Alimenty na dziecko i żonę - prosze o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-26, 20:22   #1
MalaPikanteria
Zadomowienie

Alimenty na dziecko i żonę - prosze o pomoc

Witam!
Mam pytanie odnośnie alimentów na żonę... Czy słyszałyście coś o tym, że jeżeli dziecko nie ma jeszcze 3 lat to mąż powinien płacić alimenty również na matkę dziecka? Chodzi o to że nie ma mozliwosci podjecia pracy gdyz dziecko jest zbyt małe na przedszkole a nie ma dla niego opiekunki.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

MOJA WYMIANKA
MalaPikanteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 20:28   #2
Buenaestrella
Rozeznanie

Dot.: Alimenty na dziecko i żonę - prosze o pomoc

A był rozwód z orzeczeniem o winie?
Buenaestrella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 20:35   #3
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalaPikanteria Pokaż wiadomość
Witam!
Mam pytanie odnośnie alimentów na żonę... Czy słyszałyście coś o tym, że jeżeli dziecko nie ma jeszcze 3 lat to mąż powinien płacić alimenty również na matkę dziecka? Chodzi o to że nie ma mozliwosci podjecia pracy gdyz dziecko jest zbyt małe na przedszkole a nie ma dla niego opiekunki.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Chodzi o matkę dziecka czy żonę? bo to zasadnicza różnica... jeśli nie byli małżeństwem to przysługują tylko alimenty na dziecko, jeśli byli to również na żonę to wg.Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego
Cytat:
Art. 60.

§ 1. Małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego.

§ 2. Jeżeli jeden z małżonków został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia, a rozwód pociąga za sobą istotne pogorszenie sytuacji materialnej małżonka niewinnego, sąd na żądanie małżonka niewinnego może orzec, że małżonek wyłącznie winny obowiązany jest przyczyniać się w odpowiednim zakresie do zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb małżonka niewinnego, chociażby ten nie znajdował się w niedostatku.

§ 3. Obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia rozwodu, chyba że ze względu na wyjątkowe okoliczności sąd, na żądanie uprawnionego, przedłuży wymieniony termin pięcioletni.
Generlanie nie ma to nic wspólnego z możliwością lub nie oddania dziecka do przedszkola
Stary 2011-05-26, 20:39   #4
madana
Zakorzenienie

Zależy jako był rozwód, jeśli z orzekaniem winy pana męża- tak.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 20:41   #5
viki1988
Zakorzenienie

jeszcez mi się coś takiego przypomniało:
Cytat:
Art. 141.

§ 1. Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące.
Stary 2011-05-26, 20:43   #6
MalaPikanteria
Zadomowienie

nie było rozwodu... jestesmy nadal małżeństwem... Chce wniesc tylko o alimenty jak na razie. A córka ma 1,5 roku

MOJA WYMIANKA
Stary 2011-05-26, 20:51   #7
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
nie było rozwodu... jestesmy nadal małżeństwem... Chce wniesc tylko o alimenty jak na razie. A córka ma 1,5 roku
Ana, no to zmienia postać rzeczy, w takim razie możesz wnieść pozew o zaspokajanie potrzeb rodziny, na podstawie artykułu 27 KRO
Cytat:
Oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli. Zadośćuczynienie temu obowiązkowi może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o wychowanie dzieci i na pracy we wspólnym gospodarstwie domowym.
i wtedy sąd orzeknie właśnie takie świadczenie co miesięczne jak przy alimentach z tym ze ten rodzaj pozwu dotyczy całej rodziny czyli Ciebie + córki, także osobnego świadczenia aliemntacyjnego na dziecko już nie ma

i jeszcze:
Cytat:
Art. 28.

§ 1. Jeżeli jeden z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu nie spełnia ciążącego na nim obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny, sąd może nakazać, ażeby wynagrodzenie za pracę albo inne należności przypadające temu małżonkowi były w całości lub w części wypłacane do rąk drugiego małżonka.

§ 2. Nakaz, o którym mowa w paragrafie poprzedzającym, zachowuje moc mimo ustania po jego wydaniu wspólnego pożycia małżonków. Sąd może jednak na wniosek każdego z małżonków nakaz ten zmienić albo uchylić.

Edytowane przez viki1988
Czas edycji: 2011-05-26 o 20:54
viki1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-26, 21:01   #8
MalaPikanteria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Art. 28.

§ 1. Jeżeli jeden z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu nie spełnia ciążącego na nim obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny, sąd może nakazać, ażeby wynagrodzenie za pracę albo inne należności przypadające temu małżonkowi były w całości lub w części wypłacane do rąk drugiego małżonka.

§ 2. Nakaz, o którym mowa w paragrafie poprzedzającym, zachowuje moc mimo ustania po jego wydaniu wspólnego pożycia małżonków. Sąd może jednak na wniosek każdego z małżonków nakaz ten zmienić albo uchylić.
nie mieszkamy razem od 2 miesiecy. On daje dobrowolnie na dziecko kwote która ustalilismy, okazuje sie jednak ze nie starcza ona na pokrycie potrzeb córki. O moich nie mówię, bo zostałam bez środków do życia, a to co miałam oddałam na poczet wspólnych długów. Wydaje mi się ze pod ten paragraf by to podlegało prawda?
Czy do tego jest jakis osobny wniosek czy pisze sie go jak pozew o alimenty?

tak w ogóle dziekuję za odpowiedzi

MOJA WYMIANKA
Stary 2011-05-26, 21:08   #9
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
nie mieszkamy razem od 2 miesiecy. On daje dobrowolnie na dziecko kwote która ustalilismy, okazuje sie jednak ze nie starcza ona na pokrycie potrzeb córki. O moich nie mówię, bo zostałam bez środków do życia, a to co miałam oddałam na poczet wspólnych długów. Wydaje mi się ze pod ten paragraf by to podlegało prawda?
Czy do tego jest jakis osobny wniosek czy pisze sie go jak pozew o alimenty?

tak w ogóle dziekuję za odpowiedzi
W zasadzie tak jak pozew o alimenty, tylko nazywa się inaczej (pozew o przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny) no i oczywiście tak jak napisałam dotyczy zarówno potrzeb córki jak i Twoich pownnaś napisać ze on jakąś tam kwotę uiszcza ale to nie wystarcza na zapokojenie potrzeb rodziny

Swoją drogą skoro nie mieszkacie ze sobą (więc jest zupełny rozkład pożycia)to ja bym wniosła o rozwód i wtedy o alimenty na siebie i dziecko
Stary 2011-05-26, 21:11   #10
MalaPikanteria
Zadomowienie

Cytat:
W zasadzie tak jak pozew o alimenty, tylko nazywa się inaczej (pozew o przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny) no i oczywiście tak jak napisałam dotyczy zarówno potrzeb córki jak i Twoich pownnaś napisać ze on jakąś tam kwotę uiszcza ale to nie wystarcza na zapokojenie potrzeb rodziny

Swoją drogą skoro nie mieszkacie ze sobą (więc jest zupełny rozkład pożycia)to ja bym wniosła o rozwód i wtedy o alimenty na siebie i dziecko
ajjj to w ogóle długa historia.... on niby che wrócic ja mam sie zastanowic, niby chcę bo serce mówi ze kocham - rozum że nie można dłużej dać sie poniżać i wykorzystywać... Jak on mi "palnie" przed sądem ze chce sie zmienic i walczyc to rozwodu i tak nie dostane a w mojej sytuacji to i $$ nie mam....

MOJA WYMIANKA
Stary 2011-05-26, 21:11   #11
paula78
Zakorzenienie

Poszukaj instytucji udzielających darmowych porad prawnych w swoim miescie czy necie .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 21:16   #12
isiaczekk
Zakorzenienie

Moja znajoma zaszla w ciaze w klasie maturalnej, ojciec dziecka nie poczuwal sie do odpowiedzialnosci, dziewczyna zlozyla o alimenty i dostaje na dziecko i na siebie. Nie pracuje, pochodzi z ubogiej rodziny.... Malzenstwem nigdy nie byli, czyli jest taka mozliwosc.
Stary 2011-05-26, 21:27   #13
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Poszukaj instytucji udzielających darmowych porad prawnych w swoim miescie czy necie .
No właśnie też bym tak poradziła nawet rzucę linkiem http://www.zbpo.org.pl/page/pl/co_ro...ie_nas_szukac/

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Napisane przez isiaczekk Pokaż wiadomość
Moja znajoma zaszla w ciaze w klasie maturalnej, ojciec dziecka nie poczuwal sie do odpowiedzialnosci, dziewczyna zlozyla o alimenty i dostaje na dziecko i na siebie. Nie pracuje, pochodzi z ubogiej rodziny.... Malzenstwem nigdy nie byli, czyli jest taka mozliwosc.
To ze wydaje na siebie alimenty które powinny być przeznaczone na dziecko nie znaczy ze dostaje je na siebie i dziecko
Stary 2011-05-26, 21:29   #14
isiaczekk
Zakorzenienie

Cytat:

To ze wydaje na siebie alimenty które powinny być przeznaczone na dziecko nie znaczy ze dostaje je na siebie i dziecko
Nie napisalam, ze wydaje na siebie. Z tego co wiem dostaje tez na siebie. A to jest roznica.
Stary 2011-05-26, 21:32   #15
MalaPikanteria
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie też bym tak poradziła nawet rzucę linkiem http://www.zbpo.org.pl/page/pl/co_ro...ie_nas_szukac/
dziękuję

MOJA WYMIANKA
Stary 2011-05-26, 21:40   #16
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isiaczekk Pokaż wiadomość
Nie napisalam, ze wydaje na siebie. Z tego co wiem dostaje tez na siebie. A to jest roznica.
W sensie widziałaś wyrok zasądzający alimenty i jest tam napisane że alimenty są na nią osobno i osobno na dziecko?
No bo co z tego ze kodeks mówi wyraźnie o MAŁŻONKU... jedyna możliwość żeby dostawała alimenty na siebie od ojca dziecka nie będącego jej mężem to te 3 miesiące po porodzie (zacytowałam wyżej)
Ale możliwe że dziewczyna dostaje np. jakąś zapomogę od gminy bo jest samotną matką i jak sama napisałaś jest z ubogiej rodziny, a ona o tym skrótowo mówi że to alimenty...

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
dziękuję
Proszę
Stary 2011-05-27, 06:55   #17
vip_vip
Przyczajenie

Możesz zgłosić sie również po pomoc do Opieki Społecznej. Mam w rodzinie podobny przypadek. W Opiece Społecznej Cię pokierują co masz dalej zrobić. Nie wiem akurat czy Ty też dostaniesz. Moja kuzynka dostaje na 3 dzieci, na siebie nie składała i są również do tej pory małżeństwem. Wniosek o alimenty możesz złożyć drogą pocztową. Możesz wpisać również adnotację z prośbą o natychmiastowej wykonalności, czyli alimenty nie będą się należały dopiero po rozprawie, a już wcześniej, czyli od momentu zarejestrowania wniosku w sądzie. Mąż kuzynki nawet nie był na sprawie i wszystko się odbyło bez jego nieobecności.
Powodzenia i dobrze robisz
vip_vip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 07:31   #18
MalaPikanteria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vip_vip Pokaż wiadomość
Możesz zgłosić sie również po pomoc do Opieki Społecznej. Mam w rodzinie podobny przypadek. W Opiece Społecznej Cię pokierują co masz dalej zrobić. Nie wiem akurat czy Ty też dostaniesz. Moja kuzynka dostaje na 3 dzieci, na siebie nie składała i są również do tej pory małżeństwem. Wniosek o alimenty możesz złożyć drogą pocztową. Możesz wpisać również adnotację z prośbą o natychmiastowej wykonalności, czyli alimenty nie będą się należały dopiero po rozprawie, a już wcześniej, czyli od momentu zarejestrowania wniosku w sądzie. Mąż kuzynki nawet nie był na sprawie i wszystko się odbyło bez jego nieobecności.
Powodzenia i dobrze robisz
zobaczymy jak to wszystko sie potoczy.... Dziekuje

MOJA WYMIANKA
Stary 2011-05-27, 09:30   #19
Wisniowysad
Zakorzenienie

GG do Wisniowysad

Już w dniu 4 czerwca 2011 r., w sobotę, w całej Polsce odbędzie się Dzień Bezpłatnych Porad Adwokackich. Poprzednie akcje cieszyły się wielkim zainteresowaniem obywateli. Ostatnia edycja, która odbyła się w dniu 6 listopada 2010 roku, przyciągnęła około 13 tysięcy osób, które skorzystały z pomocy prawnej.
Akcja ma już czteroletnią historię
Organizowane w poprzednich latach akcje cieszyły się wielkim powodzeniem. Za każdym razem adwokaci i aplikanci adwokaccy udzielali tysięcy porad. Co roku udział w akcji bierze coraz więcej adwokatów i aplikantów chcących wesprzeć inicjatywę swoją wiedzą i doświadczeniem.

http://www.prawnik.pl/temat-dnia/274...raz-piaty.html

nie wiem skad jestes/ ale w kazdym miescie/miasteczku - jest ptratkycznie chociaz jedna kancelaria, zobacz w swojej okolicy, czy ktora z nich bierze udzial w tej akcji i umów się, dowiesz sie wszystkiego u zródła, polecam tą akcję, Kancelaria w ktorej ja pracuje bierze juz drugi raz udział w tej akcji
Wisniowysad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości