matura dwujęzyczna- język francuski - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-14, 11:07   #1
Seline16
Wtajemniczenie

matura dwujęzyczna- język francuski

Witam!
Mam nadzieję, że nie zdublowałam wątku, ale przejrzałam ich wiele i nie znalazłam nic oprócz matury dwuj z przedmiotów zdawanych po ang..
Otóż, jestem tegoroczną maturzystą i chodzę do klasy dwujęzycznej z przedmiotami takimi jak np. geografia, historia, fizyka, matematyka, biologia i mam prawo zdać jeden z nich po francusku. Tylko jest pewien problem, bo to są jedyne arkusze tajne, do których nawet nauczyciele nie mają dostępu.. W związku z tym- zgodnie z radą nauczycielki- byłabym wdzięczna gdyby ktoś z zeszłorocznych lub dawnych maturzystów zdających historie dwujęzyczną napisał mi jakie mniej więcej były zadania: czy większy nacisk na typowe słownictwo czy trzeba też obkuć historię podstawową.. Będę wdzięczna za pomocne informacje, bo lekko panikuję:-/
Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 12:40   #2
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: matura dwujęzyczna- język francuski

Nie z francuskiego ale z innego języka zdawałam - arkusz chemii w obcym języku był banalny, raczej nacisk na słownictwo albo na przełomowe charakterystyczne rzeczy, łatwiejsze niż matura po polsku. No oczywiście coś trzeba wiedzieć.
A z historii nie dadzą ci historii polski bo zgodnie z tym co zarządzili u góry historia polski MUSI być nauczana po polsku więc na arkuszu dwujęzycznym ci się nie trafi. Historii nie zdawałam akurat, ale wiem tyle co zapamiętałam od znajomych; bez tragedii, słownictwo było i historia jako historia też ale nie aż tak zaawansowana.
Jak uczyłaś się całe liceum to spokojnie dasz radę
U mnie się mówiło że arkusze dwujęzyczne są z reguły łatwiejsze jeżeli faktycznie się uczyłeś na zajęciach dwujęzycznych.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 13:28   #3
Seline16
Wtajemniczenie

wiem wiem, ale podobno MEN wariuje, bo w zeszłym roku zrobili idealną kopię arkusza polskiego, a na reakcje nauczycieli stwierdzili, że "to nigdzie nie jest zapisane jak to ma wyglądać"- tylko szkoda, że pominęli fakt, że przez ładnych parę lat przyjęła się określona formuła;/
Stary 2011-04-14, 13:31   #4
muszynianka
Zakorzenienie

ech no cóż, nie wariuj ten arkusz i tak jest tylko dla ciebie, nie daje dodatkowych punktów o niczym nie przesądza a jak nie zdasz i tak się nic nie stanie.
wiem dla mnie też jest dziwny ten rozgardiasz i brak jakichkolwiek zasad. no trudno. co roku mogą czymś zaskoczyć. Będzie dobrze, będzie łatwo
Stary 2011-04-14, 14:01   #5
Seline16
Wtajemniczenie

do wariowania to mi na szczęście jeszcze daleko alee ważne jest żeby ją zdać, bo nie po to męczyłam się przez 6 lat z francuskim, żeby teraz nie zdać i nie dostać certyfikatu.. No ale wystarczy mi 30%, a tyle powinnam mieć Chciałam po prostu mnie więcej wiedzieć jakich zadań moge się spodziewać: mapy, tylko materiały źródłowe, opisy postaci itp..
Stary 2011-04-14, 14:12   #6
muszynianka
Zakorzenienie

Podpytałam się kogoś o geografie - z tego co pamięta to były głównie mapy i praca na źródłach z wykorzystaniem znajomości języka i minimalną wiedzą własną, trudno mi będzie ogarnąć kogoś z historią ale poszukam, poszukam
Stary 2011-04-14, 14:40   #7
Seline16
Wtajemniczenie

o dzięki wielkie dla mnie geo to czarna magia, więc liczy sie tylko historia ale i tak będę wdzięczna
Stary 2011-05-14, 11:48   #8
ciancia
Przyczajenie

A ja z trochę innym pytaniem, ale nie chciałabym dublować wątku:
chodzi mi konkretnie o ustny francuski dwujęzyczny
czy któreś wizażanki w tym roku zdają?
Jak nastroje? kiedy terminy? który tekst najbardziej chciałybyście wylosować?
Ja sama nie wiem co myśleć, nie czuję się do końca przygotowana, w dodatku żeby ją zdać muszę jechać do innej szkoły.
Mówię we wtorek a Wy?
ciancia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 10:50   #9
Seline16
Wtajemniczenie

Hej ja odpowiadałam w środę. W sumie wychodziłam z założenia, że jeśli to przeżyje to już ze wszystkim sobie poradzę Ja mogłam swobodnie mówić o tekstach 1-10 (mówię o roman et societe i l'autre en question), bo teksty do testament francais były porypane;D Bardzo się cieszę, że już mam to za sobą..
Stary 2011-05-16, 19:49   #10
ciancia
Przyczajenie

i jak Ci poszło? z czego odpowiadałaś? i jak w ogóle to wyglądało? xD
obawiam się, że będę tak zaskoczona pytaniami, że nie będę wiedziała kompletnie co odpowiedzieć.. o co Ciebie zapytali?
Stary 2011-05-16, 20:24   #11
Seline16
Wtajemniczenie

odpowiadałam z "eloge de la difference". No ogólnie weszlam do sali, wylosowalam tekst, mialam ok 15min na przygotowanie wedlug punktow wymienionych na kartce. Główne pytanie: opisz strukture tekstu- figury stylistyczne, narrator itp, zaprezentuj ten tekst (wazne żeby zrobić wstęp i zakończenie- bo wszyscy zapominają!)- o autorze, contexte artistique i w koncu caly tekst. Potem mialam na podstawie wszystkich tekstow z tego działu opisać nature humaine, podać swoją opinie nt przyczyn rejet des autres. Ogólnie komisja bardzo pomagała- naprowadzala i wogole;D chociaż pytania sa mocno porypane i trzeba mieć farta żeby się wstrzelić z odpowiedzią. A zdałam na 60% więc jestem bardzo happy, bo to się nigdzie nie liczy
Stary 2011-05-16, 20:44   #12
ciancia
Przyczajenie

gratulacje
kurcze, stresuję się.. nie jestem pewna, czy jestem przygotowana.. chcę to już mieć za sobą xD spodziewałam się, że będą to pytania w tym stylu, ale mimo to się boję
a przygotowywałaś się w trakcie czyjejś wypowiedzi, czy osobno?
nasze nauczycielki były kompletnie nieobeznane i naprawdę nie wiem no xD
a jak poszło innym? jakie były pytania np z Testament?
Stary 2011-05-16, 21:02   #13
Seline16
Wtajemniczenie

znaczy pierwsza osoba wchodzi sama, a druga wchodzi gdy ta pierwsza zaczyna odpowiadać. Tak więc w środku są 2 osoby. Ja się strasznie stresowałam- myslalam ze nie dam rady tam wejść dobrowolnie A myslenie, że nic nie umiesz to nic nowego;p U mnie na 2 klasy nie zdała 1 osoba. A co do testament to nei wiem za duzo, bo większośc trafiala na teksty od lektorki (te 10 pierwszych). Wiem, że czepiali się champs lexicaux, środkow stylistycznych i trzeba bylo porownac obraz francji i rosji.
Stary 2011-05-16, 21:09   #14
ciancia
Przyczajenie

ok, dziękuję za odpowiedzi
z mojej szkoły zdają 3 osoby, dlatego przygotowanie leżało..
cóż, damy radę
napiszę jutro jak nam poszło, a w czwartek walczymy z pisemnym
Stary 2011-05-16, 21:24   #15
Seline16
Wtajemniczenie

ja chodzę do szkoły z klasami dwujęzycznymi więc prawie wszyscy zdawali, więc przygotowywani byliśmy przez caly rok przez 2 nauczycielki. Chociaż praktycznie tylko lektorka nas czegoś nauczyła no w czwartek będzie masakra.. To powodzenia i napisz jak CI poszło

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-17, 14:51   #16
ciancia
Przyczajenie

nareszcie to już za mną!
i powiem, że nie wiem jakim cudem, ale dostałam 95%!
Też chodziłam do klasy dwujęzycznej, po prostu z klasy tylko 3 osoby się zdecydowały na dwujęzyczną
Wylosowałam Preverta, pozmyślałam, miałam pytanie o znaczenie tytułu, o to w którym tekście najlepiej ukazuje się la diversite i dlaczego, a później czy wg mnie niewolnictwo dalej istnieje..
Jak stamtąd wyszłam, to liczyłam na nie więcej niż 12 punktów, myślałam, że mi daremnie poszło, a tu niespodzianka!
dwie koleżanki z mojej szkoły dostały po 90%, jedna odpowiadała z Makine'a, a druga z "Eloge.."
dziękuję Ci za rady
i powodzenia w czwartek!
Stary 2011-05-17, 20:17   #17
Seline16
Wtajemniczenie

to gratulacje Ja dzisiaj miałam ustny polski i dostałam maksa jako jedyna z klasy nie dziękuję i też powodzenia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości