproszę o poradę. temat maturalny mam wybrany .. jestem w trakcie pisania. ale jak się okazuje , potrzebuję pomocy w wyborze książek . mianowicie , mój temat brzmi : " Scharakteryzuj obraz rycerza i jego walkę w wybranych tekstach różnych epok – serio i w sposób parodystyczny."
literatura: „Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" „Pieśń o Rolandzie ” ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- uzupełniając , wybrałam też „Konrada Wallenroda" i "Makbeta" męczy mnie fakt ,że nie mam pojęcia co jeszcze oprócz don kichota może być przykładem parodii rycerza. macie pomysły ? bardzo proszę o wskazówki ![]()
M A T U R A 2 0 1 0 ! ! ![]() Edytowane przez takaosobie Czas edycji: 2010-02-14 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Heej dziewczyny
![]() Na podstawie książek ( Hymn o miłości, Giaur, Romeo i Julia i myślę jeszcze nad jakimś wierszem) chciałabym napisać jak zmienia się człowiek pod wpływem miłości, jak owa miłość działa na człowieka i pokazać, że miłość jest siłą najważniejszą w życiu człowieka. Jak dopasować do tego tezę ? Czy w ogóle moje pomysły są dobre i pasujące do tematu? Szczerze proszę o pomoc ! Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
mogą zapytać Cię ze znajomości lektur, okoliczności powstania utworu (np. co zainspirowało Ligocką do napisania książki i dlaczego taki tytuł) , biografię autorów. Mogą zapytać Cię jakie masz zdanie na jakiś temat. Nie masz się co stresować, jeśli znasz dobrze temat, to na pewno odpowiesz na pytania bez problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:57.