Dlaczego bilety do kina są takie drogie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-02, 15:32   #1
wesna
Wtajemniczenie

Lightbulb

Dlaczego bilety do kina są takie drogie?

Zwykle chodzę na seanse przed południem; bilety są tańsze (płacę 14zł) i nikt nie przeszkadza mi w oglądaniu. Siedzę sobie wtedy samotna, a koło mnie 299 pustych krzesełek (ewentualnie jak ktoś wpadnie na równie genialny pomysł, to mam wokół siebie 297 pustych krzesełek) i właśnie podczas takiego seansu naszła mnie taka oto myśl....

...skoro oni mi ten film i tak wyświetlą, zużyją tyleż samo prądu, tyleż samo czasu pójdzie klimatyzacja, tyleż samo czasu będzie musiał działać projektor, to z jakiegoż to powodu oni nie zrobią tych biletów za 5 zł i wtedy sala zapełni się większa ilością osób?! Przecież ten film I TAK POLECI! Jestem nawet taka sprytna, że dokonałam małych obliczeń:
1 seans, 1 sprzedany bilet za 20zł= 20zł
1 seans, 100 sprzedanych biletów za 5zł = 500zł

A więc, drogie wizażanki, czy znacie jakiś mistyczny, nieodgadniony i niezwykle intrygujący powód dla którego bilety do kina są takie drogie? A kiedy już wspólnie odnajdziemy ten powód (bo zapewne JAKIŚ jest), może podyskutujemy na temat tejże ceny? Czy gdyby bilety były tańsze, chodziłybyście chętniej do kina? A może wcale nie uważacie, że są drogie? (Spotkałam się kiedyś z opinią, że kino MUSI być drogie, aby było dla nas czymś "odświętnym", a nie takim sobie, powszechnym i normalnym, że to prosto z ulicy, z zakupów idę obejrzeć film bo mi jeszcze jakieś drobniaki w kieszeni zostały). Jeżeli 20zł to za dużo a 5zł to za mało, to ile powinny kosztować bilety? Czy często zdarza się wam, że rezygnujecie z seansu, bo wolicie wydać te 20 zł (licząc oczywiście za 1 bilet) na coś innego?

PS: Nie chciałabym, żeby wątek przerodził się w dyskusje "bo teraz to w Polsce wszystko jest drogie", a kino to akurat najmniejszy problem.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 15:41   #2
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego bilety do kina są takie drogie?

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
PS: Nie chciałabym, żeby wątek przerodził się w dyskusje "bo teraz to w Polsce wszystko jest drogie", a kino to akurat najmniejszy problem.

Co tam bilety, a na popkornie jakie przebicie.

Też nie mam pojęcia, swoją drogą.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:12   #3
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Co tam bilety, a na popkornie jakie przebicie.

Też nie mam pojęcia, swoją drogą.
Co tam popcorn, nachos to mają cenę

Co do tematu - niestety również nie udzielę odpowiedzi, którą chciałabyś uzyskać, ale zauważyłam, że taka sytuacja dotyczy wielu rzeczy, np. karnetów na basen - przynajmniej u mnie - są drogie, a basen i tak stoi można rzucać inne przykłady, ale po szarym dopisku wnioskuję, że nie byłyby mile widziane.

Cena biletów - MOŻE założenie jest takie żeby zwróciły się koszty produkcji? MOŻE ktoś przeprowadził przedziwne wyliczenia, według których wyszło mu, że lepiej wyjdzie zwiększyć cenę biletu? Jak zasugerowałaś 5 zł - ty jedna idziesz i płacisz 14 czyli prawie za 3 osoby
Stary 2012-02-02, 16:22   #4
rickybobby
Wtajemniczenie

To że przed południem jest mało ludzi w kinie to chyba logiczne,nie ma takiej opcji,żeby w dzień zebrało się 100 osób w konkretnym kinie,na ten sam seans.
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:26   #5
pixies20
Rozeznanie

Kiedyś w magazynie FILM bodajże był artykuł na ten temat. Może go odnajdę to moge zeskanować. Przykładem kina było chyba Cinema City. Nie pamiętam szczegółów, ale zrobili własnie cenę biletu na utrzymanie budynku, sal, pracownikow, klimatyzacje itp, itp,itp.

Wesna, świetny blog!
pixies20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:27   #6
PerfekcyjnaNiedoskonalosc
Raczkowanie

Avatar PerfekcyjnaNiedoskonalosc

Ja się spotkałam z tym, że na seansie musiało być co najmniej 6 osób, żeby wyświetlili (zarezerwowałam wcześniej, a potem jak debil czekałam, aż ktoś jeszcze przyjdzie na seans, bo nie miałabym po co kupować zarezerwowanych biletów...).

Dla mnie cena nie jest astronomiczna, chociaż już w multikinie 32 zł za 3D to przesada Są też tańsze kina np za 12 zł, akcje promocyjne za 7 czy 8zł. Kino nie zaspokaja podstawowych potrzeb, więc ceny mogą sobie być jakie chcą. Tak naprawdę, to nie wiem co by dało obniżenie ceny do np 10 zł (bo 5 zł to już na pewno się nie opłaca..) poza większą ilością ludzi na seansie czyli mniejszy komfort oglądania, mniejsze zyski, więcej śmieci.
PerfekcyjnaNiedoskonalosc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:31   #7
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Zwykle chodzę na seanse przed południem; bilety są tańsze (płacę 14zł) i nikt nie przeszkadza mi w oglądaniu. Siedzę sobie wtedy samotna, a koło mnie 299 pustych krzesełek (ewentualnie jak ktoś wpadnie na równie genialny pomysł, to mam wokół siebie 297 pustych krzesełek) i właśnie podczas takiego seansu naszła mnie taka oto myśl....

...skoro oni mi ten film i tak wyświetlą, zużyją tyleż samo prądu, tyleż samo czasu pójdzie klimatyzacja, tyleż samo czasu będzie musiał działać projektor, to z jakiegoż to powodu oni nie zrobią tych biletów za 5 zł i wtedy sala zapełni się większa ilością osób?! Przecież ten film I TAK POLECI! Jestem nawet taka sprytna, że dokonałam małych obliczeń:

A więc, drogie wizażanki, czy znacie jakiś mistyczny, nieodgadniony i niezwykle intrygujący powód dla którego bilety do kina są takie drogie? A kiedy już wspólnie odnajdziemy ten powód (bo zapewne JAKIŚ jest), może podyskutujemy na temat tejże ceny? Czy gdyby bilety były tańsze, chodziłybyście chętniej do kina? A może wcale nie uważacie, że są drogie? (Spotkałam się kiedyś z opinią, że kino MUSI być drogie, aby było dla nas czymś "odświętnym", a nie takim sobie, powszechnym i normalnym, że to prosto z ulicy, z zakupów idę obejrzeć film bo mi jeszcze jakieś drobniaki w kieszeni zostały). Jeżeli 20zł to za dużo a 5zł to za mało, to ile powinny kosztować bilety? Czy często zdarza się wam, że rezygnujecie z seansu, bo wolicie wydać te 20 zł (licząc oczywiście za 1 bilet) na coś innego?

Tak, bardzo często. Często mam ochotę iść do kina ze swoim chłopakiem, ale po zastanowieniu się ile znowu wydamy na te 2 bilety to nam się odechciewa. Tym bardziej, że nie przelewa nam się z kasą. Żeby chociaż 2 bilety kosztowały tyle ile jeden... (czyli jeden około 9 zł)
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:34   #8
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PerfekcyjnaNiedoskonalosc Pokaż wiadomość
Ja się spotkałam z tym, że na seansie musiało być co najmniej 6 osób, żeby wyświetlili (zarezerwowałam wcześniej, a potem jak debil czekałam, aż ktoś jeszcze przyjdzie na seans, bo nie miałabym po co kupować zarezerwowanych biletów...).

Dla mnie cena nie jest astronomiczna, chociaż już w multikinie 32 zł za 3D to przesada Są też tańsze kina np za 12 zł, akcje promocyjne za 7 czy 8zł. Kino nie zaspokaja podstawowych potrzeb, więc ceny mogą sobie być jakie chcą. Tak naprawdę, to nie wiem co by dało obniżenie ceny do np 10 zł (bo 5 zł to już na pewno się nie opłaca..) poza większą ilością ludzi na seansie czyli mniejszy komfort oglądania, mniejsze zyski, więcej śmieci.
w cienmie 3d jest za 31 zl plus 3zeta za wypozyczenie okularow. Przynam, ze bawi mnie ta oplata.
Mysle, ze na biletach za 10zl troche zarabiaja-na srodach z orange zawsze byl tlum do kas. Czesto stalam w takiej kolejce 30min Ostatnio byl porblem z tymi kodami( konczyly sie tuz po polnocy) to i przy kasach pustki. A chyba wiecej zarobia jesli na film przyjdzie 200 osob niz 20. Plus wiecej osob kupi popcorn itp.
Stary 2012-02-02, 16:37   #9
visionAM
Zakorzenienie

Kina sa różne i różne są w nich ceny, najdroższe bilety są w multipleksach typu Cinema City czy Multikino, w małych kameralnych kinach jest o wiele taniej

Poza tym pytanie trochę z du...pupy moim zdaniem
Cena jest taka, bo jest, chyba oczywiste, że kino musi jakoś funkcjonować - opłaty za prąd, wodę itp., pensje dla pracowników, to chyba oczywiste?
Poza tym oglądasz film zazwyczaj w bardzo dobrej jakości zarówno obrazu jak i dźwięku, w domu tego nie jesteś w stanie osiągnąć, więc też to chyba oczywiste, że warto/trzeba za takie coś zapłacić?

odpowiedź masz także tutaj (wujek Google jak zwykle nie zawiódł): http://www.wykop.pl/ramka/332308/dla...-takie-drogie/

Na prawdę nie rozumiem o czym tu dyskutować
Jak dla mnie 14 czy 20zł za seans to nie jest jakiś wielki wydatek.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:43   #10
Chantallka
Raczkowanie

Nie mam pojęcia, ale co teraz jest tanie
Chantallka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:48   #11
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę bez sensu jest to przeliczenie, bo jeśli jest premiera jakiegoś dobrze rozreklamowanego filmu to do kin przychodzą tłumy, wtedy powiedzy, że w ciągu tygodnia kino sprzeda 1000 biletów, przelicznik jest chyba oczywisty
1000x20zł = 20 000zł
1000x5zł = 5 000zł

Nie sądzę aby cena biletu 5zł przyciągnęła aż 4-5 razy więcej chętnych, bo przecież dopiero wtedy całe to kombinowanie by się opłaciło

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-02, 16:50   #12
zielona2
Rozeznanie

[QUOTE=visionAM;32018270]Kina sa różne i różne są w nich ceny, najdroższe bilety są w multipleksach typu Cinema City czy Multikino, w małych kameralnych kinach jest o wiele taniej

Cena jest taka, bo jest, chyba oczywiste, że kino musi jakoś funkcjonować - opłaty za prąd, wodę itp., pensje dla pracowników, to chyba oczywiste?
Poza tym oglądasz film zazwyczaj w bardzo dobrej jakości zarówno obrazu jak i dźwięku, w domu tego nie jesteś w stanie osiągnąć, więc też to chyba oczywiste, że warto/trzeba za takie coś zapłacić?

odpowiedź masz także tutaj (wujek Google jak zwykle nie zawiódł): http://www.wykop.pl/ramka/332308/dla...-takie-drogie/

Jak dla mnie 14 czy 20zł za seans to nie jest jakiś wielki wydatek.[/QUOTE]

No niby dla mnie tez nie. W sumie nigdy nie zastanawialam sie tak gleboko nad tym.
Ale!
Ostatnio znajoma mojej mamy, troche mlodsza od niej tzn. przed czterdziestka mowila mi, ze kiedys bilety do kina byly duzo tansze(kiedy chodzila do szkoly czyli jakies 25 lat temu).

Swoja droga jeszcze nie bylam w kinie w ktorym bilety kosztowaly 9 zl. W warszawie to jakies 22 zl ulgowy.
zielona2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:51   #13
Nealinne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Kina sa różne i różne są w nich ceny, najdroższe bilety są w multipleksach typu Cinema City czy Multikino, w małych kameralnych kinach jest o wiele taniej

A dla mnie niestety jest... I odpowiadając na wcześniejsze pytanie, często zdarza mi się zrezygnować z seansu ze względu na kasę właśnie Zazwyczaj chadzałam sobie do kina na środy z Orange no ale niestety Orange zmieniło kino A, że w moim mieście Multikina nie ma a dojazd do najbliższego totalnie się nie opłaca, to chyba w kinie nieprędko zagoszczę. A szkoda...
Stary 2012-02-02, 16:56   #14
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ale!
Ostatnio znajoma mojej mamy, troche mlodsza od niej tzn. przed czterdziestka mowila mi, ze kiedys bilety do kina byly duzo tansze(kiedy chodzila do szkoly czyli jakies 25 lat temu).
ale kiedyś wszystko było tańsze
Cytat:
A dla mnie niestety jest... I odpowiadając na wcześniejsze pytanie, często zdarza mi się zrezygnować z seansu ze względu na kasę właśnie
Dla mnie to nie jest za wielki wydatek, bo ja do kina chodzę 1-2 razy w miesiącu, zależy co jest w repertuarze, ale wybieram tylko takie filmy, które mnie interesują. Czasami jest też tak, że nie ma mnie w kinie np. pół roku, bo wg mnie nie ma nic ciekawego. Więc powiedzmy, że w skali roku wydaję 100zł na kino, jak dla mnie to na prawdę niewiele.

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2012-02-02 o 16:58
Stary 2012-02-02, 17:05   #15
Damaris_
Zadomowienie

Dla mnie bilety były sporo tańsze jeszcze kilka lat temu...przynajmniej w 'moim' kinie bilet stale drożeją...a niedługo nie będę mieć już studenckiego, więc ogólnie można się załamać. 14zl czy 20zl to nie jest dla mnie jakoś bardzo dużo, ale uwielbiam filmy i tak naprawdę chciałabym chodzić kilka razy w tygodniu...no i robi się już sporo Po przeliczeniu więc wolę polować w necie na tanie DVD...no ale kino, to kino.
Stary 2012-02-02, 17:07   #16
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e
Konto usunięte

Ja pamiętam taką sytuację z zeszłego roku. Zwykłe miejskie kino, żadne sieciowe. Normalna cena biletu - 11zł. Ktoś wpadł na genialny pomysł i zrobił jeden seans "Sali samobójców" w piątek czy w sobotę wieczorem, już nie pamiętam, za uwaga - 2zł.
Wiecie co się działo? W życiu nie wiedziałam takiego oblężenia. Ba! Nie wszyscy weszli bo brakło miejsc (np. ja) I tak sobie pomyślałam
2zł X 500 miejsc to jest 1000zł
gdyby film był w normalnej cenie przyszłoby ze 20-30 osób, no nawet niech by przyszło 50 - to jest ok. 500zł
A bywa tak, że na film przychodzi kilka osób, albo nawet zbyt mało, żeby wyświetlić, a przypuszczam że kino za wypożyczenie filmu od dystrybutora tak czy siak musi zapłacić, czy go wyświetlą czy nie (niech mnie ktoś poprawi).
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 17:10   #17
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 17:34   #18
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
ale uwielbiam filmy i tak naprawdę chciałabym chodzić kilka razy w tygodniu...
przy tym jak wygląda obecnie repertuar w kinach (mam na myśli także te, które puszczają filmy niszowe), nie da się chodzić na seanse kilka razy w tygodniu... po dwóch tygodniach obejrzysz już wszystko... to po prostu mało prawdopodobne
Stary 2012-02-02, 17:36   #19
bybella
Wtajemniczenie

Cytat:

tak, jeżeli bilety byłyby tańsze chodziłbym częściej myślę, że cena 15 zł by mnie już zadowoliła
kiedy były te czasy, gdzie co tydzień do kina z tż-tem biegaliśmy... teraz możemy tylko pomarzyć niestety, bo jak przeliczymy ile wydamy na dwa bilety, do tego coś do picia - nawet niekoniecznie zakupionego w kinie - plus dojazd, to nam się niestety nie kalkuluje. i ubolewam nad tym bardzo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-02, 17:42   #20
awia
Zakorzenienie

VisionAm wkleila juz linka do ciekawego artykulu,
ja wkleje jeszcze jeden:

http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,...czego_tak.html

Dla nas niestety bilety są drogie, w miescie mammy tylko Cinema-City i jedno kino undergroundowe, a ja lubie hollywoodzkie produkcje wiec chodzimy do sieciowki.
cena normalnego biletu w tygodniu 19 zl, w weekend 22,
3d w tygodniu 26 zl a w weekend 29
czyli najtaniej wyniesie nas 38 zl/52 w 3d, a najdrozej 44/58 w 3d

60 zl za samo wejscie do kina to troche za duzo. a zreszta - 40 zl tez.
do kina i tak chodzimy raz na miesiac, dwa w zaleznosci od tego czy leci jakis fajny dla nas film. jakbysmy chcieli wziac jakis napoj, czy zjesc cos przed/po seansie (rzadko jemy podczas) to 100 zl leci.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 17:43   #21
invisible_01
Zakorzeniona

Odpowiem jako były pracownik kina - bilety są takie drogie, ponieważ ludzie mimo to je kupują. Jasne, wielu zrezygnuje, ale w weekendy do kasy są wielkie kolejki, do baru z popcornem tak samo i ludzie bez wahania wyciągają portfele, żeby za jeden bilet normalny zapłacić 30 zł. Zanim nie pracowałam w kinie też myślałam: "Kurczę, kino jest strasznie drogie, 18 zł studencki na tygodniu, w weekend 21 zł, normalny w weekend 30 zł, kto do tego kina chodzi?". Dopiero jak zaczęłam pracować w kinie to zobaczyłam, że jednak dla wielu nie jest to aż tak wielka kwota. Gdyby kina nie zarabiały, musiałyby obniżyć cenę. Nie zapominajmy, że z kinem jest jak ze wszystkim, co dotyczy rozrywki - kosztuje tyle, ile jesteśmy w stanie zapłacić. Gdyby nie znalazła się ani jedna osoba chcąca zapłacić 30 zł za pizzę to musieliby zmniejszyć cenę, tak samo z kręglami, bilardem, kinem itd. Po co kina mają zmniejszać ceny, skoro mnóstwo osób te drogie bilety kupi? Niestety oni nie myślą o dobru klienta, który chciałby zaoszczędzić

Mnie dziwi co innego. Bilety do kina to jedno, ale druga sprawa to zestawy w barze. Dwie cole i jedno malutkie pudełeczko nachosów prawie 30 zł - dla mnie to astronomiczne. Ale do baru są kolejki i pary zamawiają. Po co więc to ma być tańsze?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 17:45   #22
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość

14 zł raz na jakiś czas to rzeczywiście nie jest wielki wydatek. Jak muszę zapłacić dwadzieścia-kilka-złotych za jeden bilet kilka razy w tygodniu/miesiącu, to sprawa już nie jest taka różowa i niewarta dyskusji

A jak idzie rodzina trzy- lub czteroosobowa, to stówa z kieszeni na same bilety. Zakładamy, że popcorn nie jest obligatoryjny

Jako fanka kina(pomijam moje uwielbienie do sztuki teatralnej, muzyki poważnej, opery i innych takich, które również do najtańszych nie należy ) - obecnie dużo rozważniej wybieram filmy. Przestałam do kina chadzać w ciemno, dla towarzystwa, z ciekawości lub sugerując się jedynie tytułem, bo przy obecnych cenach biletów kinowych, to czasami beznadziejne wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Przy niższych cenach biletów w kinie bywałam znacznie częściej, czyli de facto - kino na mnie zarobiło więcej

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 17:50   #23
eyo
Zakorzenienie

1) niskie ceny psują rynek - mimo, że ceny można obniżyć tego się po prostu nie robi ze względu właśnie na budowanie konkretnego rynku na którym jest świadomość, że cena za dobro xyz wynosi tyle a tyle
jak dasz ludziom to coś za 30% ceny to potem jest problem ze ruszeniem ceny w drugą stronę

