|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Doktorat indywidualny - czy w ogóle warto? Opinie, szanse, rozczarowania...
Witam serdecznie. W wyszukiwarce znalazłam tylko wątki dotyczące studiów doktoranckich, a nie o nich chcę pisać, dlatego zakładam nowy temat.
Promotor mojej pracy mgr sugeruje mi robienie doktoratu. Ponieważ mam podejście pragmatyczne do całej edukacji i kariery, to zastanawiam się czy da mi to jakiekolwiek wymierne korzyści w przyszłości, poza własną satysfakcją i tytułem przed nazwiskiem. Dodam, że mam już pracę zawodową, w której zarabiam dużo więcej niż mogłabym zarabiać po doktoracie na uczelni (mam na myśli podstawową pensję, nie dodatki z tytułu obron itp.). Jest to moje główne źródło utrzymania i nie mam zamiaru z tej pracy zrezygnować. Jednak opiera się ona na freelancingu, a dzięki posadzie na uczelni miałabym ubezpieczenie/składki zus itp. Dziedzina z której pisałam pracę mgr jest bardzo ciekawa i podoba mi się to, co zrobiłam. W zasadzie doktorat opierałby się na poszerzeniu badań, teorii, dodaniu własnych obserwacji, ale koncepcja pracy byłaby taka sama. Chciałabym go robić indywidualnie i napisać w maks. 2 lata, bo kolejne 4 lata na uczelni na studiach doktoranckich to dla mnie strata czasu. Mam więc pytanie do osób, które zdecydowały się robić doktorat indywidualnie, bez studiów doktoranckich, lub już zdobyły ten tytuł: Czy był to dobry wybór, czy jesteście zadowoleni i nie żałujecie obranej ścieżki? Czy mieliście gwarancję zatrudnienia na uczelni? Czy praca na uczelni nie była gorzkim rozczarowaniem - prowadzeniem zajęć, których nikt nie chce prowadzić, a nie tych najciekawszych, ze swojej dziedziny? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi od osób, które decyzję o doktoracie prowadzonym indywidualnie mają już za sobą.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Doktorat indywidualny - czy w ogóle warto? Opinie, szanse, rozczarowania...
Poniewaz nie do mnie skierowany jest ten post, nie bede sie wypowiadac na ten temat. Pozwole sobie jednak przytoczyc linki do bardzo madrych wypowiedzi osob po doktoratach:
http://pfg.blox.pl/2010/05/Po-co-doktorat.html http://forum.gazeta.pl/forum/w,87574...zego_.html?v=2 Polecam zalozyc blizniaczy temat na forum z drugiego linka. Mysle, ze tam dostaniesz najszybciej rzetelna odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.