![]() |
#1 |
BAN stały
|
Kryteria przy doborze współlokatorów/ek
Jak wyżej miałyście jakieś szczególne wymagania.Chodzi mi o mieszkanie z kims w mieszkaniu gdzie jest kilka osob i pokoi.Np brałyście pod uwage wiek,wygląd ,wykształcenie,kim jest itd
Edytowane przez morhan27 Czas edycji: 2014-07-29 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kryteria przy doborze wsplokatorów/ek
Właśnie jestem na takim etapie swojego życia,że szukałam współlokatorek do mieszkania.
Zwracałam uwagę głównie na płeć, wiek, to czym się dana osoba zajmuje, sposób w jaki się wyraża, sposób w jaki załatwia ważne sprawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wykształcenie, wiek, usposobienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
a co takiego kogoś mogło zdyskredytować na wejściu nie wiem za stary (27-29l)nie studjujący
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
dla mnie : osoba uzależniona, bałaganiarz, osoba bezrobotna,która nie poszukuje pracy (bo ja zapłaci czynsz?), dużo starsza osoba poszukująca młodych współlokatorów (np.45 letni pan,który chce mieszkać ze studentkami).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dobieranie współlokatorów to rzecz indywidualna. Każdy ma własne kryteria. Liczy się też dobre pierwsze wrażenie, ja np. nie zdecydowałabym się na mieszkanie z osobą, której nie potrafię zaufać po wyglądzie bo jej źle z oczu patrzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jakbym szukała to miałoby znaczenie czy sa to ludzie towarzyscy. W mieszkaniu wolalabym osoby raczej rozsądne,nawet nudziarzy. Ja z takimi ludzmi mialam tyle do-czynienia co nic, więc nie musieliby być rozmowni. Raczej o spokojnym charakterze,zeby pracowali i kładli się wcześniej spać.
Moze wieje nudą,ale przy totalnych hałasach i (wtedy) moim trybem zycia, gdzie musialam klasc sie o 22 a wstawac ok 5 ( powrot do domu -19 ) inni ludzie byliby nie do wytrzymania.. Palić- spoko ale zeby nie leciało mi na gebę :P a pić to mogą i burdel trzymać oby w swoim pokoju :P No i na pewno patrzyłabym czy ktoś mi się spodoba od samego początku i zbuduje we mnie pewne zaufanie ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
O RLY?
|
Oo
od 5 lat mieszkam w wynajmowanych pokojach - mieszkania zmieniałam 7 razy i tylko raz pewna starsza Pani powypytywała mnie czym się zajmuję etc. Nikt inny. Interesowało ich tylko czy mi się pokój/mieszkanie podoba i czy mam kasę xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Jak szukałyśmy z przyjaciółką współlokatorów w trakcie studiów zwracałyśmy uwagę na wiek, płeć, ale najważniejsze było pierwsze wrażenie i to czy dana osoba wzbudziła nasze zaufanie.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Warto zwrócić uwagę czy ewentualny kandydat jest :
-pedant/ bałaganiarz -skowronek czy sowa (pora wstawania/chodzenia spać ma wpływ na jakość relacji ze współlokatorem) -palący/niepalący - osoba towarzyska/skrajny imprezowicz czy raczej spokojny introwertyk
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
- płeć - czy pali/pije - czy imprezuje i sprowadza kogoś do domu - czy ma chłopaka/dziewczynę i czy chce ich nocować -> jak często - czy dobrze z oczu patrzy ![]() - i generalnie czy jest szansa na nić sympatii (ani opcja wielkiej niechęci ani bądźmy największymi przyjaciółmi nie wchodziła w grę) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja sie raz przejechalam z zaufaniem - panna okazala sie niespoleczna i nie potrafiaca powiedziec z czym ma problem - przyklejala karteczki na lodowce nawet jak sie siedzialo w pokoju obok
![]() Ja patrze czy w mieszkaniu jest syf - jak jest to odpada bo o ile nie mam problemu do czyjegos syfu w pokoju to uwazam ze przestrzec publiczna powinna byc na tyle czysta by nikt nie musil sje wstydzic zaprosic gosci. Dobrze jak sa grafiki sprzatania i wynkszenia smieci. Do tego zwracam uwage czy w mieszkaniu nie mieszka wlasciciel/jego kuzynka/siostra itd lub czy ktoras osoba nie spotyka sie aktualnie z synem/corka wlasciciela ![]() ![]() Co wiecej - jak podchodza do imprez, do palenia. Osobiscie preferuje mieszane towarzystwo - mieszkalam z samymi facetami jak i dziewczynami - oba mieszkania porazka. Wiek tez, jesli podpisuje umowe z wlascicielem na pokoj to mnie nie interesuje czy pracuje - juz nie moj problem jak nie placi a wlasciciela. Czy za to osoby towarzyskie czy nie to mnie tez to nie interesuje dopoki nie zaczynaja sie interesowac co takiego robie w pokoju ze wole w nim siedziec niz z nimi ;-) To czy maja chlopakow,dziewczyny tez mnie interesuje - jesli maj to zazwyczaj nie maja problemu jak raz w tygodniu nocuje, no i wole uprzedzic ze bedzie nocowac.
Akcja "pokaż kolana!" czas: do maja cel: ćwiczyć,ćwiczyć,ćwiczyć ! 15km ![]() Edytowane przez ewa102 Czas edycji: 2014-07-29 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tak jak większość: wiek, czy pracuje czy studiuje, sposób zachowania czyli pierwsze wrażenie. No i ogólnie po rozmowie da się wiele wywnioskować czy będziemy się chować po kątach nie mając tematów do rozmowy czy wręcz przeciwnie, będzie to mieszkanie z kimś normalnym.
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja wynajmuję pokój od 3 lat i mogę ci powiedzieć, że zwracałam uwagę na to czym dana osoba się zajmuje i w jakim jest wieku (zależało mi, żeby to była studentka tak jak ja), chciałam żeby to była osoba niepaląca i raczej spokojna (już kiedyś przerabiałam temat częstych imprez w mieszkaniu i wolę do tego nie wracać). Najważniejsze było dla mnie chyba żeby między mną i moją nową wspołlokatorką była taka "chemia", z obecną wspołlokatorką od początku czułyśmy się super w swoim towarzystwie, nie zamykamy się w swoich pokojach, a ja znalazłam dobrą koleżankę
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Można pogadać. Popytać o nawyki, o to jak ktoś sobie codzienne życie wyobraża, jak spędza czas wolny itd.
Z mieszkania z kimś w czasie studiów, z życia razem z TŻ'tem, z doświadczeń moich znajomych wiem, że właśnie takie rzeczy są ważne. wiek, płeć, wykształcenie mniej.
![]() |
#18 | |
.
|
Cytat:
zazwyczaj jak ktoś szuka mieszkania, a nie pracuje to jest na utrzymaniu rodziców - generalnie nic ci do tego, czy pracuje/szuka pracy.
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
U mnie różnice na tych polach wśród wszystkich współlokatorów (a w okresie studiów mieszkałam w sumie z dziesięcioma osobami!) w ogóle nie miały znaczenia w codziennym funkcjonowaniu. Osoby studiujące/po studiach często okazywały się prostackie, a ludzie pracujący ze średnim wykształceniem - przecudowni.
Najbardziej pod wieloma względami odpowiadał mi współlokator 7 lat ode mnie starszy, spokojny, pracujący i oglądający ze mną od czasu do czasu seriale. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
To i tak jedna wielka loteria...
![]() |
#21 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
❤ bee happy ❤
|
Ja bym brała pod uwagę :
- rok studiów (1-roczniaków bym nie chciała - mieszkałam z takimi i podziękuję) - nastawienie co do porządku i imprez ( lubię porządek, imprez domowych nie potrzebuję i szukałabym osób, które widzą wspólne mieszkanie tak jak ja) - oraz to czy da się z tym kimś dogadać, zwykle w rozmowie wychodzi czy nam dana osoba pasuje czy nie (chociaż niestety często lubią udawać jacy są porządni, spokojni , a potem im różki wychodzą ![]() - imprezy imprezami, ale ważne czy dana osoba będzie sobie sprowadzała na noc chłopaka czy koleżanki ( warto pytać żeby się potem nie zdziwić jak nam obcy facet mieszka kilka dni w mieszkaniu ) ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Myślę, że ma na myśli to, że często decydujemy się na kogoś, kto na pierwszy rzut oka wydaje się w porządku, zgadza się na nasze zasady. A potem w praniu wychodzi, że jest zupełnie kimś innym, lubi poimprezować, wraca z hukiem z imprez o 4 rano, nocuje co chwile znajomych itd. Także to też kwestia szczęścia trafienia na kogoś, kto pomieszka z nami na dłużej i nie będzie wrzodem na naszym tyłku.
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
z perspektywy czasów studenckich: osoby spokojne, lepiej młodsze rok, niż starsze przykładowo 5 lat; niepalące, sprzątające po sobie, niekonfliktowe, z TŻ nienocującym co noc i traktującym mieszkanie swojej połówki jak hotel ( no sorry, ale po nim też mam sprzątać, jeśli to akurat mój tydzień sprzątania z grafiku i mam mu się składać na papier toaletowy ?).
z perspektywy wynajmującego mieszkanie innym: jw. plus żadnych zwierząt, Nie chcę żeby ktoś mnie źle zrozumiał, bo kocham zwierzaki, jednak na prawdę trzeba mieć sporo samozaparcia i wewnętrznej dyscypliny, żeby ogarną porządek po futrzakach;p sierść i siki kocie czy psie, do tego ich zapach karmy i piszczenie po nocach może czasami dać popalić.
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kryteria przy doborze wspólokatorów/ek
Zazwyczaj nie zwracalam uwagi, a jedna ze wspolokatorek z ktora sie najlepiej dogadalam okaza sie byc koszmarem.
Jakiej muzyki slucha? Serio sluchanie 8h regge/discopolo/metalu przez pol dnia moze byc meczace. Czy pali zielsko? Chyba najwazniejsze to dobrac kogos o podobnym poziomie czystosci i towarzyskosci.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Podczas oglądania mieszkania każdy mówi, że nie pali, dba o czystość i będzie płacił w terminie, a potem różnie wychodzi. Podczas oglądania każdy jest spokojny i poważny, a np. potem wychodzi, że jest bardzo głośną i męczącą dla otoczenia osobą. To zawsze jest loteria w dużym stopniu.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się.
Niby można wybrać kogoś, kto do nas najlepiej pasuje, ale w praktyce możne się okazać, że z taką osobą się nie dogadamy. Poza tym mało kto przyzna się, że jest bałaganiarzem, jest kłótliwy, wszystko mu przeszkadza, hałasuje w środku nocy i ma problem z regularnymi płatnościami i składkami na środki czystości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kryteria przy doborze współlokatorów/ek
Niestety gdy się zaprasza ludzi np. z ogłoszenia to po krótkiej rozmowie raczej nie da się wywnioskować, czy ktoś będzie grzebał w cudzych szafkach, wyjadał komuś z lodówki, zostawiał syf itd. Jak szukałam pokoju to mnie pytano czy studiuję, czy pracuję, czym się interesuję...
Dopiero po wspólnym zamieszkaniu wychodzi z kim się ma do czynienia. Życzę dobrania idealnego składu bo każdy chce z chęcią wracać do mieszkania i mieć możliwość błogiego odpoczynku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ja bym brała pod uwagę:
- wiek - płeć - czy jest bałaganiarzem - czy pali papierosy - czy jest imprezowiczem - jak się wysławia (czy mówi normalnie po polsku czy jakąś podwórszczyzną) - pierwsze wrażenie - pracuje czy studiuje (jeśli pracuje to czy normalnie czy na nocne zmiany) - o której przeciętnie chodzi spać, żeby to była normalna godzina (22-23) a nie w nocy - jeśli była by to dziewczyna to czy codziennie rano wykonuje pełen makijaż bo nie chciała bym mieszkać z osobą co pół godziny blokuje łazienkę, żeby sobie puder itd. nałożyć Tyle bym chciała wiedzieć, gdybym szukała kogoś do wspólnego wynajmu. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-07-30 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ważne są:
- płeć - zbliżony wiek do +10 lat - rok studiów- jesli to studenckie mieszkanie, 1-rocznym nie będzie łatwo z ludźmi na 5-roku i na odwrót. - czy pali/pije - stosunek do imprez urządzanych na stancji - na kogo ma być umowa- najlepiej solidarnie na wszystkich mieszkających, uniknie się wielu problemów - czy współlokator/ka ma drugą połówkę- jaka jest przewidywana częstość spotkań na stancji, wykluczenie pomieszkiwania, przy czestych spotkaniach dokładanie do rachunków -stosunek do sprzątania- dogadanie utrzymania czystości w częściach wspólnych -ciężko mieszkać z kimś kto stale będzie poszukiwał innej stancji i odejdzie jak tylko taką znajdzie- czeste wśród studentów - i jeszcze coś co wbrew pozorom jest ważne- podzielenie się półkami w lodówce i nie podjadanie jedzenie innym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.