|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
smoczek uspokajający- problem
Witam.
Mam taki problem... Mój synek ma prawie rok i bardzo kocha swój smoczek. Jeśli by mógł to miałby go prawie cały czas w buzi ale staram się mu go dawac tylko do spania lub w kryzysowych sutyacjach ![]() i tu pojawia się problem: otóż przebudza się w nocy i jeśli nie znajdzie swojego "pocieszyciela" to nie zaśnie ponownie... więc muszę wstawać średnio po 4 razy w nocy tylko po to żeby mu go podać ![]() właściwie to przez większą częsc nocy go ma... i tak się zastanawiam już jakiś czas czy mu go nie odstawić? czy jesli już o nim zapomni to będzie w stanie sam zasnąć po przebudzeniu czy tylko utrudnię sprawę - problem nocny nie zniknie i będę i tak musiała pomóc mu jakoś inaczej zasnąć ...? ![]() myslicie że to coś pomoże? z drugiej strony jak zabrać mu coś co On uwielbia? ![]() miał ktoś podobny problem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gang Iren
|
Dot.: smoczek uspokajający- problem
Generalnie smoczkom mowie nie.
A jesli juz dziecko uzywa,to lepiej jak najwczesniej odstawic,bo potem bedzie tylko gorzej.Im mlodsze dziecko tym szybciej zapomni. Chociaz trzeba sie przygotowac,ze nie bedzie to latwe i bez lez i nieprzespanych nocy sie nie obejdzie.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
u nas sprawdzilo sie drastyczne odstawienie smoczka na rzecz misia (z ktorym spi do dzis, ale i bez niego spokojnie zasnie). smoczka ugryzł i był do bani, nowego nie dalismy. tydzien ryku przy zasypianiu ale odzwyczail sie. jjednak jak zacznie ssac kciuka to juz nie pomoge, bo wtedt chyba dalabym smoczka (corka ssie i nie mooge jej oduczyc wiec wole smoka)
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-04-17 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja poprostu smoczek schowałam i powiedziałam ze piesek zjadł nawet dosc szybko sie przyzwyczaiła mimo iz tez była bardzo zwiazana ze smokiem.
Sprawdza sie tez metoda odciecia smoczka na tyle zeby nie dało sie go ssac i powiedziec ze piesek ugryzł ![]() Powodzenia przy odsmoczkowaniu ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam.
Też powoli myślę córcie(8 miesięcy) od smoka odzwyczajać im szybciej tym lepiej. Podobnie jak u was smoka ma jedynie do zasypiania potem go wypluwa, ale w nocy jak się przebudzi to go szuka. Próbowałam ją usypiać bez, ale nie da rady, ona ryczy a mnie serce mięknie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja tez uzywam tylko do spania..moja ma 1,5 roku i mysle ze kiedys go odstawimy..ja robie tak ze klade ja do lozka..a ona wola "nionia"..noi jak tu nie dac...mysle ze to jej pomaga w uspaniu...Mysle ze rok to nie tak duzo..Jak niektore 2-latki ciagna jeszcze picie z butelki ze smoczkiem
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja odstawilam synowi smoka jak mu wyszly wszystkie zęby. wczesniej zagryzłby chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
dzięki dziewczyny za rady
![]() Cytat:
też o tym myślałam... może nie będzie tak źle jak sie boje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Odstaw. Im później, tym gorzej. Może posmaruj sokiem z cytryny.
Smoczki powinno się odstawiać w 8-10 miesiącu. Ale i tak często widuje się duże, chodzące już dzieci ze smoczkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
U nas jest tak, że smoczek do snu jak najbardziej, czasem się budzi i popłakuje, ale staram się mówić ciiiii i zazwyczaj zasypia. W dzień to się bardziej smokiem bawi, gryzie, wkłada i wyciąga go
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zabierz smoczek i już ,przemęczycie sie kilka dni i powinno być dobrze ,bo budzi się własnie przez ten smoczek ,i tak i tak bedziesz musiała kiedys zabrać a myślę że im szybciej tym lepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Nie chciałam dziecka przyzwyczajać do smoczka,ale niestety wyszło inaczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Podczepiając się pod temat to w moim przypadku córcia za mała jest by tłumaczyć, że piesek ugryzł, a co do pomysłu z cytryna to nie wyjdzie bo uwielbia wszystko co kwaśne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Posyp chili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja córce odciełam końcówkę i pokazałam mówiąc że się zepsuł, sama wyrzuciła go do kosza, troche marudziła przy zasypianiu, trwało to kilka dni a miała 1,5 roku.
Powodzenia!
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ja jutro rozpoczne akcję odstawianie (chyba.. o ile nie wymięknę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy jestes w domu z dzieckiem czy chodzisz do pracy - ale jesli jestes mama pracujaca to radze zaczac akcje odstawienia w jakis dluzszy weekend by nie miec worów pod oczami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Jak odstawiałam córkę od smoka miała ok 2 lata - wzięłam wolne i po prostu nie dawałam smoka : przez 3 noce było ciężko a potem spokój. Owszem wołała smoka w sytuacjach stresowych ale obyło się bez niego
![]() ![]() Syn ma nieco ponad rok i od ponad roku jest bezsmoczkowy- ominie mnie "przyjemność" odstawiania. Uprzedzam pytania o odrzucenie smoka w wieku 3 m-cy: maly ma astmę i ze smokiem nie umie oddychać więc stiwierdziłam,że mu nie potrzebny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.