Matura powyżej 5 lat od zakończenia LO, gdy zakończyłam szkołę policealną. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-05-16, 18:32   #1
black_elderflower
Rozeznanie

Matura powyżej 5 lat od zakończenia LO, gdy zakończyłam szkołę policealną.

Witajcie,

Sytuacja wygląda następująco:
Liceum zakończyłam w roku 2012 i nie zostałam dopuszczona do matury z powodu oceny niedostatecznej z matematyki. Matury próbne z matematyki nie zdawałam, z pozostałych przedmiotów nie było problemów.

W wakacje zdałam poprawkę z przedmiotu matematyki, poszłam do pracy i do matury nigdy nie podchodziłam.

Poszłam do szkoły policealnej na kierunek technik informatyk i tam były do zdobycia 3 kwalifikacje - E12, E13 i E14. Mam kwalifikacje E13 i świadectwo zakończenia szkoły policealnej.

Niestety ostatnio zostala mi zdiagnozowana dyskalkulia.

Obecnie pracuje nieprzerwanie na stanowiskach biurowych.

I chciała bym mieć wykształcenie wyższe, po prostu dla samej siebie.
Czy muszę od nowa zdawać liceum 3 lata każdą klasę?
Czy wystarczy że zapisze się na maturę? Jak to wygląda?
Pozdrawiam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
black_elderflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-05-18, 00:25   #2
MsN
Femme fatale

Dot.: Matura powyżej 5 lat od zakończenia LO, gdy zakończyłam szkołę policealną.

Cytat:
Napisane przez black_elderflower Pokaż wiadomość
Witajcie,

Sytuacja wygląda następująco:
Liceum zakończyłam w roku 2012 i nie zostałam dopuszczona do matury z powodu oceny niedostatecznej z matematyki. Matury próbne z matematyki nie zdawałam, z pozostałych przedmiotów nie było problemów.

W wakacje zdałam poprawkę z przedmiotu matematyki, poszłam do pracy i do matury nigdy nie podchodziłam.

Poszłam do szkoły policealnej na kierunek technik informatyk i tam były do zdobycia 3 kwalifikacje - E12, E13 i E14. Mam kwalifikacje E13 i świadectwo zakończenia szkoły policealnej.

Niestety ostatnio zostala mi zdiagnozowana dyskalkulia.

Obecnie pracuje nieprzerwanie na stanowiskach biurowych.

I chciała bym mieć wykształcenie wyższe, po prostu dla samej siebie.
Czy muszę od nowa zdawać liceum 3 lata każdą klasę?
Czy wystarczy że zapisze się na maturę? Jak to wygląda?
Pozdrawiam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Teraz tak, bo nie rozumiem, skończyłaś szkołę średnią i masz wykształcenie średnie czy nie masz go? Jeśli go nie masz bo w którejś klasie miałaś niedostateczny z jakiegoś przedmiotu, nie zdałaś poprawki etc, a potem dałaś se siana to nie wiem czy nie musiałabyś zacząć edukacji w szkole średniej od nowa. Ale z tego co piszesz poprawkę zdałaś z tego przedmiotu, z którego miałaś niedostateczny tylko nie zdawałaś egzaminu maturalnego.

Jeśli jest tak jak piszę to po prostu chcąc mieć maturę musisz ją tylko zdać i w tym celu najlepiej zadzwonić do OKE. Zapytają Cię w którym roku kończyłaś szkołę,jaki typ (liceum, technikum) i czy kiedykolwiek zdawałaś maturę. Poinformują Cię po prostu o tym do kiedy też składa się deklaracje maturalną i jak masz inne pytania to też do nich kierujesz. Osoby z dyskalkulią, dysortografią, dysleksją też mogą zdawać maturę tylko mają specjalne arkusze przygotowane. Wszystkie informacje o maturze, wymagania, arkusze i inne znajdziesz na stronie OKE. Tam wszystko jest napisane.

Edytowane przez MsN
Czas edycji: 2020-06-20 o 22:17
MsN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości