![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zaręczyny
Witam was Wszystkie serdecznie
Razem z moim chłopakiem (jesteśmy razem prawi 2 lata) planujemy się zaręczyć, właśnie w 2 rocznice. Mamy po 19 lat ja jeszcze mam rok szkoły technicznej on idzie do policji. Chciałabym, żebyście wyraziły swoją opinię na ten temat, czy to nie za wcześnie? Od razu mówię, że nie jestem w ciąży żeby nie było. Ślub chcielibyśmy za jakieś ok 2 lata. (nie dawno zostaliśmy zaproszeni na wesele do mojej dalekiej kuzynki, i przez przypadek się wygadali ze są ze sobą 4 lata a od 2,5 maja zarezerwowana sale. czyli zaręczyny były po 1,5 raku i to nas jakoś coraz bardziej przekonuje do podjęcia tej decyzji.) A jakie jest wasze zdanie na ten temat? Z góry wszystkim dziękuję. Edytowane przez olimpia92 Czas edycji: 2011-06-28 o 22:43 Powód: niedopisanie kluczowej kwestii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaręczyny
Skoro pytasz na forum czy to nie za wczesniej to znaczy ,ze tak za wczesnie.
Moje zdanie jest takie,ja w twoim wieku bylam jeszcze na garnuszku rodzicow ,zaczynalam studia dzienne ,a praca dorywcza byla na wlasne wydatki,wiec przez mysl mi nie przeszlo zareczanie sie i planowanie slubu i potem bawienie sie w malzenstwo kosztem rodzicow. A wesele kuzynki nie moze was przekonywac do podjecia tej decyzji,dziecinne to ,mam wrazenie ,ze tu chodzi o ta kuzynke ona wychodzi za maz to ty gorsza byc nie mozesz .
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po 2 w czasie naszego związku były już 3 śluby w mojej rodzinie i 2 w jego więc jak by było tak jak napisałaś to byłabym już dawno po zaręczynach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście uważam, że za wcześnie może by tylko dlatego, że masz wątpliwości. Ja zaręczyłam się z Narzeczonym po ponad 3,5 roku razem, rozmawialiśmy dużo o zaręczynach w końcu ja mu przestałam zrzędzic, i mi się oświadczył. My salę mieliśmy zamawia bez zaręczyn, ale w końcu jesteśmy po i jeszcze nie zamówiona, bo ciągle nie jesteśmy jej pewni(sali), z resztą założyłam nawet wątek rezerwacja sali, a zaręczyny. Jeśli chodzi o Was to można się zaręczy nawet po pół roku - jak kto czuje, cho osobiście uważam, że po pół roku nie zna się jesszcze do końca tej drugiej strony, tym bardziej jeśli wcześniej przed związkiem się wzajemnie nie znało - to nie aluzja do Ciebie, bo nie wiem jak u Ciebie było. Więc jeśli czujecie, że to jest to - to zaręczajcie się. Ale ja mimo wszytsko nie chciałabym tak jak Ty, że razem to planujecie, niespodzianka jest znacznie milsza. A co do Waszego wieku, puki co mój Narzeczony tylko ma pracę, ja od wtorku jak zdam licencjat tez zaczynam szukac. Z resztą zaręczyny to nie ślub, że trzeba już by w 100% samodzielnym.
Edytowane przez justynka1989 Czas edycji: 2011-06-29 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja Ci powiem tak. Gdy mój TŻ mi się oświadczył nie miałam nawet 18 lat. Byliśmy razem dwa lata. On właśnie zdał maturę ja miałam zdawać za rok i oboje wiedzieliśmy że ze ślubem musimy poczekać. W dniu ślubu będziemy 4lata już zareczeni ale pobieramy wtedy kiedy wiemy że damy radę. Same zareczyny nie muszą odrazu oznaczać że musicie planować ślub. My niby od razu jakoś upodobaliśmy sobie masz 2012ale dopiero teraz zdecydowaliśmy się na ślub rzeczywiście w tym roku.
Skoro masz wątpliwości to może nie zaręczajcie się. Zresztą wg mnie nie powinno planować się zaręczyn. To powinno być spontaniczne itp ale to tylko moje zdanie bo raczej jestem w tych kwestiach tradycjonalistką
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skoro się zastanawiasz czy nie za wcześnie to tak jak tu ktoś już napisał - za wcześnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie piszę tego ponieważ myślę że to za wcześnie na zaręczyny ale dlatego że mijacie się z celem
po co się zaręczać skoro zaręczyny nie są dla was punktem zwrotnym w życiu od którego zaczynacie planować ślub? dla mnie to się mija z celem bo co?? bo będę się mogła pierścionkiem pochwalić?? żal i to samo napisałabym ci jakbyś miała 25 lat
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie jestem zwolenniczką szybkich zaręczyn i ślubu, ale oczywiście nikogo za to nie skarcę.
Jedno będzie miało prace, ale czy uda się za jedną pensje wam wyżyć? Co masz zamiar robić po technikum? Jeżeli dalej się uczyć no to kto ma zamiar za to płacić? Skoro nie planujecie teraz ślubu to po co się tak szybko zaręczać? Żeby tylko nosić pierścionek na palcu? Zaręczyny nie dają żadnej gwarancji że do ślubu dojdzie(oczywiście życzę wszystkiego dobrego). Jestem w Twoim wieku i ani myślę o zaręczynach chociaż jestem z moim TŻ ponad 2 lata. Ja wolę poczekać aż całkowicie odetnę się od rodziców. Jak na razie dają pieniądze na moje studia, a nie możliwe jest to abym w trakcie studiów pracowała. Nawet gdyby mój TŻ tylko pracował to ciągle bym się bała, że na coś nam w danym miesiącu nie starcza i wyliczałabym tylko pieniądze. Wolę poczekać aż skończę studia, znajdę pracę, TŻ również, aż będę pewna, że utrzymam się sama i nie będę musiała latać do rodziców żeby mi dołożyli do czegoś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() w moim rodzinnym mieście też panuje "moda na zaręczyny" a potem płacz i zgrzytanie zębów bo im nie wyszło. Ja bym się nie spieszyła ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A ja uwazam, ze jesli bedzie was stac na utrzymanie samodzielne to nie jest za wczesnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bo tak jak dla mnie dla niej również zaręczyny to nie od razu ślub. Wiadomo, że on się kiedyś odbędzie ale przecież fajnie jest sobie pobyć w narzeczeństwie. A nie tak, że zaręczyny i na zaręczynach już rodzice mawiają sprawy wesela bez sensu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co, może jednak Ty się jeszcze nie zaręczaj, dziecinko...
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() też tak myślę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Przecież każdy może mieć swoje zdanie. Choć byśmy mieli nie wiadomo ile lat (oczywiście bez przesady) to oboje jesteśmy zdania, że trzeba sobie pożyć w spokoju w narzeczeństwie. Bo jak by nie patrzeć stan narzeczeństwa różni się od od po prostu bycia razem. Edytowane przez olimpia92 Czas edycji: 2011-06-29 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a gdzie jest napisane że stan narzeczeński musi być krótki... ja nie wiedziałam że mój TŻ mi się oświadczy ale wedziałam że na ślub jest za wcześnie przez finanse... to co miałam mu powiedzieć "nie kochanie wróć z pierścionkiem jak nazbieramy kase na wesele"
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zaręczyny niczego nie zmieniają moim zdaniem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie jest napisane, ze zareczyny to od razu slub? Rozni ludzie, rozne opinie, rozne wychowanie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja również tak jak autorka uważam, że zaręczyny to nie od razu ślub. U mnie jest inaczej, bo jesteśmy zaręczeni od 2 tygodni i planujemy ślub, ale osobiście uważam, że zaręczyny i pobycie troszkę w okresie narzeczeństwa, bez konkretnych dat ślubu, planów jest ok. To że się zaręczają to znaczy wg mnie, że myślą o ślubie, wiedzą, że chcą ze sobą spędzi życie, ale nie musi to oznacza od razu wyznaczania daty ślubu. I też uważam, że zaręczyny wiele zmieniają. Sami dla siebie czujemy się ważniejsi, do czegoś się zoobowiązaliśmy 0- Tż pytając mnie czy zostanę jego żoną, a ja odpowiedzając tak. To nie jeszt takie hop siu, jak móicie, że to nic nie zmienia. Zmienia związek staje się dojrzalszy, poważniejszy, rodzice tez mogą brac wtedy w zupełnosci na poważnie. My dopóki się nie zaręczyliśmy, to rodzice jak mówiliś,my o ślubie myśleli, że tak, za kilka lat. Nie myśleli, że my o naszej przyszłości wspólnej mówimy tak na zupełnie poważnie, mimo, że zawsze pokazywaliśmy jak się kochamy, nigdy się nie rozstawaliśmy i jesteśmy ze sobą ponad 3,5 roku razem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja mowie za siebie, nie mam 19 lat
![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
iemy mieli za sobą w wieku 50 lat. Jakby patrze na doświadczenie życiowe i stawiac ludzi równo, że każdy 19-21 latek jest niedojrzały i jest dzieckiem to nigdy by nie był dobr moment na ślub. A to że są rozwody to co? Jak weźmiesz ślub w wieku 30 lat to masz mniejsze prawdopowdobieństwo, że się rozwiedzesz? Trwałośc związku, małżeństwa nie zależy od wieku tylko od ludzi! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą nie rozumiem, co to kogo obchodzi. My się zaręczylismy dla siebie, bo się kochamy i chcieliśmy tego. O ślubie rozmawialiśmy dużo wcześniej, zanim się zaręczyliśmy, ale konkretne plany przyszły trochę później, no i co to zmienia ?? Pierścionek noszę, bo po to mi go TŻ podarował, a nie po to, żeby schować do szuflady żeby nie było, że się zaręczyłam "dla błyskotki" ![]() Niech każdy robi, jak chce. Dla mnie nie ma różnicy, czy ktoś na ślubnym kobiercu stanie parę miesięcy, czy 3 lata po zaręczynach. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co to w ogóle za pomysł? ![]() Albo chcesz się zaręczać, albo nie. Zrobisz teraz statystykę z odpowiedzi, jakie tu padły i na tej podstawie podejmiesz decyzję? ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-06-29 o 14:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.