![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jakie przyjąć nazwisko po ślubie?
Witam,
Mam problem z przyjęciem nazwiska po ślubie z moim TŻ. Zacznę od tego, że zgodnie z tradycją zawsze chciałam przejąć nazwisko po mężu. Na imię mam Małgorzata, moje obecne nazwisko jest mniej więcej tak długie jak imię i często niekomfortowo się czuję, jak mam gdzieś złożyć podpis i to długo trwa... Dlatego jestem zdania, że przy długim imieniu dobrze mieć krótkie nazwisko i odwrotnie - w miarę możliwości oczywiście, nie mówię, żeby specjalnie z tego powodu zmieniać imię/nazwisko. Ale problem pojawił się inny... Mianowicie siostra mojego TŻ (która raczej nie planuje zamążpójścia w ogóle) jest moją imienniczką. Zatem gdybym przejęła nazwisko po mężu, to były by dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku, i to mieszkające pod jednym adresem (po ślubie ja bym się wprowadziła do męża i jego rodziny). Nie chciałabym zostać tylko przy swoim nazwisku, tym bardziej, że wiem że mój TŻ (nawet jeśli się nie przyzna) czułby się dotknięty, tym bardziej, że pochodzi z bardzo tradycyjnej rodziny, gdzie każdy jest dumny ze swojego nazwiska. Myślałam o tym, żeby przejąć nazwisko TŻa, ale za to używać dwóch imion, tzn. podpisywać się jako Małgorzata Anna W****. Znowu moja Mama namawia mnie, żebym wzięła nazwisko dwuczłonowe. Wtedy i mój Tata byłby zadowolony, że noszę jego nazwisko i mąż też. Ale jak wspomniałam, moje panieńskie nazwisko już jest długie i gdybym jeszcze miała mieć dwuczłonowe to dopiero długo trwałoby moje podpisywanie... Poza tym nie podobałoby mi się połączenie tych konkretnych nazwisk. Ostatnio zaczęłam nawet myśleć, czy nie zmienić imienia po ślubie. Skoro i tak miałabym zmieniać nazwisko, to czemu nie od razu jedno i drugie i problem byłby "rozwiązany". <-- Ten wariant już odrzuciłam ![]() A Wy drogie Wizażanki co o tym myślicie? Edytowane przez b99620fc4d06aec948e867c07ec0fbe74ff74440_65b83c216f2f3 Czas edycji: 2013-02-19 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: Jakie przyjąć nazwisko po ślubie?
Ja bym zrobiła tak jak pierwotnie chciałaś, chyba nie będziecie mieszkać z siostrą do końca życia? Zmienianie imienia z tego powodu jest dla mnie już jakąś abstrakcją
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dom, w którym mieszka TŻ należy do niego, więc to jego rodzice i siostra w przyszłości się wyprowadzą... Poza tym zmiana adresu nie zmieniłaby faktu, że jego siostra i żona nazywałyby się tak samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest używanie dwóch imion. Na Twoim miejscu taką opcję bym wybrała
![]()
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A siostra wychodzić za mąż nie zamierza?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
też jestem zdania,że zmiana imienia nie jest najlepszym pomysłem.Myślę,że dobrym rozwiązaniem jest używanie drugiego imienia.
W mojej rodzinie jest tak: moja mama Anna Kowalska, moja babcia ( a jej teściowa) też jest Anną Kowalską, ja natomiast jestem Maria Anna Kowalska nigdy z tego powodu nie było problemów, ona nawet przez dwa lata mieszkały razem. Kolejny przykład: dwaj bracia mają o żony o imieniu Małgorzata, oczywiście mają te same nazwisko. Czasami trzeba uściślać, która Gosia ![]()
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja bym używała dwóch imion
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja ostatecznie też, ale raczej chyba nic bym z tym po prostu nie robiła...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
U mnie w rodzinie jest taka sytuacja. Dziewczyny "rodzinnie" występują jako Ewa żona i Ewa siostra.
Listy zalatwilabym używając jednej litery z drugiego imienia, czyli podpisywalabym sie jako Małgorzata A. Ktostam. Mało kłopotliwe, a rozwiązuje wiele spraw.
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Zmiana imienia? Jakaś totalna abstakcja! Nie wyobrażam sobie, żebym kiedykolwiek w życiu miała zmienić imię, a poza tym otoczenie musiało by przyzwyczaić się do tego, żeby wołać na ciebie inaczej no i ty musiała byś się do tego przyzwyczaić. O matko, co to w ogóle za pomysł!!!
Ja bym po prostu wzięła dwuczłonowe, wiele kobiet ma długie imię i długie nawet dwa nazwiska. Kompletnie nie rozumiem argumentu, że "dużo miejsca zajmuje podpis i długo się pisze", no ale jak ja to mówię... każdy ma swoje... A poza tym znam wiele kobiet, które nazywają się tak samo jak ich szwagierki i co to za deal w ogóle ![]() A używanie dwóch imion nigdy mi się nie podobało. Ale to mi, proszę nie być ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
[1=b99620fc4d06aec948e867c 07ec0fbe74ff74440_65b83c2 16f2f3;39311070]Dom, w którym mieszka TŻ należy do niego, więc to jego rodzice i siostra w przyszłości się wyprowadzą... Poza tym zmiana adresu nie zmieniłaby faktu, że jego siostra i żona nazywałyby się tak samo
![]() Cytat:
Jestem za pomysłem perfuzji, wydaje się najbardziej odpowiedni. Chyba, że oprócz listów coś jeszcze stoi na przeszkodzie, żebyście nazywały się tak samo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ma zielone pojęcie
|
[1=b99620fc4d06aec948e867c 07ec0fbe74ff74440_65b83c2 16f2f3;39310477]Nie chciałabym zostać tylko przy swoim nazwisku, tym bardziej, że wiem że mój TŻ (nawet jeśli się nie przyzna) czułby się dotknięty, tym bardziej, że pochodzi z bardzo tradycyjnej rodziny, gdzie każdy jest dumny ze swojego nazwiska.
Myślałam o tym, żeby przejąć nazwisko TŻa, ale za to używać dwóch imion, tzn. podpisywać się jako Małgorzata Anna W****. Znowu moja Mama namawia mnie, żebym wzięła nazwisko dwuczłonowe. Wtedy i mój Tata byłby zadowolony, że noszę jego nazwisko i mąż też.[/QUOTE] Nie myśl o uszczęśliwianiu innych swoim nazwiskiem, bo nazwisko jest Twoje i to Ty będziesz je nosić. Nazwisko ma pasować Tobie, a nie innym. Jeśli pasuje Ci tylko nazwisko męża, to weź tylko nazwisko męża i nie przejmuj się tym, że siostra męża ma tak samo na imię, jak Ty. Wystarczy, że będziesz używała drugiego imienia i nie będzie problemu z korespondencją. A jak się już z mężem wyprowadzicie (chyba, że chcecie na stałe mieszkać wszyscy razem), to problem sam się rozwiąże ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko, generalnie poza miejscami, gdzie jest jasno zaznaczone, że należy podpisać się pełnym imieniem i nazwiskiem, to spokojnie mogłabyś podpisywać się jednym nazwiskiem ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
[1=b99620fc4d06aec948e867c 07ec0fbe74ff74440_65b83c2 16f2f3;39310477]Witam,
Mam problem z przyjęciem nazwiska po ślubie z moim TŻ. Zacznę od tego, że zgodnie z tradycją zawsze chciałam przejąć nazwisko po mężu. Na imię mam Małgorzata, moje obecne nazwisko jest mniej więcej tak długie jak imię i często niekomfortowo się czuję, jak mam gdzieś złożyć podpis i to długo trwa... Dlatego jestem zdania, że przy długim imieniu dobrze mieć krótkie nazwisko i odwrotnie - w miarę możliwości oczywiście, nie mówię, żeby specjalnie z tego powodu zmieniać imię/nazwisko. Ale problem pojawił się inny... Mianowicie siostra mojego TŻ (która raczej nie planuje zamążpójścia w ogóle) jest moją imienniczką. Zatem gdybym przejęła nazwisko po mężu, to były by dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku, i to mieszkające pod jednym adresem (po ślubie ja bym się wprowadziła do męża i jego rodziny). Nie chciałabym zostać tylko przy swoim nazwisku, tym bardziej, że wiem że mój TŻ (nawet jeśli się nie przyzna) czułby się dotknięty, tym bardziej, że pochodzi z bardzo tradycyjnej rodziny, gdzie każdy jest dumny ze swojego nazwiska. Myślałam o tym, żeby przejąć nazwisko TŻa, ale za to używać dwóch imion, tzn. podpisywać się jako Małgorzata Anna W****. Znowu moja Mama namawia mnie, żebym wzięła nazwisko dwuczłonowe. Wtedy i mój Tata byłby zadowolony, że noszę jego nazwisko i mąż też. Ale jak wspomniałam, moje panieńskie nazwisko już jest długie i gdybym jeszcze miała mieć dwuczłonowe to dopiero długo trwałoby moje podpisywanie... Poza tym nie podobałoby mi się połączenie tych konkretnych nazwisk. Ostatnio zaczęłam nawet myśleć, czy nie zmienić imienia po ślubie. Skoro i tak miałabym zmieniać nazwisko, to czemu nie od razu jedno i drugie i problem byłby "rozwiązany". <-- Ten wariant już odrzuciłam ![]() A Wy drogie Wizażanki co o tym myślicie?[/QUOTE] Ja mam podobna sytuację, tzn nie będziemy mieszkać pod jednym adresem, ale moja przyszła szwagierka (żona szwagra, jak kto woli) i ja będziemy się nazywać identycznie i już podczas pierwszego spotkania kiedy o tym rozmawiałyśmy żadnej z nas nie przyszło do głowy że to jakikolwiek problem... Wręcz przeciwnie, śmiejemy się że mój tż i jego brat mają taką słabość do kobiet o tym imieniu w dodatku obydwoje do niebieskookich długowłosych blondynek bo nawet podobne trochę jesteśmy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
mój kuzyn miał dziewczynę, załóżmy Krysię, mama jego też Krysia, ciotka (żona brata ojca) też Krysia, także byłyby 3 Krysie Kowalskie, gdyby się z tamtą ożenił :P
aa, no i siostra jego ojca jak była panną to też była Krysia Kowalska ;] mi natomiast "groziło" nazywanie się tak samo jak niedoszła teściowa, a baby nie lubiłam ![]() mi się podoba opcja z drugim imieniem, sama bym chętnie posługiwała dwoma, tylko nie mam pojęcia, czy to trzeba jakoś formalizować, czy wystarczy, że będę się tak podpisywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
[1=b99620fc4d06aec948e867c 07ec0fbe74ff74440_65b83c2 16f2f3;39310477]Witam,
Mam problem z przyjęciem nazwiska po ślubie z moim TŻ. Zacznę od tego, że zgodnie z tradycją zawsze chciałam przejąć nazwisko po mężu. Na imię mam Małgorzata, moje obecne nazwisko jest mniej więcej tak długie jak imię i często niekomfortowo się czuję, jak mam gdzieś złożyć podpis i to długo trwa... Dlatego jestem zdania, że przy długim imieniu dobrze mieć krótkie nazwisko i odwrotnie - w miarę możliwości oczywiście, nie mówię, żeby specjalnie z tego powodu zmieniać imię/nazwisko. Ale problem pojawił się inny... Mianowicie siostra mojego TŻ (która raczej nie planuje zamążpójścia w ogóle) jest moją imienniczką. Zatem gdybym przejęła nazwisko po mężu, to były by dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku, i to mieszkające pod jednym adresem (po ślubie ja bym się wprowadziła do męża i jego rodziny). Nie chciałabym zostać tylko przy swoim nazwisku, tym bardziej, że wiem że mój TŻ (nawet jeśli się nie przyzna) czułby się dotknięty, tym bardziej, że pochodzi z bardzo tradycyjnej rodziny, gdzie każdy jest dumny ze swojego nazwiska. Myślałam o tym, żeby przejąć nazwisko TŻa, ale za to używać dwóch imion, tzn. podpisywać się jako Małgorzata Anna W****. Znowu moja Mama namawia mnie, żebym wzięła nazwisko dwuczłonowe. Wtedy i mój Tata byłby zadowolony, że noszę jego nazwisko i mąż też. Ale jak wspomniałam, moje panieńskie nazwisko już jest długie i gdybym jeszcze miała mieć dwuczłonowe to dopiero długo trwałoby moje podpisywanie... Poza tym nie podobałoby mi się połączenie tych konkretnych nazwisk. Ostatnio zaczęłam nawet myśleć, czy nie zmienić imienia po ślubie. Skoro i tak miałabym zmieniać nazwisko, to czemu nie od razu jedno i drugie i problem byłby "rozwiązany". <-- Ten wariant już odrzuciłam ![]() A Wy drogie Wizażanki co o tym myślicie?[/QUOTE] Chyba nie będziecie mieszkać wiecznie wszyscy razem, co? Używanie dwóch imion powinno rozwiązać Twój problem.
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Jak już wspomniałam wyżej:
[1=b99620fc4d06aec948e867c 07ec0fbe74ff74440_65b83c2 16f2f3;39311070]Dom, w którym mieszka TŻ należy do niego, więc to jego rodzice i siostra w przyszłości się wyprowadzą... Poza tym zmiana adresu nie zmieniłaby faktu, że jego siostra i żona nazywałyby się tak samo ![]() Oczywiście w nieskończoność nie będziemy mieszkać wszyscy razem, ale obawiam się, że jego siostra prędko się nie wyprowadzi bo to typ "starej panny" i dobrze jej się w tym domu mieszka... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Tak w ramach ciekawości: dlaczego zdecydowałaś się na podwójne nazwisko, skoro i tak używasz, kiedy możesz tylko nazwiska po mężu? Tu też od razu pytanie do monikkad: dlaczego myślisz o wzięciu nazwiska dwuczłonowego, jeżeli i tak chcesz używać w miarę możliwości tylko rodowego?
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
niech mąż zmieni na Twoje nazwisko
![]() mam wrazenie ze kazda z opcjii jest dla ciebie klopotliwa... tu maz bo tradycja by jego nazwisko z drugiej za dlugie nazwisko Twoje, 2 nazwiska jeszcze dłuzsze, 3 siostra tak samo sie nazywa zmieniac własne imie? to juz bym chyba wolala nowego męża znalesc sobie ![]() dla mnie pozostalaby najprostsza opcja: nazwisko meza przyjac albo niech maz dla odmiany zmieni na Twoje ![]() ![]()
You're so crazy...Im crazy too....crazy is good ![]() Edytowane przez Stylished Czas edycji: 2013-02-20 o 01:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na karcie mam nadrukowaną pierwszą literę imienia i dwa nazwiska, bo całe imię wykraczało już poza limit literek ![]() Czemu zdecydowałam się na podwójne nazwisko? Bo oficjalnie chciałam istnieć jako X Y-Z, a nie X Z - natomiast na co dzień nie mam nic przeciwko byciu X Z (wiem, pokrętna logika ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
znam przypadek gdzie teściowa z synową w jednym domu mają te samo imię i nazwisko, i z tego co wiem nie ma problemu z np.pocztą, bo każda wie czego się spodziewać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na Twoim miejscu przyjęłabym nazwisko po mężu i posługiwała się dwoma imionami dla rozróżnienia ![]() Zresztą ja sama chętnie nosiłabym nazwisko dwuczłonowe, ale niestety nazwisko moje i Narzeczonego do siebie nie pasują, pozostaje mi więc z pokorą przyjąć jego nazwisko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
dla mnie sytuacja jest nieco abstrakcyjna, bo nie żyję w dużej i wielopokoleniowej rodzinie. Faktycznie może to sprawiać trochę problemów z korespondencją, ale czy ta sytuacja potrwa jeszcze długo? Czy siostra ma już plan się wyprowadzić czy raczej jest to odległa wizja?
Chyba skorzystałabym z 1 litery drugiego imienia. Ewentualnie przyjęła dwa nazwiska i podpisywała się jednym poza formularzami urzędowymi gdzie musisz wpisywać literka po literce wszystko. Moja szefowa ma dwa długaśne nazwiska i zazwyczaj używa tego po mężu, niestety na pieczątce musi mieć obydwa ![]() ![]() Moi znajomi mają trzech synów, a że oboje mają dużo rodzeństwa muszą kombinować z imionami dzieci żeby się dziadkom wnuki nie myliły i nie było zwady w kuzynostwie ![]() Ciekawa jestem jakie rozwiązanie wybierzesz ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.