|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
ciąża po cięciu
jeśli się powtarzam to zaraz ktoś mi z pewnością zmyje głowę
![]() Dziewczyny chciałam się zwrócić o pomoc do tych z Was, które są/były w ciąży wcześniej niż w rok po cc. Jak przebiegała ciąża, jak radziłyście sobie z opieką nad pierwszym dzieckiem(dźwiganiem itp), czy coś niepokojącego się działo w związku z blizną?Miałyście jakieś szczególne zalecenia?Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ciąża po cięciu
Nie odpowiem Ci z włąsnego, ale z cudzego doświadczenia, - ciąża zagrożona, nie udało się. Wpadka po 3 m-cach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Różnie bywa, zależy od organizmu. Czasem kobiety wstają po 2 dniach a czasem po 2 miesiącach, ale dochodzenie do siebie jest na pewno dłuższe od zwykłego porodu. To samo tyczy się blizn. Mogą się zrastać pięknie, szczególnie u szczupłych kobiet. Jeśli jest tłuszczyk to rana może się np ślimaczyć. U niektórych kobiet pojawiają się zrosty lub bliznowce. Od razu po cesarce chyba 24 h nie można wstawać zeby nie było powikłań po znieczuleniu, powinny pomagać położne ale bywa różnie. Po powrocie do domu dobrze mieć kogoś do pomocy.
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2011-06-12 o 23:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Może nie konkretnie na temat, ja miałam cięcie 2 lata 5 miesięcy temu, teraz jestem w 16 tygodniu i i tak lekarz uznaje że jest to ciąża podwyższonego ryzyka, kazał się oszczędzać.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
kolezanka zaszla w ciaze 8miesiecy po cieciu wlasnie urodzila slicznego chlopczyka probowala sn ale nie udalo sie i znow bylo ciecie, cala ciaze siedziala na L4 po za tym wsio o.ki
![]() tez jestem po cc i gin pozwolil na ponowna ciaze jeszcze w tym roku byle bym nie karmila piersią ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi lekarka po pierwszy cc powiedziała, żeby odczekać do zajścia 1,5 roku, zaszłam po roku i 2 miesiącach, wszystko jest ok, kontrole lekarskie co miesiąc, synek już biega, więc nie muszę go nosić, ewentualnie czasem, ale wytłumaczyłam mu, że mama nie może się nadwyrężać, bo dzidzia w brzuszku jest ![]() Znam przypadek dziewczyny, który zaszła w 3 m-ce po cc (wcześniej starali się bardzo długo, zdecydowali się na invitro, urodziła w lipcu 2010, a w październiku zobaczyła znów II kreski na teście - po prostu wpadli ![]() Druga ciąża była bardzo wysokiego ryzyka, na bieżąco kontrolowała bliznę, od III trymestru musiała się bardzo mocno oszczędzać, brać leki na powstrzymanie skurczy, ale udało się jej donosić do 38 czy 39tc ![]()
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Po pierwsze bardzo Wam dziękuję.
wszystkie porady są dla mnie bardzo ważne. Sama miałam cięcie w 23.12.2010 teraz jestem w trakcie robienia wszystkich potrzebnych badań i chciałabym o ile będzie to możliwe jeszcze w tym roku zajść w ciąże. waham się strasznie. Ale jeśli dostanę od lekarza zielone światło to chciałabym się starać. Na ogół słysze opinie, że wszystko było dobrze. Ale ryzyko jest spore. Nie wiem też jak poradzić sobie z opieka nad moim maluszkiem, z któym siedzę przez większość dnia sama. jednak decyzja jest dobrze przemyślana. Pomijając cc jest to dla nas czas idealny na drugie dziecko. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- w takiem razie na dobry początek gratulacje i dużo szczęścia, żeby było wszystko dobrze
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
edzia bo my sie znamy z watku starania o dziecko... tylko zmienilam nick bo musialam i mnie nie poznałas
![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edzia - wszystko zalezy co powie lekarz i od tego czy się dobrze goisz. Zycze wszystkiego dobrego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
wspaniale- jestem przeszczesliwa bo mam Oliwie
![]() a jak twoj bartus widze ze maly klocuszek z niego sie urodzil, a czemu mialas cc? ja tez tak rodzilam bo mała była ułozona miednicowo ale chwale sobie ![]() no i tez mysle o drugim bobo ale w 2013roku dopiero i mam nadzieje ze teraz uda mi sie rodzic sn ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- jestes na n-k? chetnie obejrzalabym to twoje szczescie ![]()
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zalecen po porodzie mialam tylko jedno od lekarza - w zadnym razie NIE zachodzic w ciaze w pierwszym roku po CC- tak, zeby sobie zycia nie(chcacy) nie skomplikowac ![]() ![]() Moja ciaza przebiega calkiem zwyczajnie, bez problemow, choc na ostatniej wizycie gin powiedzial, ze szyjka sie troche skrocila, co moze grozic przedwczesnym porodem.. I mysle, ze to wlasnie przez koniecznosc opiekowania sie dzieckiem. Mecze sie przeokropnie, to naprawde ciezki kawalek chleba. Moja cora zaczyna bunt dwulatka (20mc), zwiewa mi ciagle na wszystkie strony, kladzie sie na podlodze, nie raz musze za nia gonic w domu czy na dworze, brac ja na rece (a wazy prawie 14kg), na placu zabaw preferuje malpi gaj, co dla mnie wiaze sie z bieganiem od jednego konca tego cholerstwa do drugiego itp itd w wysokiej ciazy taki nadmiar ruchu i to praktycznie caly dzien (obecnie w upale) jest naprawde trudny. Jest mi nieraz bardzo ciezko i boje sie o moja blizne, ktora brzydko sie zagoila, od porodu swedzi i boli przy dotyku, teraz jeszcze bardziej, w zasadzie przez nia nie powinnam nic dzwigac, ale majac dziecko takie szanowanie sie jest poprostu niemozliwe (chyba, ze ma sie pomoc). Takze powiem jedno - lekko nie jest, chyba lepiej miec w domu trzy-cztero-, a najlepiej pieciolatka, no poprostu przedszkolaka, zeby miec czas na odpoczynek ![]() Ale pomimo tych wszsytkich niedogodnosci i strachu jak poradzic sobie z dwoma maluchami to ciesze sie, ze miedzy moimi dziewczynkami bedzie tylko 2 lata roznicy-mam nadzieje, ze beda najlepszymi przyjaciolkami ![]() Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-06-13 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Pomiędzy moimi dziećmi jest ok. 18 m-cy różnicy. Zaszłam w ciąze gdy starsze dziecko miało 8 m-cy. Pierwsza ciąża została zakończona cesarskim cięciem. Druga ciąża nie była planowana,więc bardzo się martwiłam czy aby nie za wcześnie. Lekarz po pierwszym badaniu rozwiał moje obawy- wszystko w porządku. Ciąza nie była ani przez moment zagrożona, nic mi nie dolegało. Wszystko książkowo. Może byłam nieco bardziej zmęczona niż w pierwszej ( opieka nad maluchem zrobiła swoje) Druga ciąża zakończyła się również cesarskim cięciem. Kiedy synek się urodził córeczka miała 1,5 roku. Paradoksalnie po drugim cięciu cesarskim dużo szybciej doszłam do siebie. Wstałam bez problemów, natychmiast zajęłam się dzieckiem, byłam w bardzo dobrej kondycji. Byłam świadoma co mnie czeka, czy będzie boleć czy nie itd. Wyszłam w trzeciej dobie na własne żądanie ( dziecko zdrowe- pozwolili) albowiem tęsknota za młodszą córką nie pozwalała mi normalnie funkcjonować. No i cóż- pierwsze miesiące naprawdę były ciężkie... Nie miałam zbyt wiele pomocy ze strony męża - długie godziny pracy, dziadkowie mieszkają daleko. Ale im dzieci były większe tym było lżej a teraz sama rozkosz. Córka ma 4 latka, synek 2,5. Uważam iż mała róznica wieku pomiędzy rodzeństwem jest zbawienna. Dzieci razem się bawią, są bardzo zżyte. Namawiam na szybką ciążę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post27500541 A jeśli chodzi o nk to zaraz podeślę na priv ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Sama się tym interesuję, ale trafiam na tak różne opinie (kilka koleżanek po cc rozmawiało z lekarzami), od "zielonego światła" już pół roku po cięciu do MINIMUM 2 lat.
Żadna nie miała powikłań po cc, łądnie się goiły, nic się złego nie działo, więc takie rozbieżności nie są kwestiami zdrowotnymi podyktowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
mi lekarz powiedzial ze musi minac 2 lata miedzy jednym a drugim cięciem,
wg tego ok. rok po cięciu już mozna zaczac starania Edytowane przez melabn Czas edycji: 2011-06-28 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
kolezanka tez wpadla rok po porodzie przez cc- urodzila drugie dziecko silami natury, w 38tc. z tego co wiem nie miala zadnej specjalnej opieki ani nie traktowali jej jako ciazy zagrozonej
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
dziękuję bardzo za wszystkie opinie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.