![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Dlaczego bilety do kina są takie drogie?
Zwykle chodzę na seanse przed południem; bilety są tańsze (płacę 14zł) i nikt nie przeszkadza mi w oglądaniu. Siedzę sobie wtedy samotna, a koło mnie 299 pustych krzesełek (ewentualnie jak ktoś wpadnie na równie genialny pomysł, to mam wokół siebie 297 pustych krzesełek) i właśnie podczas takiego seansu naszła mnie taka oto myśl....
...skoro oni mi ten film i tak wyświetlą, zużyją tyleż samo prądu, tyleż samo czasu pójdzie klimatyzacja, tyleż samo czasu będzie musiał działać projektor, to z jakiegoż to powodu oni nie zrobią tych biletów za 5 zł i wtedy sala zapełni się większa ilością osób?! Przecież ten film I TAK POLECI! Jestem nawet taka sprytna, że dokonałam małych obliczeń: 1 seans, 1 sprzedany bilet za 20zł= 20zł 1 seans, 100 sprzedanych biletów za 5zł = 500zł A więc, drogie wizażanki, czy znacie jakiś mistyczny, nieodgadniony i niezwykle intrygujący powód dla którego bilety do kina są takie drogie? A kiedy już wspólnie odnajdziemy ten powód (bo zapewne JAKIŚ jest), może podyskutujemy na temat tejże ceny? Czy gdyby bilety były tańsze, chodziłybyście chętniej do kina? A może wcale nie uważacie, że są drogie? (Spotkałam się kiedyś z opinią, że kino MUSI być drogie, aby było dla nas czymś "odświętnym", a nie takim sobie, powszechnym i normalnym, że to prosto z ulicy, z zakupów idę obejrzeć film bo mi jeszcze jakieś drobniaki w kieszeni zostały). Jeżeli 20zł to za dużo a 5zł to za mało, to ile powinny kosztować bilety? Czy często zdarza się wam, że rezygnujecie z seansu, bo wolicie wydać te 20 zł (licząc oczywiście za 1 bilet) na coś innego? PS: Nie chciałabym, żeby wątek przerodził się w dyskusje "bo teraz to w Polsce wszystko jest drogie", a kino to akurat najmniejszy problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego bilety do kina są takie drogie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu - niestety również nie udzielę odpowiedzi, którą chciałabyś uzyskać, ale zauważyłam, że taka sytuacja dotyczy wielu rzeczy, np. karnetów na basen - przynajmniej u mnie - są drogie, a basen i tak stoi ![]() Cena biletów - MOŻE założenie jest takie żeby zwróciły się koszty produkcji? MOŻE ktoś przeprowadził przedziwne wyliczenia, według których wyszło mu, że lepiej wyjdzie zwiększyć cenę biletu? Jak zasugerowałaś 5 zł - ty jedna idziesz i płacisz 14 czyli prawie za 3 osoby ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
To że przed południem jest mało ludzi w kinie to chyba logiczne,nie ma takiej opcji,żeby w dzień zebrało się 100 osób w konkretnym kinie,na ten sam seans.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Kiedyś w magazynie FILM bodajże był artykuł na ten temat. Może go odnajdę to moge zeskanować. Przykładem kina było chyba Cinema City.
![]() ![]() Wesna, świetny blog! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja się spotkałam z tym, że na seansie musiało być co najmniej 6 osób, żeby wyświetlili (zarezerwowałam wcześniej, a potem jak debil czekałam, aż ktoś jeszcze przyjdzie na seans, bo nie miałabym po co kupować zarezerwowanych biletów...).
Dla mnie cena nie jest astronomiczna, chociaż już w multikinie 32 zł za 3D to przesada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mysle, ze na biletach za 10zl troche zarabiaja-na srodach z orange zawsze byl tlum do kas. Czesto stalam w takiej kolejce 30min ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kina sa różne i różne są w nich ceny, najdroższe bilety są w multipleksach typu Cinema City czy Multikino, w małych kameralnych kinach jest o wiele taniej
![]() Poza tym pytanie trochę z du...pupy moim zdaniem ![]() Cena jest taka, bo jest, chyba oczywiste, że kino musi jakoś funkcjonować - opłaty za prąd, wodę itp., pensje dla pracowników, to chyba oczywiste? Poza tym oglądasz film zazwyczaj w bardzo dobrej jakości zarówno obrazu jak i dźwięku, w domu tego nie jesteś w stanie osiągnąć, więc też to chyba oczywiste, że warto/trzeba za takie coś zapłacić? odpowiedź masz także tutaj (wujek Google jak zwykle nie zawiódł): http://www.wykop.pl/ramka/332308/dla...-takie-drogie/ ![]() Na prawdę nie rozumiem o czym tu dyskutować ![]() Jak dla mnie 14 czy 20zł za seans to nie jest jakiś wielki wydatek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Nie mam pojęcia, ale co teraz jest tanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1000x20zł = 20 000zł 1000x5zł = 5 000zł Nie sądzę aby cena biletu 5zł przyciągnęła aż 4-5 razy więcej chętnych, bo przecież dopiero wtedy całe to kombinowanie by się opłaciło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=visionAM;32018270]Kina sa różne i różne są w nich ceny, najdroższe bilety są w multipleksach typu Cinema City czy Multikino, w małych kameralnych kinach jest o wiele taniej
![]() Poza tym pytanie trochę z du...pupy moim zdaniem ![]() Cena jest taka, bo jest, chyba oczywiste, że kino musi jakoś funkcjonować - opłaty za prąd, wodę itp., pensje dla pracowników, to chyba oczywiste? Poza tym oglądasz film zazwyczaj w bardzo dobrej jakości zarówno obrazu jak i dźwięku, w domu tego nie jesteś w stanie osiągnąć, więc też to chyba oczywiste, że warto/trzeba za takie coś zapłacić? odpowiedź masz także tutaj (wujek Google jak zwykle nie zawiódł): http://www.wykop.pl/ramka/332308/dla...-takie-drogie/ ![]() Na prawdę nie rozumiem o czym tu dyskutować ![]() Jak dla mnie 14 czy 20zł za seans to nie jest jakiś wielki wydatek.[/QUOTE] No niby dla mnie tez nie. W sumie nigdy nie zastanawialam sie tak gleboko nad tym ![]() Ale! Ostatnio znajoma mojej mamy, troche mlodsza od niej tzn. przed czterdziestka mowila mi, ze kiedys bilety do kina byly duzo tansze(kiedy chodzila do szkoly czyli jakies 25 lat temu ![]() Swoja droga jeszcze nie bylam w kinie w ktorym bilety kosztowaly 9 zl. W warszawie to jakies 22 zl ulgowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2012-02-02 o 16:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Dla mnie bilety były sporo tańsze jeszcze kilka lat temu...przynajmniej w 'moim' kinie bilet stale drożeją...a niedługo nie będę mieć już studenckiego, więc ogólnie można się załamać. 14zl czy 20zl to nie jest dla mnie jakoś bardzo dużo, ale uwielbiam filmy i tak naprawdę chciałabym chodzić kilka razy w tygodniu...no i robi się już sporo
![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Ja pamiętam taką sytuację z zeszłego roku. Zwykłe miejskie kino, żadne sieciowe. Normalna cena biletu - 11zł. Ktoś wpadł na genialny pomysł i zrobił jeden seans "Sali samobójców" w piątek czy w sobotę wieczorem, już nie pamiętam, za uwaga - 2zł.
Wiecie co się działo? W życiu nie wiedziałam takiego oblężenia. Ba! Nie wszyscy weszli bo brakło miejsc (np. ja) I tak sobie pomyślałam 2zł X 500 miejsc to jest 1000zł gdyby film był w normalnej cenie przyszłoby ze 20-30 osób, no nawet niech by przyszło 50 - to jest ok. 500zł A bywa tak, że na film przychodzi kilka osób, albo nawet zbyt mało, żeby wyświetlić, a przypuszczam że kino za wypożyczenie filmu od dystrybutora tak czy siak musi zapłacić, czy go wyświetlą czy nie (niech mnie ktoś poprawi). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() kiedy były te czasy, gdzie co tydzień do kina z tż-tem biegaliśmy... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
VisionAm wkleila juz linka do ciekawego artykulu,
ja wkleje jeszcze jeden: http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,...czego_tak.html Dla nas niestety bilety są drogie, w miescie mammy tylko Cinema-City i jedno kino undergroundowe, a ja lubie hollywoodzkie ![]() cena normalnego biletu w tygodniu 19 zl, w weekend 22, 3d w tygodniu 26 zl a w weekend 29 czyli najtaniej wyniesie nas 38 zl/52 w 3d, a najdrozej 44/58 w 3d 60 zl za samo wejscie do kina to troche za duzo. a zreszta - 40 zl tez. do kina i tak chodzimy raz na miesiac, dwa w zaleznosci od tego czy leci jakis fajny dla nas film. jakbysmy chcieli wziac jakis napoj, czy zjesc cos przed/po seansie (rzadko jemy podczas) to 100 zl leci.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzeniona
|
Odpowiem jako były pracownik kina - bilety są takie drogie, ponieważ ludzie mimo to je kupują. Jasne, wielu zrezygnuje, ale w weekendy do kasy są wielkie kolejki, do baru z popcornem tak samo i ludzie bez wahania wyciągają portfele, żeby za jeden bilet normalny zapłacić 30 zł. Zanim nie pracowałam w kinie też myślałam: "Kurczę, kino jest strasznie drogie, 18 zł studencki na tygodniu, w weekend 21 zł, normalny w weekend 30 zł, kto do tego kina chodzi?". Dopiero jak zaczęłam pracować w kinie to zobaczyłam, że jednak dla wielu nie jest to aż tak wielka kwota. Gdyby kina nie zarabiały, musiałyby obniżyć cenę. Nie zapominajmy, że z kinem jest jak ze wszystkim, co dotyczy rozrywki - kosztuje tyle, ile jesteśmy w stanie zapłacić. Gdyby nie znalazła się ani jedna osoba chcąca zapłacić 30 zł za pizzę to musieliby zmniejszyć cenę, tak samo z kręglami, bilardem, kinem itd. Po co kina mają zmniejszać ceny, skoro mnóstwo osób te drogie bilety kupi? Niestety oni nie myślą o dobru klienta, który chciałby zaoszczędzić
![]() Mnie dziwi co innego. Bilety do kina to jedno, ale druga sprawa to zestawy w barze. Dwie cole i jedno malutkie pudełeczko nachosów prawie 30 zł - dla mnie to astronomiczne. Ale do baru są kolejki i pary zamawiają. Po co więc to ma być tańsze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak idzie rodzina trzy- lub czteroosobowa, to stówa z kieszeni na same bilety. Zakładamy, że popcorn nie jest obligatoryjny ![]() Jako fanka kina(pomijam moje uwielbienie do sztuki teatralnej, muzyki poważnej, opery i innych takich, które również do najtańszych nie należy ![]() Przy niższych cenach biletów w kinie bywałam znacznie częściej, czyli de facto - kino na mnie zarobiło więcej ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
1) niskie ceny psują rynek - mimo, że ceny można obniżyć tego się po prostu nie robi ze względu właśnie na budowanie konkretnego rynku na którym jest świadomość, że cena za dobro xyz wynosi tyle a tyle
jak dasz ludziom to coś za 30% ceny to potem jest problem ze ruszeniem ceny w drugą stronę 2) takie obniżenie ceny zadziała - może przez miesiąc? tak naprawdę to nie będzie długotrwałe, ludzie popędzą z początku do kin oglądać filmy za 5zł - ale ile to potrwa? Ile filmów można obejrzeć w miesiącu ? ile razy można się zbierać z domu do kina bo przecież "za 5zł"? poza tym - nie ma aż tak wielu filmów - chociażby w tej chwili z obecnie granych filmów interesują mnie może 2, góra 3 pozycje (z czego w styczniu już na 2 byłam..) - reszta po prostu mnie kompletnie nie interesuje i nawet za 1zł bym na nie poszła bo mi życia szkoda No i fajnie - kino przez pierwszy miesiąc: a) zarobi w ciągu tygodnia bo zamiast jednej osoby przyjdzie więcej (no niech zarobią 1000zł dziennie w tygodniu, daje to 20000 zysku na miesiąc) b) straci w każdy weekend na premierach (ok. 12 dni, strata to około 10 000 zysku na weekend, razy 4 w miesiąc = to jest 40 -50 tysięcy straty) A potem jeszcze ludziom się odechcę tak tłumnie w tygodniu przybywać i straty będą jeszcze wyższe. Biznes jak malowany. Pomijam już to, że dla większej liczby osób w tygodniu będzie trzeba więcej pracowników zatrudnić a to dodatkowy koszt. 3) Polecam przyjrzeć się stosunkowi zysków do kosztów produkcji losowej "hollywodzkiej" produkcji - niestety ale na każdym naszym pójściu do kina ma zarobić nie tylko kino ale i producent i wiesz - nie po to ktoś ładuje miliardy w produkcję filmu żeby mieć z tego po roku czy dwóch pracy nad filmem promil zysku Mnie te ceny nie przerażają - jak mnie coś zainteresuje to po prostu idę (na ogół jestem na ogół raz czy dwa w miesiącu w kinie - bo nawet i więcej filmów nie ma na które mogłabym iść).
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
No i inna sprawa - niech będzie, że wszystkie bilety są po 5 zł i chodzą tłumy. Czy to aż taka przyjemność stać w kolejce 30 minut, żeby się dowiedzieć, że nie ma miejsc albo są z samego brzegu w 1. rzędzie? Ja nienawidzę chodzić na premiery, bo wtedy jest taka sytuacja, a gdyby tak było za każdym razem, to i tak bym nie chodziła, bo to bez sensu. Podczas tego weekendu za 11 zł jeden film nie był objęty promocją - bilety zamiast 11 zł kosztowały 21 (studencki) i 30 (normalny). To była głupawa komedyjka, a ludzie mimo to chodzili na ten film, bo woleli dopłacić i usiąść normalnie, niż pójść za 11 zł i siedzieć z brzegu w 1. rzędzie albo nie dostać biletu w ogóle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zresztą to powód dla które zawsze rezerwuję bilety ot tak na wszelki wypadek żeby siedzieć tam gdzie lubię a nie tam gdzie mnie usadzą
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
DOMator
|
Ceny są faktycznie z kosmosu.
Na szczęście u mnie działa dyskusyjny klub filmowy i bilety na ich seanse są po 10 zł. Wydatek żaden, a kino na poziomie ![]() Mimo, że to nie jest działalność komercyjna, to sala jest pełna, więc zysk i tak pewnie większy niż przy kilkunastu sprzedanych biletach po dużo wyższej cenie. Szczerze mówiąc gdyby nie DKF, to praktycznie nie bywałabym w kinie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wtedy jeszcze oglądałam filmy za darmo, bo pracowałam w kinie, a teraz chodzę tylko na najtańszejsze wtorki, środy czy co tam jeszcze i się cieszę jak mi samej muszą o 10:00 rano film puścić ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
![]() Bo tak się składa, że ja filmy lubię i kino mam blisko (zaraz koło pracy). A że nie stać mnie, to pójdę tylko na Hugo 3D i nawet popcornu nie kupię, ani żadnych nachosów ![]() Edytowane przez wesna Czas edycji: 2012-02-02 o 19:15 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ogólnie podziwiam ludzi chodzących do kina rano ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
A, no i jeszcze co do Śród z Orange. To jednodniowa promocja w tygodniu, ale kino i tak zarabia tyle samo, jakby sprzedawało normalne bilety - klient płaci połowę ceny, resztę dopłaca Orange. Więc to nie jest tak, że są Środy z Orange, bilety są tańsze, a mimo to kinu się opłaca. Kino zarabia całą wartość biletów. Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2012-02-02 o 19:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uwielbiam poranne seanse!!!!!! Jak tylko odkryłam ich dobrodziejstwo, to nie chodzę na żadne inne ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez wesna Czas edycji: 2012-02-02 o 19:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:38.