Kosmetologia - co po studiach?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-25, 20:00   #1
justynka1989
Raczkowanie

Unhappy

Kosmetologia - co po studiach??

Dziewczyny mam doła. Właśnie kończę uczelnię medyczną - kierunek kosmetologia; jestem załamana miałyśmy tak mało zajęć praktycznych, dwa razy były miesięczne praktyki - po których w jednym sprzątałam...., w drugim przygotowywałam kosmetyki do zabiegów i zmywałam makijaż. Uważam, ze praktycznie nie jestem przygotowana do zawodu, zero doświadczenia i moja wiedza praktyczna też jest okrojona tym bardziej że nasze Panie, które nas uczyły za dużo wiedzy nam nie przekazały. Za miesiąc mam egzamin licencjacki miałam wielkie plany się do niego uczyć, a tu ciągle nie mam weny. Powoli biorę się za naukę, ale boję się co dalej. Nie wiem czy chcę pracować w gabinecie konsetycznym, robić typowe zabiegi. Najchętniej pracowałabym przy IPL-u itp. Luię pracę z maszynami. Myślałam też nad pracą dermokonsultankki. Najbardziej boję się tego, że sobie nie poradzę w przyszłej pracy, której i tak znaleść nie mogę, albo nikt nie potrzebuje do pracy, albo się nie odzywa, albo chce kogoś z doświadczeniem. Chciałabym robić coś bardziej z medycyną związane, idąc na studia myślałyśmy, byłyśmy pewne że będziemy mogły wykonywać zabiegi medycyny estetycznej, niestety po jakimś czasie dowiedziałyśmy się, że będziemy zwykłymi kosmetyczkami tyle, że po studiach. Boję się kontaktu z klientem, że pomysli, że jestem głupią, niedouczoną dziewuchą, a ja nie mam gdzie zdobyć doświadczenia i sprawdzić czy to na pewno to. Miał ktoś może taki problem? Studiowałyście taki kierunek, co po nim robicie?? Łatwo u Was było z pracą?? Pomocy... podbudujcie mnie chociaż trochę
justynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 20:43   #2
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Dot.: Kosmetologia - co po studiach??

.

Edytowane przez Sweet Chocolate
Czas edycji: 2012-10-24 o 19:20
Sweet Chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:30   #3
Bayje
Zakorzenienie

Studiowałaś kosmetologie i miałaś praktyki w salonie ? dziwne.
Wydawało mi się, że z kosmetologii to na praktyki wysyłają na jaką produkcje kosmetyków jak opowiadała mi znajoma która studiowała kosmetologie.

A może się coś pozmieniało przez te lata ...

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:41   #4
justynka1989
Raczkowanie

tak miałam praktyki w salonie. i taki był wymóg odgórny, że miał to być gabinet kosmetyczny. Powiem szczerze, że chyba bym wolała w jakiejś produkcji kosmetyków.
justynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:50   #5
maalinkaa8
Rozeznanie

Ja właśnie się zastanawiam czy iść na kosmetologię ale nie wiem czy to przyszłościowy kierunek

Wiem, że jak każda kobieta, mam więcej siły niż na to wygląda.
maalinkaa8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:53   #6
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f
Konto usunięte

Ja też właśnie kończę kosmetologię i będę się rozglądać za stałą pracą
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 21:56   #7
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
Studiowałaś kosmetologie i miałaś praktyki w salonie ? dziwne.
Wydawało mi się, że z kosmetologii to na praktyki wysyłają na jaką produkcje kosmetyków jak opowiadała mi znajoma która studiowała kosmetologie.

A może się coś pozmieniało przez te lata ...
U mnie w szkole to zależy od specjalności jaką chce się wybrać - produkcja kosmetyków lub kosmetologia estetyczna.

justynko1989,
Kosmetologia to taka dziedzina nauki, że samemu trzeba się wiele dokształcać, nie bazować tylko na tym, co przekażą wykładowcy na studiach. To tak w kwestii wiedzy teoretycznej.
Co do praktyki, z tym już gorzej. Piszesz, że miałaś jej bardzo mało. Jeśli chodzi o jakieś proste zabiegi typu depilacja, henna, masaż itp, możesz to sama ćwiczyć na koleżankach, mamie itp.
Co do zabiegów, w których jednak potrzeba sprzętu, którego raczej nie mamy u siebie w domu, tu jest problem..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości