|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
matura dwujęzyczna- język francuski
Witam!
Mam nadzieję, że nie zdublowałam wątku, ale przejrzałam ich wiele i nie znalazłam nic oprócz matury dwuj z przedmiotów zdawanych po ang.. Otóż, jestem tegoroczną maturzystą i chodzę do klasy dwujęzycznej z przedmiotami takimi jak np. geografia, historia, fizyka, matematyka, biologia i mam prawo zdać jeden z nich po francusku. Tylko jest pewien problem, bo to są jedyne arkusze tajne, do których nawet nauczyciele nie mają dostępu.. W związku z tym- zgodnie z radą nauczycielki- byłabym wdzięczna gdyby ktoś z zeszłorocznych lub dawnych maturzystów zdających historie dwujęzyczną napisał mi jakie mniej więcej były zadania: czy większy nacisk na typowe słownictwo czy trzeba też obkuć historię podstawową.. Będę wdzięczna za pomocne informacje, bo lekko panikuję:-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: matura dwujęzyczna- język francuski
Nie z francuskiego ale z innego języka zdawałam - arkusz chemii w obcym języku był banalny, raczej nacisk na słownictwo albo na przełomowe charakterystyczne rzeczy, łatwiejsze niż matura po polsku. No oczywiście coś trzeba wiedzieć.
A z historii nie dadzą ci historii polski bo zgodnie z tym co zarządzili u góry ![]() Jak uczyłaś się całe liceum to spokojnie dasz radę ![]() U mnie się mówiło że arkusze dwujęzyczne są z reguły łatwiejsze jeżeli faktycznie się uczyłeś na zajęciach dwujęzycznych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
wiem wiem, ale podobno MEN wariuje, bo w zeszłym roku zrobili idealną kopię arkusza polskiego, a na reakcje nauczycieli stwierdzili, że "to nigdzie nie jest zapisane jak to ma wyglądać"- tylko szkoda, że pominęli fakt, że przez ładnych parę lat przyjęła się określona formuła;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ech no cóż, nie wariuj
![]() wiem dla mnie też jest dziwny ten rozgardiasz i brak jakichkolwiek zasad. no trudno. co roku mogą czymś zaskoczyć. Będzie dobrze, będzie łatwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
do wariowania to mi na szczęście jeszcze daleko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Podpytałam się kogoś o geografie - z tego co pamięta to były głównie mapy i praca na źródłach z wykorzystaniem znajomości języka i minimalną wiedzą własną, trudno mi będzie ogarnąć kogoś z historią ale poszukam, poszukam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
o dzięki wielkie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
A ja z trochę innym pytaniem, ale nie chciałabym dublować wątku:
chodzi mi konkretnie o ustny francuski dwujęzyczny ![]() czy któreś wizażanki w tym roku zdają? Jak nastroje? kiedy terminy? który tekst najbardziej chciałybyście wylosować? Ja sama nie wiem co myśleć, nie czuję się do końca przygotowana, w dodatku żeby ją zdać muszę jechać do innej szkoły. Mówię we wtorek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
i jak Ci poszło? z czego odpowiadałaś?
![]() obawiam się, że będę tak zaskoczona pytaniami, że nie będę wiedziała kompletnie co odpowiedzieć.. o co Ciebie zapytali? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
odpowiadałam z "eloge de la difference". No ogólnie weszlam do sali, wylosowalam tekst, mialam ok 15min na przygotowanie wedlug punktow wymienionych na kartce. Główne pytanie: opisz strukture tekstu- figury stylistyczne, narrator itp, zaprezentuj ten tekst (wazne żeby zrobić wstęp i zakończenie- bo wszyscy zapominają!)- o autorze, contexte artistique i w koncu caly tekst. Potem mialam na podstawie wszystkich tekstow z tego działu opisać nature humaine, podać swoją opinie nt przyczyn rejet des autres. Ogólnie komisja bardzo pomagała- naprowadzala i wogole;D chociaż pytania sa mocno porypane i trzeba mieć farta żeby się wstrzelić z odpowiedzią. A zdałam na 60% więc jestem bardzo happy, bo to się nigdzie nie liczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
gratulacje
![]() kurcze, stresuję się.. nie jestem pewna, czy jestem przygotowana.. chcę to już mieć za sobą xD spodziewałam się, że będą to pytania w tym stylu, ale mimo to się boję ![]() a przygotowywałaś się w trakcie czyjejś wypowiedzi, czy osobno? nasze nauczycielki były kompletnie nieobeznane i naprawdę nie wiem no xD a jak poszło innym? jakie były pytania np z Testament? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
znaczy pierwsza osoba wchodzi sama, a druga wchodzi gdy ta pierwsza zaczyna odpowiadać. Tak więc w środku są 2 osoby. Ja się strasznie stresowałam- myslalam ze nie dam rady tam wejść dobrowolnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
ok, dziękuję za odpowiedzi
![]() z mojej szkoły zdają 3 osoby, dlatego przygotowanie leżało.. cóż, damy radę ![]() napiszę jutro jak nam poszło, a w czwartek walczymy z pisemnym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
ja chodzę do szkoły z klasami dwujęzycznymi więc prawie wszyscy zdawali, więc przygotowywani byliśmy przez caly rok przez 2 nauczycielki. Chociaż praktycznie tylko lektorka nas czegoś nauczyła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
nareszcie to już za mną!
i powiem, że nie wiem jakim cudem, ale dostałam 95%! Też chodziłam do klasy dwujęzycznej, po prostu z klasy tylko 3 osoby się zdecydowały na dwujęzyczną ![]() Wylosowałam Preverta, pozmyślałam, miałam pytanie o znaczenie tytułu, o to w którym tekście najlepiej ukazuje się la diversite i dlaczego, a później czy wg mnie niewolnictwo dalej istnieje.. Jak stamtąd wyszłam, to liczyłam na nie więcej niż 12 punktów, myślałam, że mi daremnie poszło, a tu niespodzianka! ![]() dwie koleżanki z mojej szkoły dostały po 90%, jedna odpowiadała z Makine'a, a druga z "Eloge.." ![]() dziękuję Ci za rady ![]() i powodzenia w czwartek! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
to gratulacje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:37.