|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
![]() Uszka drożdżowe z grzybami
Witam, jestem tu nowa i żeby się wkupić podaję przepis na wigilijne uszka z grzybami w/g przepisu mojej babci, która urodziła się na Litwie. Babcia smażyła je w tłuszczu, a ja żeby uprościć sobie pracę zaczęłam je piec. Uszka są bardziej suche, ale za to zdrowsze.
Uszka drożdżowe z grzybami po wileńsku Ciasto: 1kg mąki, 2 jajka, 1 płaska łyżeczka soli, 5 czubatych łyżeczek cukru, 5dag drożdży, 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka, 1 duży pojemnik jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany (450g), 1 szklanka oleju lub kostka masła/margaryny. Farsz: 10dag suszonych prawdziwków lub pół na pół z podgrzybkami, 2 duże cebule, sól, biały pieprz prawdziwy, olej do smażenia. Wykonanie Drożdże zasypać łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą dodać trochę mąki, wlać ciepłą wodę lub mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużego naczynia wbić jajka, wsypać sól i 4 łyżeczki cukru, wlać olej i śmietanę, wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić bardzo starannie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wymoczone wcześniej grzyby obgotować w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo drobniutko pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na złoty kolor, dodać grzyby, przyprawy i chwilę smażyć. na oleju. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty ok. 5 na 5 cm. Na środku każdego kwadracika położyć farsz i zlepić na pół po przekątnej, żeby powstał trójkąt, a następnie zlepić ze sobą dwa dolne rogi. Tak wykonane uszka poukładać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 min na złoty kolor, albo usmażyć w głębokim tłuszczu tak jak pączki, lub faworki. Podawać osobno do czystego barszczu grzybowego, albo jak kto woli buraczanego. Na bazie takiego samego ciasta robi się u nas w domu uszka z makiem , które po upieczeniu są posypywane cukrem pudrem i podawane, jako dodatek do zupy makowej. ![]() Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2009-08-28 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Witam smacznie.
Witaj Lucyno
![]() Przepis widzę bardzo na czasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Witam smacznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Uszka drożdżowe z grzybami
Witamy i zapraszamy do uczestniczenia
![]() Pozwolilam sobie zmienic temat twojego postu - tak bedzie bardziej czytelnie dla innych uzytkownikow i bedzie kiedys łatwiej znaleść w wyszukiwarce ![]() Zapraszamy !! ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Witam smacznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Uszka drożdżowe z grzybami
Hej! mam nadzieję, że Ci sie spodoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
![]()
Nutko, to bardzo dobry pomysł. Dziękuję, że zmieniłaś tytuł mojego postu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Uszka drożdżowe z grzybami
Wigilia coraz bliżej. jak co roku upiekę uszka z grzybami do czystego barszczu grzybowego oraz uszka z makiem do zupy makowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.