|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Przyszłość.
Założyłam ten wątek, aby spytać o opinię, poprosić o radę inne osoby.
Jestem tegoroczną maturzystką no i matura mi poszła tak sobie, tzn. podstawowe bardzo dobrze (oprócz matematyki - z jakieś 60% będzie) no i rozszerzenia : polski, wos, angielski powyżej 70%, geografie ok. 60 - 70%. Wiem, że nie ma wyników, ale to są orientacyjne dane. I co ja powinnam studiować? Wiem, że głupie może pytanie, ale ja sama nie wiem. Na żadną techniczną nie pójdę bo to śmiech na sali z takim wynikiem z matematyki. Ostatnią tępotą nie jestem, ale miałam słaba nauczycielkę i brak czasu na powtórki. Zostają jakieś uniwersytety. Tylko jaki kierunek? Chcę studiować dziennie i w Warszawie, to jedyne, czego jestem pewna Tylko co wybrać? Nie idę na studia, żeby iść, tylko, żeby się czegoś nowego nauczyć. Nie wiem tylko czego? Po czym znajdę pracę? Administracja, europeistyka? Namnożyło się tych kierunków, a mi szkoda kasy płacić za byle co w rekrutacji, a potem toi jeszcze studiować. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji jak ja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Przyszłość.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Witaj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Myślałam nad administracją własnie żeby potem pójść do KSAP , ale trzeba być dobrym. Teraz mnie natknęło na ekonomię, ale już musztarda po obiedzie. Długo myślałam nad europeistyką, ale po tym podobno ciężko znaleźć pracę. Ja to bardziej taki introwertyk jestem, więc marzy mi się, żeby siedzieć z papierami i coś tam robić. Sporo osób tak chce. Na filologię się nie dostanę, myślałam żeby robić zaocznie jako kolejny kierunek, ale to za rok. I muszę wybrać coś, co chcę teraz. Boję się, że się do żadnej lepszej uczelni nie dostanę, tylko skończę byle co na byle jakiej. Lubię się uczyć języków, ale matura mi z angielskiego tak sobie poszła. Myślałam, żeby za rok dozdawać rosyjski rozszerzony i pójść zaocznie na tłumaczenie specjalistyczne. Do tego pewnie ta administracja. Jeśli europeistyka to tylko na UW.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
Ja mam dziewczyny dla was jedna radę. Kiedy zastanawiacie sie nad kierunkiem weźcie kartkę i wypiszcie na niej 5 miejsc gdzie po danym kierunku można pracować. jeżeli wam sie to nie uda to to znaczy że to kierunek badziewie. Nie polecam tez socjologi, ochrony środowiska, politologii ani filologii polskiej bo po tym to jest tragedia na rynku pracy
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Z tym, że jak wspomniałam ja chciałabym zrobić specjalizację Public Relations, nigdy nie poszłabym na dziennikarstwo dla bycia dziennikarką!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Inkwizytor
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;27129085]wszystko ok, ale to co dziś jest przyszłościowe/jest po tym praca/za 5 lat takie może nie być.[/QUOTE]
Oczywiście masz rację. Dlatego tak ciężko wybrać studia. Dlatego nie napisałam co jest przyszłościowe, tylko co na pewno takie nie jest i nie będzie za 5 lat bo juz teraz rynek jest przesycony a absolwentów wbrew wszelkiej logice przybywa.
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.