|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ciężarna kotka - pielęgnacja i karmienie
Moja kicia jest ciężarna, podejrzewam, że połowę ma już za sobą, więc poród niebawem.
Nie wiem jednak czym i jak ją karmić. Do tej pory jadła Whiskasa dla dorosłych kotów, ale weterynarz kazał jej dawać jedzenie dla kociąt, że niby to to ma więcej składników mineralnych ![]() Teraz czytałam wątek o karmie dla zwierząt (gotowej) i sama już mam mętlik w głowie. Dzienne menu mojej kotki przedstawia się tak : mała miseczka suchej karmy 2x mokre jedzonko - Whiskas dla kociąt w saszetkach na przemian z Gourmet Gold Tego suchego jedzonka jej zostaje na następny dzień (wczoraj w południe dałam jej pełną miseczkę, dziś koło 18 już była pusta). Do tej pory dawałam jej inną suchą karmę ( z marketu ![]() Mogę liczyć na jakieś porady? Powiem szczerze, że do dnia dzisiejszego nie miałam pojęcia, że gotowa karma nie jest dobra dla zwierzaków. Ah i jeszcze jedno - czy ciężarna kotka wymaga jakiejś specjalnej pielęgnacji? Jakiś czas temu została mocno poturbowana przez psa sąsiadów (weszła do nich na ogródek ![]()
Niby miasto, a świnie luzem chodzą ![]() Edytowane przez roksanula Czas edycji: 2011-06-10 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciężarna kotka - pielęgnacja i karmienie
U mnie kotka dostaje suchą karmę z Biedronki, kawałki kaszanki, szynki, sera, pasztet z kogucikiem, konserwę dla ludzi... Oczywiście nie wszystko naraz, je tylko to na co ma w danym momencie ochotę
![]() Co do specjalnej pielęgnacji... Jeśli była taka sytuacja jak opisujesz to najlepiej pilnować ją przy wypuszczaniu z domu. (o ile kota uda sie upilnować ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
gotowa karma jest dobra, ale nie whiskas, bo to tania śmieciowa karma, która zawiera mało mięsa. Kotka w ciąży koniecznie potrzebuje dobrej karmy, np. royal canin dla kociąt albo chociaz purina one- ta jest tańsza. Nie radzę jej karmić domowym jedzeniem, bo w ciąży każdy niedobór składników odżywczych czy witamin odbije się na maluszkach
![]() Cytat:
mam nadzieję, że maluszki będa zdrowe i że zadbasz, żeby kotka więcej nie była w ciąży, bo jest już za dużo niechcianych kotów ![]() Edytowane przez esfira Czas edycji: 2011-06-14 o 16:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dostałam jedzonko z Hill's dla kociąt, na razie mieszam z Whiskasem. Zrobiłam wczoraj mały eksperyment - pół miseczki Whiskasa i pół Hill's. To drugie nietknięte ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pewnie, że to jest byle jaka karma, ale ich też obowiązują pewne normy i np. padliny by za nic nie wrzucili do karmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W usa są opisane przypadki.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.