Bol kregoslupa-PILNE - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-15, 09:02   #1
monicita
Przyczajenie

Bol kregoslupa-PILNE

Witam,
jakis tydzien temu wysunal mi sie troszke jeden z dyskow w okolicy lopatek. Troche mnie bolal ale nie przejmowalam sie tym az do wtorku, kiedy zczal mnie naprawde bolec. Dzisiaj jednak juz nie jest tak bardzo przesuniety i tylko troszke boli a mam juz umowiona wizyte u lekarza i tak glupio mi isc z 'prawie' niczym. Czy dalej powinnam zglosic sie do lekarza czy dac sobie spokoj?
monicita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 11:44   #2
nanaa95
Przyczajenie

Dot.: Bol kregoslupa-PILNE

Takich przypadłości lepiej nie bagatelizować. Idź lepiej do lekarza.
nanaa95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 13:41   #3
monicita
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nanaa95 Pokaż wiadomość
Takich przypadłości lepiej nie bagatelizować. Idź lepiej do lekarza.
niedawno wrocilam i mi powiedzial ze to miesien mnie boli i to normalne ze czasem dyski sie troche przesowaja.
Stary 2011-04-16, 14:31   #4
nanaa95
Przyczajenie

Moja mam kiedyś tak chodziła do lekarza z bólami (dysk jej się wysuwał). Lekarz stwierdził, że to normalne, więc przestała chodzić do niego. Po miesiącu ledwie chodziła po mieszkaniu (pomogła dopiero kuracja nastawiania kręgosłupa).
nanaa95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-16, 14:38   #5
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicita Pokaż wiadomość
niedawno wrocilam i mi powiedzial ze to miesien mnie boli i to normalne ze czasem dyski sie troche przesowaja.
Taaa, bardzo normalne. u jakiego lekarza byłaś (chodzi mi o specjalizację)? miałaś robione zdjęcie rtg?
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-17, 12:43   #6
monicita
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
Taaa, bardzo normalne. u jakiego lekarza byłaś (chodzi mi o specjalizację)? miałaś robione zdjęcie rtg?
Mieszkam w anglii wiec nie ma takiej mozliwosci zeby mi zrobili przeswietlenie, ot tak sobie bo minie troche plecy bola. A bylam u lekarza rodzinnego ktory wlasciwie nie zaowazyl tego dysku, tylko dopiero jak mu pokazalam w ktorym miejscu dokladnie to stwierdzil ze zeczywiscie cos tam wystaje.
Dalej jest troche wysunietu, ale nie boli juz tak bardzo. Wiec nie wiem czy to cos powaznego.
Stary 2011-04-17, 13:29   #7
xzora
Zakorzenienie

Oczywiście, że to coś poważnego i powinnaś sobie zrobić zdjęcie rtg. Jak nie dostaniesz skierowania, to możesz pójść prywatnie. W PL rentgen jednego odcinka kręgosłupa to 30zł, także nie majątek.
Stary 2011-04-17, 19:18   #8
monicita
Przyczajenie

no ale wlsanie w tym problem ze mieszkam w angli i nie stac mnie na prywatnego lekarza. A do polski jade dopiero w wakacje
Stary 2011-04-18, 09:13   #9
xzora
Zakorzenienie

ale do prześwietlenia niepotrzebny ci lekarz no, ale w takim razie życzę ci, żeby do wakacji kręgosłup dał ci spokój i koniecznie zbadaj się jak będziesz w PL.
Stary 2011-05-01, 22:33   #10
Halina53
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Bol kregoslupa-PILNE

U mnie lekarz powiedział 5 lat temu że będzie konieczna operacja bo coś się wysunęło chyba dysk, obecnie co jakiś czas masuje mnie Pan Darek z Fizjomobile, mówi, że normalizuje napięcie mięśni, hmm 5 lat mineło, operacji nie było a ja nadal chodzę ... pozdrawiam Halina
Halina53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 18:30   #11
gosiafab99
Przyczajenie

Cytat:
no ale wlsanie w tym problem ze mieszkam w angli i nie stac mnie na prywatnego lekarza. A do polski jade dopiero w wakacje
Moja przyjaciólka też miała podobny problem. U NIej stan był o wiele drastyczniejszy niż Twój bo dostała przepukliny tak jak wnioskuje miała Halina53/. Masaże rzeczywiście pomagają i jest jedyna terapia, Wyobrażam sobie że leczenie w Anglii jest kosztowne, Zorientuj się proszę ile by CIę ewentualnie kosztowały badania. Czasami lepiej jest dmuchać na zimne. Moja przyjaciólka miała robione.RTG , CT i dla 100% pewności jeszce rezonans.. Wiem że to sporo a z własnego doświadczenia wiem że lekarze rodzinni niekoniecznie są dobrymi lekarzami. Daj znać jak się czujesz,,pozdarawiam ciepło

http://apetycznewnetrza.blogspot.com/
gosiafab99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 15:09   #12
Halina53
Przyczajenie

Witam pisałam kiedyś o fizjoterapeutach, z Fizjomobile, którzy prowadzą wizyty domowe uratowali mnie przed operacją kręgosłupa,
trochę nie dowierzałam, że to możliwe, ale jednak lekarze mówią teraz skoro może pani chodzić to nie trzeba operaji... Obecnie korzystam z ich usług nadal , jestem im wdzięczna dziękuję Wam. wiem że dużo osób jest w podobnej sytuacji , w jakiej ja byłam kedyś dlatego podaje nr tel do pana mgr 668260600, fizjomobile.pl Wrocław . Wiem, że ich druga filia to Gliwice lub Zabrze
pozdrawiam Halina
Halina53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 07:04   #13
artemise
Raczkowanie

Ja podzielę się z Wami krótko swoimi doświadczeniami - a w konkluzji - żadnego bólu kręgosłupa bagatelizować nie należy !!! Ale też nie należy popadać w niepotrzebną histerię. Wypadł mi dysk, bolało potwornie, lekarze zagrozili, że mogę nawet stracić władzę w jednej nodze. Trzech specjalistów / mój Boże/ zaleciło operację i ja głupia się poddałam. W konsekwencji były dwie, masakryczne cierpienie i już na zawsze słabszy kręgosłup, skłonny do wszelakich uszkodzeń. Teraz wiem, że operacja to OSTATECZNOŚĆ ! Rehabilitować się, dokąd tylko się da !!! Dla mieszkanek Chorzowa i okolic - świetną specjalistką od tego typu rehabilitacji jest dr Grażyna Tuganowska.
Zdrowia Wam życzę
Stary 2011-05-31, 18:41   #14
Shha_e
Przyczajenie

Cytat:
Mieszkam w anglii wiec nie ma takiej mozliwosci zeby mi zrobili przeswietlenie, ot tak sobie bo minie troche plecy bola. A bylam u lekarza rodzinnego ktory wlasciwie nie zaowazyl tego dysku, tylko dopiero jak mu pokazalam w ktorym miejscu dokladnie to stwierdzil ze zeczywiscie cos tam wystaje.
Dalej jest troche wysunietu, ale nie boli juz tak bardzo. Wiec nie wiem czy to cos powaznego.
ha ha ha to jakiś konował krążek jeśli się wysunie to nie widać tego nawet na rtg, mogą być najwyżej obniżone przestrzenie między dyskowe które sugerują że coś może się dziać. NMR to pokaże na pewno ale palpacyjnie?? to jakby okulista popatrzył Ci w oczy i chciał powiedzieć jaką masz wadę wzroku!!! jeśli coś się wyczuwa pod ręką to obrzęk podrażnionych tkanek miękkich np mięśni w tym rejonie, krążki są schowane duużo głębiej.

To bardzo nieprzyjemne doświadczenie które pacjenci często mylą nawet z zawałem bo idzie bardzo silny ból do mostka, który może po prostu zwalić z nóg. Oczywiście nie zawsze jest to takie ostre...

kiedy już możliwy jest ruch to zwykle zauważa się, że skręt w jedną stronę jest bardziej bolesny niż w drugą. Pozycją która będzie odciążała ten odcinek jest lekki (a mówimy tu o centymetrach) skłon boczny w stronę bolesną i lekka rotacja w bezbolesną tak, jakbyśmy chcieli spojżeć za siebie. Początkowo powracać do takiej pozycji tak często jak jest to możliwe, jeśli sadząc po objawach dobrze ją dobrałam będzie dawać dużą ulgę. Tylko nie sprawdzaj co róż jak zwiększa się ruchomość i czy jeszcze boli, bo możesz załatwić się na nowo

Niedługo będę mogła zapraszać na stronę www.fizjoterapeuci-24.pl która własnie jest w tworzeniu, a która będzie zajmować się (odpłatnym) udzielaniem porad z tej dziedziny. Będą też możliwe do pobrania filmy ze specjalistycznymi ćwiczeniami i artykuły. Na razie porada gratis, ale pewnie przypomnę o sobie, jak zacznie działać
pozdrawiam i powodzenia
Shha-e

... sky is the limit ...

Edytowane przez Shha_e
Czas edycji: 2011-05-31 o 18:42
Shha_e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości