|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
matura
Ile błędów rzeczowych mozna zrobic? Czy jest jakis limit np do 3? Jeśli toś pomlił sie w epoce raz pozytywizm a raz czasy modernistyczne i napisała, ze narrator w granicy jest w 1 os to co w tedy?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: matura
Cytat:
Może przejrzyj klucze z poprzednich lat?
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
istnieje coś takiego jak błąd kardynalny. mówił nam o tym wychowawca i takim błędem jest np. pomylenie epok. wtedy praca w ogóle nie jest oceniana. jednak gdy czytałam o tym w Internecie, dowiedziałam się, że cała praca musi być nie na temat... np. "Adam Mickiewicz - autor powieści Ogniem i Mieczem, syn Jana Kochanowskiego"...
A co do błędów rzeczowych to sprawa wygląda tak, że zdane, w którym taki błąd występuje nie jest w ogóle brane pod uwagę. Oczywiście pomylenie epok jest błędem rzeczowym, nie kardynalnym tak samo jak błąd w określeniu narratora.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Moja droga spójrz na to tak - za przeklinanie w miejscu publicznym grozi mandat, tak jak za niesprzątanie po zwierzętach. Czy znasz osobiście takie przypadki, takie osoby które dostały mandat za coś takiego? Ja nie. Nigdy. To że za coś tam ktoś kiedyś jakieś kardynalne i rzeczowe błędy coś tam u kogoś i że teoretycznie coś tam jest... to po prostu przestań to rozkminiać i poczekaj na wyniki. Egzaminatorzy nie trzymają się sztywno tego co jest podane tylko starają się wyjąć z twojej wypowiedzi jak najwięcej. Oni też czasem bawią się w co autor miał na myśli, gdy próbują podciągnąć twoje argumenty które są różnorako formułowane pod to co jest w arkuszu. Nie bój się.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

tak samo jak błąd w określeniu narratora.