2) takie obniżenie ceny zadziała - może przez miesiąc? tak naprawdę to nie będzie długotrwałe, ludzie popędzą z początku do kin oglądać filmy za 5zł - ale ile to potrwa? Ile filmów można obejrzeć w miesiącu ? ile razy można się zbierać z domu do kina bo przecież "za 5zł"?
poza tym - nie ma aż tak wielu filmów - chociażby w tej chwili z obecnie granych filmów interesują mnie może 2, góra 3 pozycje (z czego w styczniu już na 2 byłam..) - reszta po prostu mnie kompletnie nie interesuje i nawet za 1zł bym na nie poszła bo mi życia szkoda
No i fajnie - kino przez pierwszy miesiąc:
a) zarobi w ciągu tygodnia bo zamiast jednej osoby przyjdzie więcej (no niech zarobią 1000zł dziennie w tygodniu, daje to 20000 zysku na miesiąc)
b) straci w każdy weekend na premierach (ok. 12 dni, strata to około 10 000 zysku na weekend, razy 4 w miesiąc = to jest 40 -50 tysięcy straty)

A potem jeszcze ludziom się odechcę tak tłumnie w tygodniu przybywać i straty będą jeszcze wyższe.
Biznes jak malowany.

Pomijam już to, że dla większej liczby osób w tygodniu będzie trzeba więcej pracowników zatrudnić a to dodatkowy koszt.

3) Polecam przyjrzeć się stosunkowi zysków do kosztów produkcji losowej "hollywodzkiej" produkcji - niestety ale na każdym naszym pójściu do kina ma zarobić nie tylko kino ale i producent i wiesz - nie po to ktoś ładuje miliardy w produkcję filmu żeby mieć z tego po roku czy dwóch pracy nad filmem promil zysku

Mnie te ceny nie przerażają - jak mnie coś zainteresuje to po prostu idę (na ogół jestem na ogół raz czy dwa w miesiącu w kinie - bo nawet i więcej filmów nie ma na które mogłabym iść).

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 17:58   #24
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
2) takie obniżenie ceny zadziała - może przez miesiąc? tak naprawdę to nie będzie długotrwałe, ludzie popędzą z początku do kin oglądać filmy za 5zł - ale ile to potrwa? Ile filmów można obejrzeć w miesiącu ? ile razy można się zbierać z domu do kina bo przecież "za 5zł"?
Zgadzam się. Pracowałam podczas weekendu, kiedy wszystkie bilety (oprócz jednego filmu) od czwartku do niedzieli kosztowały 11 zł. O ile w piątek i sobotę przybywały tłumy i sale były zapełnione w 100%, o tyle w niedzielę było o wiele wiele mniej zainteresowanych - po prostu już się znudziło. Po 3 dniach!

No i inna sprawa - niech będzie, że wszystkie bilety są po 5 zł i chodzą tłumy. Czy to aż taka przyjemność stać w kolejce 30 minut, żeby się dowiedzieć, że nie ma miejsc albo są z samego brzegu w 1. rzędzie? Ja nienawidzę chodzić na premiery, bo wtedy jest taka sytuacja, a gdyby tak było za każdym razem, to i tak bym nie chodziła, bo to bez sensu. Podczas tego weekendu za 11 zł jeden film nie był objęty promocją - bilety zamiast 11 zł kosztowały 21 (studencki) i 30 (normalny). To była głupawa komedyjka, a ludzie mimo to chodzili na ten film, bo woleli dopłacić i usiąść normalnie, niż pójść za 11 zł i siedzieć z brzegu w 1. rzędzie albo nie dostać biletu w ogóle.
Stary 2012-02-02, 18:18   #25
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Pracowałam podczas weekendu, kiedy wszystkie bilety (oprócz jednego filmu) od czwartku do niedzieli kosztowały 11 zł. O ile w piątek i sobotę przybywały tłumy i sale były zapełnione w 100%, o tyle w niedzielę było o wiele wiele mniej zainteresowanych - po prostu już się znudziło. Po 3 dniach!

No i inna sprawa - niech będzie, że wszystkie bilety są po 5 zł i chodzą tłumy. Czy to aż taka przyjemność stać w kolejce 30 minut, żeby się dowiedzieć, że nie ma miejsc albo są z samego brzegu w 1. rzędzie? Ja nienawidzę chodzić na premiery, bo wtedy jest taka sytuacja, a gdyby tak było za każdym razem, to i tak bym nie chodziła, bo to bez sensu. Podczas tego weekendu za 11 zł jeden film nie był objęty promocją - bilety zamiast 11 zł kosztowały 21 (studencki) i 30 (normalny). To była głupawa komedyjka, a ludzie mimo to chodzili na ten film, bo woleli dopłacić i usiąść normalnie, niż pójść za 11 zł i siedzieć z brzegu w 1. rzędzie albo nie dostać biletu w ogóle.

zresztą to powód dla które zawsze rezerwuję bilety ot tak na wszelki wypadek żeby siedzieć tam gdzie lubię a nie tam gdzie mnie usadzą

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 18:39   #26
Elfia4
DOMator

Ceny są faktycznie z kosmosu.
Na szczęście u mnie działa dyskusyjny klub filmowy i bilety na ich seanse są po 10 zł. Wydatek żaden, a kino na poziomie
Mimo, że to nie jest działalność komercyjna, to sala jest pełna, więc zysk i tak pewnie większy niż przy kilkunastu sprzedanych biletach po dużo wyższej cenie.
Szczerze mówiąc gdyby nie DKF, to praktycznie nie bywałabym w kinie..
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 18:57   #27
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Mimo, że to nie jest działalność komercyjna, to sala jest pełna, więc zysk i tak pewnie większy niż przy kilkunastu sprzedanych biletach po dużo wyższej cenie.
raczej na pewno nie, co zresztą zostało wyżej wymienione
Stary 2012-02-02, 19:13   #28
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pixies20 Pokaż wiadomość
Kiedyś w magazynie FILM bodajże był artykuł na ten temat. Może go odnajdę to moge zeskanować. Przykładem kina było chyba Cinema City. Nie pamiętam szczegółów, ale zrobili własnie cenę biletu na utrzymanie budynku, sal, pracownikow, klimatyzacje itp, itp,itp.

Wesna, świetny blog!
Czytałam kiedyś ten artykuł w FILMIE (gdyż tematem interesuję się nie od dziś ). Pamiętam, że był on nawet w dwóch częściach, a wniosek jaki z niego pamiętam to rozbrajająco szczery argument Pana Rafała Rybskiego z Cinema City, który powiedział:
Cytat:
... skoro do kina chodzi coraz więcej ludzi to po co spuszczać ceny?
I wtedy sobie pomyślałam, że my, jako naród od tym względem strasznie głupi jesteśmy. Kredyt weźmie, "nerkę sprzeda", ale do kina pójdzie

Wtedy jeszcze oglądałam filmy za darmo, bo pracowałam w kinie, a teraz chodzę tylko na najtańszejsze wtorki, środy czy co tam jeszcze i się cieszę jak mi samej muszą o 10:00 rano film puścić I sami muszą z mojego biletu opłacić, kolejny cytat z Pana Rybskiego:
Cytat:
...czynsz, koszty działania, płace, opłaty za prawa do filmów, koszt zakupu energii, wody, ogrzewania
Czy ludziom kino znudziłoby się, gdyby było za tanie? Nie sądzę. Przykład akcji Środy w Orange pokazuje, że ludzie z wypiekami stali w kolejce po bilety (nawet te 30minut), i potem siedzieli nawet w pierwszym rzędzie, żeby obejrzeć film tylko trochę taniej. W sumie, nie oczekiwałabym, żeby wszystkie bilety potaniały do 5zł. Niechże sobie pozostaną te drogie, ekskluzywne seasne za 30zł. To, czego mi brakuje, to większa elastyczność w cenach : taniej dla rodzin z dziećmi, więcej promocji, jakieś karty stałego klienta. Bo na razie to wygląda na jedną wielką zmowę cenową.

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
1)
poza tym - nie ma aż tak wielu filmów - chociażby w tej chwili z obecnie granych filmów interesują mnie może 2, góra 3 pozycje (z czego w styczniu już na 2 byłam..) - reszta po prostu mnie kompletnie nie interesuje i nawet za 1zł bym na nie poszła bo mi życia szkoda
To ja odpowiem za siebie. Gdyby kino było po 5zł (już nawet po to 10zł w porywach) to poszłabym na wszystkie filmy, jakie obecnie grają
Bo tak się składa, że ja filmy lubię i kino mam blisko (zaraz koło pracy). A że nie stać mnie, to pójdę tylko na Hugo 3D i nawet popcornu nie kupię, ani żadnych nachosów

Edytowane przez wesna
Czas edycji: 2012-02-02 o 19:15
Stary 2012-02-02, 19:17   #29
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Czy ludziom kino znudziłoby się, gdyby było za tanie? Nie sądzę. Przykład akcji Środy w Orange pokazuje, że ludzie z wypiekami stali w kolejce po bilety (nawet te 30minut), i potem siedzieli nawet w pierwszym rzędzie, żeby obejrzeć film tylko trochę taniej.
Rzucają się dlatego, że to jeden dzień w tygodniu. Gdyby tak było cały tydzień, to takich tłumów by nie było.

Ogólnie podziwiam ludzi chodzących do kina rano Jak pracowałam w kinie, to zawsze się dziwiłam, kiedy ktoś przyszedł na seans 9:20. Ja mając wolne przewracałabym się o tej porze na drugi bok, zresztą dla mnie żadna przyjemność oglądać film z rana. Ale ci, którzy tak lubią, przynajmniej unikają tłumów

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
To ja odpowiem za siebie. Gdyby kino było po 5zł (już nawet po to 10zł w porywach) to poszłabym na wszystkie filmy, jakie obecnie grają
Bo tak się składa, że ja filmy lubię i kino mam blisko (zaraz koło pracy). A że nie stać mnie, to pójdę tylko na Hugo 3D i nawet popcornu nie kupię, ani żadnych nachosów
Widzisz, ja jestem biedną studentką i wizja biletów za 5 zł by mnie radowała bardzo. Ale kino upadłoby momentalnie mając tak niskie ceny. Poza tym, odpowiedz sobie na pytanie - skoro ludzie są w stanie zapłacić 30 zł i robią to, to po obniżać cenę do 5 zł?

A, no i jeszcze co do Śród z Orange. To jednodniowa promocja w tygodniu, ale kino i tak zarabia tyle samo, jakby sprzedawało normalne bilety - klient płaci połowę ceny, resztę dopłaca Orange. Więc to nie jest tak, że są Środy z Orange, bilety są tańsze, a mimo to kinu się opłaca. Kino zarabia całą wartość biletów.

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2012-02-02 o 19:23
Stary 2012-02-02, 19:26   #30
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Rzucają się dlatego, że to jeden dzień w tygodniu. Gdyby tak było cały tydzień, to takich tłumów by nie było.

Ogólnie podziwiam ludzi chodzących do kina rano Jak pracowałam w kinie, to zawsze się dziwiłam, kiedy ktoś przyszedł na seans 9:20. Ja mając wolne przewracałabym się o tej porze na drugi bok, zresztą dla mnie żadna przyjemność oglądać film z rana. Ale ci, którzy tak lubią, przynajmniej unikają tłumów
To czemu by nie zrobić akcji "każdy poniedziałek w kinie za 5 zł!!" ??

Uwielbiam poranne seanse!!!!!! Jak tylko odkryłam ich dobrodziejstwo, to nie chodzę na żadne inne Nawet sobie budzik nastawiam, żeby nie zaspać . Wyciągam też na takie seanse znajomych i pomimo początkowych oporów, później są niesamowicie zaskoczeni jak super ogląda się film o poranku na pustej sali

Cytat:
Widzisz, ja jestem biedną studentką i wizja biletów za 5 zł by mnie radowała bardzo. Ale kino upadłoby momentalnie mając tak niskie ceny. Poza tym, odpowiedz sobie na pytanie - skoro ludzie są w stanie zapłacić 30 zł i robią to, to po obniżać cenę do 5 zł?
Ale 30zł za bilet ochoczo zapłaci tylko pewien procent obywateli. Gdyby bilet był tańszy, to ochoczo zapłaciłby dużo większy procent obywateli. No i najważniejsze.... jak się sprzeda tylko 1 bilet, to ten film przecież I TAK POLECI

Edytowane przez wesna
Czas edycji: 2012-02-02 o 19:28
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości